SUKKERBOMBER

Som personlig trener, kostholdsveileder og online coach, består en del av jobben min å lære opp mine kunder.
Ja, jeg hjelper og guider dem på veien, men det er også viktig at de selv får kunnskap slik at de kan opprettholde sin sunne livsstil livet ut.
Å bli bevist på de skjulte sukkerbombene er en av emnene jeg starter med.
De fleste av oss er ikke klar over hvor mye sukker vi får i oss gjennom vår daglige mat.
En rekke matvarer som du kanskje trodde var sukkerfrie, er rene sukkerbombene!
Helsemyndighetene anbefaler at sukkermengden skal utgjøre maks 10 % av dagens energiinntak, noe som tilsvarer omtrent 50 -60 g daglig. Dette er relativt mye i mine øyne og kan gjerne kuttes ytterligere. Prøv heller å unngå sukker i hverdagen og nyt det heller ekstra i helgen.

Her har jeg laget over noen skjulte sukkerbomber.
– Idun Ketchup inneholder 15 g sukker per 100 gram vare.
1 ss ketchup inneholder altså 1 og ½ sukkerbit!
– Lærums utvalgte syltetøy inneholder 31 g sukker per 100 g.
1 ss av dette syltetøyet innholdet 3 og ½ sukkerbit!!
– I tines lettere sjokolademelk er det 2 g sukker per 100 g,
det tilsvarer 10 g sukker ,og 5 sukkerbiter om du drikker den lille kartongen!
– I en YT restitusjonsdrikk er det 4 g sukker per 100 g,
altså over 13 g sukker i en drikke, nesten 7 sukkerbiter!
-Coca cola er noe de fleste av oss vet at ikke er spesielt sunt, men at en flaske på 0,5 l inneholder hele 16,5 sukkerbiter kommer kanskje som et sjokk?
– Sweet and Sour saus inneholder 26 g sukker per 100 g,
hele 13 sukkerbiter per porsjon!!
– All bran regular inneholder 20 g sukker per 100 g,
en liten porsjon på 30 g inneholder da 3 sukkerbiter.
– Kesam vanilje inneholder 5 g sukker per hundre 100,
en boks inneholder hele 7 og 1/2 sukkerbiter!
-Polarbrød inneholder 4 g sukker per 100 g,
det vil si at 2 sukkerbiter i et polarbrød.

Om du ønsker å passe på sukkermengden du får i deg, må du være oppmerksom på at light produkter ofte er tilført sukker. Når fettmengden reduseres tilsettes ofte ekstra med sukker for å beholde en god smak.

Mitt tips er å se på ingredienslisten når du kjøper en matvare.
Ingredienslisten er satt opp slik at ingrediensene matvaren inneholder mest av, kommer først. Står sukker høyt på ingredienslisten vil det si at matvaren inneholder mye sukker, se da gjerne om du finner et bedre alternativ.

Nå mener jeg absolutt ikke at vi skal bli fanatiske, men ønsker å gjøre dere oppmerksom på realiteten. Veldig mange blir sjokkert over hvor mye sukker som er tilsatt i en rekke matvarer og hvor mye sukker vi faktisk får i oss daglig.
Selv er jeg fan av det sunne og det usunne i en salig blanding. Jeg lever sunt og nok så sukkerfritt i hverdagen og skeier gjerne ut i helgen, bursdager og lignende.
Jeg mener ikke at vi skal unngå å spise sukker, det kan trygt spises, men ikke hele tiden.

Unngå de skjulte sukkerbombene,
bli bevist på hva du putter i deg :grin:

Kristine

25 kommentarer
    1. Ja, man skjønner jo at det er tilsatt sukker, men det er ikke det det står.
      Der står det at det ER 4g sukker/100, ikke tilsatt. Det står akkurat som om det var total mengden sukker

    2. Hei! Veldig nyttig innlegg du kommer med 🙂 Men la merke til at du skriver “bevist” når det mest sannsynlig er ordet “bevisst” du tenker på? Ville bare gi en liten heads up 🙂

    3. Nyttig innlegg. Jeg har kuttet ut sukker helt. Har vært sukkerfri i 3,5 uker nå. Jeg vet med meg selv at hvis jeg spiser litt sukker, så blir det seigpining, for da går jeg rundt meg sukkersug i flere dager etterpå. Jeg har funnet ut at jeg ikke tåler sukker så bra. Blir ekstra deprimert, og tung i hodet og kroppen av det.

    4. Æsj, og så sweet and sour sausen da :/ Sant som du sier, mye skjult sukker. Og kanskje vi tenker, men det er bare litt i denne, så kan litt + litt bli mye. Dette handler ikke om å bli maniske på sukker, men om å være bevisst hvilke matvarer vi bruker i hverdagen som faktisk har mer/mindre mye/mindre tilsatt sukker.

    5. Det er helt utrolig hvor mange sukkerbomser som finnes skjult! Jeg for min del skulle ønske det ble lover på slikt, for folk blir jo lur trill rundt. Ikke lett å være sunn og passe på koppen om man ikke er obs. Flott innlegg!!
      Ha en fin dag Kristine! 🙂

    6. Jeg er kanskje dum men jeg skjønner ingenting av diskusjonen over. hu har skrevet sukkerbiter og da er det naturlig å tenke tilsatt sukker? i min hoderagning stemmer tallene hu har skrevet. jeg synes det er bra med slike innlegg. flere burde bli beviste =)=)

    7. Jeg skjønner ikke hva du mener Andra. Det er tilsatt sukker vi snakker om.
      Det er 4 % tilsatt sukker i YT per 100 g slik hun har skrevet.
      Ingrediensene er: Lettmelk, 4 % banan*, 4 % sukker, melkeproteiner, 2 % jordbær*, stabilisator (karragenan), surhetsregulerende middel (trinatriumsitrat, kaliumhydroksid), emulgator (mono- og diglyserider av fettsyrer), aroma, farge (betakaroten). * fra konsentrat

    8. Selvfølgelig skjønner vi at f.eks yt-drikken ikke inneholder kun 4g sukker per 100.
      Det er faktisk 8,7. Men hvis ho tror det er 4g, skjønner jeg egentlig ikke hvorfor
      ho tok den med på lista? Skjønner hvis ho visste det var 8,7, men ho skriver faktisk
      at den inneholder 4g, ikke at det er tilsatt. Ja, vi SKJØNNER jo at det ikke stemmer,
      men det er ikke det som var opplyst 😛

    9. Godt å bli opplyst om dette! Spørsmål: Den oppskriften på spinat og brokkolisuppe- hvordan tilsetter du det rå egget i suppa utenat det ikke skal skille seg??? Jeg prøvde middagen, kjempegodt, men kokte egg på siden og hadde oppi etterpå 🙂

    10. Er jo heilt supert at du får dette fram i lyset, Kristine! : ) Er mykje uvitenhet ute og går, noko som ikkje er spesielt rart siden produsentene er eksperter på å få produkta sine til å framstå som usunne. Tommel opp for å sjekke ingrediense-liste!

    11. Kjempe flott innlegg kristine 🙂 Det er desverre ofte sånn at folk flest trur at så lenge produktet sier 0% fett og har et nøkkelhull merke så er det, det sunneste du kan spise :-/ Desverre er det ikke så firkantet som det de fleste trur.
      Jeg er selv stor stor fan av skyr yoghurt. Spesielt den med sitronsmak. I beste formening trudde selvfølgelig jeg at dette endelig var et rent produkt som ikke var spekket med sukker.
      Der måtte jeg tro om igjen, da skyr yoghurter også ofte er tilsatt en del sukker.

    12. Bra du trekker dette frem i lyset Kristine! Altfor mye sukker i de dagligdagse produktene som folk spiser/drikker med god samvittighet… skummelt!

    13. Oj, der ble kommentaren min sendt fort. Her er fortsettelsen. Noen må roe ned tankene sine litt det er snakk om TILSATT SUKKER ikke karbohydrater som et sukker, noe jeg regner med at alle dere oppegående mennesker forstår.
      Tilsatt sukker er et giftstoff for oss og noe vi kunne klart oss helt fint uten.

    14. Wooow 2g per 100 i sjokomelk er jo sååå jævlig mye? Hvorfor ikke ta med rødt eple, yoghurt, juice? Her snakker vi kanskje litt mer

    15. Enkelte av disse var HELT unødvendig å ta med. Herregud, skal jo ikke være helt ekstremist heller da!!!!!!

    16. Hei Kristine,
      Bra innlegg. Men kjenner det provoserer meg bittelitt at du ikke nevner noe om aktivitetsnivå i forhold til sukkermengde. Tviler på at verden er så svart-hvit som at “alle” burde holde seg under 50-60 g per døgn. Det er i hvert fall ikke en tilfredsstillende mengde for meg.

    17. Dette innlegget burde mange lese! Det er så sant det du skriver, ufattelig mange matvarer som man tenker som “sunne” – er proppfulle av sukker. Mange overser de skulte sukkerbombene, rett og slett fordi de ikkje leser næringsinnhold og ingrediensliste. Kjempebra innlegg, Kristine! 🙂

    18. Ojojoj, her bør du spesifisere ulike typer sukker, Kristine! I næringsinnholdet som står på forpakningen vil for eksempel laktose oppfattes som sukker av dem som ikke helt vet hva de ser etter. Det er stor forskjell på sukkerarter og sukkerarter, og det som er viktig å få fram er at folk ser på mengden tilsat sukker – da det er dette vi vil unngå. Tilsatt, hvitt sukker er nytteløst for kroppen, da det kommer med tomme kalorier og null næring eller vitaminer. Andre glukoseforbindelser kan derimot føre med seg en lang rekke næringsstoffer kroppen har behov for, og ikke minst er sentralnervesystemet og hjernen vår avhengig av glukose! Se på ingredienslista, folkens, står sukker ført opp i begynnelsen av den, så kan det være greit å styre unna og spare matvaren til en passende anledning. Det er for øvrig sånn at mengden er påbudt å oppgi dersom energiinnholdet av den aktuelle ingrediensen per servering overstiger fem prosent (tror det er fem?) av anbefalt daglig energiinntak, anslått til 2000 kcal i de fleste tilfeller. DVS hvis det står for eksempel sukker (5 %) så er det en relativt høy dose. Så folkens – se på INGREDIENSLISTEN, ikke blindt på næringsinnholdet!!

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg