God morgen ♥ I går hadde jeg en skikkelig bakerunde hvor jeg bakte kanelknuter med spelt. Tidligere i uken sa nemlig bestevennen at han hadde så lyst på skillingsboller. Jeg overrasket han derfor med kanelknuter i går kveld. Gjett om han ble fornøyd!
Gjærbakst er noe av det beste jeg vet. Spesielt når baksten er lun og det dufter deilig i hele leiligheten! Disse kanelknutene med spelt blir ordentlig saftige og gode. De smaker omtrent som vanlige kanelknuter. Bestevennen utbrøt ‘er disse virkelig en sunnere variant?’. Jeg kan garantere deg at kanelknutene vil forsvinne raskt!
Kanelknuter er rett og slett skillingsboller, kanelsnurrer, kanelboller, ja, kjært barn har mange navn, hvor du lager en knute av deigen. Om du aldri har laget kanelknuter før, kan du se denne enkle filmen som viser deg hvordan. Eventuelt kan du også lage vanlige kanelsnurrer.
Kanelknuter med spelt
Ca 20 stykker
700 g speltmel
100 g fiberfin, eventuelt mer speltmel
1 pose tørrgjær
130 g sukringold
1 ss honning
1 ts kanel
1 ss kardemomme
5 dl melk
100 g kesam
50 g smør
Fyll
Sukringold
Kanel
Smør
Bland sammen speltmel, fiberfin, tørrgjær, sukringold kanel og kardeomme. Varm opp melken til 40 grader sammen med smøre og honning slik at det smelter. Bland alt sammen og elt godt. Tilsett eventuelt mer mel om deigen blir løs. La deigen heve i 45 -60 minutter.
Når deigen er hevet ferdig, kjevler du den ut til en rektangel. Smør på et tynt lag med smør, og strø over kanel og sukringold. Brett den ene delen av rektanglen inn mot midten og brett så den andre delen over slik at de to delene dekker hvernadre. Skjær den sammenbrettede rektangelen i 1,5 -2 centimeter tykke biter på tvers. Hold fast i hver ende av bitene og strekk dem litt ut før du tvinner deigbiten, og deretter ruller den sammen til en knute. Sett kanelknutene på en bakplate og etterhev i 30 minutter.
Stek på 225 grader i 10 -12 minutter.
Du kan tro vi spiste kanelknuter og koste oss i går kveld. Mmmm… Til tross for at jeg bakte rett over tjue kanelknuter, var det bare tre stykker igjen i dag morgens!
Da er det bare å sette seg ned med et par kanelknuter og nyte til det fulle. Håper det smaker og at du får en herlig søndag
Kristine ♥
Chas
Det er fikset 🙂
Hei!
Ehm, litt forvirra her. Det står ikke i fremgangsmåte hverken når du skal ha i honning, eller kesam. Jeg er også litt forvirret om det skal sukrin både i deigen, og oppå.
Nei, det må litt honning eller sukker til for at gjæret skal aktiveres. Du kan droppe det, men da vil de ikke heve like bra 🙂
Kan honningen byttes med sukrin gold?
Anonym:
Det er vel snakk om mengden. På samme måte som et barn kan spise litt sukker, kan han / hun også spise litt sukrin 🙂
Hvilken søtning ville du brukt dersom de skulle spises av små barn? Typ 2 år, så honning går fint, men usikker på sukrin
Ida:
Jeg bruker vanlig, men jeg vil tro du kan bruke det du ønsker 🙂
Anonym:
Aner ikke desverre, er ikke noe opptatt av slikt.
Mager kesam, vanlig kesam eller vaniljekesam? Har du erfaring med å prøve de forskjellige, eller holder du deg til den originale?
Har du næringsinnhold på disse? 😀
hverdagslivetivollen:
Øvelse gjør mester da 🙂
oda:
Ja, det kan du gjøre. Du kan bruke hvilke som helst mel 🙂
Katharina:
Kos deg med bakingen 🙂
Pie in the sky:
Ja, de ble super gode 🙂
Fysioterapeuten:
Tusen takk. Hyggelig at du synes det 🙂
Så inspirerende blogg du har! 🙂
Disse så bare helt fantastisk ut! 🙂
Nå skal jeg bake de. Gleder meg 😀
dei såg aldeles nydelige ut!! e det mulig å bruka fibra fullkornshvetemel istedenfor fiberfin? 🙂
ååh ser virkelig nydelig ut 🙂 er ikke så god på gjærbakst jeg 😉