DU TRENGER IKKE Å BLI STØL FOR Å HA EN GOD TRENINGSØKT

En stor myte innenfor treningsverdenen, er at du må bli støl dagen derpå, for å ha hatt en god treningsøkt. Er du ikke det, har du ikke presset deg selv hardt nok og du vil ikke få fremgang. Dette er helt feil!

Bilder fra en shoot med tights.no tidligere i sommer

DOMS, som står for delayed onset muscle soreness, altså stølhet, er smerte og ømhet i musklene dine i timer og dager etter anstrengende eller uvant trening. Dette oppstår som følge av betennelse i mikroskopiske celler i bindevevet ditt. Stølhet oppstår ofte etter at du har gjort en ny øvelse, etter at du har tatt en øvelse som du ikke har gjort på lenge, etter at du har fokusert på den eksentriske fasen av en øvelse, eller etter at du har gjort en øvelse som strekker deg på langs. 

Muskelskade er bare en av komponentene for hypertrofi, altså økning i muskelmasse. Mekanisk spenn og metabolsk stress er også viktige faktorer, og det er uklart om stølhet er den beste måten å måle muskelskade. De tre komponentene som er viktig for økning av muskelmasse er muskelskade, mekanisk spenn og metabolsk stress.  Det er også slik at av de tre komponentene, så er muskelskade sett på som den minst viktige. 

Du trenger altså ikke bli støl for å ha en god treningsøkt. Den beste måten å se hvorvidt du har en god økt eller ikke, er å logge treningen din og så på om du blir sterkere, om du løfter flere repetisjoner eller om du har bedre teknikk. Ikke minst hvordan du føler deg. Har du god energi, føler du deg strek, føler du mesterningsfølelse og glede? Disse indikatorene er mye viktigere for fremgang enn om du er støl eller ikke. 

Kristine ♥

6 kommentarer

Siste innlegg