LA OSS SNAKKE OM MENSEN OG HVORFOR DENNE ER SÅ VIKTIG 

                                                                                                                                                                               Inneholder add-linker

Dette er et innlegg som faktisk føles litt ubehagelig å skrive. Rett og slett fordi jeg synes det er et tema som er privat og litt flaut. Men hvorfor er det egentlig slik? Menstruasjon er en stor del av en kvinnes liv. For ikke snakke om alt mensen sier om helsen vår. Og det er nettopp dette jeg vil ta opp i dag. Hva en sunn menstruasjon er og hvor viktig dette er for en god helse. 

Jeg har på meg denne søte cropped genseren som jeg hentet på posten i dag. Stoffet er sømløst og lett og ledig på kroppen. Jeg har størrelse S og vil si den er normal i størrelsen. Genseren finnes også i sort og mørk grå. I tillegg har jeg på med ribbed tights og ribbed bh.

Det har lenge vært kjent at mennesker har fire helseparametere som sier mye om helsen vår, såkalte vital signs som det heter på engelsk. Dette er blodtrykk, puls, kroppstemperatur og respirasjonsfrekvens. De senere årene har det blitt mer og mer vanlig å si at kvinner har fem slike viktige helseparamatere, hvor menstruasjonen er nummer fem. Blant annet de velkjente American College of Obstetricians and Gynecologists, anbefaler alle i helsevesenet  å bruke menstruasjon som viktig del av en persons helseinformasjon. 

Du har kanskje aldri tenkt på at mensen sier noe om kroppen og helsen din. Men slik er det altså. Menstruasjonen er så utrolig viktig og sier mye om din helse! For det første sier menstruasjonen om du er fertil eller ikke (og hvis du logger menstruasjonen, kan den også fortelle deg hvile dager av syklusen du kan bli gravid). Menstruasjonen kan også signalisere at det er noe som ikke er som det skal. For eksempel at du har hormonelle problemer som PCOS, endometriose, polypper i eggstokkene, problemer med skjoldbruskkjertelen (såkalt lavt- eller høyt stoffskifte), samt leverfunksjon, diabetes, irritable tarm, osv. For ikke snakke om at den kan si noe om at kroppen ikke har det som den skal, at du stresser for mye, ikke spiser optimalt, sover for lite og ikke tar vare på deg selv. 

Tidligere har jeg trodd at problemer med menstruasjonen, som pms, er ganske normalt. Litt pms er selvfølgelig helt innenfor, men har du sterke smerter, kraftig pms, kaster opp når du har mensen, blør svært lite, blør svært mye, har mellomblødning mellom menstruasjonssyklusene, eller uteværende menstruasjon, så er dette IKKE normalt. Alt for mange kvinner går rundt med menstruasjonsproblemer og tenker at det bare skal være slik. Men det skal det ikke! Dette er tegn på at noe ikke er som det skal. Og det beste av alt, det er mye du kan gjøre for å endre og bedre det. 

Så hva er egentlig en normal menstruasjon?
Først må jeg da si at om du bruker prevensjonsmiddel, så har du ingen eggløsning. Selv om du kanskje har en månedlig blødning, er det en falsk blødning. Nå snakker jeg altså om en normal menstruasjon for de som ikke bruker hormonpreparater.
Denne syklusen kan vare alt fra 24 til 38 dager og den skal være nok så lik fra syklus til syklus. Altså at syklusen ikke er 24 dager en måned og så 32 neste, men at den da ligger omtrent på samme antall dager hver syklus. Selve menstruasjonsblødningen kan vare alt fra 3 -7 dager og man skal ikke ha mellomblødninger ellers i løpet av syklusen. Det sies at den optimale blodmengden er på rundt 80 ml ved en menstruasjon. Dette synes jeg selv er veldig vanskelig å måle. Det jeg pleier å si til mine online coaching kunder, er at hvis du blør kraftig og må skifte bind / tampong / mensenkopp hver time til andre time, er det for mye. Eller at om du nesten ikke blør noe, at det er minimalt med blod på tampongen eller bindet i løpet av en dag, er det trolig for lite. 

Selv råder jeg alle til å loggføre sin menstruasjonssyklus. Jeg bruker appen ‎Kindara: Fertility Tracker, som jeg sterkt kan anbefale. Den er veldig enkel å bruke og oversiktlig. Her kan du logge når du får menstruasjon, hvor kraftig blødning er, eventuelle mellomblødninger, symptomer, kroppstemperatur, samleie og diverse andre parametere. Det jeg vil anbefale alle å loggføre, er når du har menstruasjon og om / når du har eventuelle mellomblødninger, omtrent hvor mye du blødd (lett, middels eller kraftig) og symptomer. Hvis du i tillegg bruker appen som et prevensjonsmiddel, noe jeg gjør, må du loggføre kroppstemperatur daglig og såkalt livmorhalsslim. Mange er skeptisk til dette med livmorhalsslim, men det gir deg mye informasjon om din fertilitet og når du kan bli gravid. Cellene i livmorhalsen endrer seg gjennom syklusen din. Ved å registrere og holde et øye med dette, kan du se når østrogennivået øker, når du har eggløsning, og da også når du kan bli gravid og når du ikke kan bli gravid. Det er faktisk bare 4 dager i syklusen din du kan bli gravid!  Jeg var selv veldig skeptisk til å slutte på prevensjonsmiddel og begynne med såkalt fertility awareness method, hvor man ikke bruker prevensjonsmiddel, men kun bruker tegn fra menstruasjonen til å avgjøre når man kan bli gravid. Etter å ha gjort det nå i fire måneder, er jeg frelst. Det er godt dokumentert i forskningen at denne metoden fungerer og er nok så sikker. For ikke snakke om at det er bedre for kroppen og helsen og slippe syntetiske hormoner / prevensjonsmidler. 

Det var litt om mensen og hvorfor den er så viktig.  Hvis dere ønsker at jeg skriver mer om hva du kan gjøre for å optimalisere menstruasjonssyklusen, livmorhalsslim og hvorfor dette er viktig og hvordan du registrerer det / hva man skal se etter, samt mer om den såkalte fertility awareness method, som er den naturlige måten jeg bruker som prevensjon – altså ingen prevensjon, si ifra. Jeg synes dette er et utrolig spennende og viktig tema jeg gjerne tar opp videre. 

 

Kristine  ♥

8 kommentarer
    1. nonym
      Vel, man lærer dessverre mye rart på skolen. Det er jo også fordi man kan få andre sykdommer gjennom samleie, og at man skal være forsiktig. Samleie og sex er jo en intim situasjon. Mye av det vi lærte på skolen og “frukten” som kommer med at “ingenting er trygt” er nok mye fordi de forsøker å lære oss til å bli kritiske og være forsiktig med hvem vi har sex med, både med tanke på fysiske og psykiske konsekvenser. Det kommer i hvert fall to – tre innlegg til om dette temaet. Det blir mye skriving 🙂

    2. Vil gjerne høre mer om det! Syns det virker veldig spennende, men merker samtidig at det strider mot mye av det vi lærte på for eksempel seksualundervisningen på skolen. Der fikk vi jo beskjed om at det ikke fantes noen trygge soner (heller ikke under mens var man “trygg”).

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg