IKKE TENK USUNT

                                                                                                                                      Inneholder add-linker

Dere, det er noe jeg vil ta opp i disse “nyte sommerferien” -tider, og det er nemlig dette ordet usunt. Jeg virkelig hater det ordet! 

Vi hører ofte snakk om sunn og usunn mat. Jeg er nok skyldig i dette for jeg bruker ofte ordet sunn. Derimot bruker jeg ALDRI ordet usunt. Det eksisterer ikke i mitt vokabular! Hvilken mat som er sunn og hvilken som er usunn, finnes det utallige meninger om. Noen mener brød er usunt og at proteiner er sunt for det bygger muskler. Andre mener et vegetarisk kosthold med lite proteiner er sunnere. Noen hevder at man skal ligge unna alt av tilsetningsstoffer, og atter andre hevder at lett produkter med lite kalorier er sunne. Er det rart folk flest blir forvirret? Og godteri og is, det må vi sky som pesten, for det er i hvert fall usunt!

Jeg har på meg Scrunch shorts (begynner dere å bli lei av å se den på? Jeg bare elsker den!) og Nike bh.

Sannheten er at det er ikke så enkelt. Jeg skulle ønske vi bare kunne droppe ordet usunt. På akkurat samme måte som det ikke finnes en matvare som vil gjøre deg super sunn, så finnes det heller ikke en matvare som vil gjøre deg usunn. Folkes, det handler om mengder! Og det er det jeg vil poengtere nå. Jeg får daglig mail eller henvendelser på instagam av folk som lurer på hvordan de kan spise sunt i sommerferien. Altså, med mindre du har en sykdom (da må man se på sykdomsbilde og ta spesielle hensyn), mener jeg det er mer usunt å nekte seg ting gjennom sommerferiene enn å leve på grønnsaker og kjøtt.  Et overfokus på sunnhet og det å spise sunt, kan føre til en spiseforstyrrelse, og har ingen god helseeffekt. Det er ikke den isen eller de grillpølsen du tar i sommerferien som er problemet. Problemet oppstår når du spiser hele sjokoladeplaten og hele chipsposen hver dag. Å spise litt godis eller en is, er ikke usunt i seg selv.

Mat i seg selv er livsnødvendig for oss. Mat er bra! Om vi hele tiden velger å fokusere på ordet usunt og hva som er dårlig eller hva vi ikke burde spise, fører det bare til dårlig samvittighet, angst og et forvrengt syn på mat. La oss droppe ordet usunt. Ikke bare i sommer, men resten av livet. La oss spise den maten som gjør at vi føler oss vel og den maten som gir oss glede. For min del vil det si masse grønt, godt med proteiner fra dyr som har hatt det bra, grove karbohydrater, og godt fett, men også en is her og der, et glass vin og litt sjokolade når jeg føler for det. Jeg vil råde deg til å forsøke å gjøre det samme. 

Det var dagens rambling. Så håper jeg at du får en skikkelig bra sommer!

 

Kristine ♥

6 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg