FÅR DU I DEG NOK D-VITAMIN?

                                                                                                                                                                                     Inneholder add-linker

Kroppen vår lager D-vitamin når huden vår eksponeres for sollys. For oss i Norge, får vi stort sett dekket behovet for D-vitamin gjennom solen i sommermånedene, men i vinterhalvåret må vi få dekket behovet gjennom kosttilskudd eller mat.

D-vitamin har mange livsviktige oppgaver i kroppen vår. Det er blant annet viktig for skjelettet og immunforsvaret.
Flere studier viser også at lave nivåer av D-vitamin gir dårligere fysiske prestasjoner. Dette skyldes trolig at D-vitamin øker størrelsen og antallet hurtig muskelfibre i kroppen. Det å ha et lavt D-vitamin opptak er sett i sammenheng med økt risiko for flere sykdommer, blant annet multippel sklerose, høyt blodtrykk, diabetes, benskjørhet, og hjertesykdommer. Det ser også ut til at D-vitamin gir redusert risiko for kreft og er viktig i bekjempelsen av alle type infeksjoner og sykdommer.

Hvor mye D-vitamin som dannes i kroppen, vil avhenge av hvor lenge du er i solen og hvor sterkt sollysets UVB-stråling er. Kroppen kan bygge opp D-vitamin lagrene og dette  kan vare i flere uker, men oftest går lagrene nedover utover høsten for oss som bor i nord. Derfor er det viktig at vi er bevist på å tilføre nok D-vitamin gjennom kosten i vintermånedene. 
Her i Norge er de viktigste matkildene til D-vitamin fet fisk, margarin og melk tilsett D-vitamin. 1 dl ekstra lett melk tilsatt D-vitamin gir 0,4 mikrogram. 1 liten boks makrell i tomat gir 3 mikrogram. 1 porsjon laks på 125 g gir mellom 12 -15 mikrogram D-vitamin. 1 ts tran gir 10 mikrogram. 
Normalt anbefales 10 mikrogram D-vitamin per dag for normale friske mennesker i en alder fra to til seksti år.

Om du ikke spiser fet fisk flere ganger i uken, vil det lønne seg å ta et D-vitamintilskudd. Jeg vil riktignok råde deg til å oppsøke fastlegen din før du eventuelt begynner med tilskudd. Der kan de måle serumnivået av D-vitamin med en blodprøve. Selv har jeg målt dette og tar D-vitamin regelmessig på vinterhalvåret.

Kristine  ​♥

6 kommentarer
    1. Kjøper du mye på iherb fortsatt? Lenge siden jeg har sett noe fra iherb hos deg.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg