Skillingsboller er en av vårt kjæreste bakverk.
Selv er jeg oppvokst med navnet kanelsnurrer, men de går under navnet kanelbolle, kanelsnegle, skillingsbolle, osv, kjært barn har mange navn.
Originalnavnet, skillingsbolle, stammer mange år tilbake.
Lenge før kroner og ører.
Helt tilbake til den tiden da skilling var valuta.
For en fersk skillingsbolle kostet nemlig akkurat en skilling, ifølge Wikipedia.
Som dere kanskje skjønner, bakte jeg skillingsboller i går.
For å motivere meg selv enda mer med lesningen, satte jeg en bolledeig.
Deigen må heve en times tid.
Dealen var derfor den at om jeg leste bra den timen, så skulle jeg få nyte nystekte skillingsboller etterpå.
Jammen hjalp det virkelig på lese-lysten!
En gulerot vet dere, det skal ikke mer til for å lure hjernen.
Jeg husker godt da jeg var liten og bakte med mamma.
Det luktet skillingsboller, eller kanelsnurrer som vi kalte det, i hele huset.
Akkurat slik var det i går kveld, bare at denne gangen var det i mitt eget hus.
Jeg elsker lukten av gjærbakst.
For å ikke snakke om deigen.
Det er jo lov å spise av deigen når man baker
Å smake underveis er halve moroa, det vokser jeg aldri fra!
Nå skal det sies at min oppskrift på skillingsboller ikke er helt lik mamma sin.
Jeg byttet ut smør med kesam, sukker med sukrin, brukte grovere mel og tilsatte proteinpulver.
På den måten får du sunnere, magrere og mer proteinrike skillingsboller.
Smaken er fortsatt kjempe god.
Skillingsboller
4 dl spelt mel (eller annen meltype som bokhvete, hvetemel, eller lignende)
1 dl bakeprotein (kan byttes ut mot mer mel eller annet proteinpulver)
6 ss sukringold
1 -2 dl melk
100 g kesam
1/2 pose tørrgjær
1/2 ts kardemomme
Kesam
Sukrin+
Kanel
Bland sammen spelt mel, bakepro, sukrin, kardemomme og gjær.
Ha i kesam.
Varm opp melken til cirka 40 grader og hell halvparten i deigen.
Arbeid deigen sammen og tilsett mer melk om nødvendig.
Deigen skal ha en fast konsistens og ikke være for klissete.
Sett deigen til heving en times tid.
Når deigen er ferdig hevet, kjevler du den så ut til en rektangel.
Smør på kesam og stør over sukrin+ og kanel. La det være en tynn stripe på den ene siden uten kesam.
Rull deigen sammen som en pølse og skjær i tykke skiver.
Legg bollene på en bakeplate og la de heve i ytterligere 20 minutter.
Stek så på 220 grader i 10 -12 minutter.
Nyt.
Dette vil falle i smak hos både liten og stor.
Skillingsboller er en favoritt hos alle.
Det tar litt tid med tanke på at det er en gjærdeig som skal heve, men det er absolutt verdt ventingen.
Når du setter tennene i en lunken, saftig og smakfull bolle, vil du forstå hvorfor
Håper det smaker og ha en riktig fin søndag.
Kristine ♥
Kristin:
Du kan velge 🙂
Hei, vet ikke om du kommer til å se denne kommentaren, men jeg lurte på om du brukte mager eller original kesam 🙂
Elisabeth:
Jeg husker ikke helt, det er så lenge siden jeg bakte de!
Håper det blir bolle glede 🙂
Okei takk!! 🙂 Hvor mange boller fikk du sånn ca? 😀 skal nemlig prøve meg på disse bollene til helga! gleder meg som bare pokker 😀
Elisabeth:
Du kan bytte det ut mer mer mel, men jeg tror resultatet vil bli veldig tørt om du bytter ut mot fiberfin 🙂
Kan jeg bytte ut bakepro med fiberhusk eller fiberfin?? 🙂 har veldig lyst til å prøve disse ut!
Nina:
Jeg har ikke regnet på disse dessverre, så jeg aner faktisk ikke.
Nina:
De hever ikke like bra som hvetemelbakst. Grov bakst hever seg av en eller annen grunn ikke så godt. Men de skal heve seg en del. Hadde du i varm væske? Om væsken er kald, vil de ikke heve seg.
Noen andre som har hatt problemer med å få deigen til å heve? Har prøvd to ganger, men ingen av gangene har jeg fått den til å heve. Har fulgt oppskriften, så skjønner ikke helt hva som er galt 😛 Smaken er det ikke noe å si på, men harde, deigete boller er ikke helt optimalt uansett smak 😉 Noen tanker om hva som kan være feil?
Åååh, det så utrolig godt ut!! Kjæresten min ELSKER kanelsnurrer, har bursdag på lørdag, men er på diett. Har du et ca næringsinnhold? Kanskje jeg kan overraske med bakst til bursdagsbarnet 🙂 Og tusen takk for en super blogg med masse positivitet og inspirasjon!! 🙂
anne:
Det vil jeg tro, men da må du nok bruke mindre kokosmel/mandelmel. De trekker til seg mer væske.
Vet du om det går an og bruke kokkosmel eller mandelmel istedenfor vanlig mel?
ah – noe av det BESTE jeg vet!!!
De så skikkelig gode ut. Nå angrer jeg på at jeg er på sunt kosthold
Gudda meg, dette fristet virkelig! Og ja, gjærbakst er virkelig søndagsglede for min del – man har god tid, kan nyte roen og bake som jo er så gøy! Men jett om jeg fikk MAX lyst til å teste ut dine skillingsboller nå! Er jo sååå godt! Supertips av oppskrift iallefall!! Bookmark right now!
Du lager nesten alltid mer proteinrike versjoner av all norsk tradisjonsmat, som skillingsboller med kesam og proteinpulver og havregrøt med cottage cheese og kesam osv osv. Du trener jo mye og skulle dermed tåle karbohydratrik norsk mat bedre enn de fleste. Hvordan ville du sett ut hvis du hgadde spist brødskiver med salami og brunost, vanlig havregrøt med melk og bakst uten ekstra proteiner . Ville du slitt med overvekt du også da?
TAKK for en sunnere oppskrift på skillingsboller. Dette er min absolutte favorittbakst, så dette skal jeg lage til lørdag når jeg skal sitte barnevakt 🙂
Lagde disse i dag:) Fantastisk gode:) Min kjære ble superglad og synes disse var veldig gode:):)
Yndig va virkelig det rette ordet – dei va kjempesøte 😀
Skillingsboller er så godt..:D
Elsker kanelsnurrer! Dette må prøves 🙂
Men jeg har et spørsmål, ikke veldig relatert til dette innlegget da.. men når du sier du har kakaopulver i ting du lager, hvordan kakaopulver er det? Kjøpes det på nett? Hadde satt veldig stor pris på svar!
Mmmmm så deilig. Elsker kanelsnurrer ^^
De var jettegoda kristine 🙂 takker.
Nam! Kanelsnurrer er så godt. 😀
INGENTING slår lukta av nysteikte bollar ein søndags morgon 🙂 Kanelsnurrar er det BESTE som fins..namnam 🙂 God lesesøndag Kristine 🙂
Det så kjempegodt ut 😉
Nam! Dette skal jeg prøve ut i hvertfall!! 😀
Har det noe å si om man f.eks. har et egg i deigen i steden for kesam?
Ser f.eks. Børges bolleoppskrift er helt lik, med unntaket av kesam/egget..
=)
Hvor mange boller ble det? Ca kaloriinnhold per stk?
Vet at det må være slitsomt å få spørsmål om dette hele tiden,
men de så VELDIG gode ut, og jeg går på diett.. Så jeg må
passe på kaloriinntaket. Jeg leser forresten bloggen din hver
dag 😉 Blir kjempemotivert av å følge deg! 😀
o Yes, baket nesten di same forrige helg, og de gikk unna gitt 😛
Ha en sporty Søndag Vakre 🙂
Takk for oppskriften 🙂 Har lett lenge etter en enkel, men sunn kanelsnurr-oppskrift 🙂
Så godt det så ut! Har du næringsinnholdet i bollene??:)
Ohh that looks soo great!! I’ll try it here, too!!
De så veldig gode ut! Nam!
Btw, det heter gulrot. 😉
hei igjen !
Nå står jeg og baker skillingsbollene dine, men deigen er litt for klissete, kan jeg bare ta med mel i mel i ?
Hvor mange boller ca får man av denne deigen, og hvor får man kjøpt speltmel?
Bollene så skikkelig gode ut 🙂
Takk for din blogg sir æ bare 🙂
Go søndag Kristine!
hva er næringsinnholdet ?
Kanel boller – typisk norsk for meg! 🙂 Takk for sunnere alternativ! 😉
Hilsen!
Takk for oppskrift 🙂 da blir det bake søndag på meg 🙂 vet du hvor mange kalorier det er i deigen ?
Namnam! Et godt tips er også og bruke moste dadler og kanel som fyll. Da blir det kjempe gode, saftige og søte 😀