FEM TIPS FOR BEDRE FORDØYELSE

Fordøyelse er noe så utrolig mange sliter med. Her vil jeg poengtere at selv om det er vanlig å ha mageproblemer, er det IKKE normalt. Det skal IKKE være sånn! Opplever du symptomer som magesmerter, diare, forstoppelse, veldig illeluktende luftavgang, oppblåsthet eller lignende jevnlig, må du ta kontakt med en dyktig lege og finne ut rotårsaken til problemet ditt. Jeg har selv slitt mye med fordøyelsen. Jeg har prøvd og feilet, samt har lært meg hva jeg kan gjøre og hva jeg kan spise for å holde symptomene mine i sjakk. I hvert fall mesteparten av tiden. Det hender selvfølgelig også at jeg blir oppblåst eller får vondt i magen, men det blir sjeldnere og sjeldnere. Noen av tingene som har hjulpet meg, vil jeg dele med deg. Sliter du med mage- tarmproblemer, har du fem nok så enkle tips her. 

Fem tips for bedre fordøyelse

⋄ Tygg maten din
Fordøyelsen din starter i munnen. Derfor er det viktig at du tygger maten godt før du svelger den. Det gjør det mye enklere for tarmene å fordøye maten videre. Ikke tenk på et nøyaktig tall når du tygger, sørg bare for at du tygger såpass godt at du ikke svelger ned store biter mat. 

⋄ Drikk vann
Det er vanskelig å si nøyaktig hvor mye vann akkurat du skal drikke. På generell basis anbefaler jeg kundene mine å drikke rundt 2 liter vann daglig. Mer om det er veldig varmt eller de er veldig aktive. Å få i seg nok væske og være hydrert, er viktig for alle kroppens funksjoner, også fordøyelse

⋄ Ikke drikk mye vann med måltidene
Nå stusser du kanskje, etter å ha lest punktet over, men saken er det at om du drikker mye til måltidene dine, enten det er vann, brus, saft, øl eller noe annet, tynner du ut magesyren. Og magesyre er helt nødvendig for en god fordøyelse. Forsøk derfor å ikke utenom / mellom måltidene.

⋄ Push dypt
Hvis du spiser når du er stresset, vil dette gå utover fordøyelsen. Dette er logisk for når vi er stresset, dette betyr fra urtiden å løpe fra en løpe, vil du ha mest mulig energi ut i muskulaturen og ikke til fordøyelsen. Fordøyelsen fungerer ikke optimalt når du er stresset. Ta derfor et par dype inn og utpust før hvert måltid. Det kan hjelpe deg å ro ned nervesystemet og komme inn i det parasympatiske, og generelt roe deg ned. 

⋄ Tenk over fiberinntaket ditt
Vi hører ofte at fiber er vel og bra. Og det er det, men det kan bli for mye av det. Jeg ser det på flere av kundene mine, spesielt de som har vært på diett og spist veldig mye grønnsaker, at fiberinntaket er veldig høyt. Ja, fiber er viktig for en sunn og velfungerende tarm. For mye kan derimot føre til oppblåsthet, magesmerter og hyppig luftavgang. Har du mye mageproblemer, logg fiberinntaket ditt. Sjekk om det er for høyt eller for lav. Et sted mellom 25 og 40 ser ofte ut til å være et bra utgangspunkt. 

Håper disse fem tipsene kan hjelpe deg.

 

Kristine ♥

4 kommentarer
    1. Det med å puste og ikke stresse så mye har hjulpet meg så mye. Å spise i et rolig miljø så tåler jeg mye mer uten å få vondt.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg