KJØTTFRI

Da er det tid for Meatless Monday igjen :grin:
Jeg liker disse mandagene. De får meg til å tenke utenfor boksen og prøve nye ting på kjøkkenet.
Ønsker du å lese hvorfor jeg har innført kjøttfri mandag, kan du gjøre det her.


Da jeg kom hjem fra dagens styrkeøkt på rygg og bryst, var jeg forferdelig sulten.
Jeg tittet inn i kjøleskapet og fant egentlig ikke så veldig mye spennende.
Hva i skal jeg lage til middag?
Siden det er grått og duskregn ute, bestemte jeg meg for å lage en høstgryte.
En god og varmede høstgryte er i mine øyne en av de store lyspunktene ved høsten.


For å gjøre gryten mer proteinrik tilsatte jeg store bønner. Du kan bruke alle typer bønner eller linser.
Selvfølgelig er det også mulig å bruke kjøtt eller fjærkre, men da blir den naturlig nok ikke kjøttfri.
Av grønnsaker kan du bruke det du har tilgjengelig eller føler før. Alle grønnsaker passer i en gryte!
Er du utålmodig som meg, er middagen klar på knappe femten minutter. Husk likevel at jo lenger du koker en gryte, jo bedre setter smakene seg.
Ettersom jeg var sulten, serverte jeg gryten med stekte egg og speltlomper som er fylt med kesam, eplebiter, kanel og sukrin.
 

Vegetarisk høstgryte med smak av Østen
For 1 person

1 ss olje
1/3 chili
1 fedd hvitløk
3 sjalottløk eller 1/2 løk
1 stor gulrot
3 brokkolikvaster
3 blomkålbuketter
3 champignon
1/2 boks hakkede tomater
1 ss tomatpure
1/2 buljongterning
Oregano, gurkemeie, kanel og muskatnøtt
1 boks store bønner, cirka 200 gram avrent

Ha oljen i en kjele og fres finhakket chili og hvitløk.
Tilsett løk i biter og stek et minutts tid.
Skjør opp gulrot, brokkoli, blomkål og champignon.
Tilsett grønnsakene sammen med hakkede tomater, tomatpure og buljong. Smak deg til med krydder.
Kok opp og la gryten koke på høy varme i cirka 10 minutter.
Du kan gjerne koke gryten lenger om du har tid.
Tilsett bønnene og kok i ytterligere 5 minutter.

Håper det smaker :grin:
Mine smaksløker og min mage er veldig fornøyd akkurat nå.
Ha en god mandagskveld videre.

Kristine

20 kommentarer
    1. Stine M:
      Hvordan jeg trener kommer som regel opp her på bloggen, du kan jo se det i sidemenyen. En økt varer som regel alt fra 30 -50 minutter. Jeg trener nesten ikke kondisjonstrening, som du ser.

    2. Elisabeth:
      Jeg har sett den dokumentaren og synes dessverre den var veldig dårlig.
      Forskningen som er gjort, viser vel også at det er usikkerhet rundt dette med kjøtt. Mye av grunnen til at kreft er en forekomst blant kjøttetere er fordi de spiser mye prosessert kjøtt og ikke rene naturlige kjøttprodukter, samt at måten det er tilbedt på ikke er riktig.
      Jeg er helt enig at vi burde kutte ned på kjøttinntaket og heller øke grønnsaksmengden vår, men jeg mener også at kjøtt er et viktig element i kosten vår.
      Vi er i bunn og grunn veldig dårlig til å spise plante mat. Det å øke denne mengden til fordel for kjøtt er noe vi alle kan ha god nytte av 🙂
      Takk for en hyggelig kommentar Elisabeth 🙂

    3. Min Hjertesak:
      Det var koselig å høre.
      Vi burde alle bli flinkere til å kunne ned på kjøttet og inn med grønnsakene, ja 🙂

    4. Kjøttfrie mandager er herlige. Bruker masse bønner og kikerter i gryter osv, og da trenger man jo egentlig ikke kjøtt i tillegg:) Ha en super dag!

    5. Jeg er så glad for at du deler disse kjøttfrie mandagene med leserne dine! 🙂 Selv er jeg vegetarianer, så jeg setter veldig pris på litt inspirasjon i hverdagen. Dessuten har jo alle bare godt av å få i seg litt mer grønt, og mindre kjøtt. Denne gryten ser kjempedeilig ut, tror jeg må prøve den i løpet av uken! 🙂

    6. Utrolig bra av deg, Kristine! Men jeg mener faktisk at vi i Norge burde redusere kjøttforbruket vårt enda mer. Jeg har ikke gått helt over til å bli vegetarianer, men jeg prøver så godt som mulig å ikke kjøpe inn noe som helst form for kjøtt, men bare spise det hvis jeg blir servert. Det er ikke bare dyrene jeg tenker på i forhold til å kutte ut kjøttet, men også det du nevnte med co2 utslipp. Det er jo også ført flere statistikker der det viser seg at store kjøttspisende land som norge og amerika, og generelt vesten, har mye høyere forekomst av f.eks kreft i tarmene enn det land som ikke spiser mye kjøtt (f.eks Japan) har. Dette er jo noe man kan tenke på. Jeg vil anbefale deg å se dokumentaren Forks over knifes på Netflix hvis du har det! Utrolig spennende studie som er gjort, og man lærer så mye av det!! Ellers vil jeg bare si at du har en utrolig inspirerende blogg, og du gir meg virkelig mye positivitet i hverdagen med ditt gode smil og utallige gode oppskrifter! Ønsker deg en strålende uke!! 🙂 Klem fra Elisabeth

    7. MATEN ser supergod ut.
      Kjempe fin blogg håper du vil ta en titt inn på bloggen vår og skrive kommentar <3
      Ha en fin kveld videre

    8. Hei Kristine!
      Jeg har fulgt deg og bloggen din lenge nå, og elsker å hente inspirasjon herfra. Jeg har et spørsmål angående treningen din. Kunne du fortalt litt mer om hvordan du deler opp mellom styrke og kondisjon? Og hvor mange timer ukentlig du trener? =)
      Takk på forskudd!

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg