ØKOLOGISK GRØNT

Det siste halve året har jeg spist mer økologisk.
Jeg er ikke fanatisk på noen måte, men forsøker alltid å velge økologisk om muligheten er der. Spesielt når det kommer til frukt og grønnsaker. 

I begynnelsen synes jeg det var et styr. Det er ikke mye økologisk grønt å finne i butikkene her jeg bor. Butikkene har potet, agurk og eple. Utvalget er rett og slett ikke bra. Jeg vil ha avokado, tomta, druer, bær og sopp! Dermed bestemte jeg meg for å opprette et abonoment hos Solgaard Levert og jeg har vært kjempe fornøyd siden! 
Hver uke lever de to kasser på døren min, en med frukt og en med grønnsaker. Pakkene er variert, endrer med årstiden og frukt og grønnsakene er alltid ferske og smakfulle.
Dette er ikke et sponset innlegg, jeg betaler full pris for leveransen og Solgard aner ikke at jeg skriver dette innlegget.

 
Hvorfor velge økologisk, tenker du kanskje?

Du unngår syntetiske sprøytemidler.
Økologisk mat er mest mulig naturlig produkter. 90 % av de spørytemidlene og tilsetningsstoffene som finnes i vanlig mat, er forbud i økologisk mat. Disse sprøytemidlene skal drepe insekter, skadedyr og ugress. Om sprøytemidlene dreper levende vesener, er det naturlig å tenke at disse også vil skade mennesket.
Det jeg er mest bekymret over er cocktaileffekten. Det er lite dokumentert hvilke reaksjon kroppen vår får ved inntak av mange av disse sprøytemidlene. Jeg foretrekker derfor å forsøke å holde meg unna.

Økologisk mat inneholder flere næringstoffer.
De økologiske fruktene og grønnsakene er ikke sprøytet med midler som gjør at de vokser raskere, men får vokse og gro i deres naturlige tilstand. Dermed får også vitaminer, mineraler og antioksidanter tid til å utvikles.

Økologisk mat er bedre for dyrene.
Under den økologiske dyreproduksjonen er unødvendige medisiner og kraftfôr forbudt. Dyrene har rett til å bevege seg fritt, de spiser økologisk fôr og de får ha sin naturlige vekstkurve. Det er altså langt bedre forhold for dyrene.

Ved å spise økologisk slipper du å få i deg rester av antibiotika.
Dette henger sammen med punktet over om dyreforhold. Normalt får dyrene kraftfôr tilsatt antibiotika. Dette er for å forhindre sykdommer. Vi vet alle at antibiotika kun skal brukes når vi virkelig trenger det, slik at vi ikke blir resistente og medisinen da ikke virker den dagen vi virkelig trenger det.

Økologisk mat smaker bedre.
Ettersom matvarene ikke er presset med hurtigvekst utvikler de mer smak.

Økologisk mat er bedre for økosystemet.
Økologisk mat handler ikke bare om å ta vare på seg selv, det handler også om å ta vare på miljøet. Produksjonen skal foregå på naturens egne premisser og skal gi minst mulig belastning på naturen og miljøet.

Jeg tenker på økologisk som et lite skritt mot best mulig helse og utvikling, både for meg selv, dyrene og naturen :grin: 

Kristine 

24 kommentarer
    1. Heisann!
      Jeg vet at intensjonene dine er gode, men det må sies at forskningen er tvetydig
      når det gjelder påstandene du kommer med.
      Det er enda ikke bevist at økologisk mat inneholder mer næringsstoffer enn
      konvensjonelt dyrket mat. Det er blitt påvist en ørliten forskjell i mengden anti-
      oksidanter, men da skal det også nevnes at helseeffekten av antioksidanter heller ikke
      er noe man har klart å bevise. Det er kun teorier.
      I Norge og EU er tilsetning av antibiotika i dyrefor forbudt, så dette er ikke noe vi
      trenger å bekymre oss for her oppe, i alle fall. I USA er det dessverre lovlig.
      Økologisk mat er ikke bedre eller verre for økosystemet enn konvensjonelt dyrket mat.
      På noen punkter kan det være bedre, mens på andre punkter kan det være verre. Mange
      problemstillinger inngår her – både med tanke på arealet man trenger for dyrkning av like mye mat
      (ødeleggelse av naturlig habitat), CO2-utslipp pga hogst av skog eller dyrkning i myr, tap av næringsstoffer i jorda osv osv.
      Jeg er ingen motstander av økologisk mat eller tilhenger av konvensjonelt dyrket mat, og er for føre-var-prinsippet når det gjelder sprøytemidler. Men det er viktig å være klar over at økologisk ikke bare er rosenrødt og at det er mange myter ute og går. Fordeler og ulemper ved begge metoder.
      Ha en fortsatt fin dag! Anbefaler forresten å lese artikler på forskning.no og tidskrift for den norske legeforening ang. dette temaet.

    2. Yngvild:
      Jeg synes det er god variasjon. Da mesteparten av produktene er lokalprodusert, forandrer varene seg etter sesongen 🙂

    3. Nina Bakke:
      Det kommer nok veldig ann på hvor man holder til i landet. Heldigvis synes jeg butikkene stadig blir bedre og bedre 🙂

    4. lykkebobla:
      Jeg tror det kommer veldig ann på hvor man bor i landet. Oslo er nok blant de stedene hvor det er lettest å få tak i økologisk mat. Resten av landet begynner heldigvis å bli bedre 🙂
      Etter at jeg begynte å abonnere, synes ikke jeg det er vanskelig heller. Da går alt mye enklere.

    5. Tanja Søyland:
      Det er vel ganske omdiskutert. Norge har klart lavest forbruk av antibiotika i matproduksjonen i følge en rekke undersøkelser, men det er der.

    6. Spinnvinn.com:
      Det sier seg selv at grønt som får vokse i sin naturlige kurve, utvikler mer smaksaromaer.
      De fleste av produktene fra Solgaard er lokalprodusert, da går det ikke lang tid. Om matvarene kommer fra den andre siden av kloden, vil det naturligvis bli noe annerledes.
      Jeg har selv testet og sammenlignet flere økologiske frukt og grønnsaker mot vanlige, om smaken er desidert bedre 🙂 Det er jeg ikke den eneste som mener.

    7. Ser du sier at økologisk mat smaker bedre. Det gjør det nok om du får det så og si rett fra åkeren 🙂 Vet du hvor lang tid det tar ca fra grønnsakene høstes til du har dem i handa? Vet du noe om hvordan de lagres også? Vil tro det har en del å si.

    8. Til info; det er ikke antibiotika i kraftfôret til norske dyr. Du må ned til EU, det er der det skjer.

    9. Den cocktail effekten er også jeg redd for. Sprøytemidler, luftforurensning, rare ting i vaskemidler, stress, lite søvn, det blir en stor dose som ikke er sunt for kroppen.

    10. Jeg blir så glad når flere velger økologisk, jeg har valgt å spise 100 % øko, men føler ikke at det er verken fanatisk eller vanskelig…det eneste er at du må lage enda mer selv og fra bunnen av. Jeg abonnerer også på grønnsaker, riktignok fra kolonihagen, men er superfornøyd med det. Når det er sesong på norske grønnsaker/frukt er tipset å dra på bondens marked som er mye billigere, her får du jo også andre varer som kjøtt, egg, ost osv.

    11. Spiser nesten alltid økonomisk grønn og frukt, men ekke så flink på kjøtt. Fint innlegg 🙂

    12. Vi bruker veldig, veldig mye økologisk – men ikke alt.
      Kjøtt, spesielt kylling ol er knotete og dyrt å få tak i men der også er vi flinke til å handle, fryse ned og koke kraft ol 🙂
      Her er det blitt ganske så bra utvalg på øko-frukt/grønnsaksfronten. Coop er desidert best, kiwi har som regel endel. Samt gårder ol i nærheten. Handler det meste av frø, bønner, kokosmelk, havregryn osv også økologisk, samt smør, melkeprodukter og endel mel 🙂 ØKO ER GULL

    13. Jeg har selv blitt mye mer opptatt av å spise økologisk det siste året. På Meny har de et greit utvalg av økologisk mat, men i mange andre butikker synes jeg det er et heller dårlig utvalg.
      Takk for tips om at man kan bestille abonnement på dette! Føler du at det er grei variasjon i utvalget, eller blir det mye det samme fra uke til uke?

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg