FEM GRUNNER TIL Å TRENE HIIT

HIIT, såkalt high intensy intervall training, er høyintensitetsintervaller på godt norsk. Det har blitt populært de senere årene. Kort fortalt går det ut på at du har korte perioder med høy treningsintensitet med en pause mellom hver treningsbolk. En treningsøkt kan ta alt fra 10 -30 minutter. Det geniale med HIIT er ikke bare at det tar kort tid, treningsformen kan gjøres hvor som helst og har i tillegg mange helsegevinster!

Her har du fem grunner til å trene HIIT

⋄ Kan øke oksygenopptaket
Kroppens oksygenforbruk er enkelt forklart musklenes evne til å bruke oksygen. Flere studier har vist at korte HIIT treningsøkter kan øke oksygenopptaket like mye som lengre økter med kondisjonstrening med moderat intensitet som jogging og sykling.

⋄ Etter forbrenning
Når du har trent HIIT forsetter du faktisk å forbrenne ekstra kalorier etter at du er ferdig med treningen. Forbrenningen din er nemlig høyere i noen timer etter treningsøkten. Dette vil resultere i at du forbrenner flere kalorier selv når du legger deg på sofaen etter treningsøkt.

⋄ Blodsukkergevinst
Flere studier har vist at HIIT trening reduserer blodsukkeret og at det også kan forbedre insulinresistens i større grad en vanlig moderatintensitetstrening. Dette ser ut til å ha spesielt god effekt blant mennesker med diabetes type 2.

⋄ Redusere blodtrykket
Det ser ut til at HIIT trening reduserer blodtrykket hos voksene mennesker med høyt blodtrykk. Dette vil ha en helhetlig effekt på hjerte- og karhelsen vår. Foreløpig ser det ut til at effekten på blodtrykket hovedsakelig endres hos personer som allerede har høyt blodtrykk, og at friske mennesker ikke har samme effekt, men her må det mer forskning til.

⋄ Kan bidra til økt muskelmasse
Enkelte studier har vist at HIIT trening kan bidra til økt muskelmasse. Dette gjelder hovedsakelig de muskelgruppene som blir brukt mest under HIIT økten. Om du for eksempel bruker et hoppetau, vil det altså gjelde ben, rumpe og legger.

Et eksempel på en HIIT økt kan være å ta i bruk et par kettlebells. Jeg gjorde nemlig en rask kettlebelløkt i helgen. Da gjorde jeg øvelsen man makers, som forøvrig er en helt forferdelig øvelse, og gjorde denne øvelsen så mange ganger jeg klarte på 45 sekunder. Deretter hvilte jeg 30 sekunder, før jeg igjen startet med man makers. Dette gjentok jeg 8 ganger. En rask økt med forferdelig slitsomt!

HIIT kan gjøres med hoppetau, du kan bruke vekter, en sykkel, løpe inne eller på tredemølle, bruke egen kroppsvekt. Ja, du kan egentlig gjøre HIIT trening ut av det meste.  Husk oppvarming og nedtrapping.

 

Kristine ♥

4 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg