SUNT KOSTHOLD – HVA SPISER JEG

Hva spiser du? Hva bør jeg spise om jeg vil være sunn? Disse to spørsmålene er gjengangere her på bloggen og blant mine online pt-kunder. 
Svaret mitt er veldig enkelt og kjedelig; jeg spiser alt, bare ikke alltid.  Og slik er det også med deg, du kan spise alt, bare ikke alltid. 

Hva er egentlig et sunt kosthold?
Spør du femten forskjellige mennesker, vil du få femten forskjellige svar. Det er uendelige mange meninger, råd og tips. Min personlige mening, er at alt av såkalte dietter bør kastes ut. Ut med ordet diett! Glem lavkarbo. Glem middelhavsdietten. Paleo. Lav fett. Suppedietten og Atkins. Et sunt kosthold er et kosthold du kan følge livet ut, hvor ingen matvarer er forbud. Et kosthold som gjør at du føler deg bra, har godt med energi, god konsentrasjon og humør. Det skal få frem det beste i deg.  

Et sunt kosthold består for min del av mest mulig naturlige råvarer som kylling, grønnsaker, frukt, nøtter, osv, og også en porsjon is og sjokolade.Jeg nekter meg selv ingenting og godtar lysten om den kommer. Åtti – tjue regelen synes jeg er en god leveregel. Om spiser sunt åtti prosent av tiden, skeier jeg ut med god samvittighet de resterende tjue prosentene. 

Dette er matvarer som jeg spiser mye av.

– Protein
Hel kylling, kyllingfilet, biff, karbonadedeig, svinekjøtt, kesam, cottage cheese, proteinpulver, egg, tunfisk, laks, skinke, ost, makrell i tomat og proteinbarer.

– Fett
Egg, fet fisk, avokado, creme fraiche, kokosmelk, nøtter, peanøttsmør, ekte meierismør, olivenolje og fete oster.

– Karbohydrater
Frukt, bær, grønnsaker, søtpotet, potet, surdeigsbrød, lomper, havregryn, ris, riskaker og knekkebrød.

Matvarene over, sammen med moderate mengder kaker, yoghurtgodteri og smågodt, er hva som er et sunt kosthold for meg. Men det er ikke nødvendigvis det riktige for deg. Spis den maten som gjør deg glad :grin: Nyt maten og nyt livet!

Kristine ♥ 

MATTIPS TIL HALLOWEEN

Riktig god morgen sprekinger ♥ og god Halloween! 
Skal du gjøre noe morsomt i dag? Selv skal jeg ærlig innrømme at jeg ikke gjør så mye ut av Halloween, men noe grøssende å spise er alltid moro! Vil du gjøre litt ut av Halloween i år, har jeg et par enkle mattips på lur. 


Hvorfor ikke tegne på klementiner eller appelsiner? Stort enklere blir det ikke! 

SONY DSC
Du kan også lage skumle gebisser. Disse er super enkle å lage og morsomme å se på. 

Gebiss
2 stykker

1 Questbar eller annen proteinbar
2 ss vaniljeprotein
1 ss sukrinmelis
1 ss melk eller vann
4 -5 dråper rød konditorfarge
20 mini marshmallows

Del brownien i 4 biter. Varm dem litt i mikroen. Form hver bit til en halvmåne. 
Bland sammen proteinpulver, melis, konditorfarge og melk / vann til en tykk paste. Smør blandingen på halvmånene. Plasser mini marshmallows langs kanten av halvmånene som tenner. Plasser de så oppå hverandre. 
Sett kaldt eller nyt de med en gang.

SONY DSC
Blodig popcorn som er karamellisert er super godt og jeg synes de ser ut som små blodige hjerner! 

Karamellisert popcorn ala Blodig popcorn 

1 pakke popcorn
4 ss sukringold
2 ss fibersirup gold
1 ss smør
1 ts fingersalt
1 ts vaniljepulver
8 – 10 dråper rød konditorfarge

Pop popcorn etter anvisning.
Kok opp sukringold, fibersirup, smør, vaniljepulver og salt. Jeg kokte massen opp i mikroen og lot det koke i 4 minutter på full effekt til det ble en mørk og seig karamell. Koker du i kjele vil jeg tro at det tar omtrent 10 minutter. La karamellen avkjøle noen minutter før du blander inn konditorfarge. 
Ha de ferdig poppede popcornene  i en bolle. Hell over den røde karamellen og bland godt. Strø popcornene utover et bakeark og la de stivne i 5 -10 minutter. 
Nyt. 


Ellers er det mye moro du kan gjøre med frukt. Her har jeg laget missfornøyde klementiner, avsagde fingre av bananbiter med mandler, sinte jordbær med hvit sjokolade og kakaonibs til øyne og munn, og blodige munner av eplebåter som er hult ut og fylt med syltetøy, samt solsikkekjerner som tenner.

Overrask dine nære og kjære med skummel snacks. Det vil bringe frem smilet og latteren hos de fleste! Ha en riktig god Halloween :grin: Have fun! 

Kristine ♥ 

DETTE VIL JEG I NOVEMBER


November er rett rundt hjørnet. Tenk at det bare er to måneder igjen av året! Når vi står ovenfor en ny måned, liker jeg å se fremover og tenke ut noe spesifikt jeg vil gjøre. Omtrent som små mål. Det er akkurat som om det gir meg et ekstra giv og får meg til å se mer positivt på den kommende måneden. Har jeg skrevet ned noen små ting som jeg gleder meg til eller som jeg har lyst til å gjennomføre, føles den kommende måneden så mye bedre!

  Dette vil jeg i november:

Starte med nytt treningsprogram
Treningen min har vært kosetrening det siste året. Jeg prøvde meg på et treningsprogram da jeg startet i praksis, men det varte ikke lenger enn en ukes tid! Jeg liker å gå på trening og gjøre akkurat det jeg føler for! Nå føler jeg riktignok at det er på tide at jeg får litt mer system i treningen min igjen og har faktisk fått meg en online coach som skal følge opp treningen min de neste månedene. Jeg gleder meg!

Begynne med julegavene
Desember er ofte en hektisk måned med mye sosiale happenings og ting som skal ordne til jul. Derfor vil jeg gjøre ferdig noen av julegavene før desember begynner, slik at det i hvert fall er noe mindre som jeg «må» gjøre den måneden.

Lese jevnlig til eksamen
Eksamen kommer ofte som et pang! Gode leserutiner med jevnlig lesing er viktig for å få de resultatene jeg vil ha. Jeg har laget meg en leseplan og skal forsøke å følge denne til eksamen.

Puste mer med magen
Når jeg har mye å gjøre, har jeg lett for å puste kun med øvre del av diafragma og da spenner jeg meg lett i skuldrene. Jeg er en person som har lett for å stresse om det er hektisk, men å bli stresset har ofte motsatt effekt. Føler jeg meg stresset skal jeg forsøke å heller senke skuldrene og puste helt ned i magen.

Ta meg en fjelltur
Vi har hytte i Valdres. Det er faktisk over et år siden jeg var der sist! I november skal jeg få til en langhelg på fjellet hvor jeg skal nyte fjellluften, hyttetilværelsen og livet.

– Finne en ny serie å se på
Nå som det blir kaldere og mørkere, er det utrolig deilig å trekke inn i sofaen, pakke seg inn i et pledd og kose seg med en kopp kakao mens jeg ser på en ny favorittserie. Jeg tar gjerne imot tips om du har noen gode serier å anbefale.

Turer i høstluften
Luften på denne tiden av året er så deilig og frisk. I november vil jeg gå flere turer i den friske høstluften. Det er terapi både for kropp og sjel!


Har du noen ønsker for november? :grin:

Kristine  ♥

GULROTMUFFINS


Før vi skulle reise til Stavern på fredag, laget jeg gulrotmuffins. Gjett om det var to stykk fornøyde mennesker som satt i bilen og koste seg med muffins! Det er hva jeg kaller deilig bilmat! Disse muffinsene er enkle å lage, og blir saftige og gode. Du kan spise de med eller uten topping. Personlig synes jeg en glasur gjør gulrotmuffins ekstra gode, så jeg valgte å toppe mine muffins med en klassisk osteglasur. Håper du lar deg friste.

Gulrotmuffins
6 stykker

1 stor gulrot
2 egg
100 g melk
30 g havremel
30 g kokosmel
2 ss sukringold
1 ts bakepulver
4 dråper stevia vanilje, kan sløyfes
1/3 ts salt
1 ts kanel
1/2 ts kardemomme

Pisk egg og melk sammen. Tilsett tørrvarene. Riv gulroten.
Fordel røren i 6 muffinsfomer.
Stek på 180 grader til 15 minutter.
Avkjøl. 


Glasuren består av phildephia ost, vaniljepulver og sukrinmelis. Så utrolig godt altså! 
Håper det smaker :grin: Ha en herlig søndag. 

Kristine ♥

HYTTEHELG

 God lørdag skjønninger ♥ Håper alt er bra med dere. 
Akkurat nå befinner jeg meg i Stavern. Etter at praksisperioden var ferdig, kjente jeg at jeg trengte å komme meg bort, stenge av alt jeg burde gjøre og bare senke skuldrene helt. Akkurat det gjør jeg her nå!


Dagen i dag startet med en kaffekopp og et par sjokoladebiter ute i morgensolen. Det er noe magisk ved å sitte å se ned på sjøen og å høre fyglene kvitre. Ingen lyd fra mennesker eller biler, bare stillhet og naturen. Jeg kjente roen senket seg med en gang.

 Nå har vi akkurat spist en god brunsj. En skikkelig hyttebrunsj slik den skal være med ferskt brød, nystekte rundstykker, egg, bacon, og masse annet godt pålegg.

 Resten av dagen blir trolig av den rolige typen. Denne helgen skal jeg bruke til å slappe helt av og lade opp etter praksisperioden. Batteriene skal fylles! Jeg regner med at timene vil gå til kortspilling og boklesing. I tillegg blir det nok en tur ut i finværet. Solen skinner så nydelig og naturen her er vakker.  


Håper du får en nydelig helg. Gjør noe som får deg glad til å smile :grin: 

Kristine ♥

SUNNERE SKOLEBOLLER MED SPELT

 Jeg delte denne oppskriften på sunnere skoleboller med spelt på instagram og der ble den super populær. Da tenkte jeg at det ville være smart å dele den her også :razz: Forrige torsdag var jeg nemlig på bakeoppdrag på kontoret til Tights.no. De skal få en egen oppskriftsside på hjemmesiden deres, hvor jeg skal bidra med oppskrifter. Da bakte jeg blant annet deilige skoleboller med spelt. Jeg fikk jo ikke tatt egne bilder, da jeg ikke hadde med kamera, men jeg må likevel dele oppskriften med dere. Disse skolebollene ble bare fantastisk gode!

Sunnere skoleboller med spelt
Dette gir cirka 10 boller

60 g smør
50 g kesam
1 pose tørrgjær
1 ss honning
6 dl speltmel
2 dl havremel
2 dl fiberfin, eventuelt mer speltmel
1 dl vaniljeprotein, eller mer speltmel
3,5 dl melk
Bittelitt salt
1 ts kardemomme
1/2 ts kanel
100 g sukringold

Bland sammen speltmel, havremel, finerfin, vaniljeprotein, salt, kardemomme, kanel, sukringold og tørrgjær. Ha så i våtvarene. Elt deigen godt å la heve i 60 minutter.
Del deigen i 10 biter og trill boller. Lag en fordypning i hver bolle. Ha i 2 spiseskjeer med vaniljekrem i hver fordypning.
La bollene etterheve i 30 minutter.
Stek på 225 grader i 12 -15 min.
Topp gjerne med melis som du lager av sukrinmelis og vann. 

Vaniljekrem

3 dl melk
60 g sukringold
ca 30 g maizena
1 vaniljestang / vaniljepulver
3 eggeplommer

Visp sammen eggeplommer og sukringold. Ha i vaniljepulver. Spe på med melk og rør ut maizena i blandingen. Varm opp under omrøring til kremen blir passe tykk. Avkjøl.


Kanskje skoleboller med spelt er noe for helgekosen? Håper det smaker!

Kristine ♥

ENDRING I PLANENE

I dag skulle jeg egentlig løpe intervaller. Planen var da at jeg skulle dele intervallene med dere etterpå. Men sånn ble det ikke! Jeg har følt meg slapp og har hatt vondt i hodet. Dermed ble det endring i planene og jeg droppet hele treningsøkten!


Jeg møtte en venninne for å spise sushi, hvor vi forøvrig også knipset disse bildene, og fortalte da at jeg ikke følte meg helt i hundre og at jeg hadde droppet den planlagte intervalløkten. Får du ikke dårlig samvittighet da, utbrøt hun. Nei, det gjør jeg ikke. Hvorfor skulle jeg gjøre det? Jeg vet med meg selv at jeg har prioritert alt for mye sosiale ting og for lite søvn de siste dagene. Og da sier kroppen ifra med hovedverk og lite energi. Fremfor å få dårlig samvittighet for at jeg ikke trener slik som planlagt, er jeg heller takknemlig for at jeg har en fantastisk kropp som gir beskjed om hva den ønsker!

 Er det ikke ganske fantastisk i grunn? Kroppen vår sier ifra når den er sulten. Du gjesper når du er trøtt. Du får vondt i hodet når du er stresset og spenner deg mye. Jeg synes vi burde se på det som en ære å bo i et så unikt maskineri. Da tenker jeg også at det er vår plikt å lytte på den. På samme måte som du fyller diesel på en diselbil eller lader en elbil med elektrisitet, må du også lade og fylle på kroppen din. Det gjør du ved å hvile og sove nok, og sørge for et variert kosthold med nok næring.


Så neste gang det blir endring i planene dine og du ikke får gjennomført den planlagte økten, ikke se på det som et nederlag. Ta heller på deg smile og gi et stort takk til din egen kropp. Den er ganske så fantastisk ♥ Behandl den pent.

Kristine ♥

ENKEL KYLLINGFORM

God morgen dere ♥ Jeg titter innom for å gi dere et middagstips. Har du ikke bestemt deg for hva du skal ha til middag i dag, gå for enkel kyllingform! 


I hverdagen er raske og enkle middager min store favoritt. Selv om jeg enkelte dager lager mer fancy mat, blir det stort sett  noe enkelt. I går laget jeg denne enkle kyllingformen hos en venninne. Den ble kjempe god! Du deler opp grønnsaker og kylling, putter det i ovnen og så kan du gjøre noe helt annet mens kylling steker. Jeg elsker slik mat som ordner seg selv! 

Enkel kyllingform
Til ca 3 personer

1 hel kylling
Salt
Pepper
1 squash
1 aubergine
1 fennikkel
Cherrytomater
Oregano- og chilikrydder
1 sitron

Del opp kyllingen. Her finner du en fin video som forklarer deg hvordan. Du kan naturligvis også bare bruke kyllingfilet, kyllinglår eller lignende om du ønsker det. Ha på salt og pepper på alle sidene av kyllingbitene. 
Del grønnsakene i biter og legg dem utover i en ildfast form. Strø over oregano og chilikrydder og press over saften fra sitronen. Legg over kyllingbitene. 
Stek på 175 grader til kyllingen er ferdig. Dette tar cirka 30 -45 minutter avhengig av hvor store bitene er. 
Server.


Du kan gjerne servere kyllingformen med ris, potetmos eller pasta. En enkel og god middag som faller i smak hos liten og stor. Håper det smaker!  
Ha en super torsdag :razz:

Kristine ♥

ONSDAGENS TRENINGSØKT


I dag måtte jeg ha noe søtt og godt som oppladning til trening. Dere som følger meg på snapchat, vet at jeg har et daglig rituale med proteinbar og kaffe. Det å dyppe proteinbaren i kaffen er nemlig helt magisk godt! I dag byttet jeg ut proteinbaren med riskaker med brunost og syltetøy, og noen biter sjokolade. Det sammen med en kopp kaffe, gjorde virkelig susen! 


Da jeg kom på trening fant jeg en kettlebell som matchet tightsen min. Jeg hadde ganske begrenset med tid og bestemte jeg meg for å ta meg en rask treningsøkt med kettlebells. Her er øvelsene jeg gjorde:

Markløft
Push ups
Frontbøy
– Enarms clean and press, husk begge sider
– Enarms roing, husk begge sider
Swing


Som du ser har jeg linket til en video av alle øvelsene. Om navnet på øvelsen ikke er kjent for deg, kan du trykke på linken og se dem. Jeg kjørte 10 repetisjoner på alle øvelsene rett etter hverandre, før jeg så tok en pause. Dette gjorde jeg 4 ganger, slik at det totalt ble 4 runder med 10 repetisjoner på alle øvelsene. En morsom, annerledes og svett treningøkt :grin: Det er virkelig utrolig hvor svett man kan bli på en halv time om intensiteten holdes høy! Test gjerne økten og si hva du synes. 

Kristine ♥

SEKS GODE VANER JEG HAR

 I det siste har jeg vært i en ransakelses prosess hvor jeg har prøvd å se meg selv utenfra. Så mye av det jeg gjør i hverdagen, går helt automatisk! Denne prosessen har gjort at jeg har oppdaget flere ting ved meg selv som jeg ikke helt var klar over. Jeg har også sett at jeg har svært mange gode vaner i hverdagen, som gjør at jeg, helt uten å tenke over det, lever et litt sunnere og bedre liv. De vanene tenkte jeg å dele med dere. Her er seks gode vaner jeg har. Kanskje du også kan inkorporere noen av dem i livet ditt.


– Jeg spiser frukt eller grønnsaker til hver eneste måltid.
Også mellommåltider. Det kan være noen tomatskiver på brødskiven til frokost, en frukt som mellommåltid, en salat til til lunsj, kokte grønnsaker til middag og appelsinbåter til kvelds.
– Jeg sier noe positivt til meg selv hver eneste morgen.
Når jeg står opp, ser jeg meg selv i speilet, gir meg et selv et stort smil og kommer med et kompliment til meg selv. Da føler jeg meg alltid litt høy i hatten!
– Jeg har alltid med meg en form for sunnere snacks i vesken eller sekken.
En liten boks med proteinpulver, en proteinbar, en pose nøtter eller lignende, som hjelper meg når sulten plutselig slår inn.
– Jeg sitter helt stille noen minutter hver dag.
Som regel er det ikke mer enn 3 -4 minutter, men jeg gir meg selv en liten stund til å bare sitte på gulvet med bena i kors, hvor jeg lar tankene flyte og å kun fokusere på pusten. En minirunde meditasjon.
– Jeg finner noe positivt ved dagen som har vært hver kveld.
Ofte mens jeg står å pusser tenner, tenker jeg over dagen i dag og finner noe jeg er glad og takknemlig for akkurat i dag.
– Jeg tar alltid trappen.
Om det er en mulighet, tar jeg alltid trappen isteden for heisen. Hverdagsaktivitet er undervurdert og små ting som å ta trappen isteden for heise eller parkere litt lenger unna butikkinngangen, kan gjøre underverker i lengden.  

Har du noen gode vaner du vil dele med meg og andre lesere? :grin:

Kristine ♥