LUSEKATTER

Luciadagen 13. desember er rett rundt hjørnet.
I den anledning har jeg selvfølgelig bakt lusseboller :grin: også kalt lussekatter.
Proteinrike, sukkerfrie, saftige og gode.
Lussebollene var aller best nystekte og lune, men jeg vil tro de er like gode når de er blitt kalde.
Disse er så gode at de egentlig kan spise når som helst i julestrien.


Ifølge Wikipedia skal skikken med lussekatter skal ha oppstått i Tyskland på 1600-tallet.
Djevelen, da i form av en katt, ga barna juling, mens Jesus, i skikkelse av et barn, delte ut boller til alle snille barn.
For å holde den lysskye djevelen unna, ble bollene farget med lysende gul safran.
Jeg for min del er oppvokst med å gå lussiatog og mamma bakte alltid lusseboller.
Da jeg var barn hadde jeg lyst blondt hår ned til rumpen og dermed ble det gjentatte ganger jeg som var Lusia med lys på hodet.
Nå er det godt over ti år siden sist jeg gikk i tog, men lusseboller, det må jeg likevel ha hvert år.



Lussekatter

40 g kokosmel
30 g vaniljeprotein
1 ts fiberhusk
1/2 ts safran, eventuelt gurkemeie
1/2 ts bakepulver
2 ss sukrin
1 egg
1 eggehvite
3 ss melk

Bland alt god sammen.
Bruk hendene og kna deigen.
Om du vil tilsette rosiner, gjør det før du former bollene.
Form boller, S-ser eller hva enn du møtte ønske.
Stek på 160 grader i 20 minutter.


Om du vil ha en oppskrift på sunnere lussekatter med ingredienser du kan kjøpe på dagligvarebutikken, har jeg lagt ut det tidligere her.
Da kan luciadagen bare komme! :grin:
Svart senker natten seg
I stall og stuer.
Solen har gått sin vei,
Skyggene truer.
Inn i vårt mørke hus
Stiger med tente lys
Sancta Lucia, Sancta Lucia.

Kristine

19 kommentarer

Siste innlegg