EN SUNN OG SKIKKELIG GOD JULEMIDDAG

I dag møtte jeg noen venninner for en hyggelig julelunsj aka tidlig julemiddag. Vi ønsket alle sammen å lage en litt sunnere versjon av julemiddagen da julematen ellers stort sett er veldig fet og mektig. Som den matnerden jeg er, fikk jeg naturligvis i oppgave å finne en meny. Jeg kom med et forslag om juleskinke med godt tilbehør og de ble godt mottatt hos resten av vennegjengen.

Resultatet av vår sunnere julemiddag ble juleskinke, ovnsbakte småpoteter, kokt brokkoli og gulrot, surkål, hjemmelaget tyttebærsyltetøy, hjemmelaget brun saus, og stekte epler med dadler og løk. En knall god middag som falt i smak hos alle! Vil du lage en middag med smak av jul, men som er litt sunnere, test denne.

Juleskinke er mager, sunn , proteinrik og god julemat som både kan brukes til middag eller som pålegg på rundstykker og lomper. Juleskinke kan serveres med tilbehøret jeg har her, eller annet tilbehør som ovnsbakte grønnsaker, kålrabistappe, fløtesaus, erter, salat, eller annet.

Dette tilbehøret vi har laget, kan naturligvis spises hver for seg og til andre ting enn juleskinke. Stekte epler med fibersirup var virkelig knall godt og er noe jeg kommer til å lage flere ganger til både svin og kylling.

Sunn og skikkelig god julemiddag
Juleskinke med hjemmelaget tilbehør

Juleskinke og hjemmelaget brun saus
1 juleskinke
Salt og pepper
1 dl varmt vann
1 ss maizena
100 g creme fraiche
1 ss soya saus
1 ss tyttebærsyltetøy

Krydre juleskinken med salt og pepper og legg den i en form.
Stek den i ovnen på 175 grader til steketermometeret viser 65 grader.
Jeg hadde en juleskinke på 1,5 kg o det tok da ca 1 time i ovnen.
Når juleskinken er ferdig tar du ut juleskinken av formen og har i 1 dl varmt vann. Rør rundt så du får med all kraften fra juleskinken. Hell i en kjele. Tilsett maizena og rør godt. Ha så i soya saus, tyttebærsyltetøy og creme fraiche.
Kok opp. Smak til med salt og pepper.

Ovnsbakte småpoteter
Små poteter som mandelpoteter
Litt olje
Salt og pepper

Legg potetene på en bakeplate.
Ha over litt olje, og godt med salt og pepper.
Stek på 200 grader til potetene er møre, ca 20 minutter.

Hjemmelaget tyttebærsyltetøy
1 pose, frosne tyttebær, 400 g
1 ts sukrin

Ha ingrediensene i en kjele.
Kok opp. Rør godt med en gaffel slik at du moser bærene.
Avkjøl.

Stekte epler
Epler
Løk
Dadler
Fibersirup
Balsamicoedikk, eventuelt vanlig edikk
Pepper Salt

Jeg brukte jeg 2 epler, 1 løk, 6 dadler, 1 ss fibersirup, 1 ss balsamicoedikk, ca 1/2 ts pepper og 1 ts flaksalt.
Del epler og løk i båter. Del dadler i 2 og ta ut stenen.
Stek løken til den har blitt blank. Tilsett så epler og dadler. Hell over fibersirup, edikk, salt og pepper.
Stek i 2 -3 minutter.

Kokte grønnsaker
Brokkoli
Gulrot

Kutt brokkoli i buketter og gulrøtter i skiver.
Kok til grønnsakene er møre.

Har du lyst på en sunnere julemiddag, håper jeg du tester denne!

Kristine ♥

2 kommentarer
    1. Det så skikkelig godt ut. Kanskje jeg skal teste mellom all ribba og pinnekjøttet 😉

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg