SUKKERFRIE SPELTBOLLER MED KESAM

                                                                                                                                                                                          Inneholder add-linker

To oppskrifter på rad. Det skjer ikke så ofte her inne! Denne helgen blir det derimot slik. Jeg har nemlig ikke så mye annet spennende å komme med. I går lå jeg i sofaen og så på serier hele dagen, helt til jeg skulle være sosial i sekstiden på kvelden. Jeg gjorde ingen verdens ting! Det var deilig og etterlengtet! I dag har jeg tatt meg en rolig søndagsmorgen, vært med på en mash crossfitøkt, bakt boller og skal snart møte en venninne. Da blir det to oppskrifter på rad. Jeg håper likevel det er greit, for jeg er rimelig sikker på at gjærbakst er noe de aller fleste liker godt. Nybakte, lune boller er noe jeg alltid sier ja, til. Det går aldri av moten!

Som nevnt over, skal jeg møte en venninne i ettermiddag. Vi skulle opprinnelig gå tur og på forhånd lurte hun på om jeg kunne bake en sunnere bollevariant som turmat. Når jeg blir bedt om å lage noe, er det sjeldent jeg sier nei. Som dere vet, elsker jeg jo å bake! Ettersom hun bad om en sunnere type boller, laget jeg sukkerfrie speltboller. Disse blir veldig saftige og gode. Sukkerfrie boller og / eller om man bytter ut vanlig hvetemel med andre meltyper som for eksempel speltmel, hever ofte dårligere enn vanlige boller. Dette er fordi sukker og glutenet som er i hvetemelet bidrar til gjærprosessen. Når du lager sukkerfrie boller eller bruker andre meltyper er det derfor viktig å elte deigen ekstra godt og la deigen heve ekstra lenge. det er selvfølgelig ikke nødvendig, men det er da du får mest luftige boller som er like vanlige boller laget på hvetemel og sukker.

Sukkerfrie speltboller med kesam
Ca 7 -8 stykker

1/2 boks kesam
30 g smeltet smør
2 dl melk
1 ts kardemomme
1/3 ts vaniljepulver, eventuelt 1 ts vaniljesukker

1 dl sukringold
1/2 pakke gjær
450 g speltmel
50 g havremel, eller mer speltmel

Varm opp smør og melk til cirka 40 grader. Ha i kesam, kardemomme, sukringold og gjær. Rør godt. Ha så i speltmel og fiberfin og elt deigen. Tilsett eventuelt mer mel om deigen blir løs.
La heve i 1 time.
Form boller.
Sett på ovnen og la deigen etterheve mens ovnen blir varm.

Stek på 225 i 15 min.

På toppen har jeg laget en glasur av 2 -3 ss sukrinmelis, 1 ss vaniljeporotein – jeg brukte french vanilla, 2 ss melk og 2 ss phildephia. Det blir en ekstra god melisglasur. har du ikke vaniljeprotein, kan du bytte det ut med 1 ekstra ss med sukrinmelis. 

I skrivende stund sitter jeg med en lun bolle og en (koffeinfri) kaffekopp. Nybakt er magisk godt! Været er så dårlig at vi har bestemt oss for å kun ta en liten traske tur ute og så heller kose oss med boller inne etterpå. Det blir en fin og rolig søndag. Håper du nyter dagen.

 

Kristine ♥

3 kommentarer
    1. det var altfor lite væske til denne oppskrift
      må tilføres mer bæsje, så nå venter jeg spent på resultatet 🤗

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg