hits
www.dedication.blogg.no

Kristine Aure

Dedikasjon til trening, mat og livsglede

LUCIA OG LUSSEKATTER

  • 12.12.2016, 15:40


Imorgen er det Lucia. Da m vi lussekatter! Luciadagen er opprinnelig en minnedag for martyren Lucia. I dag forbinder de aller fleste, deriblant meg, Lucia med luciatog, luciasangen og lusseboller. Og lusseboller, ogs kalt lussekatter, ja det m vi ha!


Iflge Wikipedia skal skikken med lussekatter skal ha oppsttt i Tyskland p 1600-tallet.  Djevelen, da i form av en katt, ga barna juling, mens Jesus, i skikkelse av et barn, delte ut boller til alle snille barn.  For holde den lysskye djevelen unna, ble bollene farget med lysende gul safran.
Jeg for min del er oppvokst med g lussiatog og mamma bakte alltid lusseboller.  Da jeg var barn hadde jeg lyst blondt hr ned til rumpen og dermed ble det gjentatte ganger jeg som var Lucia med lys p hodet.  N er det godt over ti r siden sist jeg gikk i tog, men lusseboller, det m jeg likevel ha hvert r. Jeg vokser aldri fra lussekattene! 

Nedfor dere to av mine favorittoppskrifter p sunnere lussekatter. Gr du for den originale oppskriften, kan jeg anbefale Tine sin oppskrift. Den har jeg laget mange ganger. Uansett hvilken form for lussekatter du velger - kos deg med dem! 
 


Fiberrike og glutenfrie lussekatter
5 stykker

30 g mandelmel
2 ss sukringold
20 g fiberfin
1 ss kokosmel
1 ss fiberhusk
1 ts bakepulver
1/2 ts vaniljepulver
1/2 ts safran, eventuelt gurkemeie
1 egg
20 g smeltet smr eller kokosolje
50 g kesam
Rosiner, valgfritt

Bland sammen alle de trre ingrediensene.
Tilsett s det vte.
Bland godt sammen og la deigen st svelle noen minutter.
Ta litt kaldt vann p hendene og form kusseboller. Pynt eventuelt med rosin om du nsker det. 
Stek p 160 grader i 25 -30 minutter.



Spelt lussekatter
12 stykker

1/2 pakke trrgjr
6 dl speltmel
1 dl fiberfin
1 g safran, eventuelet
1/2 ts gurkemeie
1 ts kardemomme
1 dl sukringold
50 g smr
2,5 dl melk
150 g kesam
Rosiner om nskelig

Bland sammen trrvarene. Smelt smr og varm opp melken til den er 37 grader. Hell melk, smr og kesam over trrvarene. Elt godt. 
La deigen heve i 1 time.
Del deigen i 12 emner og lag lussekatter. La etterheve i 30 minutter.
Stek p 225 grader i 10 minutter. 



Glutenfrie bokhvete lussekatter
13 -14 stykker

3 egg
2 eggehviter
4 ss sukringold
1 ts safran, eventuelt gurkemeie 
4 ss smeltet smr, eventuelt kokosolje
1,5 dl kokosmelk, eventuelt melk
1/2 dl mandelmel
1/2 dl kokosmel
1/2 dl bokhvetemel, eller annet mel som speltmel
1 ts fiberhusk
2 ts bakepulver

Pynt
Gojibr eller rosiner

Visp egg, eggehvite og sukrin luftig.
Tilsett safran, smeltet smr og kokosmelk.
Rr s inn trrvarene.
Tilsett eventuelt litt mer bokhvete om deigen blir veldig vt. Den skal vre fast og litt klissete.
La deigen svelle i 5 -10 minutter.
Ha litt mel p kjkkenbordet. Den deigen i biter og trill plser. 
Form lussekatter. Stikk eventuelt ned gojibr eller rosiner i bollene. 
Stek p 200 grader i 15 minutter.


Da er det bare synge i vei "Svart senker natten seg, i stall og stuer. Solen har gtt sin vei, skyggene truer. Inn i vrt mrke hus, stiger med tente lys. Sancta Lucia, Sancta Lucia."
Ha en riktig s fin Lucia nr den dag kommer i morgen :grin:


Kristine ♥

lisarorvik

12.12.2016 kl. 16:06
Dette s kjempe godt ut, mtte lagre den verste oppsrkfiten :)

Kristine

13.12.2016 kl. 16:08
lisarorvik:
S hyggelig :)

Victoria Larsen

12.12.2016 kl. 17:28
Ser nydelig ut! :)

Kristine

13.12.2016 kl. 16:08
Victoria Larsen:
Smaker godt ogs ;)

Anette

12.12.2016 kl. 18:16
Du er flink p kjkkenet :-)

Kristine

13.12.2016 kl. 16:08
Anette:
Det er jo s moro! :)

Liv Ellinor

12.12.2016 kl. 19:54
Nam! N vet jeg hva jeg skal gjre etter eksamen i morra, 2 oppskrifter som er fri for bde gluten og gjr - perfekt! Gleder meg til teste ut! :D

Kristine

13.12.2016 kl. 16:08
Liv Ellinor:
Hper det falt i smak Liv Ellinor :)

Silja

12.12.2016 kl. 21:47
Skal helt klart bake imorra :-D

Kristine

13.12.2016 kl. 16:07
Silja:
Kos deg med bakingen :)

Jenny

13.12.2016 kl. 07:48
God Lucia Kristine :-)

Kristine

13.12.2016 kl. 16:07
Jenny:
Takk og i lige mde :)
Kristine

Hei og velkommen til Dedication. Jeg er en livsglad personlig trener og kostholdsveileder. Her p min blogg vil du f sm tips, rd og oppskrifter til den sunne linje, samt flge min vei i livet. Jeg har troen p at god helse og en sunn livsstl er nkkelen til et lykkelig liv og en glad kropp. Legg gjerne igjen noen ord om du lurer p noe, nsker dele noen tanker, er interessert i kost og treningshjelp eller bare vil si hei :) Kontakt: kristine@helseglede.no

Search

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no