www.dedication.blogg.no

Kristine Aure

Dedikasjon til trening, mat og livsglede

DE BESTE FASTELAVENSBOLLENE

  • 05.02.2016, 09:43



På søndag er det fastelaven og da må man ha fastelavensboller!
Jeg har prøvd å komponere en enkel og sunn oppskrift på boller en måneds tid nå og endelig har jeg truffet spikeren på hodet! Jeg tørr påstå at dette er de beste sunne fastelavensbollene! 
Disse smaker fantastisk godt og ble også tatt godt imot av resten av husstanden. I tillegg er fastelavensbollene glutenfrie, proteinrike og har et høyt fiberinnhold. Og kanskje det beste av alt - du får tak i alle ingrediensene på matbutikken! 
Sett i gang og bak :grin:

SAMSUNG CSC
Du kan lage de med eller uten rosiner. 
Jeg valgte med fordi jeg synes det er best. 

SAMSUNG CSC
Se så luftige og fine de ble innvendig!



Proteinrike og grove favstelavensboller
20 stykker

3 dl havregryn / havremel
150 g cottage cheese
1 egg
2,5 dl varm melk
50 g smeltet smør
1 pakke gjær
1 ts bakepulver
2 ss honning*
1 ss kardemomme
1 ts kanel
5 ss sukringold**
4 dl bokhvetemel eller speltmel


Mal havregryn til havremel i en blender eller foodprosessor. Har du havremel kan du selvfølgelig bruke det. Ha i cottage cheese, egg og melk. Kjør til en jevn blanding i blenderen / foodprosessoren slik at klumpene fra cottage cheesen blir borte. Ha å smeltet smør, gjør, bakepulver, honning, kardemomme, kanel og sukringold. Miks videre. 
Rør til slutt inn mel. Tilsett eventuelt mer mel eller melk og røren blir for tunn eller tykk. Deigen skal være litt mer klissete enn en vanlig bolledeig, da havremelet vil trekek til seg noe væske mens deigen hever.
La deigen heve i minimum 1 time, gjerne to.
Rull så boller.
Etterhev gjerne i 30 minutter. Men dette er ikke nødvendig. 
Stek på 180 grader i 15 minutter.


*Honning må til for at gjæren skal aktiveres og deigen skal heve. Du kan eventuelt bytte ut honning med 1 ss vanlig sukker. 
**SukrinGold kan byttes ut med andre søtningstoffer, men det er dette jeg synes smaker best i baksten. 

SAMSUNG CSC
Etter at fastelavensbollene var avkjølt fylte jeg de med sukkkerfritt jordbærsyltetøy og en vaniljekrem. 
Vaniljekremen laget jeg av 2 dl kremfløte som jeg pisket stiv med 2 ss sukrin. Deretter blandet jeg i 100 g gresk yoghurt og litt vaniljepulver. 

SAMSUNG CSC
Mmmmm... Disse er bare så gode!
Synd at bollene er spist opp allerede. Jeg laget dem nemlig i går kveld og alle er spist opp allerede, men nå som jeg ser på bildene får jeg lyst på disse igjen!


Håper fastelavensbollene faller i smak.
Uansett om du nyter denne oppskriften eller en helt annen, kos deg med bollene :grin:

Kristine ♥

Katarina

05.02.2016 kl. 11:45
Disse ser helt helt fantastisk gode ut. Gjett om jeg skal lage de imorgen :-)

Kristine

05.02.2016 kl. 19:02
Katarina:
Det skal jeg love deg de var også. Lag og kos deg :)

Ellen

05.02.2016 kl. 16:11
Ser sykt gode ut! Må nok prøves :-) men så ikke hvor mye fiberfin det skulle være?

Kristine

05.02.2016 kl. 19:02
Ellen:
Det skal ikke være fiberfin, en skrivefeil. Beklager! :)

Kaisa

05.02.2016 kl. 17:02
Disse står i ovnen nå :-) deigen var.ihvertfall veldig god :-)

Kristine

05.02.2016 kl. 19:01
Kaisa:
Ble det bra? Håper det :)

Silje

05.02.2016 kl. 18:25
Nam. De skal jeg lage =]

Kristine

05.02.2016 kl. 19:01
Silje:
Er sikker på at de vil falle i smak Silje :)

Charlotte

05.02.2016 kl. 20:33
Er 3dl havregryn like mye som 3dl havremel? For det blir vel egentlig litt forskjellig så hva gjør jeg da? Eller hva er det du har målt opp?:)

Kristine

06.02.2016 kl. 12:47
Charlotte:
Jeg brukte 3 dl havregryn som jeg målte før jeg malte de. Som en sier over, vil 3 dl havremel være mer enn 3 dl havregryn. Om du bruker havremel må du altså ta litt mindre :)

05.02.2016 kl. 21:07
3dl havremel er mye mer enn 3dl gryn. Bare prøv å mos 3dl gryn til mel så ser du hvor mye mindre det er

Kristine

06.02.2016 kl. 12:46
Anonym:
Fint at du sier ifra. Det har jeg faktisk ikke tenkt på!

Kaisa

06.02.2016 kl. 10:12
De ble skikkelig gode. Skal lage de flere ganger. Jeg brukte havregryn :-)

Kristine

06.02.2016 kl. 12:44
Kaisa:
Så utrolig hyggelig å høre. De blir en favoritt her også :)

Lina

06.02.2016 kl. 10:50
Åh ska definitivt pröva dessa :-) men vad för typ är gjær he du bruket? Är det den torra eller färska? :)

Kristine

06.02.2016 kl. 12:44
Lina:
Gjør det Lina. Knall gode :)
Jeg brukte tørr gjær.

Andrea

06.02.2016 kl. 19:40
Kan man erstatte sukrin gold med vanlig sukrin eller sukker? Og hvis mye skal man isåfall bruke?:):)

Kristine

08.02.2016 kl. 08:30
Andrea:
Ja, det kan du. Da vil jeg anbefale deg å smake deg til :)

Kristine

06.02.2016 kl. 23:45
Hvor mange boller blir det?

Kristine

08.02.2016 kl. 08:29
Kristine:
Ca 20 mener jeg å huske :)
Kristine

Hei og velkommen til Dedication. Jeg er en livsglad personlig trener og kostholdsveileder. Her på min blogg vil du få små tips, råd og oppskrifter til den sunne linje, samt følge min vei i livet. Jeg har troen på at god helse og en sunn livsstl er nøkkelen til et lykkelig liv og en glad kropp. Legg gjerne igjen noen ord om du lurer på noe, ønsker å dele noen tanker, er interessert i kost og treningshjelp eller bare vil si hei :) Kontakt: kristine@helseglede.no

Search

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits