D – VITAMIN – KOSTTILSKUDDET ALLE BURDE TA

Kroppen vår lager D-vitamin når huden vår eksponeres for sollys. For oss i Norge, får vi stort sett dekket behovet for D-vitamin gjennom solen i sommermånedene, men i vinterhalvåret må vi få dekket behovet gjennom kosttilskudd eller mat. Til og med Helsedirektoratet anbefaler tilskudd av D-vitamin i de Nordiske kostrådene og Nasjonalt råd for ernæring. D- vitamin er et tilskudd alle burde ta!

D-vitamin har mange livsviktige oppgaver i kroppen vår. Det er blant annet viktig for skjelettet og immunforsvaret.
Flere studier viser også at lave nivåer av D-vitamin gir dårligere fysiske prestasjoner. Dette skyldes trolig at D-vitamin øker størrelsen og antallet hurtig muskelfibre i kroppen. Det å ha et lavt D-vitamin opptak er sett i sammenheng med økt risiko for flere sykdommer, blant annet multippel sklerose, høyt blodtrykk, diabetes, benskjørhet, og hjertesykdommer. Det ser også ut til at D-vitamin gir redusert risiko for kreft og er viktig i bekjempelsen av alle type infeksjoner og sykdommer.

En ting som er viktig å tenke på, er at du tar vitamin D sammen med K vitamin. Begge vitaminene er fettløselige, og K vitamin jobber sammen med D vitamin for å transportere kalsium fra blodet ditt og til skjelettet ditt. Noe som støtter både benhelsen din og hjertehelsen din. Derfor bruker jeg selv Bulletproof Vitamin A, D og K. Koden AURE gir det 10 % rabatt.

Hvor mye D-vitamin som dannes i kroppen, vil avhenge av hvor lenge du er i solen og hvor sterkt sollysets UVB-stråling er. Kroppen kan bygge opp D-vitamin lagrene og dette  kan vare i flere uker, men oftest går lagrene nedover utover høsten for oss som bor i nord. Derfor er det viktig at vi er bevist på å tilføre nok D-vitamin gjennom kosten i vintermånedene.
Her i Norge er de viktigste matkildene til D-vitamin fet fisk og melk tilsett D-vitamin. 1 dl ekstra lett melk tilsatt D-vitamin gir 0,4 mikrogram. 1 liten boks makrell i tomat gir 3 mikrogram. 1 porsjon laks på 125 g gir mellom 12 -15 mikrogram D-vitamin.
De fleste studier viser at du må opp i 4 000IU – 5 000IU for å få effekt. PS. Det er egne råd og retningslinjer for spebarn.

I vintermånedene vil det lønne seg å ta et D-vitamintilskudd. Jeg anbefaler alle mine coaching kunder og tvinger alle mine familiemedlemmer til å ta D-vitamin. Dette er virkelig et kosttilskudd alle burde ta! Jeg bruker Bulletoof Vitamin A, D og K daglig. Dette er et rimelig og bra D-vitamin tilskudd. Koden AURE gir deg 10 % rabatt på Vitamin A, D, K og alle andre produkter på nettsiden til Superstate. Og bare for å oppklare. Jeg har selv kjøpt og betalt for denne. Det er ikke et sponset produkt.

 

Kristine  ​♥

Kilder:
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/#en1
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1471489210000378

4 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg