www.dedication.blogg.no

Kristine Aure

Dedikasjon til trening, mat og livsglede

Er lav-karb nødvendig?

  • 09.01.2011, 13:37


Fredrik Gyllensten har skrevet denne artikkelen angående karbohydrater og ønsket at den skulle publiseres her.
Grunnen til at jeg velger å delen denne med dere, er fordi jeg synes det er et viktig tema. Jeg sier ikke at dette er feil eller riktig, for det er opp til deg å avgjøre. Det er kun du som vet hva som er riktig for kroppen din og kjenner hva dem fungerer best på, uavhengig av hva som er "in". Fin den livsstilen som passer for akkurat deg og som du trives med.

Kristine ♥
________________________________________________________________________________

Er lav-karb nødvendig?

For ikke så alt for lenge siden var folk overbevist om at fett var synderen som førte til overvekt og medfølgende helseproblemer, men når det viste seg å være feilaktigt, så har man i den senere tid gått over til å gi karbohydrater skylden. Karbohydrater er uten tvil grunnen til at flere og flere av oss blir feite, og om vi bare følger en lav-karb diett så blir alt bra, eller...?


Velkjente Dr. Robert Atkins er en av 'fedrene' til kav-karb dietten, etter han ga ut 'Dr. Atkins Diet Revolution' i 1972, men det er først fra slutten av 1990-tallet og fram i dag at lav-karb dietter virkelig er blitt populære, og det er idag utallige bøker om emnet på markedet, og hundretusener, om ikke milioner, som følger lav-karb dietter religiøst.

Teorien er som regel ganske enkel; karbohydrater skaper insulin utskillelse, og insulin er et 'lagringshormon' som hemmer forbrenning av fett, og dermed blir man feit av å spise karbohydrater. På et ganske urelatert emne kan jeg jo nevne at man har funnet ut at salg av iskrem er korrelert med dødsfall fra drukning, altså; jo mer iskrem som selges, jo flere personer dør fra drukning. Med andre ord kan du drukne av å spise iskrem! 
Eller... er det kanskje ikke så enkelt? Kanskje det ikke er så enkelt som at karbohydrater gjør deg feit heller da?

Faktum er at forskning er rimelig ensidig når det kommer til å dokumentere at lav-karb dietter ikke har noen fordeler, hverken for helse eller slanking, sammenlignet en moderat, eller til og med høy-karbohydrat diett (1-14). Selv om insulin hemmer forbrenning av fett, så betyr faktisk ikke det at insulin er fetende. Insulin er som nevnt (blant annet) et lagringshormon, så når du spiser, skilles det ut insulin for å hjelpe deg med å lagre næringen du inntar - dette er naturlig, og når du er ferdig med denne lagringen, synker insulinet igjen, og kroppen går over til å forbrenne lagret energi. Det er slik kroppen fungerer, først lagrer den, også - når du ikke har mer energi tilgjengelig i form av mat, så forbrenner den det den har lagret. Menneskekroppen er ikke så 'dum' som mange prøver å få oss til å tro, og forskning bekrefter at karbohydrater, og glykemisk indeks ikke har noen særlig betydning på hverken helse eller slankeresultater (15). En del studier har funnet større vekttap i lav-karb dietter, men dette kan som regel forklares enten av vann-vekt, eller ved de sammenlignede gruppene i studien faktisk ikke inntok like mange kalorier, noe som naturligvis vil vri resultatet feil vei. Når studier sammenlignet langtidsresultatene, så gir lav-karb dietter ikke noe bedre vekttap enn andre dietter (16).

Så; en lav-karb ser ikke ut til å ha noen fordeler, men det ser da definitivt ikke ut til å være noe dårligere enn andre dietter når man skal slanke seg, så med mindre det har noen negative konsekvenser, så er det da ikke noe galt med lav-karb, men nå har det seg desverre slik at lav-karb dietter har en rekke negative konsekvenser, som jeg vil gå inn på her.
 
Mat unngåelse: En lav-karb diett krever at man følger godt med på hva man spiser, og unngår en rekke karbohydratrike matvarer. En enorm ulempe med dette er de sosiale konsekvensene; om man følger en lav-karb diett er det svært vanskelig å spise 'vanlig' mat sammen med venner og familie, og å spise ute blir unødvendig komplisert. Utover dette, så er man også nødt til å unngå eller vertfall minimere inntaket av en rekke definitivt sunne matvarer, som f. eks frukt, bær og karbohydrat-rike grønnsaker, som blant annet har et høyt innhold av fytokjemikalier, som stadig blir gjenkjent for deres helsefremmende og sykdomsforebyggende egenskaper, spesielt mot hjerte- og karsykdommer, og kreft (17-19). Om man ikke passer nøye på, kan man også fort få et underskudd av essensielle næringsstoffer, når man velger å utelukke en slik massiv andel av matvarekjeden vår, som man gjør under en lav-karb diett. En annen ulempe, som ikke skal undervurderes, er at man blir nødt til å unngå mange fantastisk smakfulle matvarer og matretter.

Feilinformasjon: I stedet for å sette fokus på den faktiske årsaken til at så mange blir overvektige; de spiser for mye og beveger seg for lite, så setter forfattere og forkjempere av lav-karb dietter nesten all fokus på karbohydrater og insulin som roten til alt ondt, noe enkelt og greit er feilinformasjon.

Komplisert: Man er som nevnt i det første punket nødt til å følge godt med på alt man spiser, og man får et etter min mening veldig feilaktig bilde av mat og kosthold. Det er ingen grunn til å mikro-administrere matinntaket, og de det er ikke 'farlig' å spise litt usunn mat, selv om det inneholder karbohydrater. Jeg tror så absolutt at lav-karb dietter er en stor bidragsyter til nevrose og "Obsessive?compulsive disorder" i fitness-industrien. Og muligens også alvorlige spiseforstyrrelser som anoreksi.

