Hjemmebakt

Jeg våknet med en forferdelig hodepine i dag.
Full atomkrig inne i hodet! 
Magen skrek etter mat.
Da jeg prøvde å gå ut av sengen spant hele verden rundt.
Det ble muligens et par glass for mye i går! 

Jeg satte i gang og bake.
Dere etterlyste et godt og grovt brød, og etter nattens nattmat trengte magen ordentlig næring.
Når det gjelder brød pleier jeg å overlate denne delen til min mor. Hun er veldig flink med bakst, mens jeg er bedre på kaker. Nå er det på tide at jeg lærer dette selv også, jeg kan ikke dra hjem hver gang jeg vil ha hjemmebakt brød.
For sikkerhets skyld satte jeg to forskjellige brøddeiger. Det var en klok avgjørelse for brød nummer en ble bokstaveligtalt murstein.
Øvelse gjør mester :razz: Brød nummer to ble både godt og grovt.

Kristines ekstra grove brød

2 dl grovt rugmel
2 dl fiber byggmel
1 dl helkorn hvete
1,5 dl sammalt hvete grov
100 g mager kesam
½ pose gjær
3,5 dl varmt vann
Litt salt
 
Bland sammen meltypene.
Om du ikke har alle de forksjellige meltypene kan de byttes ut med andre tørrvarer. Bruk det du har tilgjengelig.
Ha i gjær og salt.
Tilsett kesam og vann. Vannet skal være litt varmere enn kroppstemperaturen, cirka førti grader. Dypp fingeren i vannet og kjenn at det er litt varmt. 
Elt godt.
Jeg brukte en eltemaskin og lot den gå et par minutter.
La deigen heve i cirka en time. 
Form et stort rundt brød eller bruk eventuelt en brødform.
La brødet heve i ytterligere femten minutter.
Stek på 225 grader i 25 minutter.

Nydelig og nystekt brød til frokost.
Brødet er fult av fiber og grove karbohydrater.
Det metter godt og har en god smak.
Det beste med brødet var at skorpen er hard og sprø mens innvendig er brødet saftig og mykt. 
Mmmmm….
Brødet skal helt klart lages igjen. 

Nystekt brød med brunost er en sikker vinner.
Brødet smakte også utrolig godt som sandwich. 
Smør skivene med litt grov sennep, ha på noen spinatblader, skinke, lett gulost og tomat. 

God bakst,
god frokost :grin:

Kristine ♥ 

24 kommentarer
    1. Camilla:
      Dette var godt 🙂
      Alle ingrediensene fås kjøpt i dagligvareforetning. Om du ikke finner fiber byggmel kan du bruke vanlig bygg mel. Lykke til med brødbakingen. Håper det smaker 🙂

    2. så veldig godt ut! Får man kjøpt alle meltypene på dagligvarebutikk, eller kjøpes det på helsekosten? 🙂 Tenkte jeg skulle prøve å bake det, men trenger ingrediensene først 🙂

    3. Det var godt, men gud så mettende! vanligvis kan jeg spise et helt brød, nå var jeg mett etter to skiver! Magis brød 😉

    4. I:
      Nybakt grovt brød er alltid deilig 🙂
      Jeg spiser sjeldent brød fordi jeg føler at det ikke metter noe og at det bare trigger til å spise masse mat, men dette var en vinner. Det mettet godt og jer følte meg fornøyd etter et par skiver. Veldig godt var det også.

      Jeg vet at det er flere som har hvetemel som trigger, og at når de spiser brød eller bakst med hvetemel så trigger det til overspising. Jeg slet med dette selv i tilfriskningsperioden.

      Jeg kommer til å fortsette å utforske. baking og det å stå på kjøkkenet er jo så gøy 🙂 Dessuten er jeg sikker på at absolutt all mat / matretter kan lages sunne om man bruker litt god fantasi 🙂

      Jeg har hatt en treningsøkt ellers så har jeg bare slappet det.
      For å være helt ærlig synes jeg ikke alkoholen var verdt det. Jeg drikker såpass sjeldent og er en ordentlig alkohol-pingle, jeg tåler så og si ingenting! Det er tydelig at noen få drinker holder i massevis for meg, for jeg husker ikke særlig mye etter klokken elleve! Men bildene sier at jeg hadde det veldig gøy frem til jeg sloknet helt i halv seks tiden. Hehe… Det blir leeeenge til neste gang. For dagsformen i dag, er ikke verdt en natt med moro 😉

      Nyt søndagskvelden skjønne <3

    5. Anne:
      Sunn mat er god mat. Det finnes jo så mye sunt og godt 😉
      Nybakt brød på en bakis-søndag falt veldig i smak, ja 😉

    6. Julie:
      Men det var overraskende lett å bake brød. Bare å blande sammen ingrediensene, kna og la det heve. Enkelt og veldig godt 🙂

    7. Det så godt ut, sliter med å finne ordentlig brød her i England, og er ikke stor bakemester, hehe 🙂

    8. SV: Bollene var fantastisk gode.. og jeg lånte delvis oppskriften fra bloggen din..Du lager jo så mye godt:)
      Ingenting er bedre en nybakt brød – dette så kjempe godt ut altså:)

    9. Åhh, så glad jeg ble for bakst-oppskrift! Jeg er selv veldig glad i bakst!
      Jeg er liksom avhengig av brød/rundstykker o.l. bakst for å bli “tilfredsstilt,” – hvis ikke kan jeg spise ustoppelige mengder/overspise! – Er jeg f.eks. ute på restaurant og spiser en god middag, så er jeg likevel der at jeg måå ha bakst/brødmat når jeg kommer hjem for å bli “tilfredsstilt,” hvis ikke får jeg liksom ikke “roen” og går bare rundt og er lysten/sugen på mer mat.
      Jeg er derfor på en måte “avhengig” av bakst og brødmat i hverdagen. (Lurer på om andre har det slik egentlig, og føler det så sterkt..?)
      Synes følgelig det er supert at du også kommer med bakst-oppskrifter, og blir naturligvis kjempeglad om du fortsetter å “utforske” dette emnet innen kokkelering. Som du sier, en kan ikke dra hjem hver gang en har lyst på godt, hjemmelaget brød med smør og ost! Hehe 😉
      Hvil deg godt i dag – på sofaen med en kald klut på pannen, dog. Alkohol gjør ikke godt dagen etter, men jeg tror likevel det er sunt for både kropp og sjel å kunne slå seg litt løs iblant!! Så sjelden som du gjør det, kan du også gjøre det med god samvittighet 😉
      Ønsker deg en fin søndag! Take care <3 Klemmer til deg!

    10. Åh, nå fikk jeg sinnsykt lyst til å bake brød. Har levd på havregrøt til frokost de siste ukene, men det der frista altså! 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg