MATNYHETER HØSTEN 2020

Som et barn på julaften. Det er meg når det er sesongslipp for nye matvarer i dagligvarebutikken! Jeg er og forblir en matnerd. Jeg har rukket og teste masse matnyheter, har du? Her kommer en liten vurdering av de matnyhetene jeg har testet.

Matnyeheter høsten 2020

⋄ Skyr karamell
Denne var god, kanskje til og med litt mektig og litt vel søt. Jeg klarer ikke helt å bestemme meg. den får en tommel opp i hvert fall.

⋄ Urge mango
Søt og god. Denne har jeg kjøpt flere ganger

⋄ Nidar caramel brownie
Ble faktisk litt skuffet over denne. Sjokolade, karamell og brownie er jo alle tre gode ting, men sammen synes jeg det ble kjedelig og too much på en og samme tid.

⋄ Skyr panna cotta bringebær
Litt smakløs. Denne ble ikke en favoritt hos meg.

⋄ Zero OH saft, mango & lemon
Soleklart den beste sukkerfrie saften i mine øyne. Det her ble en favoritt.

⋄ Tunn havreknekkebrød
Rett og slett et tynnere knekkebørd laget på havre. Det er sprøtt og godt og har bra næringsinnhold. Jeg liker det!

⋄ Snop sjokokrønsj
Nam. Liker du smash, slik som meg, vil denne soleklart falle i smak!

Star nutrition vegansk proteinbar
Jeg har testet både smakene caramel chocolate og peanut chocolate. Karamellvarianten var god, peanøtt sjokolade synes jeg ble litt tørr, men et bra alternativ for vegetarianere.

⋄ Broken taco salsa verde
Rett og slett en grønn salsa. Denne falt i smak hos meg.

⋄ Broken taco hell no salsa
Denne salsaen var fryktelig sterk. Det er mulig jeg er pingle, men jeg måtte lage meg en helt ny tacoporsjon etter å ha brukt denne på tortillalefsen. Fy søren den var sterk. Alt for sterk for meg!

⋄Sørlandschisp melkesjokolade med mais
Denne likte jeg godt. Søt melkesjokolade  med salte cirspy biter. Kommer til å kjøpe denne igjen.

⋄ Maiskaker med cream cheese siracha
Nok en slager hos meg. Små spicy riskaker. Veldig gode med pålegg som skinke, avokado og cottage chesse.

⋄Gresk yoghurt granatpele og rose
Synes denne smakte rart, et snev av oppvaskmiddel eller lignende. Kommer ikke til å kjøpe denne igjen.

⋄ Snac a jack med yoghurt
Disse små søte riskakene med yoghurt minner litt om riskaker som er overtrukket av yoghurtnøtter. Muligens litt søte etter mine smaksløker, men gode.

⋄ Ur havrebørd miks
Denne består av mer enn 50 % havre. ellers er den bare tilsatt hvetemel og salt. Jeg er imponert over ingredienslisten. Ikke minst synes jeg brødet smakte godt, det var enkelt å lage og jeg liker også at det er lagt av norsk urhavre.

⋄ Ben & Jerrys fairway to heaven
Oh, hallo. Denne var skikkelig god. Karamellisen har store biter av karamell i seg. Karamellbitene minner veldig om fudge karamellene som du kan kjøpe fra smågodt hyllen. Dette blir en favorittis.

⋄ Dent Flip licorice & caramel
Nok en matnyhet som falt i smak. Jeg kjøper sukkerfrie pastiller sjeldent. Rett og slett fordi jeg ikke føler et sug eller behov etter dem og også fordi jeg blir veldig oppblåst, men disse var veldig gode.

Barbells vegansk proteinbar, salty peanut
Denne falt ikke helt i smak hos meg. Smaken var god, men jeg synes rett og slett den var litt tørr. Jeg har ikke smakt hazelnut nugat varianten. Den står på listen min og jeg håper den er litt mer saftig.

Har du testet noen matnyheter som jeg må få med meg?

 

Kristine ♥

SUPERGOD FISKEMIDDAG PÅ 10 MINUTTER -CAJUNKRYDRET FISK MED SPICY MANGOSALSA

Altså, dagen fiskemiddag var supergod. Her var det masse smak! Og ikke bare det, det tok meg under 10 minutter fra jeg startet å lage maten, til jeg satt og spiste. I tillegg er middagen proppfull av næring, fiber, vitaminer, mineraler, proteiner og sunt fett.

Jeg laget en cajun – inspirert krydderblanding som jeg hadde over torsken. Det ble skikkelig godt. Cajun kommer fra Sørstatene i USA og er inspirert fra det kreolske kjøkkenet. Det er masse deilig smak. Krydderblandingen kan også brukes til andre ting som laks, kylling, svin, bønner og linser.

Supergod fiskemiddag på 10 minutter
Cajunfisk med spicy mangosalsa

Til 2 personer

Cajunkrydret fisk
Ca 300 -400 g torsk
Cajunkrydder, eventuelt tacokrydder eller lignende: 1/2 ts salt, 1/2 ts paprika, 1/2 ts hvitløkspulver, 1/2 ts chilipulver, 1/4 ts spisskummin, 1/4 ts oregano, litt pepper
1/3 lime

Del fisken i porsjonsstykker om den ikke er oppdelt.
Bland sammen krydderet. Smør krydderet på fisken.
Stek fisken med skinnsiden ned i en panne på medium varme. Legg over lokk og la steke til fisken er ferdig. Hos meg tok det ca 6 minutter.
Press over limesaft og server.

Spicy mangosalsa
1 mango
1 avokado
1/3 rødløk
1 søtpaprika
1 håndfull cherrytomater
1 hvitsløksfedd
2 cm chili
1 god håndfull bladgrønt, jeg brukte ruccola
1 god håndfull koriander
1/2 -1 lime
Salt og pepper
Hempfrø, kan sløyfes

 Del mango og avokado i terninger. Hakk løk fint. Finhakk hvitløk og chili. Del paprika og tomater i biter.
Ha alle ingrediensene i en bolle.
Press over saften fra limen.
Smak til med salt og pepper.
Topp med hempfrø om du ønsker dette.

En super god fiskemiddag som virkelig gav mersmak. Så fresh og god. Både cajunkrydder og spicy mangosalsa er noe jeg har laget i stor porsjon og kommer til å kose meg med flere dager fremover.
Håper du tester middagen. Bon appetit!

 

Kristine ♥

TREN PÅ MANDAGER

                                                                                                                                                                                                  Inneholder add-linker

Mandag igjen! Jeg virkelig elsker å få inn en god treningsøkt på en mandag. Det er noe jeg anbefaler alle å sette av tid til. Da setter du på en måte standarden for hvordan resten av uken din skal se ut. Det er ofte mye enklere å fortsette med gode rutiner, når du allerede har gjennomført en økt.

Ikke minst, mange føler seg ofte trøtte og daffe på mandager. Da er en treningsøkt med på å gi deg en god følelse, overskudd og energi som kommer til nytte senere i uken.

Om det er slik at du senere i uken synes det er vanskelig å komme deg på trening, kan du tenke tilbake på mandagsøkten og den deilige følelsen du hadde etterpå. Bruk mandagsøkten for det den er verdt!

Jeg har på meg IcanIwill tights og BetterBodies crop topp, og er på vei til å ta på meg en IcanIwill singlet.  

Jeg startet mandagen med en treningsøkt i formiddag. Det ble en fullkroppsstyrkeøkt bestående av chins, haclift, enarms roing med manual, step up, enarms skulerpress med manual og rygghev med rumpefokus. Jeg har lagt ut video av noen av øvelsene på story på instragram, @kristine_aure. Etter dagens økt, er jeg ekstra motivert for å fortsette uken i det gode sportet.

Har du trent i dag? Enten du har trent eller ikke håper jeg mandagen din har vært bra. Hvis ikke; bedre lykke i morgen! Forsøk å tenk at nå kan resten av uken bare komme, for du er sjefen og dette blir en fantastisk uke!

 

Kristine ♥

SØNDAGSTIPS FOR EN GOD UKE

Hei og riktig god søndagsmorgen. Har helgen vært fin så langt? Jeg har jobbhelg denne helgen, så helgen har naturlig nok ikkeholdt en del jobb. Mellom slagene har jeg likevel lurt inn en treningsøkt, egenpleie, en sushiavtale, foodprepp og oppladning til en ny uke. 

I dag er det jo søndag og livet føles fint. Men imorgen venter mandagen. Er du en av de som gruer deg til ukestart og gremmes over mandager? Synes livet føles tyngre og kjipere på en mandager? Vel, da har jeg noen søndagstips til deg. Noen ting du kan gjøre i dag for at mandagen skal bli litt bedre. Selv elsker jeg mandager. Det er nettopp fordi jeg har laget meg gode rutiner på søndagene, og fordi jeg har jobbet mye med innstillingen min til mandag.

I dag har jeg har brukt tid til oppladning og forberedelser til en ny uke. Bare en liten halv time som gjorde at jeg fikk egentid og pleiet meg selv. Den lille tiden gjør underverker. Da ble det ansiktsmaske, en stor kopp te, hårkur i håret og podcast i sofaen. Ja, selv de helgene jeg jobber, forsøker jeg så godt jeg kan å ta vare på søndagsritualene mine slik at jeg får startet uken best mulig når mandagen kommer. 

Dette er meal preppen min som jeg gjorde i går. Ettersom jeg jobber helg, meal preppet jeg lørdag i stedet for søndag. Da kokte jeg opp masse egg, kokte poteter, laget hummus, ovnsbakte laks og hadde de i porsjonsposer, ovnsbakte brokkoli med hvitløk og ingefær – den hadde jeg i samme form som laksen, laget en enkel salat, gjorde klart en dobbel porsjon overnight oats, og laget små snacks bokser med mørk sjokolade, nøtter og morbær. Det tok meg omtrent førtifem minutter å gjøre alt dette. Da har jeg enkelt noen sunne måltider og matpakker tilgjengelig.

Mine søndagstips for en god uke

⋄ Skriv handleliste eller handl inn
Selv liker jeg å handle inn til uken på lørdagene. Da gjør jeg storhandlingen for uken, slik at jeg kan preppe mat på søndag. Om du ikke gjør ukeshandlen din i helgen, skriv en konkret handleliste, slik at du vet hva du skal handle når du er på butikken på mandag.

⋄ Ekstra grønt
Husk ekstra godt med frukt, bær og grønnsaker. Det er godt for oss og gjør at vi føler oss bedre. Min erfaring er at om man kjøper inn godt med frukt og grønnsaker og har det lett tilgjengelig, er det også enklere å spise det. Frosne bær er supert til smoothie eller til iskrem, over havregryten eller yoghurten. Frukt er godt alene, når du har lyst på noe søtt, eller som et raskt mellommåltid. Jeg er spesielt glad i de norske plommene og eplene akkurat nå. Grønnsaker kan brukes til så mangt. Hos meg går det mye salatmiks, brokkoli, tomat og søtpaprika. Brokkolien baker jeg i ovn, da blir den søt og god, og så lager jeg en god salat. Søtpaprika kan jeg snacke alene på samme måte som jeg spiser et eple.

⋄ Planlegg
Lag en plan for viktige ting den kommende uken. Selv planlegger jeg ukens treningsøkter, da når jeg skal gjøre dem om hva jeg skal gjøre, jeg planlegger ukens middager, jobb, møter og sosialt. Dette skriver jeg inn i kalenderen. Når du har en plan for uken, er det mye enklere å rekke det du skal gjøre og også opprettholde treningsrutiner og få i deg sunne og gode middager. Mer om hvordan jeg legger opp min treningsuke, kan du lese om her

⋄ Meal prepp
Bruk litt tid på å meal preppe. I en hektisk hverdag, kan det gjøre dagene veldig mye enklere om du har forberedt noe mat på forhånd. På søndager liker jeg å gjøre klar matpakker. Jeg koker alltid opp en pakke egg, koker opp poteter, steker ofte noen pakker laks og lager en frisk salat eller ovnsbaker grønnsaker. Meal preppen over, er veldig typisk Kristine. Det gjør at jeg enkelt har noen raske og sunne måltider tilgjengelig, som knekkebrød med kokte egg, diverse power bowls eller en frisk salat med laks og poteter.

⋄ Lad opp
Bruk noen timer på å lade opp slik at du kan starte mandagen med fulladet batteri. Gjør noe som gir deg energi og glede. Enten det er å gå en tur i skogen, slenge deg i sofaen med en god bok, bake, ta en lang dusj og pleie deg selv, eller noe helt annet. Egentid som rett og slett fyller sjelen din.

Det er mine søndagstips for en god uke. Håper de kan gi deg en litt bedre mandag og en fin fin uke.  


Kristine ♥

HVIT SJOKOLADE COOKIES

                                                                                                                                                                                       Inneholder add-linker

Hvem kan vel si nei til seige og goode cookies? Jeg fikk en plate hvit sukkerfri sjokolade av en pasient på jobben i går og fant ut jeg måtte bake noe med den. Jeg er ikke så glad i hvit sjokolade i seg selv. Det er lenge siden jeg har bakt cookies og dermed ble det nettopp cookies. Har  du ikke hvit sjokolade kan du bytte ut dette med annen sjokolade eller hakkede nøtter og frø.

Har du forresten en oppskrift å anbefale meg? Eller en oppskrift du vil at jeg skal forsøke å lage litt sunnere? Jeg trenger inspirasjon på bakefronten. Jeg må også poengtere å grunnen til at jeg baker uten hvetemel og sukker, er ikke fordi jeg ikke spiser slikt – les blant annet dette innlegget, men rett og slett fordi jeg føler meg bedre, har jevnere energi og mindre mageproblemer om jeg ikke spiser så mye av dette. 

Hvit sjokolade cookies
14 -16 stykker

50g ghee eller smør
20 g agavesirup, eventuelt fiber siurp eller yaconsirup
30 g sukrin gold
1 egg
1/2 ts vaniljepulver
30g mandelmel
40 g havremel
20g vaniljeprotein, jeg har brukt french vanilla, eventuelt mer mel
1/3 ts salt
1 ts bakepulver
40 g hvit sjkokolade

Pisk smøret mykt, tilsett egg og visp til en jevn røre.
Bland så inn resten av ingrediensene utenom sjokoladen.
Hakk sjokoladen grovt og rør inn i deigen.
La deigen stå i 5 -10 minutter mens ovnen blir varm.
Bruk en skje og form topper på en bakplate.
Stek i 8 minutter på 180 grader.
Avkjøl på rist.

Og slik ble de innvendig. Litt sprø utenpå, men seige og gode innvendig. Håper det smaker.


Kristine ♥

SPILLELISTEN I SEPTEMBER

                                                                                                                                                                                          Inneholder add-linker

Hallo denne fredagen. Er det flere som kjenner seg helgeyr? Jeg vet ikke om det egentlig er et ord. Yr betyr vel at man er oppspilt på et vis. Helgeyr er rett og slett min måte å si at jeg er veldig oppspilt og klar for helg! 

Jeg har på meg denne superfine genseren fra IcanIwill, Inhale sports bra – ryggen på denne bhen er bare så flott, Rockaway tights og Miiego øreklokker. Jeg vet ikke med dere, men jeg falt virkelig for denne genseren. Passformen er perfekt; litt kort fasong uten å være for kort, oversized, med smal hofte. I tillegg er den super behagelig og veldig myk og god. Det her blir nok en favoritt utover høsten, både til innekos med joggekbukse, men også over en jeans for en finere look ute blant folk. Genseren finnes i beige, slik jeg har, mørk grå-grønn og sort. Jeg vurderer allerede den sorte varianten også. Sort slår jo aldri feil. Skal, skal ikke?

Over til overskriften. Spillelisten i september er klar. Her er det veldig mange gode klassikere….i hvert fall i følge meg selv. Jeg elsker åtti- og nittitallsmusikk med en god beat. Gjerne en remix, og det er det mye av på denne listen. Håper du får glede av den. Jeg skal ta meg en treningsøkt nå og spillelisten spilles allerede på full guffe!

Kristine ♥

SUPERENKLE OG SUNNE BANANSCONES

                                                                                                                                                                                       Inneholder add-linker

Til kveldskos i går laget jeg superenkle og sunne bananscones. Her moser og blander du sammen ingrediensene på et par minutter. Så skal de stekes. Stort enklere blir det ikke! Vips har du nystekte bananscones til frokost, lunsj eller kveldsmat.

Du synes kanskje de ser litt flate ut? Jeg valgte nemlig å trykke de veldig flate for å korte ned på steketiden og for å få mer overflate å ha pålegg på.  Disse ble virkelig super saftige og jeg skal lage de allerede igjen i dag, da triple oppskriften, slik at jeg har til matpakken noen dager fremover. Dette er jo genial matpakkemat. Sconsene kan spies alene som boller eller de kan deles i to som rundstykker og toppes med pålegg.

Jeg serverte mine bananscones med peanøttsmør og jordbær. Det er en skikkelig god kombinasjon!

Superenkle og sunne banansonces
Til 1 person, 3 scones

1 banan, ca 120 g, helst godt moden
1 egg
1 dl havremel, 40 g
1 ss caseinproteinpulver, jeg brukte cinnamon roll*
1 ss kokosmel, kan erstattes med mer annet mel som mandel, spelt, havre eller lignende
1/3 ts bakepulver
Valgfritt: Bittelitt salt, kanel og kardemomme, 1 ts sukringold

Ha egg og banan i en bolle. Mos sammen. Jeg brukte bare en gaffel til å mose det hele sammen. Du kan også bruke en stavmikser.
Tilsett resten av ingrediensene.
Ha eventuelt i litt mer mel om deigen blir våt eller litt væske om deigen blir tørr. Deigen skal være litt mer tyntflytende enn vanlig bolledeig.
La røren svelle 2 -5 minutter.
Lag 3 klatter på en bakeplate.
Jeg valgte å trykke mine ganske flate. Dette er valgfritt.
Stek på 175 grader i 15 -20 minutter.
Avkjøl noen minutter før du skjærer i dem.

*har du ikke caseinproteinpulver, kan du erstatte det med 20 gram ekstra mel

Der har du supsersafte, superenkle, skikkelig sunne og veldig gode bananscones. Håper du lar deg friste.


Kristine ♥

DAGENS LIGHT WEIGHT TRENINGSØKT – MUSKELKONTAKT OG BEVEGELSESBANE

                                                                                                                                                                                           Inneholder add-linker

I ettermiddag hadde jeg ingen planer om å ta meg en treningsøkt. Siden været er såpass bra, ville jeg heller være i skogen et par timer. Men den planen endret seg da en venninne ringte. Hun ville så gjerne trene en styrkeøkt sammen. Jeg kunne jo ikke si nei til det! Ettersom jeg var så innstilt på sol og natur, valgte vi å ta en kaffe – koffeinfri for min del, og en proteinbar i solen før vi gikk inn å trente. Da ble det litt av begge deler. Litt sol og litt trening.

Jeg har på meg ombre tights, performance singlett, mesh bh, adidas sko og har selvfølgelig en Nocco i hånden. Avhengigheten lenge leve! Neida….eller, joa. Jeg er nok litt avhengig av Nocco altså.

Jeg var ikke motivert for styrketrening, verken fysisk eller psykisk. Derfor tok jeg meg en light weight treningsøkt. På de dagene hvor kroppen og / eller hodet ikke henger med, synes jeg det ofte fungerer veldig bra å ta en slik light weight økt. Da velger jeg ut et lite antall øvelser, stort sett lettere isolasjonsøvelser, og så gjør jeg disse med lettere vekter og et moderat reptisjonsantall på mellom 8 -15 repetisjoner. Da har jeg ekstra fokus på muskelkontakt og bevegelsesbane. Det vil si at jeg fokuserer ekstra mye på hvordan jeg beveger kroppen, at teknikken er helt riktig og at jeg bruker de musklene jeg skal bruke. Ta for eksempel en knebøy. Da gjør jeg øvelsen rolig og kontrollert, teller til to på vei ned og to på vei opp, passer på at knærne peker utover, at knærne er over tærne, at jeg stabiliserer magemuskulaturen og holder brystet opp, at jeg bruker bakside lår og rumpe, og at jeg skyver fra med helene. I motsetning på å fokusere på å løfte tungt og å få opp vekten, fokuserer jeg heller på at alt skal være hundre prosent riktig.

Dagens light weight økt så slik ut
Utfall med stang, annen hver fot
3 sett x 10 repetisjoner
supersett med
Knebøy med kettbell
3 sett 15 repetisjoner
Omvendt roing
3 sett x 10 repetisjoner
supersett med
Enarms roing med kettbell
3 sett x 15 repetisjoner
Sidehev
2 sett x 12repetisjoner

Selv om det var med lette vekter, kjenner jeg det virkelig i muskulaturen. Når øvelsen og repetisjonene gjøres langsomt og jeg virkelig tenker igjennom det jeg gjør, er det som om musklene jobber på en annen måte, og muskulaturen blir rett og slett ekstra sliten. Jeg anbefaler deg å teste en slik light weight treningsøkt med full fokus på muskelkontakt og bevegelsesbane om du ikke allerede trener slik av og til. God trening!

 

Kristine  ♥

ENKEL KYLLING I FOLIE

Dere merker kanskje at jeg er stor fan av enkel mat for tiden? Jeg er veldig matglad og liker å stå på kjøkkenet, men de siste månedene vil jeg ha det nok så enkelt. I hvert fall i hverdagen. I helgen eller på fridager, spesielt om jeg skal ha besøk, kan jeg bruke ekstra god tid på kjøkkenet. Ellers vil jeg ha det raskt og enkelt. Gjerne også noe jeg kan lage i flere porsjoner, slik som dagens middag, denne enkle kyllingmiddagen i folie.

Når jeg laget denne til middag i dag, laget jeg tre slike foliepakker. En pakke har jeg frossen ned, slik at jeg har en middag klar i fryseren og en oppbevarer jeg i kjøleskapet til middag eller lunsj en annen dag.

Enkel kylling i folie er perfekt hverdagsmat. Du pakker bare alt inn i folie, har på godt med urter og bretter sammen. Så lager maten seg selv i ovnen.

Enkel kylling i folie til middag
Til 1 person

1 kyllingfilet
Grønnsaker, jeg har brukt 2 reddiker, 1/4 squash, 1/3 paprika, 1/3 løk
1 ss maiskorn
4 -5 skiver chorizo eller annen god spekemat
Urter, jeg har brukt tørket oregano og basilikum og frisk koriander
1/4 sitron
Salt og pepper

Del kyllingfileten i terninger.
Del grønnsakene i biter.
Legg grønnsaker, kylling og pølse i et stort ark med aluminiumsfolie.  
Ha over salt, pepper, urter og saften fra sitronen.
Brett aluminiumsfolien sammen på toppen, slik at det blir en lukket pakket.
Stek på 225 grader i 15 -25 minutter til kyllingen er gjennomstekt og grønnsakene er møre. Jeg lot det stod i 18 minutter. 
Server.

Skal du lage til flere personer, lager du en slik foliepakke til hver person. Du kan bytte ut kylling med andre ting som fisk, bønner og kjøtt og bruke de grønnsakene du har tilgjengelig. Denne kombinasjonen med grønnsaker, chorizo, oregano, basilikum og sitron er veldig god og kan anbefales.
God middag.

 

Kristine ♥

HAR JEG LYST PÅ DET – NOEN RÅD OM GODIS OG KAKER

                                                                                                                                                                                        Inneholder add-linker

God søndagskveld. Jeg har akkurat sittet i sofaen med Netflix og Ben & Jerrys. Det fikk meg til å gruble litt over dette med godis og kaker. Spørsmål om godis, is og kaker, får jeg stadig. Enten er det spørsmål som ‘spiser du aldri noe usunt?’ eller så er det spørsmål som ‘hvordan kan du fremme en sunn livsstil og fortsatt spise sukker?’ og ‘hvordan kan du være tynn og likevel spise usunne ting’?. Uansett hva jeg viser og gjør, blir det aldri riktig. Det er i grunn helt greit. Vi er alle forskjellige med forskjellige meninger og behov. At min vei her i livet er riktig for alle, er aldri noe jeg kommer til å påstå eller tro. Likevel liker jeg å dele min erfaringer og mine råd. i håp om at min lærdom kan være nyttig for noen andre.

Disse bildene er fra i i kveld. Etter middag følte jeg skikkelig for is og tok frem en Ben&Jerrys. Da det da iskos i sofaen. Jeg har på meg Chill out bukseChill out hoodie og Essential sports bh. Disse plaggene er så behagelige og ikke minst fine. Jeg kan love deg det var høy kosefaktor!

Jeg har vært der hvor jeg nektet meg selv noe usunt over lengre tid, altså et års tid. Hvor jeg knapt spiste karbohydrater og alt av godteri, kaker og potetgull var bannlyst. Jeg har også vært der at jeg har overspist. Hvor jeg spiste absolutt alt jeg kom over. Det begynte med en sjokoladebit, men endte med at jeg spiste hele sjokoladeplaten, for så å spise en hel boks is som jeg fant i fryseren, gå i kjøkkenskapet og finne potetgull og kjeks og til slutt ha spist så mye at magen stod ut som en ballong og jeg hadde såpass vondt at jeg ikke kunne bevege meg. Jeg har altså erfart flere aspekter av dette med mat og godis. Det tok meg mange år og mye mentalt arbeid for å finne den såkalte balansen. Jeg føler nå at jeg har funnet min balanse. Jeg vet det er mange som sliter med dette, enten i den ene enden av skalaen ved at de nekter seg selv ting eller dår dårlig samvittighet, eller at de er i den andre enden, hvor en ikke klarer å stoppe når man først tar en bit og sliter med overspising. Derfor vil jeg komme med noen råd om godis og kaker. Jeg må også poengtere at dette er min vei og min balanse, og det betyr ikke nødvendigvis at det er helt riktig for deg. 

I dag har jeg ingen regler om potetgull, godis, kaker og lignende. Jeg har lagt vekk alt om nei-mat og ja-mat, og ordet usunt finnes ikke i mitt vokabular. Det som er alfa omega for meg om jeg skal spise godis og lignende, er om jeg har lyst på eller ikke. Jeg bryr meg ikke om det er lørdagskveld, 17 mai, bursdag, vaffelfredag, eller om det er en helt vanlig tirsdag. Det som er viktig for meg, er om jeg har lyst til å spise den aktuelle godsaken eller ikke. Jeg kan fint takke nei til kake i en bursdag om jeg ikke synes det er fristene. Samtidig kan jeg kjøpe meg en is en onsdag formiddag om jeg føler for det. Jeg lytter til kroppen og signalene den gir. Ikke minst har jeg lagt vekk alt press fra andre. Jeg gjør det som føles riktig for meg. Du må ikke ta en vaffel på vaffelfredagen fordi du føler at du må. Har du lyst på? Ja, vel. Ta en vaffelplate, spis og kos deg. Har du ikke lyst på, takk pent nei. Om dine kolleger ser rart på deg. Hva så? Du skal gjøre det som er riktig for deg, ikke dem. 

Noe som også kan være verdt å tenke på, er hvorfor du har lyst på det du har lyst på. Er du stresset? Har du spist lite? Er du lei deg? Kjeder du deg? Hva er årsaken? Om du har lyst på noe ekstra godt fordi du er ensom, trist, stresset eller noe som har med dine følelser, forsøk å heller finne en måte å takle følelsene dine fremfor å døye de med mat. Kommer derimot lysten fra magen, så spis og kos deg. Ofte kan sug etter en spesifikk matvare eller noe ekstra godt, være at vi søker en form for trøst eller trygghet. Mat vil aldri hjelpe i lengden mot dette suget.

Skal du først unne deg noe ekstra godt, skal det være fordi du har lyst på det og fordi du virkelig skal kose deg. Ikke av andre årsaker. Og da skal du også klare å legge bort dårlig samvittighet.  Du skal tross alt kose deg! <
God søndag fra meg og iskremen min!

 

Kristine  ♥