Nå skal jeg ærlig innrømme at jeg sliter veldig med å holde meg unna julebaksten! Du finner all slags julemat og julegodis i butikkene, julelysene er tent ute, julereklamene spilles av på TV’en og flere steder har de også begynt å spille julemusikk. Julen er overalt! Jeg er fast bestemt på å la juleforberedelsene vente til første adventshelg, altså neste helg. Jeg vet fra tidligere at jo lenger jeg klarer å vente med alt som heter jul, jo mer julestemning får jeg når julen virkelig setter inn. Dermed må jeg bare holde meg i skinnet en liten uke til. Det skal jeg klare!
Da jeg var i ekstremt bakehumør i morges, måtte jeg komme opp med noe som holdt meg unna julebaksten. Det var bare en ting som fristet mer enn julekaker; brownie. Hva er vel bedre enn en skikkelig seig brownie med masse sjokoladesmak?
Jeg sitter å ‘mmm’er’ for meg selv her jeg tygger på et stykke. Denne fantastiske og sunne brownien blir sprø i kantene samtidig som den holder seg seig og klissete i midten. Akkurat slik jeg vil ha brownien min! I tillegg er den enkel å lage. Du bruker bare fem minutter på å smelle sammen røren. Løp inn på kjøkkenet og lag den! Men du, husk å slikk bakebollen skikkelig. Denne røren er så utrolig god!!
Fantastiske sunn brownie
2 dl mandelmel*
1/3 ts salt
1/2 ts bakepulver
1/2 ts vaniljepulver
3 ss surkingold
100 g mørk sjokolade
2 ss kakaopulver
6 dadler
3 egg
5 ss smør eller kokosolje
Valgfritt; 2 store håndfulle med valnøtter
Ha dadler i en foodprosessor eller blender og kjær til en pure. Ha i egg. Smelt smøret / kokosoljen med sjokoladen. Ha det i fodprosessoren sammen med egg. Kjør til det har blitt en jevn blanding. Tilsett resten av ingrediensene og bland sammen til en tykk røre.
Ha røren i en form, jeg brukte en form på 15 x 20 cm.
Stek på 175 grader i 20 min.
Avkjøl før du skjærer i kaken i biter.
Tips:
Det er viktig at kaken ikke stekes for lenge. Brownien skal nesten virkelig uferdig med en litt flytende kjerne når du tar den ut av ovnen. Når brownien får avkjølt seg, stivner den og får perfekt konsistens. Ta derfor heller ut kaken litt for tidlig enn for sent.
*har du ikke mandelmel kan du erstatte det med 2,5 -3 dl speltmel eller andre meltyper
Nyt et stykke fantastisk brownie med et glass melk eller en god kopp kaffe. Det er ren lykke i munnen!
Håper det smaker og ha en god søndag
Kristine ♥
Solveig:
Isteden for mandelmel kan du bruke sesammel eller lignende, eller hvetemel men da må du ta litt ekstra mel, da mandelmel trekker til seg mye væske. Speltmel kan du bytte ut med firbramel, hvetemel, bokhvetemel og lignende 🙂
Solveig:
Jeg brukte vanlige ferske dadler som man får kjøpt i løsvekt på Meny 🙂
Hei igjen
Hvor store er dalene du har brukt her?
Hei
Hva kan jeg bruke istedenfor mandelmel og speltmel? Har ingen av delene tilgjengelig 😬
Hei! Bruker du fettredusert mandelmel, eller mandelmel av finmalte mandler uten skall?
Lise Lotte:
Så utrolig koselig at du prøvde å likte oppskriften. Det blir jeg glad for å høre 🙂
Nina:
Det kan jeg love deg at den var også. Vil bake mer, for nå er den borte!
Den så super digg ut 😀
Blei sykt gode. Tusen takk for at du deler 🙂
Maren:
Bare vanlig vaniljepulver. Enten fra stang eller fra boks
https://www.google.no/search?q=vaniljepulver&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjKlvDjibjQAhVLkSwKHV6CAVYQ_AUICCgB&biw=1440&bih=826#imgrc=IKKqtZ4zpCixDM%3A
Hva slags vaniljepulver?☺️❤️
Anita:
Kos deg med baksten 🙂
fjellgeitbundingen:
Sukringold smaker ikke kunstig. Mandelmel smaker ikke likt som hvetemel, men jeg tror barn vil like denne. Du kan eventuelt bruke speltmel istedenfor mandelmel 🙂
Aina:
Du kan kanskje bare droppe dem og tilsette litt mer søtning. Eventuelt putte oppi 1 ss sirup, most banan eller lignende. Jeg tror det vil gå bra 🙂
Anonym:
Jeg har kjøpt de på Jernia, men tror de selger dem mange steder 🙂
Victoria Larsen:
Du, den var knall god! 🙂
Denne så nydelig ut!
Hvor kjøper man så små former? 15x20cm er svært lite?
Er det noko eg kan erstatte dadlene med? Har det ikkje i hus denne søndagen…
Nam, men har ikke mandelmel og sukrin gold. Blir denne kunstig på smak? Liker unger denne?
Hurra at jeg har alle ingrediensene. Skal lages med en gang!!