EDAMAME – EN FAVORITT

Første gang jeg smakte edamamebønner var på en sushi restaurant. Etter det var jeg frelst. Edamame er blitt en favoritt på kjøkkenet og før jeg dro på ferie spiste jeg det så og si hver dag! Har du smakt edamame?

SONY DSCEdamamebønner er hele, umodne soya bønner. I Norge selges de stort sett frosne, enten innkapslet i skallet sitt, som ikke skal spises, eller pillede hvor du kun for edamamebønnene. Jeg kjøper de på Kiwi eller Meny der hvor de fryste grønnsakene ligger. Edamame smaker utrolig godt, noe som er hovedårsaken til at det er blitt en favoritt hos meg, men bønnene har også mange helsefordeler. 

SONY DSC

Proteinrike
Protein er viktig for helsen vår. Det vet vi fra før av. Edamame er en god plantebasert proteinkilde. En porsjon på cirka 100 gram, inneholder omtrent 12 gram protein. I motsetning til de fleste plantebaserte proteinkilder, gir edamamebønnene et fullverdig proteininnhold med alle de essensielle aminosyrene, selv om det ikke er like høyt som i animalsk protein. 

Har liten påvirkning på blodsukkeret 
Selv om edamamebønner inneholder karbohydrater, inneholder de også en rekke fiber og de skårer lavt på den glykemiske indeksen, som er et mål på hvor mye en matvare øker blodsukkeret. 

Inneholder mye vitaminer og mineraler
Edamamebønner har et høyt innhold av en rekke vitaminer og mineraler, så vel som fiber. Du får blant annet mye folat, magnesium, vitamin K og jern i bønnene. 

Kan redusere risikoen for brystkreft
​Soyabønner og brystkreft er omdiskutert. Flere studier viser at et høyt inntak av soyabønner og soyaprodukter kan redusere risikoen for brystkreft. Det ser ut til at et høyt inntak tidlig i livet, kan beskytte mot brystkreft senere i livet. Noen studier viser ingen beskyttende effekt. Her må det altså mer forskning til. 

SONY DSCEdamamebønner er en god og næringsrik bønne som flere burde ta i bruk i kostholdet sitt. Selv synes jeg virkelig at en håndfull edamame setter en ekstra piff i salaten eller omeletten. Prøv det neste gang. Det både smaker godt og gjør godt :grin:

Kristine ♥

4 kommentarer

Siste innlegg