www.dedication.blogg.no

Kristine Aure

Dedikasjon til trening, mat og livsglede

YNDIG BAKVERK

  • 14.10.2012, 09:18


Skillingsboller er en av vrt kjreste bakverk.
Selv er jeg oppvokst med navnet kanelsnurrer, men de gr under navnet kanelbolle, kanelsnegle, skillingsbolle, osv, kjrt barn har mange navn.
Originalnavnet, skillingsbolle, stammer mange r tilbake.
Lenge fr kroner og rer.
Helt tilbake til den tiden da skilling var valuta.
For en fersk skillingsbolle kostet nemlig akkurat en skilling, iflge Wikipedia.


Som dere kanskje skjnner, bakte jeg skillingsboller i gr.
For motivere meg selv enda mer med lesningen, satte jeg en bolledeig.
Deigen m heve en times tid.
Dealen var derfor den at om jeg leste bra den timen, s skulle jeg f nyte nystekte skillingsboller etterp.
Jammen hjalp det virkelig p lese-lysten!
En gulerot vet dere, det skal ikke mer til for lure hjernen.


Jeg husker godt da jeg var liten og bakte med mamma.
Det luktet skillingsboller, eller kanelsnurrer som vi kalte det, i hele huset.
Akkurat slik var det i gr kveld, bare at denne gangen var det i mitt eget hus.
Jeg elsker lukten av gjrbakst.
For ikke snakke om deigen.
Det er jo lov spise av deigen nr man baker :grin:
smake underveis er halve moroa, det vokser jeg aldri fra!
N skal det sies at min oppskrift p skillingsboller ikke er helt lik mamma sin.
Jeg byttet ut smr med kesam, sukker med sukrin, brukte grovere mel og tilsatte proteinpulver.
P den mten fr du sunnere, magrere og mer proteinrike skillingsboller.
Smaken er fortsatt kjempe god.



Skillingsboller

4 dl spelt mel (eller annen meltype som bokhvete, hvetemel, eller lignende)
1 dl bakeprotein (kan byttes ut mot mer mel eller annet proteinpulver)
6 ss sukringold
1 -2 dl melk
100 g kesam
1/2 pose trrgjr
1/2 ts kardemomme

Kesam
Sukrin+
Kanel

Bland sammen spelt mel, bakepro, sukrin, kardemomme og gjr.
Ha i kesam.
Varm opp melken til cirka 40 grader og hell halvparten i deigen.
Arbeid deigen sammen og tilsett mer melk om ndvendig.
Deigen skal ha en fast konsistens og ikke vre for klissete.
Sett deigen til heving en times tid.

Nr deigen er ferdig hevet, kjevler du den s ut til en rektangel.
Smr p kesam og str over sukrin+ og kanel. La det vre en tynn stripe p den ene siden uten kesam.
Rull deigen sammen som en plse og skjr i tykke skiver.
Legg bollene p en bakeplate og la de heve i ytterligere 20 minutter.
Stek s p 220 grader i 10 -12 minutter.
Nyt.


Dette vil falle i smak hos bde liten og stor.
Skillingsboller er en favoritt hos alle.
Det tar litt tid med tanke p at det er en gjrdeig som skal heve, men det er absolutt verdt ventingen.
Nr du setter tennene i en lunken, saftig og smakfull bolle, vil du forst hvorfor :grin:
Hper det smaker og ha en riktig fin sndag.


Kristine

Birgitte

14.10.2012 kl. 09:43
Namnam! Et godt tips er ogs og bruke moste dadler og kanel som fyll. Da blir det kjempe gode, saftige og ste :D

Kristin

14.10.2012 kl. 10:02
Takk for oppskrift :) da blir det bake sndag p meg :) vet du hvor mange kalorier det er i deigen ?

Maja Nordic

14.10.2012 kl. 10:03
Kanel boller - typisk norsk for meg! :) Takk for sunnere alternativ! ;)

Hilsen!

maren

14.10.2012 kl. 10:10
hva er nringsinnholdet ?

Maria Louise

14.10.2012 kl. 10:17
Takk for din blogg sir bare :)

Go sndag Kristine!

Helen

14.10.2012 kl. 10:34
Hvor mange boller ca fr man av denne deigen, og hvor fr man kjpt speltmel?

Bollene s skikkelig gode ut :)

Kristin

14.10.2012 kl. 11:02
hei igjen !

N str jeg og baker skillingsbollene dine, men deigen er litt for klissete, kan jeg bare ta med mel i mel i ?

Gina

14.10.2012 kl. 11:27
De s veldig gode ut! Nam!

Btw, det heter gulrot. ;)

Sinje Marie

14.10.2012 kl. 12:05
Ohh that looks soo great!! I'll try it here, too!!

Marianne

14.10.2012 kl. 12:12
S godt det s ut! Har du nringsinnholdet i bollene??:)

Ragnhild

14.10.2012 kl. 12:29
Takk for oppskriften :) Har lett lenge etter en enkel, men sunn kanelsnurr-oppskrift :)

maybrittstyrkecoach

14.10.2012 kl. 12:34
o Yes, baket nesten di same forrige helg, og de gikk unna gitt :P

Ha en sporty Sndag Vakre :)

Trine

14.10.2012 kl. 12:44
Hvor mange boller ble det? Ca kaloriinnhold per stk?

Vet at det m vre slitsomt f sprsml om dette hele tiden,

men de s VELDIG gode ut, og jeg gr p diett.. S jeg m

passe p kaloriinntaket. Jeg leser forresten bloggen din hver

dag ;) Blir kjempemotivert av flge deg! :D

Maja

14.10.2012 kl. 12:48
Har det noe si om man f.eks. har et egg i deigen i steden for kesam?

Ser f.eks. Brges bolleoppskrift er helt lik, med unntaket av kesam/egget..

=)

Monica

14.10.2012 kl. 13:22
Nam! Dette skal jeg prve ut i hvertfall!! :D

MaritBE

14.10.2012 kl. 14:23
Det s kjempegodt ut ;-)

Lidenskap for ein sunn livsstil

14.10.2012 kl. 14:32
INGENTING slr lukta av nysteikte bollar ein sndags morgon :) Kanelsnurrar er det BESTE som fins..namnam :) God lesesndag Kristine :)

Victoria

14.10.2012 kl. 15:10
Nam! Kanelsnurrer er s godt. :D

14.10.2012 kl. 16:07
De var jettegoda kristine :-) takker.

Helsebloggen Lovelyliller.com

14.10.2012 kl. 16:22
Mmmmm s deilig. Elsker kanelsnurrer ^^

Anne-Mari

14.10.2012 kl. 16:31
Elsker kanelsnurrer! Dette m prves :)

Men jeg har et sprsml, ikke veldig relatert til dette innlegget da.. men nr du sier du har kakaopulver i ting du lager, hvordan kakaopulver er det? Kjpes det p nett? Hadde satt veldig stor pris p svar!

siljesfremgang

14.10.2012 kl. 17:53
Skillingsboller er s godt..:D

Karina Dale

14.10.2012 kl. 19:31
Yndig va virkelig det rette ordet - dei va kjempeste :-D

Maja

14.10.2012 kl. 20:54
Lagde disse i dag:) Fantastisk gode:) Min kjre ble superglad og synes disse var veldig gode:):)

Cecilie Lykke

14.10.2012 kl. 21:24
TAKK for en sunnere oppskrift p skillingsboller. Dette er min absolutte favorittbakst, s dette skal jeg lage til lrdag nr jeg skal sitte barnevakt :-)

marie

14.10.2012 kl. 22:02
Du lager nesten alltid mer proteinrike versjoner av all norsk tradisjonsmat, som skillingsboller med kesam og proteinpulver og havregrt med cottage cheese og kesam osv osv. Du trener jo mye og skulle dermed tle karbohydratrik norsk mat bedre enn de fleste. Hvordan ville du sett ut hvis du hgadde spist brdskiver med salami og brunost, vanlig havregrt med melk og bakst uten ekstra proteiner . Ville du slitt med overvekt du ogs da?

fitnessmil

14.10.2012 kl. 23:26
Gudda meg, dette fristet virkelig! Og ja, gjrbakst er virkelig sndagsglede for min del - man har god tid, kan nyte roen og bake som jo er s gy! Men jett om jeg fikk MAX lyst til teste ut dine skillingsboller n! Er jo s godt! Supertips av oppskrift iallefall!! Bookmark right now!

Emilie

15.10.2012 kl. 10:04
De s skikkelig gode ut. N angrer jeg p at jeg er p sunt kosthold

Kristine Mowmow

15.10.2012 kl. 20:52
ah - noe av det BESTE jeg vet!!!

anne

16.10.2012 kl. 21:34
Vet du om det gr an og bruke kokkosmel eller mandelmel istedenfor vanlig mel?

Kristine

16.10.2012 kl. 21:58
anne:
Det vil jeg tro, men da m du nok bruke mindre kokosmel/mandelmel. De trekker til seg mer vske.

Nina

18.10.2012 kl. 12:03
h, det s utrolig godt ut!! Kjresten min ELSKER kanelsnurrer, har bursdag p lrdag, men er p diett. Har du et ca nringsinnhold? Kanskje jeg kan overraske med bakst til bursdagsbarnet :) Og tusen takk for en super blogg med masse positivitet og inspirasjon!! :)

Nina

20.10.2012 kl. 19:31
Noen andre som har hatt problemer med f deigen til heve? Har prvd to ganger, men ingen av gangene har jeg ftt den til heve. Har fulgt oppskriften, s skjnner ikke helt hva som er galt :P Smaken er det ikke noe si p, men harde, deigete boller er ikke helt optimalt uansett smak ;) Noen tanker om hva som kan vre feil?

Kristine

21.10.2012 kl. 18:11
Nina:
De hever ikke like bra som hvetemelbakst. Grov bakst hever seg av en eller annen grunn ikke s godt. Men de skal heve seg en del. Hadde du i varm vske? Om vsken er kald, vil de ikke heve seg.

Kristine

21.10.2012 kl. 18:58
Nina:
Jeg har ikke regnet p disse dessverre, s jeg aner faktisk ikke.

Elisabeth

03.11.2012 kl. 17:48
Kan jeg bytte ut bakepro med fiberhusk eller fiberfin?? :) har veldig lyst til prve disse ut!

Kristine

04.11.2012 kl. 19:34
Elisabeth:
Du kan bytte det ut mer mer mel, men jeg tror resultatet vil bli veldig trt om du bytter ut mot fiberfin :)

Elisabeth

05.11.2012 kl. 16:16
Okei takk!! :) Hvor mange boller fikk du snn ca? :D skal nemlig prve meg p disse bollene til helga! gleder meg som bare pokker :D

Kristine

08.11.2012 kl. 21:20
Elisabeth:
Jeg husker ikke helt, det er s lenge siden jeg bakte de!
Hper det blir bolle glede :)

Kristin

24.10.2013 kl. 10:33
Hei, vet ikke om du kommer til se denne kommentaren, men jeg lurte p om du brukte mager eller original kesam :)

Kristine

24.10.2013 kl. 17:59
Kristin:
Du kan velge :)
Kristine

Hei og velkommen til Dedication. Jeg er en livsglad personlig trener og kostholdsveileder. Her p min blogg vil du f sm tips, rd og oppskrifter til den sunne linje, samt flge min vei i livet. Jeg har troen p at god helse og en sunn livsstl er nkkelen til et lykkelig liv og en glad kropp. Legg gjerne igjen noen ord om du lurer p noe, nsker dele noen tanker, er interessert i kost og treningshjelp eller bare vil si hei :) Kontakt: kristine@helseglede.no

Search

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits