MAT MOT SØTSUG

Søtsug er noe jeg får spørsmål om titt og ofte. I en studie så man at så mange som 97 % av kvinner og 68 % av menn, opplevde cravings. Det er mye! Heldigvis er det noen matgrupper som kan gjøre at du får bedre kontroll over søtsuget.

Smoothie
Er det is eller noe kremet du har lyst på, kan det være en ide å lage seg en smoothie. Fyll på med søte frukt og bær for å tilfredstille søtsuget, og tilsett egg, proteinpulver, kesam eller lignende for å tilføre fett og proteiner som vil hjelpe på sultføelsen. 

Lett brus
Lett brus er jo veldig søtt, så å ta seg et glass brus kan hjelp mot søtsuget. Noen ganger er det ikke mer enn det å få litt søt smak i munnen som skal til!

SONY DSC

Proteinbar
Har du skikkelig søtsug, kan en proteinbar hjelpe deg. Flere av variantene som er på markedet i dag, er sukkerfrie og inneholder godt med protein samtidig som de smaker godt. Du får dermed en følelse av å spise noe søtt og sjokoladeaktig, samtidig som det gir kroppen viktige næringsstoffer.

Dadler
Dadler smaker veldig søtt samtidig som de inneholder jern, fiber, kalium og andre viktige næringsstoffer.

Bær
Bær er ikke bare kalorivennlige, de smaker også søtt samtidig inneholder mye antioksidanter.

Frukt
Frukt er naturlig søtt samtidig som det inneholder fiber, vitaminer og mineraler. Når søtsuge virkelig slår inn, demp det med frukt som druer, banan og mango.

Disse seks tingene synes jeg hjelper mot søtsug. Men, er det slik at du støtt og stadig har søtsug, må du ta en nærmere titt på ditt daglige kosthold. Det å ofte ha søtsug er et tegn på at noe ikke er som det skal. Kanskje spiser du for lite, eller har feil balanse i kostholdet. Søvnmangel og stress kan også føre til et økt søtsug. 
Håper du fikk noen gode tips :razz: 

 

Kristine ♥
 

                                                                                                                                                                    Kilde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12612163

12 kommentarer
  1. Emma:
   Jeg sliter ikke så mye med søtsug selv, så har aldri testet det du skriver der. Men om du synes det fungerer, er jo absolutt det tipset bra 🙂

  2. Anonym:
   Det er jo litt som jeg sier på slutten der at om man slitet mye med søtsug, så må en se på kostholdet sitt og da er bra sammensatte måltider prioritet en.
   Selv har jeg så og si aldri søtsug, bortsett fra et par dager rett før kvinneuken. Da er det greit å ha noen reserveløsninger 🙂

  3. Både lettbrus og proteinbarer kan hjelpe, men kan også ha fullstendig motsatt effekt! De fleste kommer derimot langt ved å spise en grønnsak hver gang søtsuget er der, det fylle godt og gir magen noe å jobbe med.. Også gode fett og proteinkjelder som feks egg er hjelpsomt. Og… En god kopp te!
   Tror også at søtsug ofte handler mer om vaner enn om et reelt fysisk behov. Om man er vandt med å forbinde “mat” og “kos” bil en lettere føle behov for den søte maten når en skal kose seg..

  4. Jeg synes noen ganger frukt o.l hjelper, men at det av og til kan virke mot sin hensikt å spise noe søtt for å dempe søtsug; at jeg heller bare får lyst på mer. Mer proteiner hjelper selvfølgelig, men noen ganger synes jeg det hjelper vel så mye med andre sterke eller “motsatte” smaker kan hjelpe, f.eks. peppermynte/ eucaluptys (som pastiller, eller i te), sitron, ingefær, hvitløk, chili etc. Har du noen synspunkter på det?

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg