GODTA EN DÅRLIG TRENINGSØKT

Har du hatt en dårlig treningsøkt i dag? Javel. Godta det!
Jeg hadde selv en skikkelig dårlig treningsøkt i dag. Treningslysten var der, men jeg følte meg svak, klarte ikke å løfte de vektene jeg vanligvis gjør og måtte ta færre repetisjoner. Jeg kjente at jeg irriterte meg over det og at det gjorde meg ordentlig gretten. Det tok enda mer energi fra meg og jeg ble i dårlig humør! Da måtte jeg ta en real pepptalk med meg selv.

Hver eneste treningsøkt kan ikke være bra eller god. Slik er det bare. Og slik er det for oss alle. Vi har gode treningsøkter, dårlige treningsøkter og treningsøkter som er middelmådige. Og det er jo faktisk slik at vi må ha dårlige treningsøkter for å kunne sette pris på de gode. Hadde alle treningsøkter vært gode, hadde vi ikke vist at de var gode!

Når du har en dårlig treningsøkt, husk at som alt annet her i livet, vil også treningsøktene variere. Selv om du i dag, eller på en annen treningsøkt, ikke klarte å løfte like mye som det du pleier å gjøre, trenger ikke det nødvendigvis bety at du er blitt svakere. Om du ikke løper like raskt som du vanligvis gjør, betyr ikke det nødvendigvis at du har fått dårligere kondisjon. Det er så mange faktorer som spiller inn på treningsprestasjonene dine. Søvn, energi, dagsform, menstruasjonssyklus, stress, matinntak, osv, osv. Du kan ikke kontrollere alle disse faktorene og du kan heller ikke kontrollere om du har en dårlig treningsøkt eller ikke. Det du derimot kan kontrollere er hvor mye du velger at denne treningsøkten skal bety for deg. Ikke bruk tid og energi på å stresse og erge deg over økten. Godta den dårlige økten og kom deg videre. En dårlig økt her og der, har ingenting å si i den store sammenhengen. Forhåpentligvis blir neste treningsøkt bedre.

Det var dagens pepptalk til både deg og meg. Fortsatt god mandag!

 

Kristine ♥

SYKDOM, TOPP 10 I KJØLESKAPET, FULLKROPPSTRENING, MAGERUTER OG MER

Håper din helg har vært like fantastisk som min. Altså, tjuefire grader og strålende sol gjør meg rett og slett himla glad! Jeg har til og med hatt årets første bad i dag. Ellers har det bare vært hygge, utekos, god mat og enda mer hygge. Rett og slett en perfekt helg!

I dag kommer svar på noen spørsmål jeg har blitt stilt den siste tiden og temaer som går igjen.

Så på insta at du har fått en sykdom, kan du si mer?
Jeg er fortsatt litt ambivalent i forhold til diagnosen. Sykdommen jeg har blitt diagnostisert med, heter hashimotos. Mest sannsynligvis har jeg hatt denne lenge uten å være klar over det eller blitt diagnostisert. Hasimoto er en autoimmun sykdom det ikke finnes noen medisinsk behandling for, annet enn å behandle eventuelt stoffskifteproblemer. Skolemedisinen har lite å tilby for denne diagnosen. Derimot er det mye forskning som viser at du kan lette symptomene og også redusere risikoen for andre autoimmune sykdommer (en autoimmun sykdom kommer sjeldent alene) med livsstilsendring. Kosthold, søvn, stress, sinn, kjemikalier i miljøet vi omgås, tarmproblemer, aktivitet og trening, er ting som kan påvirke en autoimmun sykdom. Jeg er derfor fast bestemt på å finjustere livet og livsstilen min for å bli helt symptomfri og for å få mer energi og vitalitet enn noen sinne! 

Hvilke kosttilskudd tar du?
Jeg tar et godt omega3-tilskudd. Etter at jeg satte meg inn i omegatilskudd ble jeg oppmerksom på hvor mye shit det er av omega3 tabletter. Både med tanke på tilsetningsstoffer, men også med tanke på miljøgifter i fisken som kvikksølv og at pillene kan oksidere. Etter at jeg satte meg inn i dette temaet byttet jeg omega. Nå har jeg den siste måneden brukt Pouri. Som er en høykvailitetsomega3 laget av ansjosolje. Ansjos er en liten fisk og småfisk har mindre innhold av miljøgifter. I tillegg har omega3 tablettene et høyt innhold av EPA og DHA som er de omega3 fettsyrene vi vil ha. Omega3 tilskuddet er også testet av en tredje part og består ene og alene av naturlige ingredienser og høy kvalitet. I tillegg tar jeg greens pulver og kreatin hver dag, og kollagen av og til. Jeg er også på utkikk etter et bra multivitamintilskudd, men har ikke funnet et jeg er fornøyd med enda. Si ifra om du har noen gode tips. 

Topp 10 i kjøleskapet?
Japansk søtpotet – er helt avhengig for tiden, eple, squash, en form for økologisk kjøtt / fugl, egg fra glade høner, bløtlagte nøtter (jeg bløtlegger nøttene mine), kokosolje, ghee, gulrot og mørk sjokolade. 

Jobber du fortsatt som online coach?
Ja, det gjør jeg, men jeg reklamerer ikke så mye for det da jeg stort sett er fullbooket. Er du interessert kan du sende meg en mail på [email protected].

Er aspartam farlig?
Her er det mange meninger ute å går, så dette blir min mening utafra all forsking jeg har lest. Aspartam er ufarlig. Dette søtstoffet er faktisk en av de mest undersøkte tilsetningsstoffene i forskningen. Jeg er fult klar over at det er isse mennesker som mener det motsatte, men det de baserer sin mening ut fra er stort sett svært dårlige studier som er gjort på rotter med ekstremt store mengder. De fleste studier som viser at aspartam har en negativ effekt på helsen er også gjort i det samme laboratoriet og de har blitt veldig kritisert i ettertid. Viste du for eksempel at laboratoriet ikke lar US Food and drug administrasjon se på dataene fra studiene? Bare det får det til å lyse rødt hos meg.  Det er mange andre ting i denne verden og i matbransjen vi skal frykte mye mer enn aspartam. 

Burde man trene fullkroppstrening?
Fullkroppstrening er et fornuftig valg for mange ettersom forskning viser at det er en fordel å trene en muskelgruppe minst to ganger i uken for å øke styrke og muskelvekst.  Om man burde trene fullkroppstrening eller ei, kommer ann på mange ting som antall økter du har per uke, utgangspunkt, målsetning, osv. Trener du 2 -3 ganger i uken, er fullkoppsøkter supert da du får trent hele kroppen nok ganger per uke til å få fremgang. Trener du mer enn fire ganger i uken, kan et splitt program, hvor du for eksmepel deler opp i en dag med overkropp og en dag med underkropp og gjentar dette flere ganger i uken, være et alternativ. Fullkroppstrening fungerer også om man trener mer enn fire ganger i uken. I teorien kan du gjøre fullkroppsøkter hver dag. Det viktigste når man setter opp et treningsprogram er egentlig ikke treningsplitten du velger å trene etter, men hvor mye volum du gjør. altså at du får gjort nok mengde trening i løpet av uken for å få fremgang.

Det nærmer seg sommer, hvordan jeg jeg få mageruter?
Kostholdet er alfa omega når det gjelder fettprosent. Og får å få synlige magemuskler må fettprosenten være lav nok. Derimot må jeg legge til at de fleste jenter har ikke genetikk som gjør at de kan ha synlige mageruter og fortsatt ha en sunn kropp. Jeg får en del spørsmål om dette med magerutiner nå som det nærmer seg sommer, så jeg kan skrive et eget innlegg om dette.

 

Kristine ♥

HJEMMELAGET PESTO PÅ EN TO TRE – OG EN FISKEMIDDAG

Pesto er kanskje noe av det enkleste du kan lage for å gjøre en kjedelig rett, til en høydare. Det er faktisk først de siste ukene at det har gått opp for meg hvor enkelt det er å lage pesto. Det lages på et minutt! Jeg gidder stort sett ikke måle opp ingrediensene engang, jeg putter bare urter, olje, nøtter, hvitløk, sitron, salt og pepper i en bolle og moser med stavmikser. Enklere blir det ikke!

Av urter er jeg fan av basilikum og ramsløk. Av nøtter liker jeg godt pinjekjerner, pistasjnøtter og valnøtter. Favoritten har blitt med ramsløk og pistasjnøtter. Det er virkelig super godt! I går laget jeg nok en runde hjemmelaget pesto, denne gangen sammen med en fiskemiddag. Da ble den hvite fisken med en gang full av smak! Og du, når du lager pesto, lag en stor porsjon. Den holder seg godt i kjøleskapet i 3 -4 dager. 

Hjemmelaget pesto på en to tre- og en fiskemiddag

Hjemmelaget pesto
1 god håndfull ramsløk, eventuelt andre urter som basilikum
30 g pistasjnøtter, eller andre nøtter
2 hvitløksfedd
1 dl olivenolje
Saften fra 1 sitron
1/2 ts salt
1/3 ts pepper

Ha alle ingrediensene i en bolle. Mos med stavmikser. Eventuelt kan du bruke en foodprosessor eller lignende.
Oppbevar i kjøleskapet.

 

En fiskemiddag
Torsk
Hvitløksfedd
Sitron
Salt og pepper
Spinat
Reddiker

Cherrytomater
Smør
Poteter

Kok potetene møre. 
Stek fisken i en panne på middels varme i en god klatt smør med finhakket hvitløk i 2 -4 minutter på hver siden, til fisken er lett gjennomstekt. Ta ut fisken og press over sitronsaft. 
Bruk samme panne og la hvitløk og smør være i pannen. Ha i spinat og reddiker i den ene delen av pannen og cherrytomater i den andre. Stek et par minutter til grønnsakene faller sammen.
Server med et godt skivs sitron og en god dose pesto. Mmmm.

Den siste uken har jeg spist pesto på salat, pesto på knekkebrød, søtpotetskiver med pesto, kjøtt og fisk med pesto, dyppet gulrotstenger i pesto. Ja, det meste passer i grunn til pesto! Kanskje noe å lage til helgens grillmat?

 

Kristine ♥

SPILLELISTEN I MAI

                                                                                                                                                                   Inneholder add-linker

Denne måneden må jeg bare ærlig innrømme at jeg ikke har hørt så mye på musikk selv. Det har gått veldig mye i podcast. Normalt er jeg en person som må ha musikk på trening. Aller helst musikk med masse fart, energi og glede. Av en eller annen årsak har det vært annerledes denne måneden. Det er mulig det henger sammen med hjemmetreningen som har stått på planen mesteparten av måneden. Når jeg trener hjemme, klarer jeg ikke koble ut på samme måte som når jeg trener på treningssenter. Dermed kan det av og til virke som treningsøktene varer enormt lenge, til tross for at de stort sett bare varer i tretti til førti minutter. Med podcaster på øret føles det ut som tiden går litt fortere. Bakdelen er derimot at når jeg hører på podcaster i stedet for musikk, blir det ikke like mye fart i treningen. Alt går litt tregere for seg.

På lørdag åpnet treningssentret her jeg bor. Da bar det naturligvis rett på trening og det med musikk. Jeg kjente med en gang at jeg trengte den mentale utkoblingen jeg får av å trene på treningssenter og som da musikk hjelper med meg. Treningssenter, god musikk og vekter, er som en god meditasjonsrunde for meg! Nå har jeg også gjort ferdig spillelisten for mai. Håper du får like mye glede av den som jeg har fått den siste uken. 

Jeg har på meg Oecan tights, Ocean bh og Miiego øreklokker. Settet jeg har på meg i turkis, er dessverre nesten utsolgt i alle størrelser, men det finnes også i mørk grå tights og mørk grå bh, og lys grå tights og lys grå bh. Hulldetaljene og passformen på dette setter er virkelig pent og behagelig. Uansett, her er spillelisten i mai.

Kristine ♥

HVORDAN BALANSERE HORMONER, MENSTURASJON OG PMS

Da fortsetter min prat om menstruasjon og hormoner. Etter mitt første innlegg, la oss snakke litt om mensen og hvorfor denne er så viktig, har flere tatt kontakt og ønsker å ha mer informasjon om dette. 

I dagens samfunn er det mange som har problemer med hormonene. Når vi snakker om hormoner, tenker de aller fleste på kjønnshormonene østrogen og testosteron, men hormoner er så mye mer enn dette. Vår endokrine system, altså vårt hormonsystem, omhandler nemlig så mye mer enn kjønnshormonene våre. De inkluderer også binyrene, hypofysen, hypotalamus, skjoldbruskkjertel, bukspyttkjertelen og mer. Stoffskiftet vårt reguleres av stoffskiftehormoner (mest kjent er tyroksin og trijodtyronin). Hormoner er med på å styre humøret vårt da blant østrogen har en effekt på serotonin som er et av våre lykkehormon. Søvn styres i hovedsak av hormoner da progesteron og østrogen er med påvirke søvnen din. Hormoner kan gi acneproblemer og kviser, spesielt om en kvinne har lave nivåer av østrogen og progesteron, og høye nivåer av androgene hormoner. 

Hormonproblemer kan vise seg på så mange måter. Noen av dem er fertilitetsproblemer, altså vanskeligheter for å bli gravid, manglende menstruasjon, uregelmessig menstruasjon, sterke pms problemer, diagnoser som PCOS, høyt eller lav stoffskifte, samt gi diffuse symptomer som vektøkning, redusert sexlyst, søvnproblemer, fordøyelsesproblemer, hårtap, kalde hender og føtter, og en rekke andre ting. 

Hormonproblemer er noe som er svært vanlig, men som ikke er vanlig å snakke om. Det mener jeg må endres! Min personlige erfaring er i hvert fall at vi kvinner føler at det er noe galt med oss. Om vi har et problem som omhandler hormoner, tar vi det personlig og føler oss skyldig i at vi ikke kan få barn eller ikke har menstruasjon. Jeg har selv slitt med flere hormonproblemer og det har ikke vært noe jeg har snakket høyt om fordi jeg har vært flau over dette og følt at det er noe galt med meg som person. La oss snakke mer om dette tema!

HVORDAN BALANSERE HORMONER, MENSTURASJON OG PMS

Spis frokost
Mye forskning viser at faste er bra, men det aller meste av denne forskningen er gjort på friske unge menn. Og dessverre er ikke kvinner menn. På grunn av vårt hormonsystem, fungerer vi ganske annerledes enn menn! En rekke forskning som er gjort på kvinner og faste, viser at det kan øke kortisolnivåene og igjen påvirke hormonnivåene på en negativ måte. For å balansere hormonene kan det derfor lønne seg å spis et balansert måltid 30 -60 minutter innen du har stått opp. Kaffe er ikke et balansert måltid. Å spise frokost støtter metabolismen og stresshormoner i kroppen. 

Spis balanserte måltider
Med balanserte måltider mener jeg at alle måltider består av proteiner, fett og karbohydrater. Dette er viktig for å holde et jevnt blodsukker. Protein finner vi i kjøtt, fisk, kylling, bønner og linser, meieriprodukter med mer. Fett finner vi i avokado, kokosolje, nøtter, frø, fet fisk, olivenolje, osv. Karbohydrater har vi i frukt, grønnsaker, bær, grove kornprodukter, poteter, bønner og linser, samt mer. 

Spis karbohydrater
Jeg vet at det har karbohydrater vært fryktet etter at lavkarbo har vært i vinden. Derimot er karbohydrater viktig. Spesielt for oss kvinner. Karbohydrater sørger for konverteringen fra T4 til T3, som er viktig for skjoldbruskkjertelen og metabolismen vår. Hvis denne prosessen ikke går optimalt, vil også andre ting begynne å streve, slikt som hormonproduksjonen vår, fordøyelsen, immunsystemet og annet. 

Spis insulinvennlig
Insulin og det å spise insulinvennlig er viktig da forhøyede insulinnivåer stimulerer hypofysens frigjøring av hormonet LH og eggstokkenes produksjon av mannlige kjønnshormon. Ubalanse med dette skaper problemer med eggløsning. Nå er det riktignok også mange andre årsaker til å spise insulinvennlig, da insulin er jo sett i sammenheng med en rekke livsstilsykdommer.  Alle karbohydrater vi spiser, enten det er havregrøt, poteter, sjokoladekake eller godis, blir omgjort til sukker i kroppen vår. Derimot er det forskjell på hvor raskt forskjellige typer karbohydrater blir tatt opp i blodet og påvirker blodsukkeret. Vel grove karbohydrater som ikke påvirker insulinutskillelsen like mye som rent sukker. Grønnsaker, bær, poteter, søtpotet, havregryn, quinoa og lignende. 

Spis fett
Som over med karbohydrater, har også fett vært fryktet. Det  er faktisk slik at fettsyrer er en hovedbestanddel i hormoner og er derfor livsnødvendig for  reguleringen av hormonproduksjonen. Kosthold med lifte fett har gjentatte ganger vist seg å redusere produksjonen av hormoner, spesielt østorgen og testosteron. 

Spis nok
Kisspeptin er et viktig stoff som produseres i hypotalamus som er viktig for hormonbalanse og fertilitet. Ved underspising, påvirkes dette hormonet, som gjør at produksjonen av livsviktige hormoner som follikkelstimulerende hormon og luteiniserende hormon nedreguleres. Nok næring er også livsviktig for metabolismen, skjoldbruskkjertel og binyrene.

Stress ned
Når vi er stresset enten det er fordi vi skal ha en vanskelig eksamen eller prestasjon, eller det er fordi vi har problemer med ekteskapet, en stressfylt jobb, økonomiproblemer, løper til bussen eller noe helt annet, produserer kroppen kortisol. Dette er et hormon som kan sette ting ut av balanse. Kortisol sørger for at energien i kroppen går til de systemene som hjelper oss med å reagere på stress. For eksempel musklene dine om du skal løpe til bussen. Kortisol gjør også at en del andre systemer slås av, fordi de er “unødvendige” i en slik situasjon. Fordøyelse er for eksempel ikke så viktig om du løper for livet ditt med en løve i helene. Kortisol skrur også av endokrinsystemet som er der de fleste hormoner produseres. Dette er jo logisk, fordi vi ikke skal få et barn om vi løper fra en løve eller er veldig stresset.  I dagens samfunn er det dessverre slik at mange av oss sliter med kronisk stress til tross for at det ikke er noen løve vi løper fra. Det kan som nevnt være alt fra jobb eller sykdom i nære relasjoner, til prestasjonspress og flink pikesyndrom. Å forsøke å stresse ned er kanskje noe av det viktigste du kan gjøre for hormonene dine. En rekke studier viser at infertilitet hos kvinner nesten alltid skyldes en form for stress, enten det er metabols stress (som for lite mat eller usunt kosthold) , psykisk stress (stressende livssituasjon eller fysiologisk stress (som mye trening). Forsøk å bruke 1 minutt på pusteteknikker hver dag. Prøv ut en meditasjonsapp. Få deg en samtalepartner eller psykolog slik at du kan jobbe med vanskelige tanker og følelser, samt føle på mindre prestasjonspress. Snakk med fastlegen din og undersøk hvordan du kan redusere stresset du har i ditt liv. 

Sovn nok
Søvn er kroppens måte å restituere og hente seg inn.  I tillegg er det slik at hormonene testosteron og veksthormon, som er vel så viktig for vinner som menn, utskilles hvert 90 minutt i løpet av natten. Derfor Dette er en del av kroppens restitusjonsprosess. Derfor er det viktig med en god natts søvn. Våkner du stadig eller får forlte søvn, påvirker du denne prosessen. Dårlig søvn fører til lavere nivået av disse hormonene og igjen dårligere restitusjon.  Dessuten regulerer også søvn å sult- og appetitthormoner, i tillegg til at søvn kan redusere kortisolnivåene. 

Reduser kjemikalieeksponeringen 
Jeg har blant annet snakket om dette med tilsetningsstoffer og kjemikalier i hudpleieprodukter og lignende tidligere. Blant annet i deodorant, som du kan lese mer om her. Alt av hudpleiprodukter som kremer, sminke, deodoranter og lignende, inneholder en rekke kjemikalier som kan påvirke hormonene negativt. Det finnes flere studier, som har funnet en rekke kjemikalier i personlig pleie og rengjøringsprodukter som kan skape helseproblemer som hormonforstyrrelse. Selv om jeg ikke tror at hudkremen jeg bruker er et problem i seg selv, er totalbelastningen vi får i dagens samfunn er stor. Og hudpleieprodukter er det enkelt å gjøre noe med. Selv bruker jeg så og si bare naturlige hudpleieprodukter. Og for å være helt ærlig, har også huden min blitt både renere og mer glødende av dette. 

Har du en spiseforstyrrelse, må du behandle denne
Dette er kanskje logisk, men jeg må ta det med. Amenoreha, altså manglende menstruasjon, er svært vanlig hos mennesker med spiseforstyrrelser. Hormonbalanse kan komme  både for lite mat, for lite inntak av fett, og alt for høye stressnivåer, som alle ofte inngår i en spiseforstyrrelse. Har du et anstrengt forhold til kropp og mat, vær vennlig ovenfor deg selv og jobb med dette. Vit at du ikke er alene og søk profesjonell hjelp. 

Få en grundig legeundersøkelse
Underliggende årsaker som cøliaki, stoffskiftesykdommer og lignende, påvirker hormonbalansen. Få en grundig legeundersøkelse med et fult blodprøve panel for å se om du har en underliggende årsak til dine problemer, samt for å få en oversikt over nivåer av dine hormoner. Og husk at selv om verdiene er innenfor normalen, betyr det ikke at det er optimalt. Nivået er TSH skal for eksempel helt svære under 2, mens referanseområdet er under 3,6. Slik er det også med stoffskiftehormoner som T3 og østrogen, ligger det i helt nedre del av normalområdet, er det ikke normalt. Få legen din til å gå grundig igjennom svarene dine, eventuelt en annen terapeut som har kunnskap. Ikke bare godta beskjeden om at blodprøvene er normale om du ikke føler deg bra. 

Vurder kosttilskudd
Dette ville jeg bare gjort om du gjør det i samråd med lege eller terapeut, eventuelt om du setter deg grundig inn i temaet. Vanlige kosttilskudd som man kan magnesium, D-vitamin, en fiskeolje av god kvalitet, B6, Vitex, sink, boswelia.

Håper disse tispene kan hjelpe deg på veien mot å optimalisere hormonnivåene dine, føle deg enda bedre og leve et litt bedre liv.

 

Kristine ♥

Kilder
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17241818/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29447494/
https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-1-4614-6199-9_17
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5658328/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17688380/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0022519317300073
https://www.biologicalpsychiatryjournal.com/article/S0006-3223(00)01044-1/pdf
https://d124kohvtzl951.cloudfront.net/wp-content/uploads/2018/09/26074645/BCPP-Right-to-Know-Secret-Toxic-Fragrance-Chemicals-Report_Executive-Summary_26-Sep-2018.pdf
https://www.researchgate.net/publication/272090598_The_dietary_fatty_acids_and_their_effects_on_reproductive_performance_of_ruminants
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23382817/

https://www.researchgate.net/publication/284112772_Pharmaceuticals_endocrine_disruptors_personal_care_products_nanomaterials_and_perfluorinated_pollutants_a_review
https://link.springer.com/content/pdf/10.14310/horm.2002.1271.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5702467/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6494412/
https://www.thelancet.com/journals/lanpsy/article/PIIS2215-0366(16)30358-3/fulltext
https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs13679-017-0240-4
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0306453012003629

TAKKNEMLIG OG DAGENS ØKT

Herlighet, det er så fantastisk deilig at treningssenteret har åpnet igjen. Jeg har ikke ord! Nå vet jeg ikke hvordan det er der du bor eller hvordan det har vært, men her jeg bor har det stort sett vært stengt siden november. Når treningssenteret nå åpnet igjen på lørdag, begynte jeg faktisk å gråte! Trening er så enormt viktig for meg. Jeg tørr faktisk påstå at det er min absolutt beste form for terapi, meditasjon og psykolog på en og samme gang. Det er her jeg får ut alt stress, sinne, negative tanker, shit, mas og kjas. Trening er mitt ultimate fristed. Og ja, jeg vet jeg har snakket om hjemmetrening utallige ganger de siste månedene, men det er ikke det samme som å trene på senter. Selv om trening, og egentlig all bevegelse og aktivitet, er bra for helsen vår, gir ikke hjemmetrening samme mentale effekt for meg. For at jeg skal få meg en ordentlig “psykologtime” må jeg på treningssenteret. Først da klarer jeg å koble ut, bare være og sortere alle tanker og følelser i topplokket. Jeg er så evig takknemlig for at det nå har åpnet!

Dagens økt bestod av noen baseøvelser og et realt brennende supersett til slutt. Har jeg masse energi, slik som i dag, synes jeg det er ekstra deilig å avslutte med litt puls, droppsett eller noen lignende som gir en brennende og god følelse i muskulaturen. Dagens økt så slik ut:

Knebøy
4 sett x 6 -8 reps
Chins med nøytralt grep
4 sett x 12 -5 reps, her økte jeg vektene for hvert sett 
Hip trhust
4 sett x 12 -8, her økte jeg også vektene for hvert sett
Stående roing bredt grep
3 sett x 8 reps
Skulderpress 
3 sett x 8 reps
Utfall
2 sett x 8 reps og 2 sett x 30 reps.
Jeg avsluttet altså med 2 sett utfall med 30 res. Det brenner godt i rumpe og lår!

Hver gang jeg går innenfor treningssenterets dør sender jeg en god tanke til universet med takknemlighet for at treningssenteret er åpent og ikke minst for at jeg har en kropp som kan trene. Takk!

 

Kristine ♥

HAVREGRØT MED BÆRKREM

                                                                                                                                                                                         Inneholder add-linker

Snakk om tidenes frokost. Dette var bare så utrolig godt!

Jeg startet dagen med en treningsøkt. Før økten tok jeg meg en koffeinfri kaffe, en shake med superfoods og en RxBar (sjokolade og havsalt er så god!). Deretter trente jeg liten time hvor jeg hadde ne fullkroppsøkt. Når jeg var ferdig, bar det rett hjem og inn på kjøkkenet for å lage denne deilige frokosten, havregrøt med bærkrem. 

Havregrøt med bærkrem
Til 1 person

Havregrøt
1 ss chiafrø, viste du forresten at chiafrø inneholder masse fiber og godt med omega3? Dette er en real superfood!
50 -60 g havregryn

2,5 dl melk eller vann
1/2 ts kanel
1/3 ts salt

Bærkrem
2 håndfuller frosne jordbær, ca 150 g 
1 egg
1 ss caseinproteinpulver, jeg har brukt creamy vanilla
1/2 ts vaniljepulver

1 dl kokosmlek, helst den fete varianten

Start med grøten. Kok grøt som du pleier. 
Jeg kokte grøten i mikroen. Da Har jeg alle ingrediensene i en stor glassbolle og kjører bollen på full guffe i mikroen i 4 minutter. Jeg tar bollen ut og rører en gang underveis. Du kan også koke den i kjele.

Bærkrem
Ha frosne bær, egg, vaniljepulver og tykk kokoskrem i en bolle. Miks med stavmikser i 3 -5 minutter til det blir en luftig bærkrem.
Årsaken til at jeg anbefaler den fete varianten er fordi den er tykkere og skaper en luftigere og tykkere kremkonsistens. 

Jeg toppet med cashewnøtter,  rester av den tripple iskaken og kakanibs. Så utrolig godt!
Nå er jeg ferdigtrent, mett og fornøyd og virkelig klar for en fin dag. Håper du får det samme!

 

Kristine  ♥

TING JEG GJØR FOR HELSEN MIN

God formiddag dere. Behandler pinsen deg godt? Håper det ♥ Selv har jeg ikke gjort stort annet denne helgen enn et par treningsøkter, gåtur i regnværet, god mat med mennesker som gir meg energi og masse boklesing. Jeg er faktisk nå på min tredje bok på en uke. Vips er jeg blitt en lesehest.

Uansett, i dag vil jeg snakke litt om helse og ting jeg gjør for helsen min. Mange ser på meg som en veltrent treningssfrik, og det er jeg kanskje, men for meg handler trening om helse. Jeg er genuint opptatt av helsen min, og utseende mitt er bare et biprodukt av dette. Jeg trener eller spiser ikke på noen spesiell måte på grunn av utseende, men fordi jeg vil ta vare på meg selv, gløde, føle meg bra og ha det bra. Jeg håper at noen av tingene jeg gjør for helsen min, kan inspirere deg til å ta litt bedre vare på helsen din.

⋄ Jeg stopper opp i løpet av dagen og fokuser på pusten min. Jeg vet jeg har lett for å puste kun med øvre del av brystkassen. Jeg minner på meg selv at jeg skal puste helt ned i magen.

⋄ Jeg starter hver dag med å finne minst en ting jeg gleder meg til akkurat den dagen.

⋄ Jeg setter jevnlig av meg-tid i kalenderen. Jeg er nødt til å ha en kveld for meg selv ofte hvor jeg bare slapper av, la tankene fly og nyter tiden i mitt eget selskap.

⋄ Jeg tenner stearinlys jevnlig, helst med duft. Det får meg rett og slett til å slappe av.

⋄ Jeg smiler stort til meg selv når jeg pusser tenner om morgenen. Det store smilet gjør at jeg lurer meg selv til å bli mer glad. Hjernen merker faktisk ikke forskjell på om du smiler fordi du tvinger deg selv eller fordi du faktisk smiler naturlig.

⋄ Jeg velger å høre på rolig musikk eller podcast når jeg skal steder, som for eksempel på bussen eller når jeg går. Tidligere har jeg hørt på radio og mer treningsrelatert musikk, men jeg har funnet ut at jeg slapper mer av og får ned pulsen mer om jeg lytter til rolig musikk eller podcast.

⋄ Jeg drikker rødvin jevnlig. Stort sett rundt to ganger i uken. Jeg synes det er utrolig avslappende og deilig å sette meg ned, ta meg et glass rødvin og bare være her og nå.

⋄ Jeg spiser grønnsaker til hvert måltid.

⋄ Jeg forsøker å alltid se på kroppen min med vennlige øyne. Ja, noen ganger er det vanskelig, men stort sett går det veldig greit. Finner jeg noe negativt, tar jeg fokuset vekk fra dette ved å heller fokusere på noe jeg faktisk liker ved meg selv.

⋄ Jeg går så og si alltid trappene når det er en mulighet. Hverdagsaktivitet er virkelig undervurdert!

⋄ Jeg står opp slik at jeg har ti rolige minutter på morgenkvisten. Da rekker jeg å drikke morgenkaffen min, puste dypt og bare være i nuet.

⋄ Jeg drikker vann gjennom hele dagen.

⋄ Jeg beveger meg noe hver eneste dag. Enten i form av trening, å gå en tur eller bare ta en ti minutter streching på stuegulvet. Noe bevegelse er magisk for kroppen.

⋄ Jeg klemmer mye. Riktignok nå mest med trær og den ene kohorten jeg har. Normalt er jeg en person som rett og slett elsker å klemme de menneskene jeg er glad i. Om det er familie, venner eller kolleger. Har jeg lyst til å gi noen en klem, så gjør jeg det. Å, som jeg gleder meg til corona er over og jeg kan bli klemme-guri igjen!

⋄ Jeg velger mine venner med omhu. Det høres kanskje egoistisk ut, men jeg har faktisk ikke rom eller plass til mennesker tar mer energi fra meg enn hva de gir.

⋄ Jeg leser bøker. Det er noe med å finne roen med en kopp te eller en kopp kakao, synke ned i sofaen og lese en god bok.

⋄ Jeg lager så og si all maten min fra bunnen av. Da vet jeg hva jeg får i meg, får laget næringsrike måltider og slipper mye unødvendige tilsetningsstoffer, samtidig som maten er sunn og god.

⋄ Jeg koser meg med maten min. Mat er ikke bare noe jeg spiser fordi det skal gi kroppen næring. Nei, jeg spiser kun mat som jeg synes smaker godt og som jeg har lyst på, og jeg passer alltid på at jeg faktisk nyter maten når jeg først spiser.

⋄ Jeg er raus med komplimenter. Føler jeg at noen fortjener et kompliment, enten det er en fremmed dame på gaten som har en utrolig fin veske, om det er en på trening som er rå sterk og imponerer meg, eller om det er en kollega som gjør en virkelig god jobb, så sier jeg det. Når fjeset deres lyser opp fordi de får et kompliment, varmer det sjelden min.

 

Kristine ♥

GRILLET TACO

Grillsesongen er i full sving. Jeg virkelig elsker å grille! I fjor kjøpte jeg meg en grill og jeg tror jeg må si at det var årets beste kjøp. Den blir virkelig hyppig brukt. Jeg har til og med brukt den noen ganger i vinter, selv om den for det meste har stått urørt. Nå i mai derimot, har grillet fått kjørt seg igjen.

I går laget jeg grillet taco. Dette var virkelig supergodt! Grillet taco kan selvfølgelig lages på mange måter. Jeg gikk for marinert svinekjøtt, mangosalsa, spicy salsa, guacamole, grillet rødløk, gul paprika og rød paprika, maiskolber, frisk salat, nachos, totillalefser og lime. En real festmiddag som både jeg og middagsselskapet var veldig fornøyd med. Vil du lage en ekstra god taco, anbefaler jeg den her.

Grillet taco

Tacokjøtt
Svin, eventuelt kylling
Tacokrydder, hjemmelaget eller ferdigkjøpt. Oppskrift på hjemmelaget finner du her
Lime

Press limesaft over kjøttet og trykk tacokrydderet godt inn i kjøttstykkene. 
Grill på direkte varme i 1 -2 minutter på hver side. Eventuelt stek i en panne på medium varme i 2 -4 minutter.
Skjær i skiver.

Guacamole
1 avokado
1/3 rødløk
1 hvitløksfedd
Ønsket mengde korianer

1/2 chili
1/2 lime
1/4 ts salt
1/4 ts pepper

Finhakk chili og hvitløk, og skjær rødløken i små terninger. Mos avokadoen og ha i grønnsakene, saften fra limen, samt salt og pepper.
Oppbevar i kjøleskapet eller server med en gang.

 

Mangosalsa
1 mango, helst godt moden
Litt vårløk, kan sløyfes
1 cm chili
1 hvitløksfedd
Koriander
1/2 lime

Kutt mango i terninger. Finhakk vårløk, koriander, chili og hvitløk.
Bland sammen alle ingrediensene og press over limesaft.
La stå og godgjøre seg til resten av middagen er klar.
Oppbevar i kjøleskapet om ikke alt blir spist opp. 

 

Spicy salsa
3 tomater 
3 cm chili, smak deg til 
2 hvitsløksfedd 
ca 1/4 gul løk 
Koriander etter smak
Saften av 1 lime
1/3 ts salt
1/3 ts pepper
1/2 ts spisskummen

Del tomatene grovt. Ha så alle ingrediensene i en foodprosessor eller lignende. Kjør til salsa.
Eventuelt kan du også finhakke alle ingrediensene og blande de sammen i en bolle. 
Oppbevar i kjøleskapet eller server med en gang.

 

Tilbehør
Maiskolber
Rødløk
Gul og rød paprika
Salatblader
Salt og pepper
Lime
Natchos
Tortillalefser

Del rødløk i skiver og paprika i stenger. Grill, eventuelt stek i en panne, til grønnsakene har blitt møre. 
Maisen grilles til den har fått farge.
Varm tortillalefsene etter anvisning. 
Server alt og nyt!

 

Du trenger naturligvis ikke lage alt tilbehøret. Vi gikk bare all in, da vi ville ha noe ekstra godt. Du kan for eksempel bare lage tacokjøttet og guacamole. Det blir også godt i tortillas. Har du ikke grill, kan du steke både grønnsakene og kjøttet i en panne. 

Håper du lar deg friste og slår til med en tacofest. Fortsatt god søndag!

 

Kristine ♥

LØRDAGSTIPS

                                                                                                                                                                                               Inneholder add-linker

Hei og god lørdag dere♥ Det er lørdag og frihelg for min del. Jeg har akkurat drukket en god kopp latte med kokosmelk og har planer om å komme meg ut i naturen for en deilig gåtur. Først vil jeg dele noen lørdagstips med dere.

Dagens lørdagstips

Kvinnehelsekonferansen
Konferansen alle kvinner burde få med seg! Jeg har snakket mye om kvinnehelse, hormoner og menstruasjon de siste månedene, dermed synes jeg det er ekstra stas at det er kommet en helt egen kvinnehelsekonferanse! Konferansen kom jeg over på instagram i begynnelsen av mai og jeg meldte meg på med en gang! Konferansen går av stabelen 11 -12 september i Sandvika, 10 minutter fra Oslo. Kvinne helse er enormt viktig. Vi har en helt annen hormonprofil enn menn. Det gjør også at stoffskifte vårt, humøret vårt, søvnen vår, sultfølelsen vår, og annet er annerledes enn hos menn. Jeg synes det er så utrolig viktig at vi kvinner tar eierskap ovenfor vår egen helse og vårt eget liv. Derfor vil jeg tipse om kvinnehelsekonferansen. Fordi vi kvinner trenger å få mer kunnskap om egen kropp og helse. På konferansen vil det bli masse inspirerende foredrag både lørdag og søndag. Du finner programmet på konferansen her. Det er snakk om sukker, stoffskifte og metabolismen / forbrenningen vår, tarm og avføring, hvorfor legen din kanskje ikke har mest kunnskap om helsen din – dette foredraget gleder jeg meg spesielt mye til, stress, energi, trøstespising og selvfølelse. Det blir også en felles middag lørdag kveld om man ønsker å delta på denne. Jeg skal selv delta både lørdag og søndag og være med på middagen. Det er jo ekstra koselig med med middag og kunne omgås andre hyggelige mennesker. Jeg synes det hadde vært hyggelig å se noen av dere der også. Du finner mer om kvinnehelsekonferansen her og påmelding her.

Japansk søtpotet med tahini
Altså, om du ikke har testet den hvite søtpoteten, også kalt japansk søtpotet, do it! Denne er, etter mine smaksløker, ti ganger bedre enn vanlig søtpotet. Den er mer kremet i konsistens. På en måte mer fylidg, også smaker den så himla godt! Jeg kjøper søtpoteten på slike frukt- og grønnsaksbutikker og koker dem i 25 -35 minutter, avhengig av størrelse. Når jeg skal spise dem, liker jeg å toppe med tahini, og noen ganger litt havsalt og kanel. Den kombinasjonen er helt magisk. Det blir litt kakeaktig. Jeg fikk faktisk en kollega til å teste dette og hun elsket det. En soleklar favoritt! Jeg bruker dette tahinismøret som er økologisk og helt uten tilsetningsstoffer.

Mikrovaner
Denne boken, Mikrovaner av James Clear er en bok som MÅ leses. Og det med store bokstaver! Da boken kom ut i fjor, ble det fort en bestselger. Jeg kjøpte den og leste den på engelsk og likte den veldig godt. Jeg tok faktisk i bruk flere av tipsene i boken. Da jeg oppdaget Mikrovaner i en norsk bokhandlebutikk, nå i norsk utgave, måtte jeg kjøpe den. Jeg må ærlig innrømme at jeg synes det er enklere å få med meg alt jeg leser, når jeg leser norsk kontra når jeg leser engelsk. Jeg har nå halvveis i den norske varianten og jeg virkelig elsker den. Mikrovaner legger vekt på bærekraftige vaner. Den gir deg en grundig innføring i hvordan og hvorfor små vaner, er det som må til for at du skal lykkes med en vaneendring over tid. Boken gir deg rett og slett et nytt system for hvordan du skal endre vanene dine, og dermed også endre deg og livet ditt til det bedre. Som jeg har fortalt dere tidligere, har jeg i år satt meg et slags nyttårsforsett om å gjøre en vaneendring hver måned. Så i stedet for å sette meg et nyttårsforsett, tar jeg heller for meg en og en ting hver måned, enten fokuserer på å endre en vane, legge til en vane eller fjerne en vane. Denne boken har jeg brukt som grunnmur for det prosjektet. Skal du lese en bok i 2021, la det bli denne.


Leppepomade og magnesiumkrem fra Ærlige Walle

Jeg får mer og mer sans for naturlig hudpleie. Det er så mye dritt, kjemikalier og stoffer i hudpleieproduktene vi bruker på huden vår! Les blant annet dette innlegget om deodorant. Denne kremen fra Ærlige Walle er helt hundre prosent naturlig. Bak merket står Janne Walle som har en liten norsk bedrift som lager hudpleieprodukter som gjør godt for oss. I tillegg til at dette er bra produkter, synes jeg også det er fint å kunne støtte lokale små bedrifter i Norge.  Jeg har virkelig lagt min elsk på leppepomaden og magnesiumkremen. Leppepomaden finnes lavendel og peppermynte. Jeg elsker peppermynte som har en oppfriskende og god følelse. Den legger seg fint på leppen og pleier godt. Magnesiumkremen bruker jeg på såre muskler og ledd om jeg har det, og jeg bruker den jevnlig på venstre legg, som jeg fort kan få krampe i. Magnesium er nemlig lindrende og hjelper mot kramper. Produktene inneholder i all hovedsak talg fra hundre prosent gressforet storfe og eteriske oljer. Hvor fantastisk er ikke det?! Ja til slike fantastiske produkter som er helt naturlig og som gjør godt for både oss, dyrene og miljøet.

Og med det sier jeg god helg. Jeg har fri denne helgen og har ikke så mye på agendaen. Det er ganske deilig i grunn. Da tar jeg time for time og gjør akkurat det jeg føler for. Håper du har muligheten til å gjøre det samme denne helgen. Ta vare på deg selv. 

 

Kristine ♥