KARAMELLER I LANGE BANER

God søndag herlige lesere!
Jeg startet søndagsmorgenen med å lage en stor porsjon karameller. Hver jul ender jeg alltid opp med å lage flere porsjoner med karameller, fordi karamellene blir spist opp før julaften! Derfor tenkte jeg i år at jeg skulle være smart og lage en kvadruppel porsjon, slik at det skal holde en stund. Nå er jeg spent på å se hvor lenge karamellene holder, om jeg klarer å la det være igjen noen til juleaften eller ikke. Jeg elsker nemlig karameller! Seige, klissete, søte og utrolig gode! Karameller er perfekt til kaffekosen, som en del av julebaksten eller når du har lyst på en liten godbit.
Under følger et par av mine karamellfavoritter – her får du karameller i lange baner. Uansett hvilken variant du velger, så lag dobbel oppskrift. Jeg kan love deg at de forsvinner fort. Enjoy!

Karameller med vikingmelk

1 boks vikingmelk
0,5 dl sukringold*
2 ss fibersirup eller annen sirup
1 liten klype salt, valgfritt

Ha alle ingrediensene i en stor bolle og rør om med en skje.
Sett bollen i mikroen på maks effekt i 6 -8 minutter.
Ta ut bollen et par ganger og rør om.
Du kan også koke karamellene i kjele. Da må de kokes i cirka 40 minutter.
Hell massen i små former eller bruk en stor bakepapirkledd form.
Avkjøl i kjøleskapet.
Er du utålmodig som meg, kan du sette karamellene 15 minutter i fryseren. Mmmm….

*Du kan bruke vanlig sukrin også, når du koker karameller. Jeg foretrekker sukringold da smaken blir rundere. Sukrin ene og alene kan også gi en litt kald smak. Bruker du sukrin anbefaler jeg at du i hvert fall bruker 50 / 50 sukrin og sukringold.

Karameller med fløte

​2 dl fløte
1 dl sukringold
1 ss smør
2 ss fibersirup
1/2 ts økologisk vaniljepulver

Bland alle ingrediensene i en bolle og kok i 7 – 8 på sterk varme i mikroen.
Du kan også koke karamellene i en tykkbunnetkjele. Da må de koke i cirka 40 minutter.
Massen skal koke til den er brun og tykk.
Ta opp litt masse med en skje for å se om den er ferdig. Stivner karamellene raskt i kantene er de klare.
Hell karamellen over i former eller bruk en form kledd med bakepapir.
Sett form / formene i kjøleskapet til karamellene har stivnet.

Karameller med mørk og hvit sjokolade

2 dl fløte eller vikingmelk
1 dl sukringold
1 ss smør
2 ss fibersirup
1 liten klype salt, valgfritt
1/2 ts økologisk vaniljepulver, valgfritt
40 g hvit sjokolade
40 g sukkerfri sjokolade

Kok karamellen som beskrevet over.
Hakk sjokoladen i biter og legg i bunnen av små former. Du kan også bruke en stor bakepapirkledd form. Strø da den hakkede sjokoladen utover formen. Hell den ferdig kokte karamellen over og sett i kjøleskapet til karamellene har stivnet. Bruker du en form, skjærer du karamellen i biter før servering.

Pepperkakekarameller

1 boks vikingmelk eller fløte
0,5 dl sukringold
2 ss fibersirup
1 liten klype salt, valgfritt
1 ss kanel
1 ss malt ingefær
1/2 ss malt nellik
1/2 ss malt kardemomme

Ha alle ingrediensene i en stor bolle og rør om med en skje.
Kok som beskrevet over.
Hell massen over i former eller i en kakeform kledd med bakepapir.
Avkjøl i kjøleskapet.

Sjokolade med karamell

Sjokolade
3 ss kakaosmør
2 ss kakaomasse
2 ss kokosolje
2 ss sirup
2 ss rått kakaopulver
1 ts rått vaniljepulver
1/2 ts himalayasalt

Ha alt i en bolle og smelt over vannbad eller i ovnen.
Om du bruker ovnen setter du ovnen på 50 grader. Når ovnen er varm, setter du bollen i ovnen og setter ned gradene til 40 grader. Smelt sjokoladen i ovnen med døren på gløtt. Rør om av og til.
Når alt er smeltet heller du sjokoladen over i former.
Sett kaldt mens du lager karamellen.

Karamell
1 boks vikingmelk eller fløte
0,5 dl sukringold
2 ss fibersirup

Kok karamellen som beskrevet over.
Når karamellen er ferdig heller du den over i formene med sjokoladen.
Avkjøl i kjøleskapet.

Andre smaksvarianter
Jeg synes nøytrale karameller er knall gode i seg selv. Mine smaksfavoritter er varianten rett over med sjokolade og når du tilsetter salte nøtter i karamellformene. Det er noe med de myke og saftige karamellene som passer perfekt til crunchy og salte nøtter. Det er godt det!
Andre smaksvarianter du kan bruke er å tilsette hempfrø, havsalt, rosiner, knuste kaffebønner. Du kan lage en rocky road variant med marshmallows, sjokolade og nøtter, du kan lage en mørk sjokoladevariant ved å røre inn hakket mørk sjokolade i den varme karamellmassen eller en hvit sjokoladekaramell ved å røre inn hakket hvit sjokolade. Mulighetene er mange! Her er det bare å bruke fantasien og lage karameller i lange baner :grin:

Kristine ♥ 

12 kommentarer
    1. Dette skal testes ut! Veit du hvor mange kcal det er i en ca? Eller hele oppskriften? Tenker da på den første oppskriften:)

    2. Lene:
      Vikingmelk gjør at karamellene smaker en anelse brunost på en måte, mens med fløte blir det mer vaniljesmak 🙂

    3. Ser superdeilig ut! ^_^
      De gangene jeg har laget karamell/fudge med vikingmelk har de “smeltet” veldig raskt i romtemperatur. Har du noen tips til hvordan de kan holde seg lenger?

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg