YNDIG BAKVERK

Skillingsboller er en av vårt kjæreste bakverk.
Selv er jeg oppvokst med navnet kanelsnurrer, men de går under navnet kanelbolle, kanelsnegle, skillingsbolle, osv, kjært barn har mange navn.
Originalnavnet, skillingsbolle, stammer mange år tilbake.
Lenge før kroner og ører.
Helt tilbake til den tiden da skilling var valuta.
For en fersk skillingsbolle kostet nemlig akkurat en skilling, ifølge Wikipedia.


Som dere kanskje skjønner, bakte jeg skillingsboller i går.
For å motivere meg selv enda mer med lesningen, satte jeg en bolledeig.
Deigen må heve en times tid.
Dealen var derfor den at om jeg leste bra den timen, så skulle jeg få nyte nystekte skillingsboller etterpå.
Jammen hjalp det virkelig på lese-lysten!
En gulerot vet dere, det skal ikke mer til for å lure hjernen.


Jeg husker godt da jeg var liten og bakte med mamma.
Det luktet skillingsboller, eller kanelsnurrer som vi kalte det, i hele huset.
Akkurat slik var det i går kveld, bare at denne gangen var det i mitt eget hus.
Jeg elsker lukten av gjærbakst.
For å ikke snakke om deigen.
Det er jo lov å spise av deigen når man baker :grin:
Å smake underveis er halve moroa, det vokser jeg aldri fra!
Nå skal det sies at min oppskrift på skillingsboller ikke er helt lik mamma sin.
Jeg byttet ut smør med kesam, sukker med sukrin, brukte grovere mel og tilsatte proteinpulver.
På den måten får du sunnere, magrere og mer proteinrike skillingsboller.
Smaken er fortsatt kjempe god.

Skillingsboller

4 dl spelt mel (eller annen meltype som bokhvete, hvetemel, eller lignende)
1 dl bakeprotein (kan byttes ut mot mer mel eller annet proteinpulver)
6 ss sukringold
1 -2 dl melk
100 g kesam
1/2 pose tørrgjær
1/2 ts kardemomme

Kesam
Sukrin+
Kanel

Bland sammen spelt mel, bakepro, sukrin, kardemomme og gjær.
Ha i kesam.
Varm opp melken til cirka 40 grader og hell halvparten i deigen.
Arbeid deigen sammen og tilsett mer melk om nødvendig.
Deigen skal ha en fast konsistens og ikke være for klissete.
Sett deigen til heving en times tid.

Når deigen er ferdig hevet, kjevler du den så ut til en rektangel.
Smør på kesam og stør over sukrin+ og kanel. La det være en tynn stripe på den ene siden uten kesam.
Rull deigen sammen som en pølse og skjær i tykke skiver.
Legg bollene på en bakeplate og la de heve i ytterligere 20 minutter.
Stek så på 220 grader i 10 -12 minutter.
Nyt.


Dette vil falle i smak hos både liten og stor.
Skillingsboller er en favoritt hos alle.
Det tar litt tid med tanke på at det er en gjærdeig som skal heve, men det er absolutt verdt ventingen.
Når du setter tennene i en lunken, saftig og smakfull bolle, vil du forstå hvorfor :grin:
Håper det smaker og ha en riktig fin søndag.

Kristine

Siste innlegg