LITT MER OM MENSTRUASJON OG MIN HISTORIE

Forrige uke skrev jeg et innlegg om mensen og hvorfor det er så viktig. Etter dette har jeg fått mange henvendelser og spørsmål, derfor fortsetter jeg på menstruasjonspratet. 

Dette er et innlegg som sitter enda lenger inn å skrive enn det forrige, rett og slett fordi jeg nå skal snakke litt om min historie.  Som mange av dere allerede vet, hadde jeg et svært anstrengt forhold til kropp, mat og trening i ungdomsårene. Dette gikk utover menstruasjonen. Jeg fikk mensen for forsøte gang da jeg var ti og et halvt. Den var regelmessig og normal fra første stund. Ett år senere forsvant den. Da i kombinasjon med at mammaen min ble alvorlig syk, og det faktum at jeg brukte min egen vekt, mat og trening som et kontrollbehov i den vanskelige tiden. Allerede som trettenåring ble jeg da satt på p-piller av min fastlege på grunn av amenorrhea (manglende menstruasjon). Han mente av fravær av menstruasjon er såpass alvorlig, går utover helsen og kan gi en rekke bivirkninger, og at p-piller måtte til for å fikse dette. I ettertid har jeg naturligvis lurt på hvorfor han valgte et medikament, i stedet for å hjelpe meg med hvordan jeg kunne få tilbake menstruasjonen. Det å gi meg p-piller, som er et hormonpreparat, kan faktisk kan ødelegge hormonbalansen enda mer. Min hormonbalanse var allerede i såpass i ubalanse grunnet for alt for mye fysisk og psykisk stress, lav kroppsvekt og lite mat. Skal jeg være helt ærlig, brydde jeg meg ikke så mye på denne tiden og ingen fortalte meg om viktigheten av menstruasjon for en god helse. Jeg synes egentlig bare det var behagelig å ikke ha noen blødning. 

Da jeg senere sluttet med p-piller som 20 åring, slet jeg veldig med å få tilbake en normal menstruasjon. Dette tok flere år. I ettertid av dette har jeg igjen ikke tenkt mye over mens og menstruasjonssyklus, helt til i fjor. For dere som har fulgt meg vet dere at jeg ble akuttinnlagt på sykehuset ved årsskifte 2020. Det var tre tøffe måneder. Jeg hadde tre operasjoner i magen, jeg raste ned 5 -7 kilo, jeg gikk på morfinpreparater, stod ovenfor et stort mentalt stress da jeg fikk beskjed om at jeg hadde en uidentifisert kul ved pankreas som muligens var kreft, jeg kunne ikke trene, noe som er min mentale psykolog. Ja, det var mye i denne periode. Etter disse tre månedene forsvant menstruasjonen min og hormonene mine var i ubalanse. På grunn av den hormonelle ubalansen ville legen sette meg på et legemiddel for damer i overgangsalderen. Det nektet jeg! I mine øyne er det å ta et hormonpreparat, for å balansere en hormonbalanse, bare å utsette problemet. Hva skjer så når jeg går av disse? Da er problemet der igjen. I tillegg har alle legemidler og medikamenter bivirkninger. Det ønsket jeg ikke. Jeg ville få tilbake min hormonbalanse naturlig. 

Her begynte min reise. Jeg ville ha et holistisk bilde på det hele. Holistisk betyr helhet. Altså ville jeg se på hvordan alt henger sammen. Hvordan stress påvirker kroppen. Hvordan fordøyelsen påvirker. Hvordan kjemikalier påvirker (som jeg skrev i går, er det en rekke kjemikalier i alt fra hudpleieprodukter og parfymer, til oppvaskmidler og sengetøy). Stadig mer og mer forskning viser at kroppen og hjernen jobber sammen og at når en ting påvirkes eller endres, påvirkes også andre systemer i kroppen. Jeg ønsket altså å lege min egen hormonubalanse og få tilbake menstruasjon ved å jobbe med helheten. Nå er dette et år siden og jeg har gjort små endringer underveis. Jeg har sett på hva og når jeg spiser (dette jobber jeg for øvrig fortsatt med), hvor jeg økte fettmengden jeg spiste drastisk. Spesielt mettet fett får jeg i meg betydelig større dose av nå. I tillegg har jeg økt mengde mat og kalorier jeg spiser. Jeg har også økt kroppsvekten min. Jeg har jobbet iherdig med å redusere stress, ved å bruke pusteøvelser hver dag og stretche flere ganger i uken. Jeg har nesten kuttet ut koffein – koffein påvirker kortisol, vårt stresshormon. Jeg sover mer enn tidligere. Samt at jeg redusert hormonforstyrrende stoffer i miljøet jeg er i, som hudpleieprodukter, deodoranter, oppvaskmiddel, parfymer, matbokser, drikkeflakser og lignende. 

Disse små endringene jeg har gjort underveis, har gjort at problemene nå tesen er borte. Min menstruasjon er tilbake og hormonenenivåene mine er nesten normalisert. Og det helt uten legemidler! Hvor fantastisk er ikke det da dere?!

Det er her jeg tenker at vi mennesker må ta ansvar for vår egen helse. For all del, det er en rekke medikamenter som er livsnødvendige og som vi absolutt skal ta, men det er også noe med å være kritisk både til legemidler og sin egen helse. Kan du selv gjøre noe med helsen din? Kan du forsøke noe annet før du hopper på et legemiddel som kan gi bivirkninger? Kan du gjøre noe med måten du spiser eller lever på for å få bedre helse? Vil vi virkelig ha det godt og ha god helse, er vi nødt til å ta ansvar og gjøre egne grep. Det gjelder ikke bare mat og trening, men vi må vurdere hele livsstilen vår og måten vi lever på. Jeg kan skrive under på at det virkelig er verdt det. For min del har jeg funnet en helt annen energi og livsgnist, noe jeg virkelig unner alle andre også. 

 

Kristine ♥

EN SKIKKELIG DIGG BURGERBOLLE

Gårsdagens middag var utrolig god. Jeg hadde lyst på hamburger, men hadde ingen hamburgerbrød. Ei heller var jeg interessert i å lage det, dermed laget jeg en burgerbolle. Poke bowl har jo bitt en favoritt og da tenkte jeg at burgerbolle også måtte bli bra. Og jammen ble det ikke det. Dette blir en ny hverdagsfavoritt. En enkel og rask middag, som inneholder masse næring og som smaker skikkelig godt!

Jeg har brukt pommes frites som jeg kjøper på butikken, Hoff sin med 2,7 % fett. Du kan også bruke ovnsbakte poteter eller for eksempel skikkelig gode søtpotetfries.

En skikkelig digg burgerbolle

Karbonadedeig
Bacon
Revet ost, jeg brukte parmesan
Grønnsaker, jeg har brukt salatblader og tomat
Sylteagurk
Hurtigsyltet rødløk*
Pommes frites

Hamburgerdressing, til 1 person
1 ss creme fraiche, kan sløyfes
1 ss ketchup
1 ts sennep, jeg brukte french yellow
1 ss hakket sylteagurk 
1 ts sylteagurksaft
1/4 ts løkkrydder og 1/4 ts paprikakrydder

Litt salt og pepper

Stek pommes frites om du vil ha dette
Stek bacon. 
Stek så karbonadedeig med salt og pepper. 
Men karbonadedeigen steker, blander du sammen ingrediensene til dressingen. 
Legg grønnsakene i en bolle. Topp med karbonadedeig, bacon, revet ost, sylteagurk og pommes frites. 
Ha til slutt over dressingen. Jeg hadde i tillegg over litt sennep. 
Så godt!

*hurtigsyltet rødløk laget jeg enkelt ved å kutte løk i skiver, ha det i en bolle sammen med en god dæsj eddik, litt salt, litt sukringold og litt varmt vann. Til 1 løk brukte jeg 4 ss eddik, 1 dl vann, 1 ts sukringold og ca 1/4 ts salt. Så lot jeg det hele ligge i 5 minutter. Det du ikke bruker til burgerbollen kan du oppbevare i kjøleskapet en ukes tid. 

Er du glad i raske, sunne og gode måltider vil jeg anbefale burgerbolle. Håper det smaker.

 

Kristine ♥

KAN DEODORANTEN DIN VÆRE SKADELIG?

Dette er noe jeg begynte å sette meg inn i etter mageoperasjonene i januar i fjor. I etterkant av dette opplevde jeg nemlig diverse symptomer og fikk påvist en hormonubalanse. Legene ville sette meg på et medikament for damer i overgangsalderen, noe jeg nektet. Jeg ville heller reparere kroppen mine uten kunstige hormoner!  Da begynte en reise, en såkalt holistisk helsereise, som omhandlet hvordan jeg kunne reparere dette selv og hva jeg kunne gjøre for å få kroppen min i balanse på en naturlig måte.  En av de tingene jeg da satte meg inn i, er alle kjemikalene som finnes i de dagligdagse produktene vi bruker, som sminke, tamponger, vaskepulver, hudkremer, såpe, osv.

Deodoranten min var en av de første tingene jeg byttet ut. Jeg ble faktisk litt skremt når jeg begynte å sette meg inn i alle kjemikaliene som er i deodoranter (og andre produkter jeg hyppig brukte). Selv de norske forbrukerrådet, fant i en test at syv av ti deodoranter inneholdt skadelige kjemikalier og som kan være hormonforstyrrende og allergifremkallende. Og her har de bare sett på ett og ett kjemikalie. Personlig er det totaldosen av alle kjemikalier vi får i oss, som bekymrer meg.

Svette er en av kroppens måte å kvitte seg med avfallsstoffer. Dermed er deodorant et produkt som hemmer kroppens naturlige rense- og avgiftningsprosess. Svette er jo faktisk en av måtene kroppen vår detox’r på en naturlig måte. Deodoranten tetter hudsekkene i armhulen slik at du ikke svetter så mye som kroppen din i utgangspunktet ønsker. Deodoranten frigjør også kjemikalier på huden din. Dette er fordi deodoranten skal drepe bakterier på huden og på den måten hindre vond lukt. Dette gjør til sammen at deodorant kan være skadelig. En rekke forskning viser at stoffene som er i de fleste deodoranter, ikke er bra for oss.

Deodorant og antiperspirant brukes mye om hverandre. Her er situasjonen slik at deodorant i hovedsak dreper bakterier i svette, mens antiperspirant blokkerer svetten.

Noen av stoffene som er i deodoranten din som kan være skadelig er parabener, aluminium, propylenglykol, ftalater, fargestoffer, duft / parfyme og blekemidler. 
Parabener kan fungere som østrogen i kroppen vår, som igjen forstyrrer hormonbalansen. Endringer av østrogen er sett i sammenheng med brystkreft og prostata.  Aluminium er et vanlig kjemikal å bruke i deodoranter. Det er dette som hindrer svette og som tetter porene dine. Eksponering for aluminium er blant annet sett i sammenheng med Alzheimer, samt at dette også forstyrrer østrogennivået – altså hormonbalansen din. Propylenglykol har vist seg å være skadelig i en så liten prosentandel som 2 %, mens deodoranter faktisk kan inneholde så mye som 50 %. Dette kjemikalie har vist seg å forårsake skade på hjerte, lever og sentralnervesystemet. Ftalater er et stoff som brukes både i deodoranter og en rekke andre hudpleieprodukter. Dette stoffet kan skade det endokrine system, altså hormonene våre, og blant annet føre til for tidlig pubertet, i tillegg til også dette er forbundet med brystkreft.  I tillegg inneholder deodoranter ofte kunstige fargestoffer, blekemidler og parfyme. Disse kan skape allergiske reaksjoner og være kreftfremkallende. 

Mitt tips til dere alle som vil leve litt sunnere og ta vare på kroppen, er rett og slett å kjøpe en litt bedre deodorant neste gang du er tom. Jeg må ærlig innrømme at jeg ble sjokkert når jeg satte meg inn i alle ingrediensene til den vanlige deodoranten, så jeg kastet min rett i søpla og kjøpe en ny! Jeg vil ikke ha disse stoffene rett inn i de viktige lymfeknutene som er under armene min! Du trenger ikke være like fanatisk som meg. I stedet kan du rett og slett bruke opp den deodoranten du har nå, og så kjøpe en variant som inneholder naturlige ingredienser ved ditt neste deodorantkjøp.

Jeg er super fornøyd med Humble. Nei dette er ikke sponset eller betalt. Jeg er bare veldig fornøyd. Den deodoranten er litt dyrere en den vanlige deodoranten du kjøper på matbutikken (derimot ikke dyrere enn deodorantene fra parfymeriet), men tilgjengeld holder den mye lenger, samt at den er mye bedre for deg, kroppen din, helsen din og miljøet. Jeg kjøpte denne for første gang i februar – mars i fjor. Nå har jeg akkurat kjøpt nummer to. Det vil si at den varer omtrent et år. Dermed er den faktisk ikke så dyr likevel. Dessuten elsker jeg lukten! Den finnes riktignok i andre lukter også. Luktene i Humble deodorantene kommer fra rene essensielle oljer, så de er ikke skadelige.

 

Kristine ♥

 

Kilder
https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/aluminum_chloride#section=Top
https://link.springer.com/article/10.2478/s13382-011-0022-2
https://munin.uit.no/bitstream/handle/10037/5771/thesis.pdf?sequence=1
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18484575/
https://link.springer.com/article/10.2478/s13382-011-0022-2
https://science.naturalnews.com/ammonium_chloride.html
https://science.naturalnews.com/2010/1309040_The_neurotoxicity_of_environmental_aluminum_is_still_an_issue.html

SKIKKELIG SUNN OG GOD FROKOSTTACO

Mandagen kan jo ikke bli annet enn bra når jeg startet dagen med en slik frokost! Dette er frokosttaco, eller lunsj-, kveldsmattaco, eventuelt en lett middagstaco. Jeg har spist dette både som frokosttaco og kveldsmattaco, men retten passer egentlig til når som helst på dagen.

Dette er faktisk blitt en av mine favorittretter den siste tiden. Og det av mange årsaker. For det første er frokosttaco skikkelig, skikkelig godt. For det andre er det veldig sunt og næringsrikt. Her får du gode proteiner fra eggene i tillegg til masse vitaminer og mineraler. Egg er supermat!  Du får sunt fett fra avokadoen og eggeplommene. Karbohydrater fra grønnsakene og tortillalefesene. Samt fiber og ytterligere med vitaminer fra grønnsakene. For det tredje er det frokosttaco raskt. Dette tar meg maks ti minutter å lage. Når jeg ikke gjør det så fint, men mer slenger alt sammen på en tallerken, tar det faktisk bare fem – seks minutter. Dette er perfekt mat på så mange måter!

Skikkelig sunn og god frokosttaco
Til 1 person

3 egg
Salt og pepper
1 håndfull koriander
1/2 avokado
1 håndfull hodekål
1 hvitløksfedd
1 håndfull grønnkål, eventuelt bare hodekål
1/2 gulrot
1/2 stang vårløk
1/2 lime
Tortillalefser eller lomper

Finhakk hvitløk. Del vårløk, hodekål og grønnkål i tynne strimler. Riv gulroten.  Bland dette sammen med 1/4 ts salt og limesaften.
Varm totrillalefsene etter anvisning. Jeg putter de  30 sekunder i mikroen.  
Varm opp en stekepanne på middels varme. Jeg bruker litt ghee i pannen.
Lag eggerøre med koriander, salt og pepper. Gjør dette på din favoritt måte. Selv liker jeg å klekke i eggehvitene, ha i salt og pepper , rører godt rundt et par minutter og la dette steke i 2 minutter til eggehviten har blitt hvit. Deretter skrur jeg av varmen, har i eggeplommene og koriander, og rører rundt. Et minutt senere er eggerøren klar. Da blir eggerøren saftig og fluffy, mens plommen fortsatt er rennende. 
Del avokadoen i biter. 
Legg tortillalefsene på en tallerken. Ha over grønnsakene, så eggerøren. Topp med avokado og litt lime.
Nyt. 

Om du ikke har testet frokosttaco enda, håper jeg du gjør det nå. Kanskje du også får en ny favorittrett? Spis og kos deg.

 

Kristine ♥

LAG DEG EN BRA DAG

I dag våknet jeg opp og følte meg ikke helt i hundre. Det var mye bråk utenfor vinduet mitt i natt. Først noen som hadde fylt fest, så sykebiler som kjørte forbi og tidlig på morgenen var det en bilalarm som gikk av. Når vekkerklokken ringte følte jeg at jeg knapt hadde sovet. Da er det lett for å komme inn i en negativ tankespiral. Jeg bestemte meg for at det ville jeg ikke. Jeg ville at dette skulle bli en skikkelig bra dag! 

Det er ofte ikke så mye som skal til for å lage en bra dag. Det er de små tingene som kan løfte hverdagen og tilføre litt glede. Det er virkelig verdt å gjøre. Det er hverdagen vi har mest av og nettopp derfor er det så viktig å gjøre hver dag til en bra dag. I hvert fall forsøke. For alle dager kan jo ikke bli knall bra, men vi kan forsøke å lage alle dager så bra som mulig. Selv om det høres rart ut, så kan du faktisk bestemme deg for hvilket humør du skal være i dag. Ja, på akkurat samme måte som du velger hva du skal ha til frokost, kan du også velge humøret ditt. Jeg er så glad for at jeg har lært dette. Det at jeg er bevist og tar aktive valg, gjorde at dagen i dag ser ut til å bli ganske så bra, til tross for at det absolutt ikke virket slik når jeg våknet.  

Mange av dere har det nok likt. Spesielt i disse tider. Den hverdagen og situasjonen vi står i nå, kan føles forferdelig, urettferdig og vanskelig. Jeg har full forståelse for at du enkelte ganger bare vil bli i sengen når vekker klokken ringer, pakke seg godt inn i dynen og sove til neste dag. Da er det så viktig at du bevist tar et valg. Velger å gjøre noe ekstra for å få en bra dag. Det kan være å lage deg en ekstra god frokost, gi deg selv en koppsmassasje mens du står i dusjen, sette på en låt som gjør deg glad, danse vilt på stuegulvet i fem minutter, ringe noen som gir deg energi. Gjør noe av det som gir deg et bedre humør og som kan hente frem et snev av glede.

For min del så satte jeg på en rolig spilleliste, laget meg en ekstra god kopp kaffe som jeg nøt på verandaen til morgensolen. Dette ble en slags liten meditasjonsrunde. I dag var det dette som skulle til for at jeg fikk en bra start på dagen og som gjorde at humøret mitt nå er mye bedre. Uansett hvordan du våkner, husk at du skaper din egen dag. Kjære deg, gjør de små tingene som skal til for at du får en bra dag. Ikke vent på at andre skal gjøre det for deg, for det skjer aldri!

 

Kristine ♥

SUPERSETT ØKTEN DIN

                                                                                                                                                                                                   Inneholder add-linker

Spesielt for hjemmetrening synes jeg supersett er helt genialt. Supersett er naturligvis også helt preket på treningssenteret om man har dårlig tid eller vil ha en effektiv økt. Det å supersette økten din gjør ikke bare at treningsøkten gjennomføres fortere, men det gjør også at du får ekstra belastning på muskulaturen om du supersettet to øvelser innenfor samme muskelgruppe. For eksempel om du supersetter knebøy med strak markløft, blir belastningen større på ben og rumpe.

Utfall bakover

Hjemmetrening synes jeg kan bli litt kjedelig om blir pausene for lange. Da har jeg lett for å begynne med andre ting som å vanne blomster, tørke støv, rygge ut av oppvaskmaskinen eller lignende. Her er supersett min redning. Pausene blir kortere, som gjør at jeg bedre klarer å holde fokus. Nok en grunn til at jeg elsker å bruke supersett hjemme!

Strak markløft

Supersett vil si at du kjører en øvelse direkte etterfulgt av en annen, før du så tar en pause. Dette er da et sett. Deretter gjør du et nytt sett.  Glute bridge

Dagens økt med supersett så slik ut
Knebøy 3 sett x 20 repetisjoner
supersett med 
Strak markløft 3 sett x 15 repetisjoner
Utfall bakover 3 sett x 15 repetisjoner
supersett med
Glute bridge 3 sett  20 repetisjoner

Frogpumps 2 sett x 30 repetisjoner
supersett med 
Sidesteg for rumpen 2 sett x 30 repetisjoner

En effektiv og god treningsøkt med fokus på rumpen. Jeg brukte kettlebell på denne treningsøkten. Har du ikke det kan du bruke en treningsstrikk, en sekk med noe tungt, et brannslukningsapparat eller lignende. 

Jeg må gi en liten shout out til dette antrekket; Ribbed tights og ribbed bh. IcanIwill har kommet med et nytt ribbed og seamless sett som sitter fint og er utrolig behagelig på kroppen. Dessuten er det på tilbud i dag og du får det til 25 % rabatt! Tightsen er høy på livet og med god stretch. Bhen gir god støtte, samtidig som den er vattert. Jeg har small i både tights og bh og vil si settet er helt normal i størrelsen. Jeg har mørk gråblå tights og gårblå bh. Settet finnes også i sort tights og sort bh, samt mørk sand tights og mørk sand bh. Når vi først snakker om rabatt. GymGrossisten har fått inn de to nye Noccosmakene Mango og Orange. Som du kanskje så på GymGrossisten i dag, testet jeg begge. Jeg elsker spesielt orange. Den er virkelig supergod! Den får du også på tilbud i dag her

Denne kjappisen på en halv times tid gav meg virkelig god vibes. Nå er jeg happy Kristine! Håper du også er en happy deg i dag. Fortsatt god  fredag!

 

Kristine  ♥

HULK SMOOTHIE ALA ISKREM

                                                                                                                                                                                                           Inneholder add-linker

Nå som vi går inn i varmere og lysere dager, får jeg med en gang mer lyst på smoothie. På vinterstid synes jeg det kan bli litt kaldt med en smoothie, spesielt de smoothiene jeg lager. Jeg liker nemlig best de som har tykk konsistens ala iskrem. 

Denne smoothien som jeg laget i går kveld, velger jeg å kalle hulk smoothie ala iskrem. Hulk smoothie fordi det er en smoothie proppfull av vitaminer, fiber, sunne fettstoffer, omega3 og proteiner. En smoothie verdig hulken som gjør godt for kropp og muskulatur. Iskrem fordi den har tykk og god konsistens, nesten ala softis. Her har jeg brukt egg, chiafrø og proteinpulver for å tilsette ekstra næring, samt gi god konsistens. Har du ikke proteinpulver kan du erstatte dette med for eksempel et ekstra egg eller cottage cheese. 

Hulk smoothie ala iskrem
Til 1 porsjon

1 håndfull frossen spinat, ca 80 g
1 frossen banan
2 store håndfulle frossen jordbær, ca 150 g
1 ss chiafrø
20 -30 g casein proteinpulver, jeg brukte creamy vanilla*
1 egg
1/3 ts vaniljepulver
1 dl melk eller vann, jeg brukte mandelmelk

Ha alle ingrediensene i en blender. Kjør til en tykk smoothie.
Har jeg god tid, liker jeg å sette bollen med hulk smoothie i fryseren i 15 -20 minutter før den spises for å få ekstra tykk konsistens. 

*eventuelt annet proteinpulver

Topp med hva enn du måtte ønske. Jeg har brukt bringebær, kiwibær, kakaonibs, hempfrø og kiwi. Ser ikke det godt ut da dere?

 

Kristine ♥

LA OSS SNAKKE OM MENSEN OG HVORFOR DENNE ER SÅ VIKTIG 

                                                                                                                                                                               Inneholder add-linker

Dette er et innlegg som faktisk føles litt ubehagelig å skrive. Rett og slett fordi jeg synes det er et tema som er privat og litt flaut. Men hvorfor er det egentlig slik? Menstruasjon er en stor del av en kvinnes liv. For ikke snakke om alt mensen sier om helsen vår. Og det er nettopp dette jeg vil ta opp i dag. Hva en sunn menstruasjon er og hvor viktig dette er for en god helse. 

Jeg har på meg denne søte cropped genseren som jeg hentet på posten i dag. Stoffet er sømløst og lett og ledig på kroppen. Jeg har størrelse S og vil si den er normal i størrelsen. Genseren finnes også i sort og mørk grå. I tillegg har jeg på med ribbed tights og ribbed bh.

Det har lenge vært kjent at mennesker har fire helseparametere som sier mye om helsen vår, såkalte vital signs som det heter på engelsk. Dette er blodtrykk, puls, kroppstemperatur og respirasjonsfrekvens. De senere årene har det blitt mer og mer vanlig å si at kvinner har fem slike viktige helseparamatere, hvor menstruasjonen er nummer fem. Blant annet de velkjente American College of Obstetricians and Gynecologists, anbefaler alle i helsevesenet  å bruke menstruasjon som viktig del av en persons helseinformasjon. 

Du har kanskje aldri tenkt på at mensen sier noe om kroppen og helsen din. Men slik er det altså. Menstruasjonen er så utrolig viktig og sier mye om din helse! For det første sier menstruasjonen om du er fertil eller ikke (og hvis du logger menstruasjonen, kan den også fortelle deg hvile dager av syklusen du kan bli gravid). Menstruasjonen kan også signalisere at det er noe som ikke er som det skal. For eksempel at du har hormonelle problemer som PCOS, endometriose, polypper i eggstokkene, problemer med skjoldbruskkjertelen (såkalt lavt- eller høyt stoffskifte), samt leverfunksjon, diabetes, irritable tarm, osv. For ikke snakke om at den kan si noe om at kroppen ikke har det som den skal, at du stresser for mye, ikke spiser optimalt, sover for lite og ikke tar vare på deg selv. 

Tidligere har jeg trodd at problemer med menstruasjonen, som pms, er ganske normalt. Litt pms er selvfølgelig helt innenfor, men har du sterke smerter, kraftig pms, kaster opp når du har mensen, blør svært lite, blør svært mye, har mellomblødning mellom menstruasjonssyklusene, eller uteværende menstruasjon, så er dette IKKE normalt. Alt for mange kvinner går rundt med menstruasjonsproblemer og tenker at det bare skal være slik. Men det skal det ikke! Dette er tegn på at noe ikke er som det skal. Og det beste av alt, det er mye du kan gjøre for å endre og bedre det. 

Så hva er egentlig en normal menstruasjon?
Først må jeg da si at om du bruker prevensjonsmiddel, så har du ingen eggløsning. Selv om du kanskje har en månedlig blødning, er det en falsk blødning. Nå snakker jeg altså om en normal menstruasjon for de som ikke bruker hormonpreparater.
Denne syklusen kan vare alt fra 24 til 38 dager og den skal være nok så lik fra syklus til syklus. Altså at syklusen ikke er 24 dager en måned og så 32 neste, men at den da ligger omtrent på samme antall dager hver syklus. Selve menstruasjonsblødningen kan vare alt fra 3 -7 dager og man skal ikke ha mellomblødninger ellers i løpet av syklusen. Det sies at den optimale blodmengden er på rundt 80 ml ved en menstruasjon. Dette synes jeg selv er veldig vanskelig å måle. Det jeg pleier å si til mine online coaching kunder, er at hvis du blør kraftig og må skifte bind / tampong / mensenkopp hver time til andre time, er det for mye. Eller at om du nesten ikke blør noe, at det er minimalt med blod på tampongen eller bindet i løpet av en dag, er det trolig for lite. 

Selv råder jeg alle til å loggføre sin menstruasjonssyklus. Jeg bruker appen ‎Kindara: Fertility Tracker, som jeg sterkt kan anbefale. Den er veldig enkel å bruke og oversiktlig. Her kan du logge når du får menstruasjon, hvor kraftig blødning er, eventuelle mellomblødninger, symptomer, kroppstemperatur, samleie og diverse andre parametere. Det jeg vil anbefale alle å loggføre, er når du har menstruasjon og om / når du har eventuelle mellomblødninger, omtrent hvor mye du blødd (lett, middels eller kraftig) og symptomer. Hvis du i tillegg bruker appen som et prevensjonsmiddel, noe jeg gjør, må du loggføre kroppstemperatur daglig og såkalt livmorhalsslim. Mange er skeptisk til dette med livmorhalsslim, men det gir deg mye informasjon om din fertilitet og når du kan bli gravid. Cellene i livmorhalsen endrer seg gjennom syklusen din. Ved å registrere og holde et øye med dette, kan du se når østrogennivået øker, når du har eggløsning, og da også når du kan bli gravid og når du ikke kan bli gravid. Det er faktisk bare 4 dager i syklusen din du kan bli gravid!  Jeg var selv veldig skeptisk til å slutte på prevensjonsmiddel og begynne med såkalt fertility awareness method, hvor man ikke bruker prevensjonsmiddel, men kun bruker tegn fra menstruasjonen til å avgjøre når man kan bli gravid. Etter å ha gjort det nå i fire måneder, er jeg frelst. Det er godt dokumentert i forskningen at denne metoden fungerer og er nok så sikker. For ikke snakke om at det er bedre for kroppen og helsen og slippe syntetiske hormoner / prevensjonsmidler. 

Det var litt om mensen og hvorfor den er så viktig.  Hvis dere ønsker at jeg skriver mer om hva du kan gjøre for å optimalisere menstruasjonssyklusen, livmorhalsslim og hvorfor dette er viktig og hvordan du registrerer det / hva man skal se etter, samt mer om den såkalte fertility awareness method, som er den naturlige måten jeg bruker som prevensjon – altså ingen prevensjon, si ifra. Jeg synes dette er et utrolig spennende og viktig tema jeg gjerne tar opp videre. 

 

Kristine  ♥

STEKT RIS – SUNT, RASKT OG GODT

Jeg har faktisk aldri laget stekt ris. Før i dag riktignok! Dette er en rett som er godt kjent og veldig enkelt. I dag hadde jeg diverse rester som måtte brukes opp, slappe grønnsaker, karbonadedeig, bacon som snart går ut og ris. Dermed ble det stekt ris til lunsj. Og dette var godt! 

Det tok meg knappe ti minutter å lage hele retten. Jeg valgte en asiatisk vri for å få ekstra smak. Det anbefales virkelig. I tillegg toppet jeg med en flytende plomme. Ettersom jeg bruker egg fra en gård i nærheten (veldig frittgående høns), synes jeg den ferske plommen smaker så godt. Om du ønsker, kan du selvfølgelig steke plommen et par minutter.  Bruk de grønnsakene du har tilgjengelig. Det samme med proteinkilden. Jeg har brukt karbonadedeig og bacon. Det kan du bytte ut med andre ting som skinke, kylling, fisk, svin, bønner eller linser. Ta det du har i kjøleskapet!

Stekt ris – sunt, raskt og godt
1 person

Kokt ris, jeg brukte 2 dl ferdigkokt ris
Ca 100 g karbonadedeig, eller annen proteinkilde
Grønnsaker, jeg brukte 1 håndfull brokkoli, 1/5 squash, 1/4 paprika, 1 håndfull grønnkål, 1 håndfull sukkererter
1/3 løk
1 hvitløksfedd
Et par skiver bacon, valgfritt
Krydder: 1/4 ts paprika, 1/4 ts løk

2 ss soya saus
1 ss østerssaus
1 ss edikk
1/2 ts siratcha, valgfritt 
1 egg

Stek karbonadedeig. Eventuelt annen proteinkilde.
Del grønnsakene i biter.
Ha i brokkoli, løk og squash og stek i 2 -3 minutter. Tilsett resten av ingrediensene utenom egget. Rør godt.
Ha i eggehviten, eventuelt hele egget om du ønsker å steke plommen. Rør godt og la det steke i 1 minutt. 
Ha så blandingen over på en tallerken. Ha over eggeplommen. 
Server.

Jeg toppet med koriander og avokado.
Har du testet stekt ris? En deilig lunsj eller middag som både er enkel, rask, sunn og perfekt om du har rester.

 

Kristine ♥

NYE VANER

Da er jeg kommet tilbake fra fjellet, uthvilt og klar for hverdag igjen. Med hverdag, betyr det også at jeg er tilbake til mine vanlige vaner. Og dette med vaner er noe jeg har jobbet mye med i år.

Jeg er ikke noe fan av å sette meg nyttårsforsett. Nyttårsforsett er ofte kortvarige og de færreste når forsettene de har satt seg. Da vi stod ovenfor et nytt år i årsskiftet 2020 / 2021, bestemte jeg meg for å gjøre en helt ny vri på nyttårsforsetter. I år skal jeg i stedet forsøke å endre eller tilegne meg en vane hver måned. Det vil si at jeg den første i hver måned enten starter med en ny vane, forsøker å slutte med en vane jeg allerede har eller endre en vane jeg har. Dette er fordi jeg ønsker å utvikle meg og bli en enda bedre versjon av den jeg er. Enten fysisk eller mentalt. Det kan være ting som å legge seg tidligere hver dag i en måned, lese fem sider av en bok hver dag i en måned, ikke drikke kaffe en måned, gi seg selv et kompliment daglig i en måned, spise ekstra med grønnsaker, osv. Ting som gjør at jeg går litt ut av komfortsonen og må jobbe for noe, slik at jeg blir litt klokere, sterkere mentalt, sunnere eller friskere. 

I februar ville jeg endre en vane med å ikke se på TV før jeg skulle legge meg. Dette var helt forferdelig vanskelig og jeg skal innrømme at jeg ikke klarte det hver dag. Jeg tror jeg klarte det omtrent 22 av 28 dager. For meg er det å se på tv eller Netflix en måte å skru av hjernen på før jeg skal sove. Grunnen til at jeg valgte å teste dette er fordi det en del forskning av tv-titting før leggetid kan skade søvnen, derfor ønsket jeg å teste dette. For min del følte jeg faktisk at jeg sov dårligere. At jeg ikke fikk skrudd av hjernen og at jeg  blir liggende å tenke når jeg ikke har sett på TV. Dette er en vane jeg ikke kommer til å fortsette med.

I mars innførte jeg en ny vane med å drikke et glass greens hver morgen. Dette er et pulver med supergfod som byggress, spirulina og andre superfoods, i tillegg til enzymer. Dette tilfører god med mineraler og vitaminer, i tillegg til at det gir en bedre fordøyelse. Dette var ikke en vane jeg synes var spesielt vanskelig å innføre ettersom jeg allerede drikker et glass vann på morgenen. Forskjellen nå, er bare at jeg puster 1 ss pulver. Dette er en vane jeg virkelig har likt. Altså, la meg være ærlig, det smaker ikke super godt, men jeg føler virkelig at du gjør godt. Det kan selvfølgelig være andre ting eller placebo, men jeg føler virkelig at huden min stråler mer, at jeg har mindre vondt i magen og holder mindre vann i kroppen. 

I april har jeg bestemt meg for å stretche 3 -4 ganger i uken. Ettersom treningssentrene er steng og det meste annet er stengt, har jeg en del fritid som jeg kan få brukt på noe nytt og da vil jeg bruke 10 -15 minutter none ganger i uken på å tøye, stretche og foam rolle. Her ønsker jeg også å fokusere på pusten. Stretching er godt for både kroppen og hodet, og ved å fokusere på pusten underveis, får det også en beroligende effekt som er bra for stress. Hittil i april har jeg både gjort stretching på egenhånd og brukt youtube som hjelp. Så langt elsker jeg denne vanen. Spesielt om jeg gjør det på morgenen eller på kvelden. Det føler jeg at gir en bra start eller avslutning på dagen. Jeg håper også at jeg kanskje får litt bedre fleksibilitet, samt mindre stiv nakke. Dette vil hjelpe både mot hodepine og under all form for aktivitet, trening og hverdagslige gjøremål. Jeg gleder meg til å fortsette med denne vanen i april og håper at dette er noe jeg kommer til å fortsette med.

I mai har jeg vurdert kald dusj, men jeg driver hele tiden å finner unnskyldninger og forsøker å finne andre ting. Kanskje det er nettopp derfor jeg burde velge kald dusj i mai?

Så langt har dette vært et veldig spennende prosjekt. Noen av månedene har vært lettere enn andre. Nå i april for eksempel, må jeg virkelig bruke viljestyrke hver gang jeg skal ta meg en stretching økt, rett og slett fordi jeg synes det er så fryktelig kjedelig. Slik som i dag hvor jeg skulle ta meg et kvarter med tøying da jeg kom hjem fra fjellet, dukket alle mulige andre unnskyldninger opp i hodet. Kanskje jeg er litt sulten og burde spist først? Jeg burde egentlig støvsuge. Skal jeg g sjekke mobilen? Kanskje jeg heller skal ta meg en dusj eller pakke ut av baggen. Men så tar jeg meg selv i nakkeskinnet, leser opp målet jeg har satt om å tilføre denne vanen i april med å stretche noen ganger i uken. Og selv om jeg ikke har lyst, så bare gjør jeg det. På den måten er det en form for utfordring og gå utenfor min komfortsone. Det er noe vi alle har godt av. Vi mennesker trenger å være i utvikling for å være den beste versjonen av oss selv.

Kanskje du skal hive deg på prosjektet mitt om en månedlig vane-utfordring?

 

Kristine ♥