FINN DINE UNNSKYLDNINGER

Vi har alle unnskyldninger vi bruker i hverdagen. Noen ganger er de nyttige, men oftest er det ikke det. Unnskyldningene ødelegger svært ofte for oss! Har du et mål, er det unnskyldningene du forteller deg selv som gjør at du ikke når målet ditt.

Har du et mål du ønsker å nå, er det veldig hjelpsomt å finne dine triggere og finne dine unnskyldninger FØR du begynner å bruke dem. Ønsker du å få toppkarakterer på eksamen, vel da må du finne unnskyldningene du har for å ikke jobbe med studiene, og så må du eliminere disse og / eller finne ut hva du kan gjøre for å faktisk nå målet ditt. Har du et mål om å klare 15 push ups. Da må du finne dine potensielle unnskyldninger for å ikke trene push ups, og du må finne ut hva du kan gjøre for å overkomme disse unnskyldningene.  

Når har du best konsentrasjon? Jobb med dine vanskeligste oppgaver på dette tidspunktet.
Frister det aldri å lage sunn mat etter jobb? Bruk 1 time på foodprepping på søndag, så du har mat klart når du kommer inn døren etter arbeidsdagen.

Når har du mest energi? Planlegg å trene  da.
Når pleier du å få cravings? Planlegg at du gjør noe på dette tidspunktet, som å gå en tur eller møte en venninne. 
Er det noen mennesker som trigger deg eller får deg til å gjøre ting som får deg lenger unna målet ditt? Unngå disse menneskene. 
Hvilke unnskyldninger pleier du å ha i hodet ditt for å ikke dra på trening? Skriv ned fem grunner til at du skal trene og bruk disse grunnen når unnskyldningene dukker opp.
Har du alltid lyst på dessert etter middag? Start en vane med å gjøre noe som distraherer deg. For eksempel å ta en dusj, ringe en venn eller tegn etter middag. 

For min del, har jeg for tiden et mål om å få ned antistoffene mine. Da har jeg et klart mål foran meg. Jeg vet jeg må prioritere meg selv og jeg må prioritere riktig og nok næring, jeg må prioritere trening og bevegelse, og samtidig nok hvile og restitusjon. Jeg vet for eksempel for min del at jeg kan være fristet til å trene langt mer enn jeg burde. Har jeg planlagt en hviledag fordi jeg vet at jeg trenger restitusjon etter flere dager med trening, kan det dukke opp unnskyldninger som ‘jammen Kristine, en liten treningsøkt skader ikke restitusjonen’, ‘du kan bare trene 40 minutter’, ‘du kan ta hviledag en annen dag’, osv. Derimot vet jeg at jeg og kroppen min trenger hvile og restitusjon for å få ned kortisolnivået (vår stresshormon) og for å få ned betennelse. Da kan jeg ikke trene hver dag! Ettersom jeg er klar over mine unnskyldninger, har jeg også klart å eliminere disse ved å finne noe annet jeg kan gjøre. Når unnskyldningene dukker opp minner jeg meg selv på målet mitt, og så finner jeg en rolig aktivitet jeg kan gjøre i stedet for å trene. Det kan være å gjøre bruke en halv time på stretching, lese en god bok, ta badstue, gå en rolig gåtur i skogen, eller lignende. 

Så fort du finner dine unnskyldninger og er føre var, kan du også unngå disse. Og da kan jeg love deg at det blir mye enklere å nå målet ditt. You can do it!

 

Kristine ♥

DAGENS BEN- OG RUMPEØKT

Onsdag og det stod en ben- og rumpeøkt på treningsplanen. På mandag trente jeg overkropp, dermed ble det underkropp i dag. Jeg trener ikke etter en spesifikk treningsplan for øyeblikket. Derimot forsøker jeg å ha to overkroppsøkter og to underkroppsøkter i uken. På alle øktene har jeg fokus på baseøvelser. Repetisjoner, sett og antall øvelser og isolasjonsøvelser, tilpasser jeg etter dagsform og lyst. Det viktigste for meg er at trening skal gi glede og energi. 

Dagens ben- og rumpeøkt så slik ut

– Knebøy
4 sett x 6 -8 repetisjoner
Her gjorde jeg 1 sett med 8 rep, la så til flere kilo og gjøre deretter 2 sett med 6 -7 rep, før jeg tok av noen kilo på knebøystangen og gjorde 1 sett med 8 rep. 
– Hip trhust
4 sett x 8 – 12 repetisjoner
Siste sett var et droppsett hvor jeg tok av 10 kilo på hver side av stangen og gjorde så mange repetisjoner jeg klarte. 
– Gående utfall
3 sett x 8 repetisjoner
– Utfall bakover på steppkasse
3 sett x 20 repetisjoner
supersett med
-Wall sitt
3 x 1 minutt

Det siste supersettet der, var skikkelig tøft. 20 repetisjoner med utfall bakover fra steppkasse, altså 20 repetisjoner på hvert ben, totalt 40 repetisjoner per sett, i super sett med wall sitt, fikk det virkelig til å brenne i både lår, rumpe og legger hos meg. Vil du avslutte benøkten din med ekstra dirrende muskler, test det.

 

Kristine ♥

EN SKIKKELIG GOD GRØNNSAKSFORM AKA LASAGNE

Denne grønnsaksformen alla lasagne var gårsdagens middag. Og til min store glede, har jeg rester i dag. Dagens lunsjmatboks ble rester av grønnsaksformen sammen med salat. Det kaller jeg en bra mandagslunsj!

I denne formen har jeg lurt inn godt med grønnsaker. Jeg har brukt squash som lasagneplater, og puttet inn ekstra med paprika og sopp. I ettertid tenkte jeg at det sikkert hadde vært veldig godt med rotgrønsnaker i formen. Det er jo høytid for rotgrønnsaker. Prøv gjerne å bytt ut sopp og paprika med for eksempel gulrot og sellerirot. 

Grønnsaksform ala lasagne
1 stor form

2 pakker kjøttdeig eller karbonadedeig
1 løk
200 g sopp
1 squash
1 paprika
2 hvitsløksfedd
1 boks hakkede tomater
1 glass tomatpure
1 dl vann
Krydder: jeg har brukt 1 ss basilikum, 1 ss oregano, 1 ts salt, 1/2 ts pepper, 1/2 ts chili
2 egg
1 liten boks cottage cheese, 200 g 
1/2 ts muskatnøtt

Finhakk hvitløk og ha i en kjele sammen med en klatt smør. Stek kjøttet sammen med hvitløken. 
Del løk, sopp og paprika i terninger. Ha i hakkede tomater, tomatpure, vann og krydder. La koke i 5 minutter.
Bruk en ostehøvel til å dele squash i tynne strimler. 
Bland sammen eggene med cottage cheese og muskatnøtt. 
Finn frem en form. Start med et lag kjøttsaus, ha så på eggeblandingen, legg på squashstrimler, fortsett med kjøttsaus, eggeblandingen og quashskiver. Fortsett til det er tomt for kjøttsaus og eggeblanding. 
Topp med ost.
Stek på 225 grader nederst i ovnen på 225 grader.
Server.

Dette er en grønnsaksform som jeg er rimelig sikker på at vil falle i smak hos liten og stor. Og en perfekt måte å få i seg litt ekstra grønnsaker om man har problemer med det. God middag og god mandag dere!

 

Kristine ♥

FOR ET LITT ENKLERE LIV

Hei og god søndagskveld. Jeg har akkurat planlagt den kommende uken min. Jeg vet ikke med dere, men jeg foretrekker å gå gjennom hverdagen med minst mulig innsats og mest mulig glede. For å få til nettopp dette, har jeg en del ting jeg gjør for å få et litt enklere liv. Dette er vaner for meg som rett og slett gjør det litt lettere å nyte livet. Håper du også kan få nytte av dem.

For et litt enklere liv

◦ Kveldsrutine 
For min del er dette viktigere enn en morgenrutine. På kvelden forbereder jeg meg til dagen etterpå. Skal jeg trene tidlig, finner jeg for eksempel frem treningsklær og legger klart til morgenkaffen. 

◦ Planlegg uken din
Hver søndag eller mandag morgen, sett deg ned, se i kalenderen og skriv inn alle avtaler; jobb, sosialt, møter, legetimer, osv. Jeg skriver også inn treningensøktene mine. For meg er dette minst like viktig som en møte. 

◦ Prioriter tiden din
Dette er vanskelig, men så nyttig. Hvor mange timer bruker du på å skrulle på instagram eller facebook i løpet av en uke? Eller hvor mange timer bruker du på å stirre på TVskjermen? Gir dette deg noe? For de aller fleste, gir dette ganske lite. Prioriter heller tiden din på ting som virkelig gir deg glede. 

◦ Finn ut hva som gir deg glede 
Her kan det være nyttig å lage en liste. Hva får deg til å smile eller føle en varm følelse innvendig? Å klemme noen du er glad i, gå en tur i skogen, lese en god bok, gå på kino, være sammen med visse mennesker, lage mat, tegne? Gjør mer av dette! 

◦ Planlegg middagene dine
Dette er et must for meg. Jeg planlegger alltid ukens middager og lager også så og si alltid en dobbel prosjon slik at jeg også har til frokost eller lunsj dagen etterpå. 

◦ Si nei 
De aller fleste av oss sier for mye ja. Si nei til ting som ikke er viktig for deg eller som ikke passer. 

◦ Morgenrutine 
Ha en morgenrutine som gir deg en bra start på dagen. Det er mye informasjon om morgen rutiner der ute og den trenger IKKE ta to timer! En morgenrutine trenger ikke ta noe mer en 5 -10 minutter. Det kan være så enkelt som at du lister opp fem ting du er takknemlig for mens du pusser tennene eller tar deg ekstra god tid til å spise frokost og lese en bok.

◦ Ha det ryddig 
Om det er rot rundt deg, blir du mer stresset. Forsøk å ha det ryddig rundt deg og når du bruker noe, rydd det på plass med en gang etterpå. Sett inn i vaskemaskinen med en gang. Det gjør livet litt lettere.

Håper du kan ta med deg disse tipsene og gjøre den kommende uken din litt enklere. Kick ass!

 

Kristine ♥

TYKK, SAFTIG PANNEKAKE

Nå tror jeg faktisk det er over to måneder siden sist jeg har laget pannekaker. Hva har skjedd?! Jeg vet ærlig talt ikke. Jeg tror faktisk bare det er det faktum at jeg har spist så mye ordentlig mat (som dere vet har jeg vært på et terapeutisk kosthold for å få ned mine hashimoto antistoffer) at jeg har mistet lysten på søtt. Matcravings, enten det er etter salt og søtt har forsvunnet så og si helt. Og det er jo i og for seg ganske deilig, selv om jeg av og til savner noen av mine “kose-matretter”. Som pannekaker. I dag savnet jeg nettopp det å sette meg ned i sofaen med en god bok og nyte pannekaker. Så da laget jeg nettopp en tykk, saftig pannekake.

Jeg har brukt kokoskrem, mandlemel og bokhvetemel for å få den gluten og melkefri. Kokoskrem kan du bytte ut med kefir, yoghurt, kesam eller lignende. Mandelmel kan du bytte ut med 2 ss av et annet mel som speltmel eller havremel. Bokhvetemel kan du bytte ut med hvilke som helst type annet mel. Som du ser av oppskriften, har jeg ikke tilsatt noe søtning annet enn litt vaniljepulver. Jeg synes ikke det er nødvendig med ekstra søtt. Er du en søtmoms, vil jeg anbefale at du tilsetter 1/2 ts søtning som sukringold. 

Tykk, saftig pannekake
Til 1 person

2 egg
2 ss kokoskrem, eventuelt melk eller yoghurt
1 ss mandelmel, 
1 ss bokhvetemel, eventuelt annet mel
1/4 ts vaniljepulver
1/4 ts salt
1/3 ts kanel og 1/3 ts kardemomme

Ha alle ingrediensene i en bolle. Visp sammen med en gaffel. 
Stek som en tykk pannekake i en stekepanne med litt smør eller kokosolje på medium varme. Jeg stekte på temperatur 4 av 9, i cirka 3 minutter før jeg snudde pannekaken og stekte den i ytterligere 2 minutter på den andre siden. 

På toppen har jeg kokosyoghurt, jordbær og blåbær. Deilig! 
Der har du en tykk, saftig og god pannekake som inneholder fiber, sunne fettsyrer, proteiner og masse god smak.

 

Kristine ♥

KJENN ETTER HVILKEN MAT SOM ER BRA FOR DIN KROPP

Det er mye snakk om sunn og usunn mat i dagens samfunn. Alt for ofte er det også snakk om nei-mat og ja-mat eller bra mat og dårlig mat. Jeg er veldig imot denne tankegangen. Ja, jeg er en forkjemper god, sunn, næringsrik og variert mat, men å stemple mat som nei-mat eller dårlig-mat, det synes jeg ikke vi skal gjøre! Det som folk flest glemmer og som jeg vil poengtere med dette innlegget, er dette med individualitet. Bra mat for meg, er ikke nødvendigvis bra mat for deg.

Kjenn etter hvilken mat som er bra for din kropp. Vi er forskjellige. Karbonadedeig er ikke bedre en kjøttdeig. Kylling er ikke bedre enn biff. Laks er ikke bedre enn torsk. Brokkoli er ikke sunnere enn tomat. Eple er ikke bedre enn banan. Det er faktisk sånn at om du og jeg spiser samme måltid, vil vi ikke reagere likt på måltidet. Dette skyldes forskjellige gener, forskjellig tarmflora, forskjellig metabolsk fleksibilitet, forskjellig insulinrespons og mer. Nettopp derfor må du kjenne etter hva som føles bra for din kropp.

De siste åtte ukene har jeg skrevet matdagbok hver eneste dag. Yes, jeg har ikke slurvet en eneste dag! Ikke bare har jeg skrevet ned hva jeg har spist. Jeg har også skrevet ned dobesøk, eventuelle matcraving, energi, hvordan fordøyelsen min er, konsentrasjon, og annet jeg eventuelt kjente på. Grunnen til at jeg startet med matdagbok, var i regi av kostholdsendringene jeg har gjort for å få ned antistoffene mine og hele hashimotodiagnosen. Denne prosessen har vært veldig lærerik. Jeg oppdaget for eksempel at når jeg spiser rå løk, blir jeg veldig oppblåst, mens stekt eller kokt løk tåler jeg godt. Jeg oppdaget også at jeg er sensitiv til store mengder eggehvite, da får jeg hodepine og muskelsmerter, mens eggeplomme tåler jeg godt. 

Mat er et  slags signalstoff i kroppen vår. Og et signal påvirker forskjellige systemer på forskjellige måter, avhengig av systemets tilstand. Mat er signalet. Kroppene våre er systemet. Finn ut hva som fungerer for ditt system. Din kropp! Kjenn etter hvilken mat som er bra for din kropp. 

 

Kristine ♥

ENKEL HJEMMELAGET PULLED BEEF

I går laget jeg hjemmelaget pulled beef. Pulled pork og pulled beef, eller revet svin og revet biff som det så fint heter på norsk, er blitt veldig populært. Og ikke uten grunn. For dette er skikkelig god mat kosemat!

Pulled beef er veldig enkelt å lage selv. Denne varianten gjorde jeg klar på søndag kveld, forberedelsene tar omtrent fem minutter, så lot jeg det stå i ovnen mens jeg sov. Du kan naturligvis også steke kjøttet på dagtid. Det viktigste er lang steketid på lav temperatur. Da får du er skikkelig mørt og godt resultat av pulled beef som smelter fra hverandre. 

Når det kommer til kjøttstykke har jeg brukt brisket. Du kan bruke alle typer storfe som mørbrad, høyrygg, ytrefilet og lignende. Jeg vil råde til å bruke et stykke som ikke er magert, for da kan resultatet bli noe tørt. Det beste resultatet får du nok av brisket, høyrygg eller lignende. 

Enkel hjemmelaget pulled beef

1 kilo biffstykke, se notat over
1 boks hakkede tomater
1 rødløk
3 dl kraft, eventuelt 1 buljongterning og 3 dl varmt vann
Krydder: 1 ss løkpulver, 1 ss paprikakrydder, 1 ss chilikrydder, 1 ss hvitløkskrydder, 1 ts salt

Del kjøttstykke i grove terninger.
Bland sammen alle ingrediensene i en ildfastformen.
Ha over lokk eller aluminiumsfolie på formen. Stett formen i stekeovnen på 100 grader før du legger deg og la stå ila natten. Gjerne 8 -9 timer.
Da kan kjøttet enten spises med en gang eller oppbevares i kjøleskapet. Bruk to gafler til å dra kjøttet fra hverandre. 

Jeg lot kjøttet avkjøles og så brukte jeg hendende til å dra kjøttet fra hverandre. Kjøttet er så mørt at det detter fra hverandre om du tar på det.

Jeg serverte enkel hjemmelaget pulled beef i hjertesalatskåler med hjemmelaget guacamole, agurk, tomat, godt med limesaft og koriander. Super godt! I tillegg har jeg masse rester av pulled beef som jeg skal bruke i alt fra salat og wok de neste dagene. Dette er perfekt foodprepp og restemat!

Håper du ble inspirert til å lage enkel hjemmelaget pulled beef.

 

Kristine ♥

FOKUSER PÅ DETTE DENNE UKEN

Hei og god mandag dere. En ny uke står for tid. Jeg elsker mandager! Det tror jeg dere alle vet. Denne mandagen liker jeg ekstra godt. Forrige uke var en mentalt krevende uke. Jeg har hatt både vannlekkasje i leiligheten og en av mine næreste familiemedlemmer har ligget på intensivavdelingen på sykehuset – han er heldigvis blitt bedre. I går brukte jeg mesteparten av dagen på å lande, puste med magen og hente meg inn. Og i dag er jeg skikkelig klar for å starte med blanke ark og ha en mentalt bedre uke. Er du med meg?

Denne uken vil jeg at du fokuserer på dette

Fokuser på ditt liv. Ingen andres. Jeg vet det kan være vanskelig i dagens sosialemediekjør, men husk at for deg er det ditt liv som er det viktigste for deg. 

Slutt å misunne andre for deres fine bilder, ferier de er på, biler, klær, hjem, pupper, hår, samboer, osv. Igjen, det er ditt liv som er det viktigste for deg. Samme hva andre har, gjør, sier og tenker! 

Vi er så flinke på å finne det fine hos andre og det dårlige hos oss selv. Det er jeg også til tider. Om jeg sammenligner meg med alle andre, vil meg og livet mitt kunne føles fryktelig miserabelt. Og det er jo fordi de aller fleste bare viser seg fra sin beste siden, mens vi ser absolutt alle sier ved oss selv.  

Fokuser på dette denne uke; ditt liv og deg selv. Prioriter deg selv, dine mål, din helse og det som får deg til å føle deg bra. Ha en skikkelig bra mandag!

 

Kristine ♥

UKENS TRENING

Denne uken har jeg hatt en  virkelig god treningsuke. Det er så deilig å kjenne at energien gradvis øker og at motivasjonen øker i takt med energien. I starten når jeg fikk hashimoto, krasjet stoffskiftet mitt totalt. Og når stoffskifte krasjer, føler man seg ekstremt sliten og utmattet. Jeg kommer sakte men sikkert til den Kristine jeg egentlig er. Og det føles rett og slett fantastisk deilig! 

Denne ukens trening har sett slik ut

◦  Mandag
Fullkroppsøkt
Jeg startet uken med en fullkorppsøkt. En real festøkt av en treningsøkt. Det ble pull ups, hip thrust, benpress, roing med hantler, skulderpress og kickback i kabel. 

◦ Tirsdag
Hvile

◦ Onsdag
Styrke på underkroppen
Jeg fikk veldig dårlig tid. Jeg møtte nemlig noen jeg kjente på trening og ble stående å prate. Derfor måtte jeg mikse og trikse litt for at økten skulle gå fort. Jeg gjorde knebøy, gående utfall, sumo knebøy med manual supersatt med RDL marklft med manualer og rygghev med rompefokus med droppsett hvor jeg først gjorde et sett med vekter og så rett på et sett med egen kroppsvekt. 

◦ Torsdag
Overkroppsøkt
En koseøkt med masse overkroppspumping. Chins, sittende roing, skulderpress i maskin, facepull, bicepscurl og enarms triceps pushdown. 

◦ Fredag
Underkroppsøkt.

Her gjorde jeg igjen knebøy. Onsdag gjorde jeg knebøy med lettere vekter og flere repetisjoner, mens denne dagen ble det tyngre vekter og færre repetisjoner. I tillegg ble det hip thrust, bulgarske utfall, leg extension og abduction i kabel. 

◦ Lørdag
Intervaller.
Jeg løp de klassiske 30 / 30 intervallene. 30 sekunder rask løping + 30 sekunder hvile x 15. 

◦ Søndag
Hvile.

Det var min treningsuke. Nå ser jeg allerede frem mot neste. I mellomtiden skal søndagen nytes. Håper du får en finfin søndag!

 

Kristine  ♥

JUKSE SKILLINGSBOLLER FOR EN PERSON UTEN GLUTEN OG MELK

I går hadde jeg besøk av en venninne som fikk akutt lyst på skillingsboller. Da jeg bor i nærheten av en bensinstasjon, ville hun gå dit og kjøpe. Jeg er vokst opp med en mamma som elsket å bake og er vant med at alt er hjemmelaget fra bunnen av. Å skulle kjøpe boller på en bensinstasjon, føles helt uaktuelt for meg. Dermed sa jeg vi stedet kunne lage skillingsboller. 

Vi brukte de ingrediensene jeg hadde, droppet gjær og hevetiden og laget jukseskillingsboller for en person. Disse er uten gluten og melk, fordi det var de ingrediensene jeg hadde tilgjengelig og som dere vet spiser jeg ikke dette akkurat nå på grunn av hashimoto- og cøliakidiagnosen. Resultatet ble veldig godt. Det er naturligvis ikke helt det samme som skillingsboller laget med gjær og sukker, men disse er fortsatt en god substitutt om du vil ha noe litt sunnere. 

Jukseskillingsboller for en person – uten gluten og melk
Nok til 1 person, 3 små boller

Skillingsboller
2 dl mel, vi brukte en blanding av ris, bokhvete og havremel
2 dl yoghurt, jeg har brukt kokosyoghurt
1 ts bakepulver
50 g smeltet ghee eller smør
1 ss sukringold
1/4 ts salt

Fyll
2 ss sukringold
2 ss ghee eller smør
1 ss kanel

Bland sammen alle ingrediensene til skillingsbollene. Kna godt sammen med hendene. Blir deigen løs tilsetter du litt ekstra mel. Blir den tørr, tilsetter du litt ekstra yoghurt. 
Kjevl ut deigen til en rektangel mellom to lag bakepapir. Smør på smør og yoghurt, og ha over kanel og sukringold. 
Rull forsiktig sammen. 
Del i 3 biter til 3 skillingsboller. 
Stek bollene i ovnen på 200 grader i 10 -12 minutter. De skal være litt deigete.
Spis med en gang. 

Ettersom vi var to, doblet vi oppskriften. Min venninne var rimelig fornøyd med at vi ikke kjøpte boller på bensinstasjonen, men laget selv. Hun mente, som meg, at disse var bedre. Og hun slapp unna blodsukkerkrasj og cravings etterpå. Om du vil ha noen litt sunnere og raske skillingsboller, løp inn på kjøkkenet og bak. Helgen er jo perfekt baketid!

 

Kristine ♥