hits
www.dedication.blogg.no

Kristine Aure

Dedikasjon til trening, mat og livsglede

ØKOLOGISK GRØNT

  • 23.02.2015, 16:18


Det siste halve året har jeg spist mer økologisk.
Jeg er ikke fanatisk på noen måte, men forsøker alltid å velge økologisk om muligheten er der. Spesielt når det kommer til frukt og grønnsaker. 

I begynnelsen synes jeg det var et styr. Det er ikke mye økologisk grønt å finne i butikkene her jeg bor. Butikkene har potet, agurk og eple. Utvalget er rett og slett ikke bra. Jeg vil ha avokado, tomta, druer, bær og sopp! Dermed bestemte jeg meg for å opprette et abonoment hos Solgaard Levert og jeg har vært kjempe fornøyd siden! 
Hver uke lever de to kasser på døren min, en med frukt og en med grønnsaker. Pakkene er variert, endrer med årstiden og frukt og grønnsakene er alltid ferske og smakfulle.
Dette er ikke et sponset innlegg, jeg betaler full pris for leveransen og Solgard aner ikke at jeg skriver dette innlegget.

 
Hvorfor velge økologisk, tenker du kanskje?

Du unngår syntetiske sprøytemidler.
Økologisk mat er mest mulig naturlig produkter. 90 % av de spørytemidlene og tilsetningsstoffene som finnes i vanlig mat, er forbud i økologisk mat. Disse sprøytemidlene skal drepe insekter, skadedyr og ugress. Om sprøytemidlene dreper levende vesener, er det naturlig å tenke at disse også vil skade mennesket.
Det jeg er mest bekymret over er cocktaileffekten. Det er lite dokumentert hvilke reaksjon kroppen vår får ved inntak av mange av disse sprøytemidlene. Jeg foretrekker derfor å forsøke å holde meg unna.

Økologisk mat inneholder flere næringstoffer.
De økologiske fruktene og grønnsakene er ikke sprøytet med midler som gjør at de vokser raskere, men får vokse og gro i deres naturlige tilstand. Dermed får også vitaminer, mineraler og antioksidanter tid til å utvikles.

Økologisk mat er bedre for dyrene.
Under den økologiske dyreproduksjonen er unødvendige medisiner og kraftfôr forbudt. Dyrene har rett til å bevege seg fritt, de spiser økologisk fôr og de får ha sin naturlige vekstkurve. Det er altså langt bedre forhold for dyrene.

Ved å spise økologisk slipper du å få i deg rester av antibiotika.
Dette henger sammen med punktet over om dyreforhold. Normalt får dyrene kraftfôr tilsatt antibiotika. Dette er for å forhindre sykdommer. Vi vet alle at antibiotika kun skal brukes når vi virkelig trenger det, slik at vi ikke blir resistente og medisinen da ikke virker den dagen vi virkelig trenger det.

Økologisk mat smaker bedre.
Ettersom matvarene ikke er presset med hurtigvekst utvikler de mer smak.

Økologisk mat er bedre for økosystemet.
Økologisk mat handler ikke bare om å ta vare på seg selv, det handler også om å ta vare på miljøet. Produksjonen skal foregå på naturens egne premisser og skal gi minst mulig belastning på naturen og miljøet.


Jeg tenker på økologisk som et lite skritt mot best mulig helse og utvikling, både for meg selv, dyrene og naturen :grin: 

Kristine 

Yngvild

23.02.2015 kl. 16:57
Jeg har selv blitt mye mer opptatt av å spise økologisk det siste året. På Meny har de et greit utvalg av økologisk mat, men i mange andre butikker synes jeg det er et heller dårlig utvalg.

Takk for tips om at man kan bestille abonnement på dette! Føler du at det er grei variasjon i utvalget, eller blir det mye det samme fra uke til uke?

Nina Bakke

23.02.2015 kl. 16:58
Vi bruker veldig, veldig mye økologisk - men ikke alt.

Kjøtt, spesielt kylling ol er knotete og dyrt å få tak i men der også er vi flinke til å handle, fryse ned og koke kraft ol :)

Her er det blitt ganske så bra utvalg på øko-frukt/grønnsaksfronten. Coop er desidert best, kiwi har som regel endel. Samt gårder ol i nærheten. Handler det meste av frø, bønner, kokosmelk, havregryn osv også økologisk, samt smør, melkeprodukter og endel mel :) ØKO ER GULL

Heidi

23.02.2015 kl. 17:24
Spiser nesten alltid økonomisk grønn og frukt, men ekke så flink på kjøtt. Fint innlegg :-)

Heidi

23.02.2015 kl. 17:24
Mente økologisk

Nina Bakke

23.02.2015 kl. 18:31
hehe... Heidi - det er nok desverre ikke så økonomisk med økologisk :P

lykkebobla

23.02.2015 kl. 19:27
Jeg blir så glad når flere velger økologisk, jeg har valgt å spise 100 % øko, men føler ikke at det er verken fanatisk eller vanskelig...det eneste er at du må lage enda mer selv og fra bunnen av. Jeg abonnerer også på grønnsaker, riktignok fra kolonihagen, men er superfornøyd med det. Når det er sesong på norske grønnsaker/frukt er tipset å dra på bondens marked som er mye billigere, her får du jo også andre varer som kjøtt, egg, ost osv.

Malin

23.02.2015 kl. 21:33
Herlig at det finnes slike tilbud! Genialt :D

ida

23.02.2015 kl. 23:39
Den cocktail effekten er også jeg redd for. Sprøytemidler, luftforurensning, rare ting i vaskemidler, stress, lite søvn, det blir en stor dose som ikke er sunt for kroppen.

Tanja Søyland

24.02.2015 kl. 08:37
Til info; det er ikke antibiotika i kraftfôret til norske dyr. Du må ned til EU, det er der det skjer.
Ønsker å velge mest mulig økologisk, men det blir nok enklere når eg flytter til Oslo. Da trenger eg berre handle inn til meg sjølv også, så da blir det litt billigere i lengden :)

Spinnvinn.com

24.02.2015 kl. 12:34
Ser du sier at økologisk mat smaker bedre. Det gjør det nok om du får det så og si rett fra åkeren :) Vet du hvor lang tid det tar ca fra grønnsakene høstes til du har dem i handa? Vet du noe om hvordan de lagres også? Vil tro det har en del å si.

Kristine

24.02.2015 kl. 13:39
Spinnvinn.com:
Det sier seg selv at grønt som får vokse i sin naturlige kurve, utvikler mer smaksaromaer.
De fleste av produktene fra Solgaard er lokalprodusert, da går det ikke lang tid. Om matvarene kommer fra den andre siden av kloden, vil det naturligvis bli noe annerledes.
Jeg har selv testet og sammenlignet flere økologiske frukt og grønnsaker mot vanlige, om smaken er desidert bedre :) Det er jeg ikke den eneste som mener.

Kristine

24.02.2015 kl. 13:39
Linda Marie Stuhaug:
Oslo har veldig godt utvalg av økologisk, ja :)

Kristine

24.02.2015 kl. 13:41
Tanja Søyland:
Det er vel ganske omdiskutert. Norge har klart lavest forbruk av antibiotika i matproduksjonen i følge en rekke undersøkelser, men det er der.

Kristine

24.02.2015 kl. 13:41
ida:
Det blir en stor ball med mye ulumskheter, ja!

Kristine

24.02.2015 kl. 13:41
Malin:
Ja, enig :)

Kristine

24.02.2015 kl. 13:43
lykkebobla:
Jeg tror det kommer veldig ann på hvor man bor i landet. Oslo er nok blant de stedene hvor det er lettest å få tak i økologisk mat. Resten av landet begynner heldigvis å bli bedre :)
Etter at jeg begynte å abonnere, synes ikke jeg det er vanskelig heller. Da går alt mye enklere.

Kristine

24.02.2015 kl. 13:43
Nina Bakke:
Prisene er blitt mye bedre synes jeg, det er ikke lenger like dyrt.

Kristine

24.02.2015 kl. 13:43
Heidi:
Så bra! :) Frukt og grønt er en god start :)

Kristine

24.02.2015 kl. 13:44
Nina Bakke:
Det kommer nok veldig ann på hvor man holder til i landet. Heldigvis synes jeg butikkene stadig blir bedre og bedre :)

Kristine

24.02.2015 kl. 13:45
Yngvild:
Jeg synes det er god variasjon. Da mesteparten av produktene er lokalprodusert, forandrer varene seg etter sesongen :)

Spinnvinn.com

25.02.2015 kl. 21:51
Takker for svar :)

Kristine

26.02.2015 kl. 13:30
Spinnvinn.com:
Skulle bare mangle Ronny :)

Line

05.03.2015 kl. 14:44
Heisann!

Jeg vet at intensjonene dine er gode, men det må sies at forskningen er tvetydig

når det gjelder påstandene du kommer med.

Det er enda ikke bevist at økologisk mat inneholder mer næringsstoffer enn

konvensjonelt dyrket mat. Det er blitt påvist en ørliten forskjell i mengden anti-

oksidanter, men da skal det også nevnes at helseeffekten av antioksidanter heller ikke

er noe man har klart å bevise. Det er kun teorier.

I Norge og EU er tilsetning av antibiotika i dyrefor forbudt, så dette er ikke noe vi

trenger å bekymre oss for her oppe, i alle fall. I USA er det dessverre lovlig.

Økologisk mat er ikke bedre eller verre for økosystemet enn konvensjonelt dyrket mat.

På noen punkter kan det være bedre, mens på andre punkter kan det være verre. Mange

problemstillinger inngår her - både med tanke på arealet man trenger for dyrkning av like mye mat

(ødeleggelse av naturlig habitat), CO2-utslipp pga hogst av skog eller dyrkning i myr, tap av næringsstoffer i jorda osv osv.

Jeg er ingen motstander av økologisk mat eller tilhenger av konvensjonelt dyrket mat, og er for føre-var-prinsippet når det gjelder sprøytemidler. Men det er viktig å være klar over at økologisk ikke bare er rosenrødt og at det er mange myter ute og går. Fordeler og ulemper ved begge metoder.

Ha en fortsatt fin dag! Anbefaler forresten å lese artikler på forskning.no og tidskrift for den norske legeforening ang. dette temaet.
Kristine

Hei og velkommen til Dedication. Jeg er en livsglad personlig trener og kostholdsveileder. Her på min blogg vil du få små tips, råd og oppskrifter til den sunne linje, samt følge min vei i livet. Jeg har troen på at god helse og en sunn livsstl er nøkkelen til et lykkelig liv og en glad kropp. Legg gjerne igjen noen ord om du lurer på noe, ønsker å dele noen tanker, er interessert i kost og treningshjelp eller bare vil si hei :) Kontakt: kristine@helseglede.no

Search

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no