DE BESTE FASTELAVENSBOLLENE


På søndag er det fastelaven og da må man ha fastelavensboller!
Jeg har prøvd å komponere en enkel og sunn oppskrift på boller en måneds tid nå og endelig har jeg truffet spikeren på hodet! Jeg tørr påstå at dette er de beste sunne fastelavensbollene!
Disse smaker fantastisk godt og ble også tatt godt imot av resten av husstanden. I tillegg er fastelavensbollene glutenfrie, proteinrike og har et høyt fiberinnhold. Og kanskje det beste av alt – du får tak i alle ingrediensene på matbutikken!
Sett i gang og bak :grin:

SAMSUNG CSC
Du kan lage de med eller uten rosiner.
Jeg valgte med fordi jeg synes det er best.

SAMSUNG CSC
Se så luftige og fine de ble innvendig!

Proteinrike og grove favstelavensboller
20 stykker

3 dl havregryn / havremel
150 g cottage cheese
1 egg
2,5 dl varm melk
50 g smeltet smør
1 pakke gjær
1 ts bakepulver
2 ss honning*
1 ss kardemomme
1 ts kanel
5 ss sukringold**
4 dl bokhvetemel eller speltmel

Mal havregryn til havremel i en blender eller foodprosessor. Har du havremel kan du selvfølgelig bruke det. Ha i cottage cheese, egg og melk. Kjør til en jevn blanding i blenderen / foodprosessoren slik at klumpene fra cottage cheesen blir borte. Ha å smeltet smør, gjør, bakepulver, honning, kardemomme, kanel og sukringold. Miks videre.
Rør til slutt inn mel. Tilsett eventuelt mer mel eller melk og røren blir for tunn eller tykk. Deigen skal være litt mer klissete enn en vanlig bolledeig, da havremelet vil trekek til seg noe væske mens deigen hever.
La deigen heve i minimum 1 time, gjerne to.
Rull så boller.
Etterhev gjerne i 30 minutter. Men dette er ikke nødvendig.
Stek på 180 grader i 15 minutter.

*Honning må til for at gjæren skal aktiveres og deigen skal heve. Du kan eventuelt bytte ut honning med 1 ss vanlig sukker.
**SukrinGold kan byttes ut med andre søtningstoffer, men det er dette jeg synes smaker best i baksten.

SAMSUNG CSC
Etter at fastelavensbollene var avkjølt fylte jeg de med sukkkerfritt jordbærsyltetøy og en vaniljekrem.
Vaniljekremen laget jeg av 2 dl kremfløte som jeg pisket stiv med 2 ss sukrin. Deretter blandet jeg i 100 g gresk yoghurt og litt vaniljepulver.

SAMSUNG CSC
Mmmmm… Disse er bare så gode!
Synd at bollene er spist opp allerede. Jeg laget dem nemlig i går kveld og alle er spist opp allerede, men nå som jeg ser på bildene får jeg lyst på disse igjen!

Håper fastelavensbollene faller i smak.
Uansett om du nyter denne oppskriften eller en helt annen, kos deg med bollene :grin:

Kristine ♥

20 kommentarer

Siste innlegg