GJØR BAKSTEN SUNN

I oppskriftene mine anvender jeg en del ingredienser som jeg stadig får spørsmål om.
Med de rette ingrediensene kan du lage så å si lage alle matretter, kaker eller desserter på en sunn, mager og proteinrik måte.
Jeg kjøper mine ingredienser på iHerb (du får 5 $ i rabatt ved bruk av koden OKE701), hos funksjonellmat eller hos MyRevolution.
Her kommer en liten forklaring på de viktigste ingrediensene i min bakst.


Sukrin
Sukrin er et naturlig søtstoff som har ca 75 % av søtsmaken til vanlig sukker.
Det er et helt kalorifritt produkt samtidig som det er naturlig.
Sukrin finnes også som melis, Sukrinmelis og som Sukrin+.
Sukrin+ er en blanding av sukrin og stevia. Dette gir et søtstoff som er dobbelt så søtt som sukker. Den noe bitre smaken fra sukrin er også borte.
Sukrin, sukrinmelis og sukrin+ får du kjøpt her.

Splenda
Splenda er et søtningsmiddel som er laget av sukker og som smaker som sukker, men du trenger kun  1/10 splenda i forhold til sukker. Det vil si at hvis du skal ha 10 dl sukker, trenger du bare 1 dl splenda.
Splenda fås kjøpt i matvarebutikken.

Stevia dråper
Stevia dråper finnes i utallige smaker. Her, på iHerb finnes de i alt fra sjokolade til bringebær.
Dråpene gir ingen kalorier, er naturlige og påvirker ikke blodsukkeret.
Sjokolade-, vanilje- og karamell /english toffee er mine favoritter. Dråpene kan kjøpes her og her. Disse bruker jeg i alt fra bakst, i kaffen og i kesamen.
 

Mandelmel
Mandelmel er et godt alternativ til hvetemel eller annen tørrvare.
Det har lav gi, få karbohydrater, er glutenfritt og inneholder vitaminer, mineraler, fiber og antioksidanter.
Mandelmel er rett og slett finmalte avskallede mandler som er fettredusert.
Mandelmel trekker til seg mye væske. Bytter du ut hvetemelet med mandelmel må du derfor tilsette mindre mandelmel enn hvetemel.
Du får tak i mandelemel her.

Kokosmel
Kokosmel er pulverisert fiber av kokosnøttkjøttet. Det inneholder mye vitaminer, mineraler, fiber og enzymer.
Dette melet inneholder få kalorier og karbohydrater og er uten gluten. Som mandelmel er dette et bedre alternativ til hvetemel, bare husk at kokosmel inneholder mye fiber og binder derfor mye vann.
Kokosmel kan kjøpes her.

Peanøttmel
Peanøttmel er ristede peanøtter som er finmalt og fettredusert.
Denne tørrvaren inneholder mye proteiner og fiber, lite fet og karbohydrater og er glutenfritt.
Kokos-, mandel- og peanøttmel kan brukes om hverandre.
Peanøttmel kan kjøpes her.

Pofiber
Pofiber er laget av potetens fruktkjøtt, og inneholder 70 % kostfiber.
Pofiber inneholder lite energi og er derfor perfekt å bruke om du vil lage en magrere og mer kalorivennlig bakst.
Produktet binder store mengder væske slik at baksten blir saftigere. Det er helt lukt- og smaksfritt slik at det kan tilsettes i alle typer matlaging.
Pofiber kan kjøpes her.

FiberFin
Fiberfin er tidligere hi-maiz og er et usynelig fiber. Det funger på samme måte som pofber. I oppskrifter kan pofiber og fiberfin byttes om hverandre.
Dette er et produkt du kan tilsette i alle bakevarer for å gjøre baksten mer fiberrik, helt uten smaksforskjell.
Produktet inneholder 60 % fiber og gir derfor økt metthetsfølelse.
Du får kjøpt FiberFin her.

Proteinpulver / bakepro
Proteinpulver er rett og slett proteiner i pulverform.
Dette blir som en tørrvare. I oppskrifter kan du bytte ut noe av melet / trørvarene med proteinpulver for å få et magrere og mer proteinrikt resultat.
MoccaProtein, kan kjøpes her, er min absolutte favoritt. Dette proteinpulveret har jeg brukt i mange år. Smaken er fantastisk og næringsinnholdet er perfekt.
Bakepro er et proteinpulver som er spesielt utviklet for å benyttes i bakevarer og varm mat. Bakepro har en nøytral smak og passer derfor i alle bakevarer. Det er heller ikke tilsatt søtstoff.
Bakepro får du kjøpt her.

FiberHusk
Fiberhusk er rett og slett fiber. Produktet inneholder hele 85 % fiber og ingen karbohydrater.
Det er et glutenfritt og kan også brukes av allergikere.
Det geniale med fiberhusk er at det trekker til seg væske og gjør baksten utrolig saftig, i tillegg til at det reduserer mengden tørrvare i baksten. Baker du og tilsetter fiberhusk, trenger du derfor mindre mel eller annen tørrvare. Fiberhusk binder også deigen sammen slik at den er lettere å jobbe med.
Produktet kjøpes her.

JBK-mel
Johannesbrødkjernemel kan brukes på samme måte som fiberhusk.
Det er laget av frøet som sitter inne i fruktbelgene fra Johannesbrødtreet.
Jbk-mel er smaksnøytralt. Det brukes som et binde- og fortykningsmiddel som gjør baksten saftigere.
Du får kjøpt jbk-mel her.

Sukkerfri Nesquik
Dette produktet bruker jeg for å tilsette sjokoladesmak i forskjellige retter eller over kesamen.
Oboy uten sukker inneholder 30% færre kalorier enn O’boy Original.
Her får du kjøpt produktet.

Kakaopulver
Jeg bruker forskjellige kakaopulvere.
For tiden bruker jeg dette rå kakaopulveret og Aware økologisk kakaopulver, fås kjøpt i matbutikken.
Du kan så å si bruke hvilke som helst kakaopulver, bare sørg for at det er et rent kakaopulver som ikke inneholder mange andre tilsetningsstoffer. Sukker hører ikke hjemme i et kakaopulver.

Vaniljepulver
Økologisk vaniljepulver er laget av ekte bourbon vanilje og er helt uten tilsetningsstoffer.
Det gir en deilig vaniljesmak i bakst.
Vaniljepulver kan kjøpes her.

Som du ser er listen min lang.
Jeg elsker å bake og har derfor mange ingredienser på mitt kjøkken.
Det er ikke nødvendig med alle disse ingrediensene.
De viktigste ingrediensene:
– Et søtsoff, sukrin er mest anvendelig
– En meltype, kokos- eller mandemel
– Fiberhusk
– Et proteinpulver
– Pofiber eller fiberfin
Med disse produktene i kjøkkenskapet kommer du langt og kan lage det meste.

Gjør baksten din sunn :grin:
Sunn mat er god mat.
Da er det bare å sette i gang med bakingen. 

Kristine

35 kommentarer
    1. Linken til moccaprotein fungerer ikke! Kan man få kjøpt denne i butikker eller bare på nettet? Og er en dyr?

    2. Åja, skrev feil 🙂 hehe. Men da prøver jeg det!
      Må bare si at du er en fantastisk inspirasjon, og at jeg har sånn tvangstanke om at jeg må sjekke bloggen din hver gang jeg går på dataen, haha!
      lurte på om du kunne legge ut litt flere oppskrifter som ikke bare er sunne dessert måltider, men mat som brød, rundstykker osv. Jeg er ikke så glad i søtt, spiser hverken sukker, hvetemel, havregryn, gjær, melk (kan ha litt i bakst) og begynner å bli ganske lei mat. Skal bestille litt fra funksjonellmat.no og trenger oppskriftinspirasjon!! Elsker å eksprimentere selv, men trenger gode utgangspunkt 🙂

    3. helene:
      Åja, du skrev iHerb på første kommentar.
      Brødet til Funksjonellmat har jeg testet, ja. Det kan jeg absolutt anbefale 🙂

    4. hei 🙂 var inne på iHerb og så dette lavkarbobrødet som de selger. har du prøvd dette? 🙂

    5. Maja Nordic:
      Jeg har skrevet noe lignende før, ja. Men nå har jeg noen nye ingredienser. Pluss at det har blitt mye spørsmål om dette i det siste 🙂

    6. christine:
      Jeg kommer nok til å hendvise til dette om det blir mye spørsmål, ja. Du må gjerne gjøre det samme 🙂

    7. Jane:
      Fiberfin kan du bruke som en tørrvare, altså som et mel.
      Fiberhusk kan du bare tilsette bittelitt av, ellers blir det bare deig 😉

    8. Hei, må forresten bare si at det du sier om splenda ikke er helt riktig. Det de mener
      med 1/10 er i forhold til vekt. 1 ss sukker er det samme som 1 ss splenda, men
      100 g sukker er ikke det samme som 100 g splenda 🙂

    9. Kjempebra innlegg, skal legge bokmerke på dette 😀 Men litt usikker, forskjellen på fiberfin og og fiberhusk egentlig? Hva gjør at du bestemmer deg for det ene eller det andre?
      Ha en fin dag! :))

    10. Tusen takk for nyttig informasjon! Elsker alle oppskriftene dine 🙂
      Tenker jeg burde prøve å ha fiberhusk i knekkebrødene mine 🙂

    11. Fantastisk innlegg! Jeg tror du hadde gått amok her i statene på whole foods. Der har de alt fra iherb og enda litt til, stående på hylla rett foran deg. Føler meg som en liten unge på julaften når jeg går inn der:p

    12. Takk for nyttig innlegg! 🙂
      Har kjøpt en del varer på iherb, men aner liksom ikke hva som er hva, og hva de forskjellige gjør, om jeg ikke finner en oppskrift.. :p
      Nå skal jeg tørre å eksperimentere litt mer 😉

    13. Ah, hærlig oversikt. Bruker dei fleste sjølv, emn skjønner at det kan virke som ein jungel for andre. Er det greit å henvise til dette innlegget når det blir mykej spørsmål og forskjellige ingr? Håper helga di blir fin!

    14. Hei Kristine.
      Vet du hvordan blandingsforholdet mellom sukrin og stevia er i sukrin pluss? 🙂

    15. Ser vi har veldig mange av de samme produktene. Jeg venter fortsatt på mitt proteinpulver, på tide å purre igjen (vi snakker bestilling i midten av juli). Og Sjokolademokka- kaffe a’la dedication vil jeg ha! Ha en super dag!

    16. Fin oversikt Kristine!:)
      En liten presisering bare: Sucralose er mange ganger søtere enn sukker. Splenda derimot er bare 1% (eller tilsvarende lite) av innholdet i Splenda. Resten er maltodextrin (et fyllstoff). 1 ss Splenda er derfor lik 1 ss sukker. Forskjellen er vekten på skjeen. 1 boks Splenda veier 125 g motsvarende 1 standard pose med sukker som veier 1 kg. 1 kg splenda og 1 kg sukker har imidlertid samme kcal-innhold.. (Men det skal mye til å bruke 1 kg splenda..;))

    17. Kan du ikke skrive et innlegg om hvordan man baker med Mandelmel? Hver gang jeg Prøver å bake med det, ender jeg opp med noe som både ser og smaker fælt… 😛 Det blir enten tørt, vassent, setter seg fast i form/muffinsform eller så klumper deigen seg veldig om jeg forsøker å røre inn piskede eggehviter.. Vet du hva jeg gjør galt?? 🙂

    18. Så mange fine tips, tror jeg innom helsekosten å kjøpe sukrin idag;)
      Er det likt splenda, i forhold til sukker? Lurer litt på å bestille fra iherb også.. Har noen
      spørsmål..:)
      Er det sånn at jeg ikke bør handle mer enn 200 for å unngå tollen? Hvor lang
      Levering har de?

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg