YNDIG BAKVERK

Skillingsboller er en av vårt kjæreste bakverk.
Selv er jeg oppvokst med navnet kanelsnurrer, men de går under navnet kanelbolle, kanelsnegle, skillingsbolle, osv, kjært barn har mange navn.
Originalnavnet, skillingsbolle, stammer mange år tilbake.
Lenge før kroner og ører.
Helt tilbake til den tiden da skilling var valuta.
For en fersk skillingsbolle kostet nemlig akkurat en skilling, ifølge Wikipedia.


Som dere kanskje skjønner, bakte jeg skillingsboller i går.
For å motivere meg selv enda mer med lesningen, satte jeg en bolledeig.
Deigen må heve en times tid.
Dealen var derfor den at om jeg leste bra den timen, så skulle jeg få nyte nystekte skillingsboller etterpå.
Jammen hjalp det virkelig på lese-lysten!
En gulerot vet dere, det skal ikke mer til for å lure hjernen.


Jeg husker godt da jeg var liten og bakte med mamma.
Det luktet skillingsboller, eller kanelsnurrer som vi kalte det, i hele huset.
Akkurat slik var det i går kveld, bare at denne gangen var det i mitt eget hus.
Jeg elsker lukten av gjærbakst.
For å ikke snakke om deigen.
Det er jo lov å spise av deigen når man baker :grin:
Å smake underveis er halve moroa, det vokser jeg aldri fra!
Nå skal det sies at min oppskrift på skillingsboller ikke er helt lik mamma sin.
Jeg byttet ut smør med kesam, sukker med sukrin, brukte grovere mel og tilsatte proteinpulver.
På den måten får du sunnere, magrere og mer proteinrike skillingsboller.
Smaken er fortsatt kjempe god.

Skillingsboller

4 dl spelt mel (eller annen meltype som bokhvete, hvetemel, eller lignende)
1 dl bakeprotein (kan byttes ut mot mer mel eller annet proteinpulver)
6 ss sukringold
1 -2 dl melk
100 g kesam
1/2 pose tørrgjær
1/2 ts kardemomme

Kesam
Sukrin+
Kanel

Bland sammen spelt mel, bakepro, sukrin, kardemomme og gjær.
Ha i kesam.
Varm opp melken til cirka 40 grader og hell halvparten i deigen.
Arbeid deigen sammen og tilsett mer melk om nødvendig.
Deigen skal ha en fast konsistens og ikke være for klissete.
Sett deigen til heving en times tid.

Når deigen er ferdig hevet, kjevler du den så ut til en rektangel.
Smør på kesam og stør over sukrin+ og kanel. La det være en tynn stripe på den ene siden uten kesam.
Rull deigen sammen som en pølse og skjær i tykke skiver.
Legg bollene på en bakeplate og la de heve i ytterligere 20 minutter.
Stek så på 220 grader i 10 -12 minutter.
Nyt.


Dette vil falle i smak hos både liten og stor.
Skillingsboller er en favoritt hos alle.
Det tar litt tid med tanke på at det er en gjærdeig som skal heve, men det er absolutt verdt ventingen.
Når du setter tennene i en lunken, saftig og smakfull bolle, vil du forstå hvorfor :grin:
Håper det smaker og ha en riktig fin søndag.

Kristine

41 kommentarer
    1. Hei, vet ikke om du kommer til å se denne kommentaren, men jeg lurte på om du brukte mager eller original kesam 🙂

    2. Okei takk!! 🙂 Hvor mange boller fikk du sånn ca? 😀 skal nemlig prøve meg på disse bollene til helga! gleder meg som bare pokker 😀

    3. Elisabeth:
      Du kan bytte det ut mer mer mel, men jeg tror resultatet vil bli veldig tørt om du bytter ut mot fiberfin 🙂

    4. Kan jeg bytte ut bakepro med fiberhusk eller fiberfin?? 🙂 har veldig lyst til å prøve disse ut!

    5. Nina:
      De hever ikke like bra som hvetemelbakst. Grov bakst hever seg av en eller annen grunn ikke så godt. Men de skal heve seg en del. Hadde du i varm væske? Om væsken er kald, vil de ikke heve seg.

    6. Noen andre som har hatt problemer med å få deigen til å heve? Har prøvd to ganger, men ingen av gangene har jeg fått den til å heve. Har fulgt oppskriften, så skjønner ikke helt hva som er galt 😛 Smaken er det ikke noe å si på, men harde, deigete boller er ikke helt optimalt uansett smak 😉 Noen tanker om hva som kan være feil?

    7. Åååh, det så utrolig godt ut!! Kjæresten min ELSKER kanelsnurrer, har bursdag på lørdag, men er på diett. Har du et ca næringsinnhold? Kanskje jeg kan overraske med bakst til bursdagsbarnet 🙂 Og tusen takk for en super blogg med masse positivitet og inspirasjon!! 🙂

    8. Gudda meg, dette fristet virkelig! Og ja, gjærbakst er virkelig søndagsglede for min del – man har god tid, kan nyte roen og bake som jo er så gøy! Men jett om jeg fikk MAX lyst til å teste ut dine skillingsboller nå! Er jo sååå godt! Supertips av oppskrift iallefall!! Bookmark right now!

    9. Du lager nesten alltid mer proteinrike versjoner av all norsk tradisjonsmat, som skillingsboller med kesam og proteinpulver og havregrøt med cottage cheese og kesam osv osv. Du trener jo mye og skulle dermed tåle karbohydratrik norsk mat bedre enn de fleste. Hvordan ville du sett ut hvis du hgadde spist brødskiver med salami og brunost, vanlig havregrøt med melk og bakst uten ekstra proteiner . Ville du slitt med overvekt du også da?

    10. TAKK for en sunnere oppskrift på skillingsboller. Dette er min absolutte favorittbakst, så dette skal jeg lage til lørdag når jeg skal sitte barnevakt 🙂

    11. Lagde disse i dag:) Fantastisk gode:) Min kjære ble superglad og synes disse var veldig gode:):)

    12. Elsker kanelsnurrer! Dette må prøves 🙂
      Men jeg har et spørsmål, ikke veldig relatert til dette innlegget da.. men når du sier du har kakaopulver i ting du lager, hvordan kakaopulver er det? Kjøpes det på nett? Hadde satt veldig stor pris på svar!

    13. Har det noe å si om man f.eks. har et egg i deigen i steden for kesam?
      Ser f.eks. Børges bolleoppskrift er helt lik, med unntaket av kesam/egget..
      =)

    14. Hvor mange boller ble det? Ca kaloriinnhold per stk?
      Vet at det må være slitsomt å få spørsmål om dette hele tiden,
      men de så VELDIG gode ut, og jeg går på diett.. Så jeg må
      passe på kaloriinntaket. Jeg leser forresten bloggen din hver
      dag 😉 Blir kjempemotivert av å følge deg! 😀

    15. hei igjen !
      Nå står jeg og baker skillingsbollene dine, men deigen er litt for klissete, kan jeg bare ta med mel i mel i ?

    16. Hvor mange boller ca får man av denne deigen, og hvor får man kjøpt speltmel?
      Bollene så skikkelig gode ut 🙂

    17. Takk for oppskrift 🙂 da blir det bake søndag på meg 🙂 vet du hvor mange kalorier det er i deigen ?

    18. Namnam! Et godt tips er også og bruke moste dadler og kanel som fyll. Da blir det kjempe gode, saftige og søte 😀

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg