EN REAL HØSTGRYTE FAVORITT

På høsten og utover vinteren, blir det mer og mer fristene med  varmende gryter. Denne gryten har jeg laget flere ganger allerede denne høsten, derav navnet en real høstgryte favoritt. Jeg varierer grønnsakene etter det jeg har tilgjengelig og diverse rester i kjøleskapet. Av kjøtt har jeg testet både med mørbrad og høyrygg. Jeg forsøkte meg også på kyllingfilet, men det gir ikke like mye smak. Storfekjøtt er å anbefale i denne gryten. Vil du derimot ha en vegetarisk variant, kan droppet kjøttet og heller tilsette bønner eller linser når grønnsakene er ferdigkokt.

Av grønnsaker har jeg her brukt ferske små sjampinjonger, gulrot, kålrabi, sellerirot og persillerot. Rotgrønnsaker er et must i denne gryten. Har du i tillegg noen dvasne grønnsaksrester, er de perfekte å putte i gryten. Bruk dine favoritter og det du har.

Jeg serverte høstgryten med en potet- og rotmos. Det er perfekt tilbehør til en gryte. Du kan også bruke ris, en frisk salat, hvitløksbrød, flatbrød eller andre brødvarianter.

En real høstgryte favoritt
Til 3 -4 porsjoner

Ca 600 g storfe, jeg brukte mørbrad. Høyrygg og grytekjøtt vil også fungere utmerket.
Ca 1 kg grønnsaker, se notat over
1 gul løk
2 hvitløksfedd
1/2 ts timian
6 laurbærblader
2 ss tomatpure
2 ss soya saus
1 buljongterning
1 ss brunost, kan sløyfes men gjør virkelig underverker i gryten
5 dl vann

Del kjøttet i terninger. Brun det i en kjele sammen med smør og litt salt og pepper.
Kutt løk i små terninger og finhakk hvitløk.
Ha løk og hvitløk i kjelen med kjøttet og stek et par minutter.
I mellomtiden skjærer du grønnsakene i biter.
Ha så i grønnsakene i kjelen.
Tilsett resten av ingrediensene. Kok opp.
La koke i minimum 15 minutter, men gjerne lenger.
Høstgryten kan koke opp til flerre timer. Jo lenger den koker, jo bedre blir smaken, men det holder med 15 minutter om du er utålmodig. Jeg har latt mine gryter koke 15 minutter og så forsynt meg med gryte. Da er grønsakene møre. Etter jeg har forsynt meg har jeg latt gryten koke på svak varme i flere timer mens jeg har rørt om en gang i timen. Da blir gryten ekstra god. Har du god tid, anbefales det virkelig.


Potet og rotmos

1 kg poteter
Ca 300 g sellerirot
1 dl matfløte, eventuelt melk for en magrere variant
1/2 ts salt
1/4 ts muskatnøtt

Skrell potetene om du ønsker det. Selv lager jeg ofte potetmos med skallet potet. Potetmosen blir litt grovere, men det blir ekstra mye smak i mosen da.
Del potetene 4 til 6 biter avhengig av størrelse.
Del sellerirot i biter.
Ha potet og sellerirot i en kjele.
Ha i vann. Kok opp og la koke i 10 -20 minutter, avhengig av størrelse på potene og selleriroten. Kok til de er møre.
Hell av vannet. Damp av 2 -3 minutter.
Ha i salt, muskatnøtt og matfløte. Matfløte anbefales for ekstra god smak.

Server.

Dette er en real høstgryte favoritt hos meg. Håper den kan bli det hos deg også. Det er deilig og kose seg med noe smakfullt og varmt på denne tiden av året.

 

Kristine ♥

4 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg