JULENS BESTE BRØD

Julens beste brød

2 dl skummet melk
1 dl vann
200 g mager kesam
1 ss sirup, kan sløyfes
2 dl havregryn
4 dl speltmel
2 dl kruskakli
0,5 dl linfrø
1 ts salt
1 ts kanel
1 ss sukrin, kan sløyfes
15 g gjær
100 g hakkede nøtter
150 g tørket frukt

Bland sammen havregryn, speltmel, kruskakli, linfrø, salt, sukrin og gjær.
Bland sammen melk, vann og sirup.
Tilsett væsken i det tørre.
Bland godt.
Tilsett kesam, nøtter og frukt.
Elt godt.
Sett deigen i kjøleskapet natten over.
Elt deigen på nytt og ha den over i en brødform.
La brødet stå på kjøkkenbenken mens ovnen blir varm.
Sett ovnen på 200 grader.
Stek brødet på nederste rille i 50 – 60 minutter.
Avkjøl og nyt.


Når man kaldhever brød kan man bruke mindre gjær, noe som gjør brødet mer magevennlig.
I tillegg blir strukturen på brødet bedre og baksten blir saftigere.
Det er genialt å lage deigen før en legger seg, så har du enkelt og raskt nystekt brød til frokosten.
Om du ikke vil kaldheve, bruker du varmt vann og dobbelt så mye gjær. La deigen heve i 1 times tid før du har den i brødformen og hever videre i 30 minutter, for så å steke som beskrevet over.
 


Nystekt brød til julefrokosten med brunost.
Med kanel, frukt og nøtter lukter det deilig i hele huset.

Brødet blir saftig og svært mettende.
Håper det smaker :grin:

Kristine

13 kommentarer
    1. Hei, søte Kristine! Det ser dødsgodt ut! Kaldheving var lurt, men jeg pleier å lage et tilsvarende brød med natron i stedet. Da trenger det ikke heving i det hele tatt, så jeg kan bare helle deigen over i former, men jeg vet ikke hvordan det er for magen..
      Ha en fortsatt fin juletid! Klemmen.

    2. Det såg skikkelig godt ut! 😀 Kan jeg spørre om du følger PF?
      (såg tilfeligvis et svært kveldsmåltid i et av innlegga)

    3. Ahh, oppskriften der så spennende ut! Flink du er! OG tusen takk for julehilsen 🙂 Søt du er! GOD JUL til deg også miss hellstrøm 😉

    4. Det så godt ut søte:D Du er så flink på kjøkkenet!
      Ingenting er bedre enn hjemmebakt og nystekt brød!
      Håper du storkoser deg med din kjære og familien i romjulen:)
      Nå må vi sees snart, nytt år og masse nye muligheter:D
      Stor og god klem <3

    5. Såg herlig ut! Kan man bruke andre typer mel istedenfor speltmel? Jyttemel, sammalt grov spelt, sammalt rug?

    6. Åå, det så super godt ut 🙂 Tusen takk for overraskelse i posten i dag 😀 Og leste om det i shapeup i dag også 😉

    7. Du er lur du! Kaldheving er genialt, da er det ferskt og godt til frokost uten at man trenger å stå opp tidlig! Er oppskriften din egen? :):)

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg