FÅ BEDRE KONTAKT MED RUMPEN

Rumpe er i vinden som aldri før, noe jeg synes er vel og bra. En veltrent rumpe er ikke bare fint å se på, rumpemuskulaturen har også mange viktige egenskaper. Rumpen sørger blant annet for at vi kan utvikle kraft til å gå og stå. Det er faktisk kroppens sterkeste muskel! 

Det finnes mange tips og råd når det gjelder rumpetrening. Selv foretrekker jeg tung belastning etter aktiveringsøvelser. Ettersom rumpen er kroppens sterkeste muskel, er det også logisk at den tåler godt med belastning / vekt. Likevel er det ikke alltid slik at vi får god kontakt med rumpemuskulaturen om vi pøser på med tunge vekter. Når jeg snakker om god kontakt, mener jeg når du kjenner at rumpemuskulaturen jobber og at selve rumpen bidrar med så og si all sin muskulatur til å gjøre den aktuelle bevegelsen. 

Selv gjør jeg alltid aktiveringsøvelser før jeg starter med tunge vekter på øvelser som knebøy og hip thrust. Aktiveringsøvelser, altså at du gjør øvelser med for eksempel en treningsstrikk, vil si isolasjonsøvelser for å skape nettopp god kontakt med den muskelaturen du skal bruke. Når du gjør aktiveringsøvelser før du setter i gang med de tunge løftene dine, er det større sjanse for at du får god kontakt med den riktige muskulaturen som du ønsker å trene. Det finnes utallige aktiveringsøvelser. Jeg pleier å gjøre øvelsene under; hofteabduksjon, hofteekstensjon og knebøy med strikk. 

Bilde lånt fra google.

Jeg begynner også alltid med lettere vekter og jobber meg så oppover. Det vil si at om arbeidssettet mitt på hip thrust er 100 kilo, går jeg ikke rett på denne vekten. Da starter jeg lett med for eksempel 50 kilo, for så å ta ett nytt sett på 70 kilo og deretter gå til arbeidsettene på 100 kilo. Da føler jeg at jeg får bedre kontakt, enn om jeg bare hopper rett på tunge vekter. 

Et annet tips er også å tenke på den muskulaturen du skal bruke. Altså, gjør du hip thrust og skal trene rumpemuskulaturen, tenker du på rumpen slik at du påvirker nervesystemets evne til å sende signaler til nettopp rumpemuskulaturen. Skvis godt!

Håper du fikk noen tips som gir deg litt bedre kontakt med rumpen :razz: God rumpetrening!

Kristine ♥

14 kommentarer

Siste innlegg