Så, om lav-karb ikke er løsningen - hva er da løsningen?
Nøkkelen til et godt kosthold, om målsetningen er å gå ned i vekt eller å holde seg slank på en enkel måte, er å spise mat som gir deg god metthetsfølelse i forhold til mengden energi/kalorier den gir, og som det ikke er alt for enkelt å overspise. For å få til dette, kan jeg komme med et par meget enkle retningslinjer:

1) Spis rikelig av mat med lav energitetthet. En dietts energitetthet er vist å ha stor betydning for dets effektivitet ved slanking (20, 21) - mat som inneholder få kalorier per gram vare, f. eks grønnsaker, frukt, bønner, kjøtt osv. Dette er jo faktisk ganske logisk; hva tror du at du blir mest mett av; en spiseskje (10 g) olje/fett, eller ca 600 g agurk? Det inneholder like mange kalorier.
2) Spis god mat: Sunn OG god mat øker din sjanse for å bli på dietten, og som om ikke det er nok, så er smakfulle måltider vist i en forskningsstudie å gi bedre metthetsfølelse enn ett like stort måltid med mindre smak (22).
3) Spis proteinrik mat: Protoeinrik mat, som f. eks kjøtt, fisk, egg, ost og melk, er vist å gi bedre metthetsfølelse enn mat rik på karbohydrater og fett (23). Høy-protein dietter har vist seg meget suksessfulle for slanking, og det er vist å ha en rekke positive helseeffekter. Eneste ulempen; proteinrik mat er relativt dyrt.
4) Ikke spis for mange måltider: Påstanden om at man må spise mange, små måltider for å gå end i vekt - er ren bullshit. Det er en rekke fordeler med å spise færre måltider, først og fremst praktiske. Forskning har faktisk også vist at 3 måltider om dagen gir litt bedre metthetsfølelse enn 6 måltider om dagen (23).
5) Og viktigst av alt; innta færre kalorier, og forbruk flere - spis mindre og beveg deg mer. Dette er hva alt kommer ned til, det er dette som i bunn og grunn avgjør en dietts effektivitet. 
 
Så; om du ønsker å slanke deg; kos deg med maten, spis litt mindre, beveg deg gjerne litt mer, og slapp av! Det er ingen grunn til å stresse og være fanatisk med kostholdet sitt, og det er definitivt ingen grunn til å unngå karbohydrater.

Fredrik Gyllensten

Kristine

09.01.2011 kl. 13:39
feranser:

1 - Weight-loss with low or high carbohydrate diet? - Pubmed

2 - The effects of variations in carbohydrate, protein, and fat content of the diet upon weight loss, blood values, and nutrient intake of adult obese women - Pubmed

3 - Similar weight loss with low- or high-carbohydrate diets - Pubmed

4 - Hypocaloric high-protein diet improves glucose oxidation and spares lean body mass: comparison to hypocaloric high-carbohydrate diet - Pubmed

5 - Randomized trial on protein vs carbohydrate in ad libitum fat reduced diet for the treatment of obesity - Pubmed

6 - High protein vs high carbohydrate hypoenergetic diet for the treatment of obese hyperinsulinemic subjects - Pubmed

7 - Macronutrient content of a hypoenergy diet affects nitrogen retention and muscle function in weight lifters - Pubmed

8 - A reduced ratio of dietary carbohydrate to protein improves body composition and blood lipid profiles during weight loss in adult women - Pubmed

9 - Replacement of carbohydrate by protein in a conventional-fat diet reduces cholesterol and triglyceride concentrations in healthy normolipidemic subjects - Pubmed

10 - Dietary composition and physiologic adaptations to energy restriction - Pubmed

11 - A low-carbohydrate as compared with a low-fat diet in severe obesity - Pubmed

12 - A randomized trial of a low-carbohydrate diet for obesity - Pubmed

13 - A low-carbohydrate, ketogenic diet versus a low-fat diet to treat obesity and hyperlipidemia: a randomized, controlled trial. - Pubmed

14 - The effects of low-carbohydrate versus conventional weight loss diets in severely obese adults: one-year follow-up of a randomized trial - Pubmed).

15 - Should obese patients be counselled to follow a low-glycaemic index diet? No. - Pubmed

16 - Gardner CD, et al. Comparison of the Atkins, Zone, Ornish, and LEARN diets on change in weight and related risk factors among overweight premenopausal women. The A to Z weight loss study: A randomized trial. Journal of the American Medical Association. 2007; 297(9): 969-998

17 - Optimal nutrition: fibre and phytochemicals - Pubmed

18 - Health effects of vegetables and fruit: assessing mechanisms of action in human experimental studies - Pubmed,

19 - Phytochemicals: guardians of our health - Pubmed

20 - Energy density and its role in the control of food intake: evidence from metabolic and community studies - Pubmed,

21 - The fat paradox: fat-induced satiety signals versus high fat overconsumption - Pubmed).

22 - Taste and smell sensations enhance the satiating effect of both a high-carbohydrate and a high-fat meal in humans - Pubmed.

23 - The influence of higher protein intake and greater eating frequency on appetite control in overweight and obese men - Pubmed.

Maren Malvik

09.01.2011 kl. 13:50
bra at du postet dette innlegget :) sitter faktisk og leser om lavkarbo akkurat nå, fordi hele familien hos oss faktisk vurderer å begynne på det. greit å se flere sider av "saken" :)

Jenny

09.01.2011 kl. 14:04
Kjempebra skrevet! Tror de fleste burde slutte å tro og følge alt de leser fra forskjellige kilder og lytte mer til kroppen. Har man visse retningslinjer over hva som er bra og mindre bra (sånn som at pizza er mindre heldig å fråtse i enn frukt) så burde man lytte til kroppen og prøve seg frem. Kroppen er jo tross alt så smart at den regulrer ting, men det hjelper jo ikke om man ignorerer signalene den gir fordi man velger å tro på forskjellige myter innen trening og kosthold :)

Mye karbohydrater eller ikke, vi funker forskjellig.

Randi

09.01.2011 kl. 14:17
Kudos til Frederik. Super velskrevet ! Godt indlæg

Camilla

09.01.2011 kl. 14:22
Jeg er så fullstendig enig, det funker for meg! :-)

Anneli og Emma-Sophie

09.01.2011 kl. 14:25
Jeg skjønner at dette kan være vanskelig å forstå for mennesker som aldri har vært kraftig overvektige:) Synes du skal sette deg inn i og skrive litt om insulin og hva som skjer med den, dersom man er overvektig over lenger tid. Insulinresistens er noe anti-lavkarbere ALLTID glemmer å nevne i foredragene sine om hvorfor lavkarbo ikke har noe for seg.

Enkelte klarer rett og slett ikke holde seg unna å trykke innpå med for mye mat, hvis de spiser karbohydrater og får de stadige blodsukkersvingningene, så det er en grov generalisering med slike innlegg som dette.

Beklager, synes du alltid har mye fint å komme med og det var mye bra her, men du har nok ikke helt fått med deg alt, desverre:)

Ida

09.01.2011 kl. 14:47
Flott artikkel, Fredrik!

Særlig avsnittet "Komplisert" får frem et viktig aspekt! - Jeg er av den formening at lavkarbo-kosthold lettere kan bidra til nevroser og ulike former for spiseforstyrrelser, særlig ortoreksi - også med innslag av spisedager/overspisinger; big eating disorder. (Kan forsåvidt nevne at Robert/Fitnessbloggen har trukket frem dette poenget i flere innlegg.)

Personlig mener jeg at lavkarbo-hysteriet er en overhypet trend - som på manglende grunnlag gjør karbohydrater til den store synderen! Det er intet som tyder på at lavkarbo-kosthold i det lange løp er bedre for f.eks. vektnedgang enn dietter med høyere/høyt karbo-inntak. Ikke minst er det vanskeligere å bygge muskler/utvikle musklatur uten et rikelig inntak av karbohydrater.

Jeg har selv et kosthold med høyt karbo-innhold; ca. 60 % kanskje, og har utelukkende opplevd fordeler med dette, både kropps-/utseendemessig, muskelmessig og prestasjonsmessig. Konsentrasjonen, søvnen og humøret er mye bedre med rikelig karbohydrat-inntak. Jeg har rett og slett mer energi og bedre humør i hverdagen :-) Jeg har overhodet ikke opplevd økt fettprosent ved høyt karbo-inntak!

Lavkarbo-kosthold idylliseres daglig i media, og flere og flere hiver seg på denne trenden i jakten på drømmekroppen. Jeg vil snarere hevde at drømmekroppen normalt ikke oppnås gjennom lavkarbo-kosthold! Karbohydrater er nødvendig, både for fysikk og psyke.

Jeg synes derfor det er flott at det stilles kritiske spørsmål ved denne lavkarbo-trenden, slik Fredrik gjør i vedkommende artikkel!

Hilsen Ida :-)

Kristine

09.01.2011 kl. 14:48
Anneli og Emma:

Flott og rerlektert :)

Som sakt er det ikke jeg som har skrevet denne, og, som jeg skrev øverst, mener jeg verken at dette er riktig eller galt. Vi er alle forksjellige og reagerer forksjellig. For noen er nok lav karbo en fantastisk kosthold, men det fungerer ikke for alle.

Jeg er fult klar over hvordan insulin funger, all karbohydrater vi spiser blir omdanner til sukker, jeg studerer ernæring og akkurat nå leser jeg også boken 'Bedre uten brød'.

Det finnes ingen fasitt for hva som er riktig eller galt, for det er ikke likt for alle. Du vet kun hva som er riktig for deg, og det er det jeg prøver å si, at folk må legge vekk alt de hører av råd og tips, og heller finne ut hva kroppen deres vil ha og ønsker :)

elisabeth

09.01.2011 kl. 15:24
må si meg litt uenig i påstanden hans " ikke spis for mange måltider"... alle er jo selfølgelig forskjellige, men dersom man spiser oftere, og i mindre porsjoner, tenker man mindre på usunn mat gjennom hele dagen, samtidig som kroppen forbrenner maten hele tiden.:)

09.01.2011 kl. 15:27
Uff jeg vil bare brøle høyt! Lav karbo har reddet meg fra et liv med overvekt og magetrøbbel!

Noen tåler karbohydrater svært dårlig, jeg blir trøtt og deppa og oppblåst! Dårlig mage og

Dårlig humør :-/ Kommet meg ut av karbohelvete og livet er ufattelig mye bedre!

Det føles som gift for meg når jeg spiser for mye av det og blir seende ut som jeg er

gravid i 6. måned! Ubehagelig rett og slett!

Jeg trener 4 gang i uka både styrke og kondisjon med ekstra driv! Holdt på i 2 år! Gått ned de overflødige kiloene jeg hadde og holdt vekten stabil! Min mor var overvektig og gikk ned 15 kg på å legge om til lavkarbo.. Det uten å trene, da hun kom seg ned i vekt klarte hun å trene igjen og har etter 20 år med slanking funnet en livsstil(!) som passer utmerket! Det å få til å være sosial med slik mat er ingen problem, om noen er allergisk mot noe så er jo ikke det et problem heller!?! Denne maten må jeg spise for å holde meg frisk, ikke er det vanskelig å finne noe å spise heller! Det er ikke så avansert som noen skal ha det til! Sjekk ut bloggen til Lena Beatrice f.eks!

Noen blir dårlig uten karbo, noen får "livet tilbake igjen" uten karbo.. Enig i at man må finne sin måte men er så fryktelig lei av dårlig omtale på noe som kan hjelpe så ufattelig mange!

(Ps, det som ikke blir nevnt er; uten karb må kroppen produsere "sin egen energi", dette gjøres

ved at levra omdanner LAGRET fett til ketoner som kroppen kan forbrenne, derfor er det så effektivt! Kroppen spiser av sitt eget fett.. )

hanna

09.01.2011 kl. 15:44
fantastisk artikkel! kunne ikke sagt meg mer enig :D

Karoline

09.01.2011 kl. 16:17
Supert skrevet! Her stod det mye god fakta som folk ikke er klar over :)

Ida E

09.01.2011 kl. 16:43
"så har man i den senere tid gått over til å gi karbohydrater skylden"

Hvem er "man"? Helsedirektoratet tror forsatt at fett er hovedsynderen. De er på ingen måte for lavkarbo.

"Teorien er som regel ganske enkel; karbohydrater skaper insulin utskillelse, og insulin er et 'lagringshormon' som hemmer forbrenning av fett, og dermed blir man feit av å spise karbohydrater. På et ganske urelatert emne kan jeg jo nevne at man har funnet ut at salg av iskrem er korrelert med dødsfall fra drukning, altså; jo mer iskrem som selges, jo flere personer dør fra drukning. Med andre ord kan du drukne av å spise iskrem!"

Hvor er logikken i denne sammenligningen?

"Faktum er at forskning er rimelig ensidig når det kommer til å dokumentere at lav-karb dietter ikke har noen fordeler, hverken for helse eller slanking, sammenlignet en moderat, eller til og med høy-karbohydrat diett."

Faktum er at i disse studiene regnes det som lavkarbo så lenge inntaket av karbohydrater er under 40 %. For at et lavkarbokosthold skal ha noe effekt må inntaket være mye lavere.

"glykemisk indeks ikke har noen særlig betydning på hverken helse eller slankeresultater"

http://www.dagbladet.no/2011/01/06/magasinet/helse/mat/mat_og_drikke/slanking/14927675/

"Resultatet ble slik:

De som fulgte dietten med høyt proteininnhold og lav GI klarte seg best. Ikke bare holdt de vekta, de gikk ned ytterligere en halvkilo i løpet av de seks månedene forsøket varte.

Alle de andre la på seg."

"Mat unngåelse"

Man trenger ikke gjøre det vanskelig for seg selv. Lavkarbo er helt vanlig mat, det går fint ann å kose seg ute med venner og samtidlig holde seg innenfor kostholdets grenser. Om det skulle oppstå noe problem: Hva er viktigst av helsa og "venner" som tvinger et kakestykke ned i halsen på deg?

"Om man ikke passer nøye på, kan man også fort få et underskudd av essensielle næringsstoffer"

Det finnes ikke en karbohydrat som er essensiell. Det er en feiltakelse å tro at om man går på et lavkarbokosthold vil man få mangel på næringsstoffer. Bare fordi mirkonæringsstoffene ikke oppgis på kjøttvarer betyr det ikke at de ikke er der. Egg f.eks. har alle næringsstoffene man trenger bortsett fra vitamin C. Dessuten finner man ingen næringsstoffer i frukt som man ikke også finner i grønnsaker.

"En annen ulempe, som ikke skal undervurderes, er at man blir nødt til å unngå mange fantastisk smakfulle matvarer og matretter."

Fett bærer faktisk matens smak og armoastoffer.

"Nøkkelen til et godt kosthold, om målsetningen er å gå ned i vekt eller å holde seg slank på en enkel måte, er å spise mat som gir deg god metthetsfølelse i forhold til mengden energi/kalorier den gir, og som det ikke er alt for enkelt å overspise."

Hva med metthetsfølelse i forhold til tid?

"Spis god mat"

Fet mat er god mat.

"Det er ingen grunn til å stresse og være fanatisk med kostholdet sitt"

Hva med det norske anbefalingene om å spise light-produkter til enhver anledning? Er ikke de fanatiske når det kommer til å unngå fett?

" og det er definitivt ingen grunn til å unngå karbohydrater"

Jo. Men såklart, som Kristine sier, det er individuellt (hvor mye den enkelte tåler).

Ida

09.01.2011 kl. 17:16
Bra svart av Ida E :) Enig i det hun skriver.

Silje

09.01.2011 kl. 17:34
Ett veldig godt innlegg

Vivian

09.01.2011 kl. 18:27
Gor å svare på ditt retoriske spm: Jeg blir mer mett av 10 gram fett enn 600 g agurk. Agurk metter da ikke. Men det er nok bra for væskebalansen.

M

09.01.2011 kl. 19:05
Tviler ikke på at Fredrik kan en del om dette emnet, men dette var forferdelig

dårlig fremstilt/skrevet.. mange setninger uten logikk, eller sammenheng.

Føler jeg har lest AKKURAT denne artikkelen flere ganger før, men da bedre skrevet. sorry

Anonym

09.01.2011 kl. 19:32
Kjenner jeg blir irritert etter å ha lest denne artikkelen. Enig i det at folk må

finne det kostholdet som passer dem best, vi er forskjellige. Men at man

kan få spiseforstyrrelser av lav-karbo? Ærlig talt, det kan man vel

uansett få hvilken "diett" man følger. Jeg selv har i alle år fulgt Statens

ernæringsråd med lite fett og mye karb, og vet du hva det endte med?

Ortoreksi!

Lever nå på lav-karbo og har det mye bedre og koser meg med maten uten

noen form for dårlig samvittighet. Så Ida siden du er enig med

Fredrik om at lav-karbo kan føre til både den ene og den andre

spiseforstyrelsen, har du noen artikler eller forsking som faktisk viser til dette,

eller er det bare noe du tror? Jeg har i hvert fall aldri hørt om noen som

spiser lav-karbo som har fått spiseforstyrelser pga "dietten".

De fleste som spiser lav-karbo har valgt dette som en livsstil, ikke en

diett!! Helt idiotisk og usakelig!

lovelyliller:)

09.01.2011 kl. 20:06
spennende inlegg

Ella

09.01.2011 kl. 20:30
Insulin blir feil framstilt i denne teksten. Insulin gjør glucose (energi) tilgjengelig

for celler, deretter largres energi i form av glykogen i levra. Når man spiser for mye

karbohydrater bidrar insulin til at det overflødige omdannes til fett. Når insulin er

tilgjengelig etter inntak av karbohydrater bruker celler karbohydrater som energi,

ikke fett. For noen som ønsker å redusere fettmasse er dette ugunstig.

Jolene

09.01.2011 kl. 21:18
Elisabeth:

Det er faktisk en myte at man må spise så mange ganger iløpet av en dag. Forbrenningen blir hverken dårligere/bedre avhengig av hvor mye man spise, det viktigste er å få i seg NOK kalorier hver dag. Så her snakker du om noe du ikke har greie på.

Erling

10.01.2011 kl. 12:36
Fredrik er ikke enig i at man bør spise lavkarbo, men han er enig i at man bør

"Spis proteinrik mat: Protoeinrik mat, som f. eks kjøtt, fisk, egg, ost og melk, er vist å gi bedre metthetsfølelse enn mat rik på karbohydrater og fett (23). Høy-protein dietter har vist seg meget suksessfulle for slanking, og det er vist å ha en rekke positive helseeffekter."

Kan noen forklare meg forskjellen på en høyprotein diett og en lavkarbo-diett ?

Maten han lister opp her er dessuten rik på protein OG fett ! Ikke bare protein ! Det

er jo AKKURAT denne type mat en som går på lavkarbo har som hovedingredienser

i kostholdet sitt!

Hva trodde du egentlig lavkarbo var for noe ?!

Kula

10.01.2011 kl. 13:06
Jeg fatter ikke hva det er ved lavkarbokosthold som gjør det så provoserende for så mange som aldri har prøvd det?

Vi er forskjellige, men bortimot 100% av dem som "har lett for å legge på seg" eller som allerede veier noen titalls kilo for mye vil ha store helsegevinster med et kosthold rikt på fett og fattig på karbohydrater. Man snakker ikke om et karbofritt kosthold, kun å skjære betydelig ned på inntaket. Selv har jeg snart gått ned 40 kilo etter å ha lagt om til lavkarbokosthold, og anser denne kostomleggingen som livsvarig og livreddende for meg.

Har forfatteren av innlegget noensinne slitt med overvekt, eller har han forsøkt å spise et lavkarbokosthold og opplevd virkningen på egen kropp? Eller aner han ikke hva han snakker om?

-

Gry

10.01.2011 kl. 14:25
Bra innlegg, Ida E!

Lavkarbo-kostholdet er jo ikke ene og alene bra for de som ønsker å gå ned i vekt. Dette kostholdet har mange andre helsefremmende, positive virkninger også. Å legge om til lavkarbo er som sagt en livsstil og ikke en diett. Når det er sagt lurer jeg på om det finnes noe statistikk på nettopp dette med vektnedgang; hvor mange har holdt seg på den nye vekten ved overgang til lavkarbo kontra vektnedgang ved hjelp av lavkalori-dietter, evnt. gått opp i vekt igjen?

kalle

10.01.2011 kl. 15:22
http://www.youtube.com/watch?v=mNYlIcXynwE

Morten

10.01.2011 kl. 15:32
Lavkarbo....Det er så mangt, det. Selv har jeg ikke vært overvektig, men et ønske om å prestere bedre som idrettsmann, gjorde at jeg kuttet ut karbohydrater, og erstattet det med sunt fett. Sunt fett er mettet OG umettet fett. Svenske Bjørn Ferry gjorde det samme, og vant OL gull i Vancouver på denne kosten. Selv opplever jeg en ekstremt bedre kondisjon (produserer veldig lite melkesyre, da kroppen går på fett og ketoner) og en langt bedre eksplosivitet. Kan holde en puls på ca 97 av max i over 25 minutter uten å stivne, og deretter fortsette på 90 % i over 90 minutter. Da er det null problem å sette inn en knusende 200 meters spurt, fordi man IKKE STIVNER. Jeg har gått på lavkarbo/høyfett i 2 år. Før var jeg syk veldig ofte, nå er det et saga blott.

Fitnessbloggen ville jeg ikke referert til, det er flere innlegg der som jeg har sendt videre til professorer innen medisin/ernæring, som plukker dem fra hverandre. Svært mye der som ikke holder vann.

Anneli og Emma-Sophie

10.01.2011 kl. 16:49
Fikk ikke med meg at det ikke var du som hadde skrevet. Ble litt letta nå... :p

Synes Fredrik har gått glipp av noe viktig da.. Fredrik! Slå opp insulinresistens! Bland ALLE som er overvektige (og det vet vi jo er endel), er det 70-80% som er insulinresistente, nemlig. Det er ikke et faktum du bare kan kjøre rett over fordi at du har lest litt her og lest litt der..

Bente

10.01.2011 kl. 16:58
Jeg synes det er merkelig å kalle lavkarbo-tanken en "trend" når det er denne typen mat vi mennesker har spist gjennom store deler av den tiden vi har vært her på jorden.

Et lysende eksempel på fett/karbo-debatten er det man ser hende i USA. Ingen andre plasser i verden finnes det så mange light-produkter, og fatfree-varianter. Og aldri har amerikanerne vært fetere...Fedme er nå USAs absolutt største helseproblem.

Hadde deres kost bestått av "bra" fetter istedet for sukker og karbohydrater hadde de ikke overspist, for de hadde blitt fortere mett...

Jolene

10.01.2011 kl. 19:37
Anneli: Det der krever jeg bevis på, 70-80%, de tallene tror jeg du har tatt fra tomme luften. De fleste som er overvektige er overvektige fordi de får i seg mer kcal enn de forbruker.

Og Morten, du kan også spare oss for den ferry propogandaen. Det er mange som vinner OL gull på vanlig kosthold også. Jeg vet godt hvem du er, hva blir det neste, skal Lena B også komme hit og forsvare lavkarbo?

Anneli og Emma-Sophie

10.01.2011 kl. 19:49
Jolene: nå snakker ikke jeg om hvordan man BLIR overvektig da:)

Snakker om hvordan insulinet får gjort jobben i kroppen når man ER overvektig.

Bevis? Uansett hvilke kilder jeg måtte komme med så kommer vel du til å protestere, så ser ikke helt vitsen med det. Vet man litt om insulin, så er det nå ganske logisk, spør du meg, men logikk holder kanskje ikke?

Du må jo bare tro hva du vil du:p Vær så god.

Marit

10.01.2011 kl. 20:04
Jeg likte ikke denne artikkelen i det hele tatt.. Jeg vet alle godene av å kutte ut karbohydrater, så det er jeg hvertfall glad for ;-) Folk må bare velge og tro på det dem vil.

Morten

10.01.2011 kl. 20:16
Jolene: DU krever bevis for Anneli og Emma Sophie`s påstand om 70-80%. Mens du slår fast at de fleste overvektige blir det fordi de spiser for mange kcal. Dine bevis for det da?

Ellers kan jeg si at jeg heier faktiskt mest på Ole E Bjørndalen når det er konkuranse.

Så noen propaganda for Bjørn Ferry er det ikke. Jeg TROR det er fritt frem for alle å komentere her, tror du ikke?

Me

10.01.2011 kl. 21:45
Applaus til Fredrik, herlig artikkel! Alt er godt drøftet og bra framstilt. Interessant lesestoff, og veldig viktig mener nå i alle fall jeg som har hatt flere venninner som har slengt seg på lav-karbo dietten. Eneste som skjedde var at de ble matleie og hun ene fant ut at hun var allergisk mot melk. Godt og blandet er nok det beste.

superrosa

10.01.2011 kl. 21:50
Her er to linker jeg sjapt fant frem med å google ang insulinresistens og hvor mange som har det:

http://www.fedon.no/Insulinresistens.9UFRDMZP.ips

http://www.roli.no/om.htm

Erling

10.01.2011 kl. 22:24
Jeg vil også ha dokumentasjon på at de fleste som blir overvektige ble det fordi de

spiste for mange kalorier... Kalori-diettene ble populære for en 30-40 år siden,

hvordan har utviklingen vært siden den gang ? Hvordan har karbohydrat-inntaket

vært siden den gang ? Begge deler har vært sterkt økende !

Tilfeldig ?!

Jolene

10.01.2011 kl. 22:40
Erling: Ja, det er tilfeldig, fordi folk har spist masse karbohydrater i hundrevis av år, eller hva med kinesere og japanere? De er jo kjent for å spise mye karbohydrater, og hvor vanlig var det å se en overvektig kineser eller japaner før i tiden? Så du dokumentaren som gikk på NRK for godt og vel litt over et halv år siden Erling?

Som Kari J. sa: "Se et klassebilde fra 70-tallet, hvor mange spiste MYE poteter, og de fleste så ut som at de kom fra konsentrasjonsleier". Ikke 100% ordrett, men ganske nær. Nei, det er ikke karbohydratene som er skylden, men det at folk har blitt mer late nå. Iløpet av de siste 30-40 årene har folk blitt mer late: Bil, data, tv, fastfood med masse kalorier osv.

Dere lavkarbofanatikere må slutte å skylde på karbohydrater, og ta litt ansvar for at dere ble overvektige, for det er ytterst få som blir overvektige pga. sykdom og medisiner, som oftest er snakk om latskap

MW

10.01.2011 kl. 23:38
synd å se at du ser slik på det, jeg sliter hverken sosialt da det komemr til mat,

heller tvert om, jeg har fått bedre helse av lavbarbo og mer energi så jeg har begynnt å trene mye mer enn før, sist men ikke minst hvor mye lettere jeg føler meg i kroppen (ikke snakk om vekt)

jeg har slip med oppblåst het, har mellomgulvsbrokk og etsningskader i spiserør, jeg er ikke overvektig på noen måte og bare 25 år. men jeg følte meg som om jeg var 50, jeg trente så ofte jeg kunne, er veldig glad i skog og mark, men gikk bare opp i vekt til tross for et sundt kosthold, med lite fett og ikke sukker. men jeg var konstant tung i magen, den følelsen man får etter å ha spist risengrynsgrøt. en venninne av meg startet med lavkarbo, hun lagde mat for meg noen dager og jeg merket fort forandringen, jeg spise mindre for maten var mer mettende, energien økte, jeg var mettere lenger, og de vistes til og mer på hud og hår. jeg gikk ned de ekstra kg jeg følte jeg hadde noe som var et pluss, jeg spiser frukt og grønnt jeg også, men frukt er ikke så sund som vi skal ha det til. frukt fra egen hage, eller fra norge spiser jeg lett, bær også, men drivhusfrukt fulle av veksthormoner er bare van og sukker.

jeg mener at uansett hvilken diett man velger eller livsstil som det er for meg, så er det hva man selv gjør det til. anoreksia kan du få om du drikker 123 go eller spiser mammas kjøttboller. for min del og alle de jeg kjenenr som går på dette så har det vært utrolig morro å eksprimentere på kjøkkendet, lage noe nytt, kombinere nye ting og ikke det samme som man har laget siden studenttiden. jeg var matlei før, men nå elsker jeg det. det er bedre med litt nøtter og mørk sjokolade enn non stopp og ostepopp også. kunne bablet i timesvis, men enig med det som er skrevet i starten, man velger hva som passer beste for en selv. om folk liker potet og brød så værsågod, jeg spiser brød jeg også, men da lager jeg det selv og det smaker myye bedre. sist men ikke minst må du huske at atkins er en liten del av lavkarbo, det finnes maaaange forskjellige ietter innenfor lavbarbo som er veldig forskjellige. ketolyse, atkins, osv

Morten

11.01.2011 kl. 08:00
På mitt klassebilde fra 77 er det en god del som ikke ser ut som Bergen Belsen fanger. Kanskje jeg burde sendt bildet til Kari? Men så er ikke lavkarbo noen slankekur heller. Grunnen for å spise lavkarbo er for å la kroppen få en sjanse til å fungere normalt. Du gir ikke kjøtt til ei ku, ei heller gress til en tiger. Du skal heller ikke slutte å bevege deg, for det er like unormalt som å spise lassevis av mat du ikke er biologisk snekret sammen for.

Jolene

11.01.2011 kl. 09:46
Så kroppen fungerer ikke normalt på vanlig karbokosthold? Uff, det er ikke lett å diskutere med fanatikere med fanatikere. Jeg fungerer optimalt og ypperlig på et høykarbo kosthold, er jeg unormal? Jeg tror ikke det du!

Lavkarbo er greit nok det, jeg har ikke noe imot det, men å blindt tro at det gjør deg til en "supermann" er naivt og idiotisk.

Kristine

11.01.2011 kl. 10:06
Jolene:

Du er i hvertfall unormalt kritisk til alt du selv ikke mener er riktig.

Alle må få ha sine synspunkter :)

Line

11.01.2011 kl. 10:13
Jolene. Du er utrolig lite ydmyk! Du utaler deg skråsikkert om noe du ikke har nok greie på. Hvorfor kan du ikke høre på de som snakker av egen erfaring?

Jeg har selv erfart at MIN kropp tåler veldig dårlig karber. Jeg har i tre år trent hardt 4 dager i uka, spist det som ansees som "normalt sunt" men var allikevel 20 kg. overvektig.

Etter 6mnd. på lavkarbo er jeg 14kg. lettere, på trening får jeg mye mer framgang, og jeg er mindre sliten og trøtt.

Sier du da at det er noe jeg innbilder meg?

Erling

11.01.2011 kl. 13:34
Jolene:

Japanerne starter hver dag med fisk til frokost. Dem spiser ris - ja, men dem dytter

ikke nedpå med karbohydrater fra cola, pommes frites, brød, godteri, is osv i samme

grad som oss. (Vell ting har jo blitt amerikanisert der også, kjenner du til begrepet:

"Macdonalds er en grusom hevn for Pearl Harbour?)

Det er også riktig at folk var slankere på 70 tallet enn idag. En av grunnene til dette

er at vi spiser mer karbohydrater idag enn den gangen. All statistiskk viser dette. Ja

de spiste poteter, men de dyttet ikke nedpå med raffinert sukker. De beveget seg mer også, dette

forbrenner karbohydrater!

Etter at kalori og lavfett hysteriet kom har folk bare økt og økt i vekt. Om ditt opplegg

hadde fungert så bra, hvorfor blir vi da feitere og feitere når vi har visst om dette i

40 år? Kanskje fordi det ikke er hele sannheten ?

Du får komme med noe dokumentasjon på hvorfor jeg ikke skal spise kjøtt,fisk,kylling,

salat,grønnsaker og hvorfor jeg skal spise mer brød, sukker, hvetemel, brus, pommes

frites og andre produkter med mye karbohydrater, så skal jeg vurdere å ta deg seriøst.

elnilso

11.01.2011 kl. 14:15
@Erling. Hvem er det som sier at du skal drikke brus og pommes frites? Sånne kommentarer er bare latterlige og er med på å sette lavkarbo i et dårlig lys! Er det slik at dersom man ikke spiser lavkarbo så må man spise snop og junk?

Vis meg et eneste kostholdregime som anbefaler brus, is og pommes frites! Det du drar frem som eksempler er jo feil uansett hvilken leir man er i.

Erling

11.01.2011 kl. 16:26
Hei

Mulig det var litt klossete formulert, men jeg har lenge ment at lavkaloriere slipper

billig unna i kostholdsdebatter der man klarer å vri det til at lavkarbo vs lavkalori handler

om egg/bacon neddynket i fløte vs salat og frukt. Noe som ikke er tilfelle i det hele tatt,

tilfelle er at lavkalori-dietter stort sett inneholder store mengder sukker og stivelse, uansett

hvordan man vrir og vender på det. Faktum er også at de fleste på lavkarbo-kosthold

har Kylling, Fisk, Kjøtt, Egg, Grønnsaker, Salat som hovedingredienser i kostholdet sitt,

selvsagt kan jeg finne på å ta en skje rømme i en gryterett f.eks - men der stopper det

for min del, selv om jeg selfølgelig godtar og respekterer at andre har satt sammen

kostholdet sitt annerledes.

Jeg har med dette kostholdet gått ned 20 kg, kvittet meg med Diabetes type 2, halsbrann

søvnproblemer og en del annet "smårusk". Men dette er visst bare tull ifølge Jolene og andre

, det er selfølgelig mye bedre å slutte å spise mat fra naturen og heller begynne spise

stivelsesrik og karbohydrat-rik mat tilbake til diabetes type 2!

Da blir jeg selfølgelig provosert, når noen påstår de vet bedre enn meg hva som er bra å spise/gjøre for MIN kropp!! Jeg har da aldri påståt f.eks at Jolene sitt kosthold/trenings

opplegg bare er tull og ikke har noe for seg!! Det vet Jolene selv best hva som fungerer

og ikke fungerer for henne !

Jeg har hørt Drevon og co si "Det spiller ingen rolle hva du spiser, kun hvor mye du spiser"

Så sånn sett så skulle man jo tro at man omtrent kunne spise hva man ville, så lenge

kalori-inntaket er lavt nok og forbrenningen høy nok!!!

Fredrik Gyllensten

12.01.2011 kl. 14:02
Hei, la ikke merke til at Kristine hadde postet denne før nå, men kan vel gi litt tilbakemeldinger på kommentarene:

-

Maren Malvik: Flott å høre :)

Jenny, Randi, Camilla, Ida, hanna, Karoline, lovelyliller:), : Takker!

Anneli og Emma-Sophie & Ella: Les denne artikkelserien, så vil du oppnå en langt bredere forståelse for insulin og dets effekter. Det er 7 deler, så tar litt tid - men du vil ikke angre, det er den beste artikkelserien jeg har sett om insulin, og forfatteren er meget dyktig, og er både forsker og ernæringsfysiolog.

weightology.net/weightologyweekly/?page_id=319

elisabeth: Om flere måltider fungerer besre psykisk for deg, så hold deg til det :) Poenger er at det ikke er noen fysiologiske forskjeller, og jeg tror også at de fleste vil ha det mentalt bedre med færre, større måltider.

Anonym; 09.jan.2011 kl.15:27: Jeg forstår at du har sterke følelser her, men de er ikke basert på forskning og fakta, ei heller grunnlegende forståelse for menneskelig fysiologi.

Magetrøbbelet ditt kan ha kommet fra matvarer du er alergiske mot, f. eks gluten - som du har kuttet ut med lav-karb, men ikke trenger å være på lav-karb for å kutte ut. Ellers er mange lav-karb dietter bedre enn det elendige kostholdet mange har, men det gjør det ikke optimalt.

Ida E:

Hva helsedirektoratet står fast på, har lite å si på hva folk i gata tror.

Logikken: korrelasjon er ikke nødvendigvis lik årsak.

GI: En studie er ikke nok, jeg har sett på forskningen i sin helhet, både for meg selv - og lest verkene til blant annet Alan Aragon, James Krieger, Lyle McDonald og Martin Berkhan.

mat unngåelse: Ikke enig.

Næringsstoffer: Jeg sier ikke at det er umulig, men vanskeligere enn om man inkluderer alle matkategoriene i sitt kosthold. Lav-karb kan fungere, om man setter det opp riktig. Jeg er fullstendig klar over at karbohydrater ikke er essensielle, i motsetning til en rekke aminosyrer og 2 typer fettsyrer, men at noe ikke er essensielt, gjør det ikke usunt av den grunn.

Fett: Som nevnt, tidligere var folk fanatiske med fettinnholdet, nå er det karb. Ingen av de to ekstreme standpunktene er etter min mening sunne. Fett er nødvendig, ja, og fettrik mat er ofte godt, ja.

Vivian: Jo, Agurk metter - mye, mye mer enn 10 g fett.

M; synd å høre, men skulle gjerne sett mer konstruktiv kritikk.

Anonym, 09.jan.2011 kl.19:32: Fnatiske forhold til mat kan være, elelr utvikle seg, til spiseforstyrrelser. Men man kan fint spise lav-karb pg ha et godt forhold til mat også.

Erling: Et proteinrik kosthold kan inkludere både karbohydrater og fett også.

---- That's it, orker ikke å svare på flere kommentarer i denne omgangen - veldig mange :)

Jolene

12.01.2011 kl. 17:16
Erling: Jeg skal gi deg et svar iløpet av Fredag, jeg blir litt opptatt de nærmeste dagene. Du får følge med :P

Erling

12.01.2011 kl. 19:06
"Erling: Et proteinrik kosthold kan inkludere både karbohydrater og fett også."

Som ett lavkarbo-kosthold kan.

Jeg ser bare at artikkelen din er en kraftig selvmotsigelse da du først skriver at lavkarbo

er noe unødvendig tull. Du skriver så dette om en diett som minner 100% om mitt kosthold som er LAVKARBO:

"3) Spis proteinrik mat: Protoeinrik mat, som f. eks kjøtt, fisk, egg, ost og melk, er vist å gi bedre metthetsfølelse enn mat rik på karbohydrater og fett (23). Høy-protein dietter har vist seg meget suksessfulle for slanking, og det er vist å ha en rekke positive helseeffekter."

Ser du den selv? Resten av artikkelen er samme gamle sprøytet som alle har hørt 100

ganger før og som tydeligvis ikke har hjulpet så veldig mange siden vi bare blir feitere

og feitere...

Erling

12.01.2011 kl. 19:11
Ett lavkarbo-kosthold kan inkludere så mye som 70g karbohydrat per dag faktisk.

Må også legge til at det Fredrik hevder er ett protein-kosthold er mat som er rik på

fett og proteiner. Altså lavkarbo...

Jeg lurer på hva Fredrik trodde lavkarbo var da han skrev artikkelen? Macdonalds?

Fredrik Gyllensten

12.01.2011 kl. 22:12
Erling:

Et proteinrikt kosthold er rikt på proteiner, balansen mellom karb og fett kan varieres, og det kan fortsatt kalles proteinrikt. Logikk ftw! ;)

Jeg tror ikke du har fortstått artikkelen min, Erling. Poenget mitt med artikkelen er at det å totalt utelukke karbohydratrike matvarer er undøvendig og upraktisk for de aller fleste, og å være obsessiv med det er ikke lønnsomt. Om du liker å spise lav-karb, kjør på, men jeg skrev artikkelen med gode formål, da jeg vet at mange følger lav-karb fordi de er blitt 'skremt' av media og dvs. såkalte 'eksperter' som demoniliserer karbohydrater og gir det skylden for vår økende overvekt. Menneskelig fysiologi er ikke så enkelt, årsakene til at vi blir fetere er langt mer kompleks enn et par karbohydrater.

Jolene

14.01.2011 kl. 11:33
Nei, erling, men de dyttet fortsatt NEDPÅ med karbohydrater. Det er ikke karbohydratene som er problemet, men at folk inntar mer enn de forbruker. Som elnilso skrev, det er ingen som sier at man skal dytte nedpå med junkfood, men ris, pasta, poteter osv. er ikke junk, det blir for dumt når du mer eller mindre sammenligner potet med en "snickers" ol.

Jeg vil gjerne se den statistikken du hevder eksister, for sannheten er at vi spiser mer kcal enn før, og det fører til vektøkning, det er ikke bevist at det er relatert til inntak av karbohydrater.

Jeg snakker ikke om folk som ikke tåler karbohydrater så godt, for det gjelder ikke mange % av jordens befolkning, så mye har ikke kroppen forandret seg de siste 30-40 årene. Det som har forandret seg er at man bruker bilen mer enn man gjorde før, også til butikken som ligger knappe et par minutter unna, det er en skam. Og som jeg nevnte lenger opp, data og tv har også litt av skylden, folk er rett og slett for late.

Erling, sliter du med selektiv lesing? Det må jo være det, for jeg har ikke nevnt et eneste sted at jeg har noe imot lavkarbo. Lavkarbo er alternativ til den vanligste slankemetoden, nemlig "lavkalori", men jeg mener at lavkarbo ikke er nødvendig hvis man kan gå ned på lavkalori, så lenge man ikke sliter med sult. Da kan lavkarbo være greit, og for de som ikke tåler så mye karbohydrater. Du sier at du har gått ned 20 KG, gratulerer :)

Men, det at du er kvitt diabetes 2, halsbrann, annet smårusk osv. har ikke noe med Lavkarbo å gjøre, men at du har blitt slankere. Det er ikke noe nytt, og det kan man også oppnå på det dere definerer som høykarbo, bare man spiser sunt og variert og holder seg i form. :)

Om du tåler karbohydrater eller ikke vet jeg ikke, men kan du være sikker på at du ble overvektig pga. karbohydratene, eller kan det være at du spiste for mange kcal? Mange overvektige/tidligere overvektige gå nemlig i den fellen, at de spiser mer enn de er klar over. Fett metter, og du føler deg mindre sulten, og du går ikke i overskudd fordi du spiser akkurat nok. Det er fint at du har funnet noe passer deg, men du må tåle at andre har sin mening om lavkarbo, uten å hisse seg opp, og tillegge andre meninger de ikke har.

God helg. :)

Erling

16.01.2011 kl. 00:03
Hei

Statistikken har jeg fra foredraget "Sugar the bitter truth". Foredraget ligger ute på youtube

og statistiskken blir vist helt i starten av foredraget. (innenfor første 10 minuttene).

Her er det statistikk både over antall kcal vi får i oss idag iforhold til før og statistikk

over hva som skjedde i USA etter at myndighetene ba befolkningen sin kutte nedpå

inntaket av fett og erstatte dette med karbohydrater. Foredraget er jo faktisk av en

mann som på ingen måte er en lavkarbo-forkjemper, så da må det vell være interessant? :)

Angående sykdommer så har Birger Svihus (som ikke akkurat er noen lavkarbo-forkjemper

heller) uttalt at "Uten karbohydrater får man ikke diabetes type 2". Så at jeg ble kvitt

diabetes 2 etter at jeg bytta til lavkarbo, såpass klarer du vell spandere av ære til

lavkarbo-dietten min ? :) De andre sykdommene ble jeg forsåvidt kvitt før jeg ble kvitt

overvekten, men det er greit. Jeg ser at om jeg påstår jeg ble kvitt alle disse plagene utelukkende

pga lavkarbo så blir jeg tatt for å være nærmest religiøst, så jeg skal ikke krangle på det.

Jeg kan godt fortelle om hvordan jeg ble overvektig og hvordan det skjedde, men jeg har mine

store tvil på at du vil tro på meg. Faktisk er jeg nesten sikker på at du mener jeg har

gått og spist ting jeg ikke selv har vært klar over at jeg har spist. Det jeg mener selv skjedde

er at jeg spiste ett kosthold med for mye karbohydrater, sukker og stivelse og ja - sikkert

altfor mange kalorier også ! Men jeg levde tross alt ganske mange år på dette uten å gå opp

i vekt, så plutselig - et halvår begynte jeg å legge på meg og vips så var jeg opp disse kiloene.

Når jeg har fortalt denne historien før så har den blitt forholdsvis fientlig mottat av

folk som ikke helt tror på lavkarbo-kuren, men de eksperter på lavkarbo jeg har pratet

med mener at blodsukkeret mitt løp løpsk av alle svingninene og at jeg utviklet

insulinresistens...

Grunnen til at jeg forfekter lavkarbo er mest på grunn av at jeg har lest litt historie om

hva som har skjedd med forskjellige befolkninger rundt omkring i verden etter at man

har økt inntaket av karbohydrater i kostholdet hos folk, lest litt om hva som skjer i naturen

forøvrig og selfølgelig hva som har skjedd med egen kropp. Tro meg, jeg har prøvd

knekkebrød med magerost og trene 6 ganger i uken også, uten suksess. Jeg gikk ned noe, men

ikke spesielt mye og ikke spesielt fort.. (Er klar over at lavkalori ikke nødvendigvis

må være dette)
Kristine

Hei og velkommen til Dedication. Jeg er en livsglad personlig trener og kostholdsveileder. Her på min blogg vil du få små tips, råd og oppskrifter til den sunne linje, samt følge min vei i livet. Jeg har troen på at god helse og en sunn livsstl er nøkkelen til et lykkelig liv og en glad kropp. Legg gjerne igjen noen ord om du lurer på noe, ønsker å dele noen tanker, er interessert i kost og treningshjelp eller bare vil si hei :) Kontakt: kristine@helseglede.no

Search

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits