UNNGÅ HØSTDEPRESJON


Høsten er godt i gang. Det er blitt kaldere og mørkere.
Viste du at flere tusen nordmenn lider av høstdepresjon hvert år? Jeg har vært der flere ganger selv. Mangel på lys fører til mindre energi, økt appetitt og dårligere humør. 

Det er flere ting du kan gjøre for å bedre høsten.
Her er mine tips til å unngå høstdepresjon:
Få nok lys
Vi ser solen såpass lite på denne tiden av året. Bruk noen minutter ute når det først er sol!
Utover vinteren er det ofte slik at det er mørkt når vi drar på jobb eller skole og det er mørkt når vi skal hjem. Om du har tid, ta en pause midt på dagen i dagslyset, eller ta med lunsjen ut. Eventuelt kan en lyslampe være til hjelp for innebruk. 

Spis regelmessig
Pass på å få i deg balanserte måltider med en god porsjon protein (kjøtt, fisk, fugl, egg, kesam, ost, skinke, osv), sunt fett (egg, meierismør, kokosolje, avokado, nøtter, osv) og langsomme karbohydrater (frukt, grønnsaker, fullkornsprodukter). Riktig å sunn mat gir både bedre kroppsfølelse, energi og humør. 
Vær fysisk aktiv
Regelmessig trening er bra. Gjør noe du liker. Gruppetimer, styrketrening, tur i skogen, løping, yoga, dans, osv. Eventuelt kan du ta trappene isteden for heisen eller gå til jobb. Vær litt aktiv hver dag, det er ikke så mye som skal til!
Se de positive tingene
Når humøret synker føler mange at de ikke strekker til og man får et negativ tankemønster. Forsøk heller å være din beste venn. Skryt av deg selv for de små tingene du gjennomfører og se de positive hendelsene hver dag. Om det så er at du gikk ut med søppelen eller at en fremmed smilte til deg på gaten. Selv de minste gledene, lyser opp hverdagen!
Ta kosttilskudd
Jeg anbefaler alle mine pt-kunder å få i seg mulitvitamin, d-vitamin og omega3 på vinterhalvåret.
D-vitamin er spesielt viktig da kroppen vår ikke får dannet nok d-vitamin på vinterhalvåret. Huden vår danner nemlig dette vitaminet på sommerhalvåret ved at sollyset treffer huden. Det er sett flere sammenhenger mellom mangel på d-vitamin og depresjon. 

Slapp av med god samvittighet
Er du sliten og slapp, gi deg selv tid til å slappe av. Og når du først hviler, glemt alt du skulle og burde ha gjort, slapp av med god samvittighet og nyt minuttene med hvile. Noen ganger er det ikke mer enn en halv times tid som skal til for å fylle på energilagrene og som gjør at du føler deg bedre.
Gjør noe hver dag som gleder deg
Det kan være små ting som å ta en kaffe med en venninne, gå en tur i skogen, ta en varm dusj eller noe helt annet. Sett av noen minutter hver dag hvor du gleder deg og nyter det du gjør.

Håper du går lys høst og vinter i møte:grin: 

Kristine ♥

12 kommentarer

Siste innlegg