HVORFOR JEG BRUKER BLÅLYS BRILLER

Nå har jeg brukt blålys briller, også kalt blulight blocking briller, i godt over et halvt år. Jeg kjøpte disse i januar, da jeg ønsket å optimalisere min egen søvn. Jeg er, som dere vet, på et evig helseprosjekt hvor jeg forsøker å optimalisere min egen helse så mye som mulig. Og søvn er utrolig viktig for en helhetlig god helse. Dette er kanskje noe av det mest undervurderte. Det hjelper ikke med et sunt kosthold og jevnlig aktivitet om du ikke sover nok eller godt!

Av den forskningen jeg leste om søvn, forstod jeg raskt at det kunstige lyset vi utsettes for i dag, påvirkes søvnen vår negativt. Blått lys, som er det kunstige lyset vi har rundt oss fra led-pærer og elektronisk utstyr som pcer, TVer og mobiler, er noe av det som forstyrrer døgnrytmen vår mest. Kroppen vår har en cirkadisk rytme, en biologisk klokke, som sier når vi skal stå opp og når vi skal legge oss. Dette henger sammen med dagslys og når det er lyst / mørkt ute. I dagens moderne samfunn, ødelegges delvis denne rytmen av måten vi lever på og lyset vi utsettes for. Blått lys forstyrrer melatoninproduksjonen vår. Melatonin er enkelt forklart det hormonet som gjør oss søvnig, slappe og rolige på kvelden. Dårlige søvn og lite søvn er sett i sammenheng med kreft, diabetes, overvekt og hjertekarsykdommer.

Siden januar har jeg altså brukt disse brillene fast. Jeg tar de på om kvelden mellom kl 18 og 19, ja, selv om jeg er ute blant folk eller på jobb. Etter at jeg hadde brukt de en måneds tid, synes jeg at jeg soleklart merket en forskjell. Jeg føler meg generelt mer rolig på kvelden og jeg sovner raskere. Jeg våkner også færre ganger ila natten. 

Det finnes mange typer blålys briller. Slik jeg har forstått det av den forskningen jeg har lest, er det viktig at brillene filtrer blått lys, og 400-440 nm om de skal brukes til dagtid , men så mye som 440-500 nm wavelengths om de skal brukes på kveld / natt i tillegg til at linsen er farget. De fleste blålys briller har ikke en farget linse og da vil de ikke gjøre en like god jobb. Skal du først gå til innkjøp av et par briller, sørg for at du får noen med god kvalitet og farget linse. Jeg kjøpte mine fra baxterblue. De har sleep briller som blocker 500 nm og 100 % blått lys. 

Har du ikke tilgang på blålys briller er det mye du kan gjøre. Dim lysene dine inne på kvelden slik at du kun har litt lys på. Du kan også bruke røde pærer, det finnes egne pærer med mer gunstig lys. Du kan også unngå å se på skjermer de siste tre timene før du legger deg og installere blålysfilter på mobil, pc og lignende. Flux er et eksempel på en slik app som blokkerer det blå lyset på pcen. Det å få dagslys ila dagen er også med på å regulere melatoninproduksjonen og kan hjelpe. Og vil du virkelig være nerd og biohacke din egen helse, få deg et par blålys briller. Jeg angrer ikke et sekund på mitt kjøp.

 

Kristine  ♥

 

Litt forskning på temaet om du vil ha det
https://www.jahonline.org/article/S1054-139X%2814%2900324-3/fulltext
https://www.pnas.org/content/112/4/1232
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25287985/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20030543/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6288536/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4313820/
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/opo.12385
https://www.hindawi.com/journals/pd/2019/1906271/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21600300/

6 kommentarer
  1. Hei fine deg!
   Håper du har det bra <3 Har vurdert lenge å få meg sånne briller. Nå skal jeg virkelig skaffe meg det etter å lest din erfaring. Så tusen takk for dette innlegget 🙂 Men kjøpte du fra deres hjemmeside baxterblue.com? For har vært inne på deres side og der står det at de ikke står til ansvar for toll moms osv. For brillene koster mer enn tollgrensen. God klem

  2. Hei. Tenkt på det samme😊hvilke briller har du kjøpt?er det toll på dem? Og hvor mye betalte du😊

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg