DE FIRE SISTE BØKENE JEG HAR LEST OG ANBEFALER

For tiden leser jeg en rekke bøker. Jeg er på en kunnskapsreise hvor jeg iherdig forsøker å tilegne meg mer kunnskap. Mye av dette henger nok sammen med hashimotodiagnosen jeg fikk for noen måneder siden. Ettersom det norske helsevesenet ikke har noen behandling for denne sykdommen, forsøker jeg å selv finne ut hva jeg kan gjøre. I tillegg føler jeg at jeg må ha hodet på det rette stedet for å klare og komme meg igjennom situasjonen jeg står i nå. Og jeg ønsker alltid å lære mer om kosthold, trening og helse, slik at jeg kan bli en enda bedre coach for mine online coaching kunder. Derfor leser jeg en del.

I dag reiser jeg på hytten. Med meg har jeg selvfølgelig bøker. Dette er nye bøker jeg ikke har åpnet enda og ikke kan uttale meg om, så de bøkene jeg vil vise dere i dag, er de fire siste bøkene jeg har lest og som jeg kan anbefale dere å lese. Er du interessert i ernæring, helse, personlig utvikling og tanker, sjekk ut disse. 

De fire siste bøkene jeg har lest og anbefaler

Sukkeravhengig? Bli frisk uten sukker
En bok skrevet av Bente Josefsen. Jeg må ærlig innrømme at jeg ikke hadde forventet å like denne boken. Jeg var nok litt fordomsfull når jeg først åpnet den, men denne boken falt jeg faktisk veldig for! Boken handler i utgangspunktet om hvordan sukker og karbohydrater påvirker hjernen vår, og hvordan enkelte mennesker blir avhengig av disse og ikke klarer å slutte å spise når de først tar en bit. Selv om jeg ikke er enig med alt som står i boken, og mener heller ikke at keto er løsningen for alt, likte jeg godt det Bente skriver om avhengighet. For jeg har selv vært matavhengig. Jeg hadde noen år i ungdomsårene hvor jeg slet med overspising. Det var så ekstremt at jeg kunne gå i søppla og finne mat. Jeg klarte ikke stoppe. For de som sliter med en matavhengighet, kan dette være en nyttig nok å lese for å få noen tips på veien. Derimot, vil jeg ikke si at å gå keto er løsningen for alt og alle. Det hadde ikke hjulpet meg, for meg var det tankene rundt mat som måtte endres, og boken gir også noen fine tips angående dette.

⋄ The art and science of low carbohydrate performance 
En engelsk, litt avansert, men knall bra bok skrevet av Jeff S. Volek og Stephen D. Phinney. Denne boken vil endre alle tanker og fordommer du har om at vi må ha masse karbohydrater når vi trener. Boken forklarer grundig hva som skjer i kroppen, hvordan karbohydrater omdannes til energi, hvordan fett omdannes til energi og generelt metabolisme. En veldig lærerik og spennende bok.  Jeg får mer og mer øynene opp for hvor viktig fett er i kostholdet vårt, og at å spise så mye karbohydrater som de fleste gjør i vestlige land, ikke er bra for oss. Selv ikke for de som trener. Dette er en bok jeg vil anbefale absolutt alle som trener å lese!

5 am club morgenklubben
Denne boken er skrevet av Robin S. Sharma. Robin er en coach som hjelper andre, spesielt innenfor business, med å øke produktivitet, være mer effektiv og generelt bli et bedre menneske. Boken handler om hvordan du kan vinne dagen din med en god start på dagen, og mener at du kan få bedre helse, større fremgang og mindre stress av å stå tidlig opp.  Igjen, så er jeg langt fra enig i alt han skriver. Jeg føler at dette er en veldig mannsdominert bok, men han kommer likevel med mange gode tips og råd som vi alle kan ha nytte av. Det som er viktig å tenke på når man leser selvhjelpsbøker, spesielt for oss kvinner, er at en rekke studier viser at vi kvinner trenger mer søvn enn menn og at det å stå opp for tidlig, ikke er bra for vår hormonbalanse eller psykiske helse. Husk at vi kvinner har noe som heter infradian rhythm, som omhandler menstruasjonssyklus og varierer gjennom måneden, men enn bare har en fast døgnrytme som er lik hver eneste dag. Det er derfor viktig å ta slike bøker med en klype salt, og heller ta i inn over seg tipsene og se om man kan bruke noen av de og få den til å fungere i sitt eget liv. Altså ikke følge de slavisk. 

The inflammation spectrum
Dette er mer en bok for alle som har en autoimmun sykdom, tarmproblemer eller andre kroniske sykdommer og føler de har gjort alt for å bli bedre, men som ikke kommer noen vei. Boken er skrevet av Dr. Will Cole som jobber som funksjonell lege for å hjelpe andre med å bli friske. Boken tar for seg inflammasjon og har fokus på mat og ernæring, og hvordan vi kan leges gjennom kostholdet. Cole tar også for seg tanker og livstil, noe jeg liker veldig godt, og snakker om ting som stress og søvn. Dette synes jeg er utrolig bra. For uansett hvor sunt du spiser, vil du aldri føle deg bra eller bli frisk fra en sykdom om du lever en usunn livsstil med mye stress og negative tanker. Jeg digger delene hvor han skiver og livsstil og tankesett, og jeg liker også hvordan han hjelper deg til å finne ut hva akkurat din kropp tåler. Dette er en ganske avansert bok som går igjennom en komplisert eliminasjonsdiett eller eliminasjonsperiode. Om man skal følge kostholdstipsene i denne boken, vil jeg på det sterke anbefale å også få hjelp av en fagkyndig som en coach, lege eller funksjonellmedisiner.

 

Kristine ♥

4 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg