SANNHETEN PÅ BORDET

Jeg leser en del bøker. Spesielt innenfor temaet helse.
Boken Sannheten på bordet av Niels Christian Geelmuyden er en bok jeg vil sterkt anbefale dere å lese.
Nei, dette er ikke sponset.
Denne handler om hva vi egentlig putter i munnen og hvordan myndigheten manipulerer matvareindustrien.
Geelmuyden setter et spørsmålstegn til dårlige råvarer, produksjonsmetoder og usann markedsføring.

Om du begynner å titte på innholdsfortegnelsen på en del av de matvarene du kjøper, vil du oppdage at mange av disse reklameres svært villende.
Ta for eksempel Noras hjemmelagde eplemos. “Nærmere natur’n kjæm du itte”, ifølge Stabburet.
Jeg tviler på at syltetøyet lages av sjarmerende bestemødre med forkle og at det er normalt med pektin, antioksidant (askorbinsyre), surhetsregulerende middel (eplesyre) og konserveringsmiddel (kaliumsorbat) i syltetøy som virkelig er hjemmelaget.  
Viste du at Norge tillater matvareprodusentene å bruke omtrent 340 tilsetningsstoffer i maten vår?! Vi får stort sett i oss en god cocktail hver dag.

Jeg var tidligere klar over at den norske matvarepolitikken er nok så humbugg – det er tross alt mye penger politikerne er opptatt av, men at det var så ille trodde jeg faktisk ikke!
Denne boken har åpnet øynene mine enda mer.
De siste halvannen månedene har jeg prøvd så godt jeg kan å leve økologisk, da spesielt frukt, grønnsaker, egg, nøtter og frø, og være mer kritisk i forhold tilsetningsstoffer. Det vil i grunn si at mest mulig kjøpes økologisk og lages fra bunnen av. Også dressinger, sauser, frokostblandinger, knekkebrød, osv.
Hva resultatet har blitt? Vel, seks uker er ikke den lengste perioden, men likevel har jeg har jeg merket flere forbedringer.
Hodet mitt er mye bedre, jeg har slitt mye med hodepine.
Utslettet mitt, som jeg har på halsen og legene aldri har funnet ut av, er blitt helt borte!
Magen min, jeg har blant annet irritabel tarm og er ømfintlig i forhold til gluten, er blitt mye bedre!

Om du ikke ønsker å lese denne boken, anbefaler jeg deg likevel å bli bevist når du er i butikken.
Bevist, ikke fanatisk. Her går det en klar grense!
Les varedeklarasjonen. Denne er laget slik at de ingrediensene som står først på listen, er de ingrediensene det er mest av i produktet. Mens det det er minst av de ingrediensene som kommer til slutt.
Jo lenger denne listen er, jo flere varsellamper burde lyse hos deg. Er det flere ingredienser du ikke forstår hva er eller klarer å uttale? Vel, da er dette et produkt du kanskje burde revurdere. Som regel finnes det andre alternativer i butikken som er bedre. Sjekk ut andre produsenter og merker.
Velg mat i mest mulig naturlig form.

Kristine

22 kommentarer
    1. Har kommet litt over halvveis, og kan si meg enig i at det er en meget god bok.
      Jeg skal i hvert fall ikke spise oppdrettsfisk mer.
      Utdrag fra boken:
      […]Det er virkelig en underlig situasjon. Politikere, forskere, leger, professorer, konsernsjefer og medier i flere land er oppriktig bekymret for hva som skjer når mennesker spiser oppdrettslaks. De eneste som ser ut til å ta det hele med knusende ro, er den norske fiskeriministeren, Mattilsynet og NIFES[…]Spesielt uheldig er det i så måte at omega-3-innholdet i sterkt tiltagende grad fortrenges av omega-6. Hvis man skulle holde seg til de anbefalinger som er gitt av United States Environmental Protection Agency i den hensikt å begrense faren for å utvikle kreft, bør man ikke utsette kroppen for mer enn ett måltid oppdrettslaks hver femte måned.

    2. Jessica:
      Jeg har bare brukt den et par ganger og gitt den til mammen min. Hun bruker den masse og er veldig fornøyd. Den er ikke varm å trene i.

    3. Mia:
      Så sant.
      En skal ikke ha dårlig samvittighet av å spise en is eller en sjokolade på en tirsdag. Det er tross alt “hverdagskostholdet” og det vi spiser mest av som teller 🙂

    4. Ingrid:
      Jeg pleier bare å ha bærene i foodprosessoren sammen med litt steiva. Det blir et supert syltetøy også. Skal teste ditt. Takk 🙂

    5. Anonym:
      Det er også viktig å tenke på at de matvarene som er helt naturlige også består av mange ting. Et eple er jo ikke bare et eple, det består av mange som stoffer.
      Ja, spiser langt mindre søtningsstoffer nå 🙂

    6. Vært gøy om du skrev mer om sånt 🙂 Er interessert i det selv, men vet ikke helt hvor jeg skal begynne.

    7. Enig i det du sier, men det er også lurt å vite hva de forskjellige stoffene er.. det er ikke alt som er farlig selv om det har et langt navn. For eksempel så er askorbinsyre C-vitamin 🙂 Så det finner vi jo i naturen også heldigvis. Antar at du også har kuttet ut all den kunstige søtningen du spiste før – kjempebra 🙂

    8. Spis mat uten innholdsfortegnelse “-så er du trygg”, var det en som sa til meg her om dagen. Og jeg fikk meg en liten tankevekker. 😉 Spiser man ren mat bør det være minimalt med tilsetningsstoffer og sprøytemidler… ja for økologisk!

    9. Hei! Et tips til hjemmelaget syltetøy: 1 pose frossen bær, sukrin tilsvarende en kopp sukker, 3ss vann. Ha bær å, vann og sukrin i en kjele, rør om. Ha på lokk og kok på lav varme i 40-60 min til ønsket konsistens. OBS: det blir tykkere når det kjølner. Rør av og til for å mose bærene. Holder seg leeeenge i kjøleskap. Vel bekomme 😉

    10. Jeg har kjempelyst til å lese denne.
      Jeg tror ikke på *noen* lenger, og lar ikke matvareprodusenter få styre og tulle med helsen min. Kjøper all mat ‘hel’ ( frukt, grønnsaker, nøtter og frø) og økologisk så langt det lar seg gjøre.
      Flott med mer fokus på dette 🙂

    11. Jeg tror det er ekstremt viktig å være bevisst på hva vi putter i munnen (som du sier, ikke fanatisk, men rett og slett opptatt av egen helse). Tror alle kan ha godt av å lese denne boken, og få øynene opp for hva vi egentlig spiser. En ting er å spise smågodt eller drikke Cola som man vet er usunt en gang i blandt. Men det er skummelt med alle ferdigproduktene som er “forkledt” for å være så sunne, men som inneholder kjempelange innholdsfortegnelser. Dessuten, hjemmelaget (ordentlig hjemmelaget altså) er jo tusen ganger bedre:)

    12. En veldig viktig bok! Og slutter ikke folk å spise oppdrettslaks ( og ikke minst, dropper å støtte en slik næring) så vet ikke jeg! Våkn-opp lektyre for alle og enhvermansen denne 🙂

    13. Hej søde Kristine!
      Meget inspirerende blog med gode og lækre opskrifter!
      Hvad synes du om 2xu tightsen? hvordan er de i størrelser? har du de i xs eller s eller tall s-modellen? bliver de varme at træne i? Overvejer at købe et par, da jeg synes de ser meget flotte ud!
      knus jessica

    14. den boken tror jeg at jeg skal skaffe meg med en gang! Dette er noe jeg virkelig synes må komme mere frem. Jeg har det siste året prøvd å tatt et grep om dette, og jeg merker sto forskjell. Men jeg har en lang vei å gå. Nå unngår jeg for det meste ferdigprodukter, meen har jo noen svakheter jeg også ;D;D

    15. jeg spiser jo paleo og har lest denne boken. kjempe bra. synes den nesten burde vært pensum. håper flere får øynene opp for naturlig mat og god helse =)

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg