LUSSEBOLLER


Da jeg stod opp i dag, gikk det opp for meg at Luciadagen og 13. desember allerede er imorgen!.
Da må det lusseboller til :grin:  også kalt lussekatter.
Jeg smalt sammen disse på under ti minutter
Proteinrike, sukkerfrie, saftige og gode.
Lussebollene var aller best nystekte og lune, men jeg vil tro de er like gode når de er blitt kalde.
Disse er så gode at de kan spise når som helst i julestrien. Eller ellers på året, for den saks skyld!

LUSSEBOLLER
5 stykker

30 g mandelmel
2 ss sukrin+
20 g fiberfin
1 ss kokosmel
1 ss fiberhusk
1 ts bakepulver
1/2 ts vaniljepulver
1/2 ts safran, eventuelt gurkemeie
1 egg
20 g smeltet smør eller kokosolje
50 g kesam
Rosiner, valgfritt

Bland sammen alle de tørre ingrediensene.
Tilsett så det våte.
Bland godt sammen og la deigen stå å svelle noen minutter.
Ta litt kaldt vann på hendene og form kusseboller. Pynt eventuelt med rosin om du ønsker det.
Stek på 160 grader i 25 -30 minutter.


Ifølge Wikipedia skal skikken med lussekatter skal ha oppstått i Tyskland på 1600-tallet.
Djevelen, da i form av en katt, ga barna juling, mens Jesus, i skikkelse av et barn, delte ut boller til alle snille barn.
For å holde den lysskye djevelen unna, ble bollene farget med lysende gul safran.
Jeg for min del er oppvokst med å gå lussiatog og mamma bakte alltid lusseboller.
Da jeg var barn hadde jeg lyst blondt hår ned til rumpen og dermed ble det gjentatte ganger jeg som var Lucia med lys på hodet.
Nå er det godt over ti år siden sist jeg gikk i tog, men lusseboller, det må jeg likevel ha hvert år. Jeg vokser aldri fra lussekattene!


Akkurat nå sitter jeg og gomler for meg selv.
Mmmm, så godt.
Da kan lussedagen komme! *Sancta Lucia, Sancta Lucia.*
Ha en strålende torsdag så lenge :grin:

Kristine

Siste innlegg