PROTEINKILDER SOM IKKE ER ANIMALSKE

God lørdags morgen ♥

 Nå skal jeg fortelle dere noe morsomt. Jeg ble i hvert fall ganske så sjokkert når jeg fikk vite det. Etter tyve år som kjøttspiser, har nemlig lillebroren min bestemt seg for å bli vegetarianer. Som overbeskyttende søster med ernæringsutdannelse, føler jeg selvfølgelig at jeg må passe på at han får i seg nok næringsstoffer. En av de tingene jeg da er opptatt av, er at han får i seg nok proteiner. Proteiner er kroppens byggestener og er livsnødvendig for oss. Som mange vet, inneholder kjøtt, fisk, egg og melkeprodukter mye protein. Men hvordan er det da for vegetarianere eller andre som av ulike årsaker ikke vil spise så mange animalske produkter. 
Her har du en liste over proteinkilder som ikke er animalske og hvor mye proteiner de inneholder.

Linfrø
Linfrø inneholder en rekke næringsstoffer som zink, omega- fettsyrer, magnesium og jern. 1 håndfull på cirka 30 g linfrø inneholder omtrent 5 gram protein.

Linser
Linser inneholder godt med fiber, folat, kopper og magnesium. Linser er, sammen med bønner og kikerter, en av de beste plantebasserte proteinkildene. 1 porsjon linser på 100 gram inneholder omtrent 9 gram protein.

Brokkoli
Brokker er super mat! Grønsaken er spekket med vitamin C, vitamin K, fiber og jern. 1 porsjon brokkoli på cirka 100 g inneholder 3 gram protein.

Havregryn
Havregryn er en av verdens sunneste korn, full av fiber, magnesium, vitamin B1 og en rekke andre næringstoffer. 1 porsjon havregryn på crika 2 dl inneholder cirka 12 gram protein.

Mandler
Mandler er som mange andre nøtter en sunn matvare som tilfører mange næringsemner, blant annet fiber, magnesium og vitamin E. 1 håndfull mandler gir omtrent 6 gram protein.
Quinoa
Bytt ut den vanlige risen med quinoa med jevne mellomrom. Quinoa inneholder godt med fiber og antioksidanter. 1 porsjon kokt quinoa på 100 gram inneholder omtrent 5 gram protein. 

Edamebønner
Edame er en soyabønne som inneholder godt med folat, vitamin K1, jern og kopper. 1 porsjon edamebønner inneholder omtrent 12 gram protein. 

Kikerter
Kikerter, i likehet med linser, inneholder godt med fiber, sink, vitamin A, vitamin K og flere andre livsviktige næringstoffer. 1 porsjon kokte kikerter på crika 100 gram, inneholder omtrent 9 gram protein. 

Peanøttsmør
Hvem liker vel ikke peanøttsmør? Velg en variant med så lite tilsetningsstoffer som mulig. Peanøttsmør inneholder fiber, magnesium og protein. 1 stor spiseskje med peanøttsmør inneholder omtrent 7 gram protein.  

Håper du fikk noen tips til noen litt annerledes proteinkilder. Protein trenger altså ikke bety kjøtt, fisk eller kylling :razz:
 

Kristine ♥

Siste innlegg