FAGKYNDIGE SVAR

Dere kom med mange flotte spørsmål til gjengen på Klinikk for Alle på Høvik under spørrerunden. Herlig!
Her er noen av svarene fra de fagkyndige; Bjørn Terje (kiropraktor), Kristin (fysioterapeut og kiropraktor), Joar (akupunktør og fysioterapeut), Morten (fysioterapeut og muskelterapeut) og Anders (ernæringsfysiolog, muskelterapeut og snart osteopat).
Det ble veldig mange svar i et innlegg. For de av dere som ikke har fått svar på spørsmålet sitt her, kommer jeg til å sende dere en mail i løpet av kvelden eller morgendagen. Dere skal alle få svar  :grin:

Spørsmål fra Thea:
Jeg sliter både med beinhinnebetennelse og smerter rett under og på innsiden av kneet. Beinhinnebetennelsen vet jeg kommer av mye løping.
Lurer derfor på om det er noe råd til hvordan jeg kan forebygge dette eller hvordan type behandling som kan hjelpe? Iser ned kneet og bruker knestøtte både under løping og styrketrening, samt at jeg teiper beinhinnen

Svar:
Hei.
Veldig viktig og bra at du har såler for å forebygge disse plagene. Disse bør være spesialtilpasset din fot. Dette korrigerer stillingen i fot og ankel noe som virker inn på belastningen både på beinhinnen og kneet.  Når foten heller innover påvirker dette også stillingen i kneleddet og gir også økt stress på strukturene på innsiden av kneet noe som kan gi opphav til knesmertene dine.
Jeg vil anbefale deg å få en fysioterapeut til å finne tilpassede øvelser for opptrening av muskulatur omkring kne og ankel for å få disse til å støtte og stabilisere kneet bedre og tåle mer belastning. Dette er øvelser for å få musklene til å «samarbeide» bedre i denne funksjonen og ikke øvelser direkte for å øke styrken i muskulaturen.
Ved noen tilstander kan også trykkbølgebehandling både for beinhinne og senefester i kne være effektiv behandling.
Kompresjonsstrømpe omkring legg ved løping kan ofte lindre plager ved beinhinnebetennelse og er litt lettere enn å tape hver gang.

Hilsen
Fysioterapeut Joar


Her er jeg under min behandling mot benhinnebetennelsen.

Spørsmål fra Sofia:
Gode tips for å holde seg best mulig under graviditet? Vil være sprek 🙂

Svar:
Hei Sofia,
Flott at du er opptatt av å holde deg sprek under graviditeten! Hvis du er frisk og har et ukomplisert svangerskap vil jeg anbefale deg å drive med fysisk aktivitet og trening helt fram til fødselen. Er det komplikasjoner underveis bør du snakke med jordmor eller fastlege om restriksjoner i trening. Også de som ikke har trent tidligere kan gjerne starte under graviditeten, men da begynne rolig og øke mengden gradvis. Både kondisjon og styrke er viktig. God kondisjonstrening kan være rask gange, sykling eller svømming. I styrketreningen bør du fokusere mest på stabiliseringsøvelser for bekken, kjernemuskulatur i mage og rygg, og styrkeøvelser for musklene mellom skulderbladene. Yoga er en god treningsform under graviditet, spesielt utover i andre halvdel når magen vokser, og det er en fordel med lavere intensitet og mindre belastning på ledd. Mange synes også trening i vann, f.eks. vannaerobic for gravide er en god treningsform der man ikke belaster ledd og muskler like mye. Ikke glem å gjøre knipeøvelser for bekkenbunnsmuskulaturen, da den ofte blir svekket under graviditet og etter fødsel.
Treningsformer som kan gi slag eller støt mot magen, ekstremsporter og dykking anbefales ikke. Unngå også overoppheting under treningen da det kan skade fosteret.
Vil du ha mer konkrete øvelser tilpasset deg kan en fysioterapeut hjelpe deg med det.
Lykke til!

Hilsen fysioterapeut og kiropraktor Kristin

Spørsmål fra Oda:
Hei!
Lurer på om og evt hva dere anbefaler av alternative behandlinger mot mageproblemer, noe ala det Kristine har (IBS)?
På forhånd tusen takk for svar 🙂

Svar:
Hei Oda!
Jeg bruker ofte en kombinasjon av osteopatisk behandling og ernæringsveiledning. Jeg synes disse to tingene utfyller hverandre godt, og gir bedre resultater sammen enn hver for seg. IBS er et svært sammensatt problem, og det trengs mer forskning på området før vi forstår dette problemet fullt ut. Det er svært individuelt med tanke på symptomer, intensitet, hvilke matvarer en tåler, osv. Jeg vil anbefale deg å starte med kostholdet. Kontakt gjerne en osteopat om du har mulighet til dette. Ofte er det en komponent av psykisk stress og/eller en traumatisk fortid hos IBS pasienter. Om dette også gjelder deg kan dette også være noe du burde ta tak i.
Jeg anbefaler deg å ta kontakt med ernæringsfysiolog for nærmere veiledning, da det er lettere å gi råd når en vet mer om symptomer og din historie. Ta gjerne kontakt med meg om jeg kan hjelpe deg.
Lykke til!

Mvh
Anders Kvarme, Ernæringsfysiolog

Spørsmål fra Jenny:
Lurer på hvordan man forebygger smerter i nedre del av korsryggen/på halebeinet? Mistenker at det oppstår pga inaktivitet i akkurat dette området, og spesielt ved sitting. Så lenge jeg trener, går eller løper kjenner jeg nemlig ingenting. Men etter én dags inaktivitet merkes det fort.

Svar:
Hei Jenny.
Takk for spørsmålet.  Å forebygge smerter går ofte ut på å styrke og forberede kroppen på belastninger i hverdagen. Det er ofte slik at det er totalbelastningene i hverdagen som gjør at man får plager og da er det viktig at ledd og muskulatur jobber bra sammen. Sitting øker bl.a. belastningen på mellomvirvelskivene i nedre del av ryggen, noe som kan gi smerter. Dårlig funksjon i overgangen mellom rygg og bekken kan i noen tilfeller gi refererte smerter til halebenet. En annen faktor som kan spille inn er sittestillingen din og hva slags type stol du bruker hver dag. Inaktivitet generelt vil ofte føre til nedsatt sirkulasjon til muskulatur og annet vev, som igjen da kan føles stiv og vond. Da føler mange at smerten «slipper» når man kommer i bevegelse. Det er mange årsaker til ryggvondter, derfor er det viktig å finne ut hva årsaken til nettopp dine plager er.
Jeg vil anbefale deg å få en undersøkelse av korsrygg og bekken hos kiropraktor, manuellterapeut e.l. Denne fagpersonen vil da kunne hjelpe deg med spesifikke råd for å forebygge plagene dine.
Lykke til!

Hilsen kiropraktor Bjørn Terje Bratt

Spørsmål fra Karine:
Ja, hva er egentlig en osteopat?
 
Svar:
Hei Karine!
Osteopati er en manuell behandlingsform, det vil si at det er primært hender som brukes til undersøkelse og behandling, på lik linje med manuellterapeuter, kiropraktorer og naprapater. Osteopaten undersøker ledd, muskler, bindevev og fascier, og er spesielt opptatt av å finne sammenhenger i kroppen. Ofte sitter ikke problemet akkurat der det er vondt, men er sammensatt av flere faktorer som bidrar til pasientens problem, og derfor er det viktig for osteopaten å undersøke hele kroppen. Kroppen er flink til å tilpasse seg ulike belastninger over tid, og det kan ta mange år med spenninger før «begeret» blir fullt og det renner over. Osteopaten er da ikke kun opptatt av hva som fikk begeret til å renne over, men hele begeret.

Mvh
Anders Kvarme, osteopat

Spørsmål fra Line:
Jeg har kronisk beinhinnebetennelse. Det skifter på hvor vondt det er, så jeg lytter til bena mtp løping. Finnes det noen øvelser/tøyninger/massasje jeg kan gjøre selv for å motvirke dette? Evt valg av sko? Jeg har forsøkt både fysioterapeut og lokalbehandling med kremer etc, men nå har jeg lyst til å prøve å se hva jeg kan gjøre selv. Og vær så snill å ikke si at jeg skal slutte å løpe…

Svar:
Hei Line.
Beinhinnebetennelse er noe som mange er plaget med og som kan være med å hindre en i å trene slik man gjerne ønsker. For det første skal jeg betrygge deg med å si at vi ikke skal be deg kutte ut løpingen. Det er viktig å opprettholde en viss grad av aktivitet, men at man tar hensyn og ikke løper like mye er viktig i opptrening/behandlingsfasen. Behandlingsmessig så kan du se i tidligere innlegg her hos Kristine på hva hun har gjort for å bli bedre i leggene etter mange år uten løping. Trykkbølgebehandling er bl.a. en effektiv behandlingsform. Det som er viktig i tillegg til behandling er at man har fokus på å styrke muskulaturen i leggen (både foran og bak) slik at den tåler støtene og belastningen som løpingen utgjør. Trening av denne muskulaturen, som all annen muskulær trening, tar tid så det er viktig med tålmodighet og ikke haste avgårde og begynne belastning for tidlig igjen. Eksentrisk trening er ofte det meste effektive. Eksentrisk trening er definert som: «når muskelen forlenges mens den utvikler kraft» hvor et eksempel kan være tåhev hvor man bremser mens man senker seg ned.
Når det gjelder valg av sko så er det viktig å finne ut om man f.eks. overpronerer eller har en nøytral fot. Ved overpronasjon så finnes det mange sko som hjelper men å kompensere for dette. Man kan også få foten grundig undersøkt og få en dynamisk spesialtilpasset såle som fordeler belastning optimalt.
Ikke nøl med å ta kontakt hvis du har flere spørsmål eller hvis du vil at vi skal gjøre en undersøkelse av problemet. Vi kan også hjelpe deg med trening, behandling og råd.

Hilsen
Kiropraktor Bjørn Terje

Spørsmål fra Linda:
Jeg lurer egentlig på om menneskekroppen er skapt for å ikke ha vondt etter hvert som man blir eldre? Kan man bli gammel og fortsatt ha en kropp som ikke verker? I så fall hvordan gjør vi det da? 🙂

Svar:
Hei Linda!
Alt er mulig  Menneskekroppen er vel ikke konstruert for å vare evig, men gjennom livet så er det mange ting vi kan gjøre for å ta best mulig vare på den. Noen viktige ting du kan ha fokus på er f.eks. å passe på at du har et bra kosthold da ernæring er kroppens byggesteiner og drivstoff i det daglige liv. Man bør også få jevnlig med mosjon/trening. Mange er ikke klar over at det ikke skal mer til enn 30 minutter med trening 3 ganger i uka for å få en stor helsegevinst. Sist men ikke minst så er det også viktig at man har en livsstil man er fornøyd med. Med dette mener jeg at man bør unngå å leve et liv fylt med stress og belastninger men heller et liv hvor man f.eks. prioriterer de to første punktene nevnt ovenfor.
Jeg har hatt flere kunder på klinikken som er over 80 år gamle og som aldri har hatt plager tidligere, og som heller ikke tar noen faste medisiner for høyt blodtrykk eller kolesterol. Så å bli gammel og ha en kropp som ikke verker er helt klart mulig  

Hilsen
Kiropraktor Bjørn Terje

Spørsmål fra Malene:
Hva er forskjellen på en fysioterapeut, en muskelterapeut, en kiropraktor, en osteopat og en muskelterapeut?
Lurer også på hva som er spesielt med klinilk for alle og hva som er deres visjon?

Svar:
Hei Malene.

Alle de profesjonene du nevner har forskjellige interessefelt de er utdannet innen. En fysioterapeut er utdannet innen bevegelsesapparatet og hvordan dette fungerer og påvirker vår kropp. Fysioterapeuter kan behandle alt fra senebetennelser og muskelskader, til å gi råd om trening og rehabilitering etter skader eller operasjoner. En kiropraktor er også utdannet innen bevegelsesapparatet og hvordan dette fungerer, men mer med et fokus på biomekanikk og hvordan ledd og nerver har et samspill sammen med bevegelse. En kiropraktor behandler alt fra korsryggsmerter og nakkeplager av diverse årsaker, til bl.a. isjiasplager, og hodepine relatert til f.eks. spenninger. Det mange ikke er klar over er at en kiropraktor også kan behandle andre leddrelaterte plager enn bare rygg som f.eks. skulderplager, hofteplager, kneskader mm. En osteopat er opptatt av å finne sammenhenger til folks smerter og plager i hele kroppen. De behandler ikke bare muskler og skjelett, men også bindevevsnettverket i kroppen. En osteopat behandler alt i fra nakke- og ryggplager, til hodepine, til ankel og fotsmerter. En muskelterapeut behandler muskelplager. Behandlingen består av forskjellige muskelteknikker som f.eks. massasje, triggerpunktbehandling og tøyninger. Vi finner ofte at en kombinasjon av behandling hos f.eks. kiropraktor og muskelterapeut kan ha en god effekt da ledd og muskulatur påvirker hverandre i veldig stor grad. En tverrfaglig tilnærming til plagene er da viktig.

Klinikk for Alle har en felles visjon om at tverrfagligheten skal stå i fokus. Med dette så mener vi at man skal samle flere profesjoner under samme tak eller kjede, og bruke hverandres kompetanse for å oppnå raskest og best mulig resultat for våre kunders plager. Pr. dags dato så består klinikkene av følgende profesjoner: kiropraktor, fysioterapeut, naprapat, osteopat, lege, ernæringsfysiolog, muskelterapeut, og akupunktur. Av disse profesjonene så er det mange som har forskjellige interessefelt og spesialfelt. Vi har f.eks. balansefysioterapeuter, øre- nese- hals- legespesialister, smerteleger, idrettsfysioterapeuter, barnefysioterapeuter, trykkbølgebehandling bare for å nevne noen. Her på Høvik så har vi kiropraktor, fysioterapeut, akupunktør, ernæringsfysiolog og muskelterapeut. Du kan besøke www.klinikkforalle.no for en mer utfyllende informasjon om Klinikk for Alle.

Hilsen
Kiropraktor Bjørn Terje

.
Jeg håper dere alle har hatt en god start på påskeuken.
Ha en herlig mandagskveld :grin:

Kristine

5 kommentarer
    1. Anonym:
      Hei du.
      Takk for koselige ord 🙂

      Når jeg vet så lite om deg er det vanskelig å gi noen konkrete råd.
      Du vil ikke miste muskelmasse om du fortsetter å spise gode mengder mat når du begynner å løpe.
      Pass på å få i deg masse sunn mat, ha det gøy med treningen og nyt livet 🙂

    2. jeg er en jente på 16, snart 17 år.
      fra i fjord sommer til denne julen slet jeg med en spiseforstyrrelse. jeg løp minst en halvtime hver dag, samtidig som jeg spiste alt for lite. Det resulterte i at jeg gikk ned kilo, og mistet menstruasjonen.
      Etter jul sluttet jeg å løpe og spise mye mer. Jeg trener nå kun ganske tung styrke. Jeg spiser også veldig mye nå, tenker overhode ikke på kalorier, og spiser så mye jeg klarer. Er det mulig å spise for mye?
      Målet mitt er å fortsette med styrketrening, noe jeg synes er kjempegøy, og få økt muskelmasse. men samtidig vil jeg begynne å løpe litt igjen. Mister jeg mye muskelmasse ved 30min løpetur 2 ganger i uka, og styrketrening 5-6 ganger i uka?
      Jeg elsker bloggen din, du er så motiverende på en fin måte! 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg