FREMGANG I TRENINGEN

Uansett om du har et mål med treningen din eller ikke, synes de aller fleste av oss at fremgang gir motivasjon. Hvor viktig fremgang er, varierer fra person til person. Hva vi vil ha fremgang i, varierer også. Noen vil løpe fem kilometer raskere. Andre vil klare sin første pull ups. Atter andre vil løfte x antall kilo i knebøy. For å ha fremgang i treningen, snakker vi ofte om treningsprinsipper. Ønsker du fremgang i treningen, er det et par ting du bør ha i bakhodet, altså treningsprinsipper man bør tenke over.

⋄ Restitusjon
Et viktig punkt som mange glemmer. Du må faktisk restituere og gi kroppen nok hvile, for at den skal kunne få effekt av treningen og bygge seg opp sterkere. Hvor mye restitusjon som er nødvendig, varierer fra person til person. Søvn, stress, treningsmengde, treningshistorie, kosthold, arbeidsliv, familieliv, og en rekke andre faktorer spiller inn. Har du over en lengre periode følt deg tung i kroppen og ikke fått fremgang i treningen, så kan dette være et tydelig tegn på at du trenger mer hvile og restitusjon i treningsprogrammet ditt. 

⋄ Kontinuitet
Som med det meste annet her i livet, er trening ferskvare. Skal du bli bedre i noe, må du ha en viss kontinuitet over tid. Har du som mål å bli sterk i knebøy, må du altså trene knebøy med en viss struktur kontinuerlig over en lengre periode. 

⋄ Progresjon
Skal du ha fremgang, må du ha en form for progresjon over tid. Kroppen vår er tilpasningsdyktig, noe som gjør at du må utfordre og utvikle deg for å få fremgang. Kroppen din må altså få en ny motstand, enten i form at at du løfter litt tyngre, litt flere repetisjoner eller løper litt raskere, for at du skal kunne bygge deg enda sterkere. 

⋄ Variasjon
Variasjon er, på samme måte som progresjon, en måte å utfordre kroppen på. Det å variere er både godt for deg fysisk og psykisk. Ved å variere øvelsesutvalget, reduserer du blant annet risikoen for belastningsskader, samt at variasjon er en viktig faktor for motivasjon. 

⋄ Spesifisitet
Du blir god på det du gjør. Så enkelt er det. Vil du bli god i knebøy, må du gjøre knebøy. Ønsker du å løpe raskere, må du løpe jevnlig. Dette prinsippet går rett og slett ut på at du må trene spesifisert mot det du ønsker å bli god på.

Med de tipsene håper jeg du får enda bedre fremgang i treningen!


Kristine  ♥

6 kommentarer
    1. Veldig mye av manglende fremgang tror jeg skyldes at folk ikke er tålmodige. De skulle ha sett resultater fort. Hvis ikke gir de opp. Men det tar tid med treningen.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg