Det strides mye om hva som er sunt blant forskerene.
En ting de alle er enige om; at grønnsaker, krydder, urter, bær og frukt er sunt og gunstig for helsen vår.
Gled deg over naturens deilig spiskammer med masse vakre farger og smaker.
Fiber, antioksidanter, langsomme karbohydrater, vitaminer og mineraler finnes det godt av i grønnsaker, frukter og bær.
Flere studier viser at om du øker inntaket av grønnsaker, frukt og bær, gir økt vekttap.
De inneholder lite kalorier og metter derfor godt for mengden energi de gir.
Studier viser også at de som spiser grønnsaker, frukt og bær, har lavere risiko for å utvikle hjerte- karsykdommer,hjerneslag, høyt blodtyrkk, kreft og diabetes.
Grønnsaker finnes i uendelige varianter, her finnes det noe for en hver smak!
I Norge spiser vi langt mindre grønnsaker enn i andre land i Europa. I gjennomsnittes spiste hver og en av oss kun 45,7 kg grønnsaker i løpet av 2008.
Gulrøtter og tomater tropper tronen, mens løk, agurk og hodekål følger etter.
Grønnsaker trenger absolutt ikke være kjedelige eller smakløse.
Her er noen av mine favoritt oppskrifter.
– Wok grønnsaker etter eget ønske (favorittene her er paprika, brokkoli, purre og sopp) i en panne med litt soyasaus, hvitløk, chili og ingefær.
– Bak grønnsaker i store biter (jeg bruker brokkoli, paprika, tomat og rødløk) i ovnen på 200 grader i 30 – 40minutter.
– Tørkede tomater er en gjenganger. Tomater delt i to, stekt på 175 grader i en time.
– Thai-wok med ønskede grønnsaker (jeg bruker blomkål, gulrot, paprika, rødløk) med litt curry paste, chili og kokosmelk.
– En god salat med dine favoritt grønnsaker og en hjemmelaget vinaigrette (extra virging oliven olje, hvitvinsedikk, dijon sennep, salt og pepper)
Ta med deg noen nye typer grønnsaker, frukt og bær neste gang du er på butikken
Kristine ♥
Referanser:
Norkost 3. 2012. En landsomfattende kostholdsundersøkelse. Helsedirektoratet
John JH, Ziebland S, Yudkin P, Roe LS, Neil HA, 2002. Effects of fruit and vegetable consumption on plasma antioxidant concentrations and blood pressure: a randomised controlled trial. Lancet.
Ledoux TA et al 2011. Relationship of fruit and vegetables intake with adiposity; a systematic review. Obesity Reviews 12.
Earl S. Ford, M.D., 2001. Fruit and Vegetable Consumption and Diabetes Mellitus Incidence among U.S. Adults. Preventive Medicine, Volume 32
k:
Takk for det. Jeg har ikke brukt brokkoli i bunn, kun blomkål, Takk for tipset 🙂
God søndag 🙂
Mona:
Ja, det er det virkelig. Det finnes noe for alle.
Føler meg ikke så veldig mye bedre dessverre. Håper i morgen er dagen. Tusen takk 🙂
Linda:
Jeg skal få det opp i løpet av uken 🙂
Gleder meg til innlegg om hvordan man kan spise mer grønt 🙂
Ja, det er så mye forskjellig frukt og grønt som er så godt.:-) Og det er jo perfekt å småspise mellom måltidene også.
Håper du har mindre smerter nå og at du føler deg mye bedre. Ønsker deg fortsatt kjempe god bedring.<3
Du hedrer det grønne, og jeg hedrer deg 😉 Jeg er veldig glad i grnnsaker, synes det var veldig pennende med brokkoli i pizzabunn. Ble kjempegodt 😉 ha en fin søndag videre. Håper du har mindre vondt i dag.
Karianne:
Hei igjen du 🙂
Nå som jeg har så vondt i kjeven, har jeg ikke sovet, nei.
theresekristina:
Generelt spiser vi for lite grønt. Supert at du allerede er god til det 🙂
Janne:
Det var et godt spørsmål Janne. Jeg skal lage et innlegg på det 🙂
men hvordan spise mer grønt? =)
Kjekt med sånne innlegg! Sjølv om eg allereie ete ein god del frukt og grønnsaker så gjer slike innlegg motivasjon til å handle og lage meir 🙂
Du svarer på mailen min halv fire på natta og blogger åtte om morgenen! Sover du aldri?
Fint innlegg. Liker informativt 🙂