BLØTLEGGE NØTTER FOR BEDRE FORDØYELSE

Bløtlegger du nøttene dine? Det er noe jeg har gjort de siste fem måneden. Jeg startet med å bløtlegge etter at jeg møtte en ernæringsfysiolog på sykehuset grunnet min IBS. Hun ga meg blant annet tips om å bløtlegge nøttene mine. Etter dette har jeg stort sett alltid bløtlagt nøtter og korn. Magen min er helt klart mer happy av bløtlagte nøtter.

På disse bildene har jeg brukt økologiske valnøtter. Valnøtter er supermat. Disse nøttene inneholder en rekke essensielle fettsyrer, spesielt mye av det sunt- omega3 fett, proteiner, masse antioksidanter, vitamin A, B og C,, fiber og mineralene jern, magnesium, sink og kalium.

Bløtlegging har to effekter. Det reduserer innholdet av fytat og kan gjøre nøttene enklere å fordøye, samt øke næringsopptaket fra tarmen. Fytat? Hva er det for, noe tenker du kanskje? Fytat er plantenes lagringsform for fosfor. Nøtter, frø, kornprodukter og belgvekster inneholder fytat. Fytat hemmer opptaket av næringsstoffer fra maten vi spiser og gjør det vanskelig for tarmen å ta opp mineraler som jern, sink og magnesium. I tillegg til at det er vanskelig å fordøye.  Når du bløtlegger nøttene, reduserer fytatinnholdet, noe som at det er enklere for kroppen å nyttiggjøre seg av næringen som nøttene inneholder. En annen grunn til at jeg liker å bløtlegge nøtter, er at de fremstår mer rene – jeg skal love deg at vannet er ganske grumsete etter bløtleggingen til tross for at jeg bruker økologiske nøtter, og nøttene er mye enklere å bruke i oppskrifter da de enklere kan kvernes, ha i en foodprosessor eller blendes med stavmikser.

Hvordan bløtlegge nøtter

Dette er svært enkelt. Du trenger nøtter og vann. Og gjerne litt eddik og salt eller surdeigskultur. Jeg har brukt eplecideredikk og salt. Men den siste måneden har jeg brukt surdeig, da jeg har begynt med surdeigsbakst. Begge deler fungerer utmerket. Ha nøtter i en bolle. Hell over vann, eddik og salt. Ca 1 ss edikk og 1 ss salt per liter med vann. Eventuelt 2 ss surdeig. Rør rundt, så det blandes godt. La stå i minimum 8 timer. Jeg pleier å la det stå natten over eller et døgn. 
Hell så av vannet.
Skyll nøttene i rent vann.
Du kan spise nøttene nå, eller tørke dem. Jeg synes de er best når de er tørket. Da blir de sprø og gode. For tørking legger jeg de utover en bakplate. I tillegg har jeg over himalayasalt. Du kan også tilsette andre typer krydder. Stek på 100 grader i 60 – 120 minutter. Noen ganger rører jeg rundt en gang eller to underveis i steketiden. Andre ganger glemmer jeg det. Avkjøl før du har nøttene over i en boks eller krukke. 

Når det gjelder oppbevaring, oppbevarer jeg nøttene i lufttette glass, slik som norgesglass, på et mørkt sted som i et kjøkkenskap. Skal jeg oppbevare nøttene lenger enn 1 måneder, har jeg dem i kjøleskapet. Nøtter inneholder sunt fett, og det kan harskne, derfor er kjøleskapet å anbefale for lagring over tid. Det har også hendt at jeg har bløtlagt store mengder nøtter, flere kilo av gangen. Vet jeg at jeg ikke får spist opp nøttene de neste 3 månedene, fryser jeg de ned i fryseposer.

Det er gjort flere studier på bløtalgte nøtter, både i forhold til mage-tarm problematikk og fytatininnhold, og forskningen er sprikende. Noen forskningsartikler viser positive effekter og noen viser ingen. Har du problemer med magen, vil jeg anbefale deg å teste å bløtlegge nøttene dine. Bløtlegging av nøtter er rett og slett en enkel ting du kan gjøre for å få litt mindre symptomer om du opplever magesmerter, oppblåsthet, promping eller en fordøyelse som ikke er helt i balanse. Har du derimot en frisk tarm uten problemer og har normal mineralstatus i kroppen uten mangler, ville jeg ikke brukt tid på blødlegging.

Kristine ♥

4 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg