KJÆRE TRENINGSSENTER – VENNLIGST FJERN BADEROMSVEKTEN

I dag kommer jeg med en liten bønn til alle treningssentre der ute. Jeg ønsker at dere fjerner baderomsvekten.
Jeg har selv vært der hvor jeg trente ene og alene med tanke på at jeg ville være tynn, fit og veie x antall kilo. Det er en mørk, trist og altoppslukende vei. Det at treningssenterne trigger dette med å sette baderomsvekten i åpent lys, gjør meg faktisk litt kvalm.

Daglig ser jeg flere mennesker, både kvinner og menn, gamle som unge, veie seg på treningssenteret. Jeg trener på et nok så lite treningssenter hvor vekten står ved inngangen. Her ser alle at du veier deg. Hver gang noen tråkker på den vekten, blir jeg oppriktig lei meg.

Hva med å gjøre trening til en seier som ikke dreier seg om hvor mye du veier? Hva med å få trening til å dreie seg om at det var en seier at du kom deg på trening i dag? Eller at du klarte en repetisjon mer i benkpress, løp litt fortere på intervallene enn det du gjorde forrige måned eller at du løftet 5 kg mer i knebøy enn hva du gjorde for et halvt år siden? Ikke minst det faktumet at du får mer energi av trening, føler deg bedre og at trening har en rekke helsefordeler!

Når trening ene og alene skal dreier seg om kropp og vekt, får trening et negativt fokus. Da vil trening og aktivitet i seg selv også bli negativt. Det vil bli til noe du føler at du MÅ gjøre fremfor noe du har lyst til å gjøre. Har du derimot en positiv innstilling til trening med fokus på helsegevinster og de små seirene du ha over tid, som fremgang i prestasjonene dine og hvordan du føler deg, vil trening bli langt mer lystbetont og gledesfylt.

Så kjære treningssenter, vennligst fjern baderomsvekten. Jeg tviler på at folk kommer til å slutte og veie seg av den grunn, men kanskje det vil gi dem en liten hjelpende hånd til å få vekk det store fokus på kropp og vekt på treningssenteret….Og kanskje også hjelpe dem et steg nærmere den ekte treningsgleden.

 

Kristine  ♥

23 kommentarer
  1. Jeg prøver å gå opp i vekt og da er det veldig praktisk med en vekt syntes jeg 🙂

  2. Jeg syns ikke det er noe problem at det er baderomsvekter på treningssenteret. Fin måte å sjekke om man er på vei mot målet sitt – uansett om man vil opp eller ned i vekt. Alle har forskjellige mål med hvorfor man trener og jeg syns du er ganske trangsynt når du sier du blir lei deg av å se andre veie seg… Det er mye bedre at det er en vekt på treningssenteret, enn at alle har hver sin hjemme. Og det er mye man kan kritisere på et treningssenter. Personlig syns jeg at utringa singleter og magetopper som viser fram ekstremt trente kropper er mer problematisk enn en badevekt. Det kan være like usunt å jakte på synlige magemuskler og unormal lav fettprosent, som å trene seg ned til et bestemt tall på vekta. Selv om du er opptatt av styrketrening og muskler og ikke har noe problem med vekten din, betyr det ikke at alle andre har det sånn. Noen trenger å ta av ti kilo, men har ikke et stort behov for synlige magemuskler. Hvordan skal de holde styr på framgangen sin uten en vekt?

  3. Er så glad for at oen tørr å ta opp det tema her. Det faktum at så mange har problemer med vekten i dag på et eller annet vis. Vi blir hele tida fortalt at vi er for tjukke eller for tynne. Det er aldri bra nok. Kan ikke folk ha vekt hjemme istedet så slipper vi som ikke liker vekta å bli minnet på den hele tida. Unge folk i sekstenårs alderen får trene på treningssenter. Det erikke veldig sunt at de veier seg før og etter trening. Ja til mindre fokus på vekt. Og fjern vekta for mi del!!

  4. Så lenge vekten som står der er en skikkelig og nøyaktig vekt av høy kvalitet, så bør den få stå. Da er den et verktøy mange ikke tar seg råd til å ha hjemme og som er nyttig for regulering av kaloriinntaket. Hvorfor i alle dager skal man fjerne noe mange har god nytte av? Om enkelte kvinner ikke er tykkhudet nok til å tåle en vekt i synsfeltet får de heller sutre til senterledelsen og be om at den flyttes inn i herregarderoben slik at de slipper å se den.

  5. Helt uenig. Veldig mange har ikke vekt hjemme, og bruker vekten på treningssenteret for å følge med av og til. Og for veldig mange er målet deres å faktisk å enten gå opp eller ned i vekt. Sammen med mange andre faktorer er vekt viktig for å se på/evaulere treningen/fremgangen.

   Jeg skjønner poenget ditt med at folk kan fokusere for mye på vekten enn det de egentlig bør, det betyr ikke at man trenger å fjerne alle baderomsvektene fra alle treningssentere i Norge. Hvor ellers kan man ha mulighet til å veie seg selv enn på treninssenteret? Det er vell kanskje det mest relevante stedet?

   Mange treningssentre har vekten et sted som ikke er altfor åpenlyst slik at det ikke er det første man ser når man kommer inn. Der hvor jeg trener er det slik. Første gang jeg skulle bruke den spurte jeg betjeningen om hvor den sto. opplever ikke at så mange bruker den, men tilbudet er der, og det synes jeg er bra.

  6. Jeg skulle så ønske at jeg aldri haddde blitt veid i hele mitt liv. Jeg har hatt problemer hele livet mitt. Jeg husker første gangen jeg ble veid av helsesøster og fikk beskjed om at jeg ikke var som de andre. At jeg veide for mye. Hele samfunnet er opptatt av vekt. Det hjelper absolutt ikke at treningssentre også har vekt.

  7. At man veier seg i løpet besøket på treningssenteret er uproblematisk på flere måter. For det første er vekt for mange en av flere indikator på om man er på riktig vei mot målene sine, enten man ønsker å gå opp eller ned i vekt. Enig i at vekt ikke burde være eneste målsetning, men det er samtidig naivt og nedsettende å hevde at det er «feil» å ta vektutviklingen i betraktning. For det andre er det av miljøhensyn flott at hver enkelt husstand slipper å måtte gå til innkjøp av hver sin vekt, som jo ofte er laget av både metall og mye plast.

  8. Ikke enig. Men det er med badevekta som med alt annet her i verden: man må kunne å bruke den. For meg er den et nyttig redskap til å måle ståa – sammen med målebånd, pulsklokke og ikke minst trenings-T-skjortene mine.

  9. Oda
   Alt for mange er dessverre alt for opphengt i vekten. Det er rart hva et tall kan gjøre med oss. Et tall har jo ikke noe å si! Du, og absolutt alle andre, er mer enn et tall på en baderomsvekt!

  10. Astrid
   Det er nok sant. De so er i “problemsonen” vil ha et problem uansett. Jeg skulle i grunn ønske at baderomsvekten kunne utslettet. Hva skal vi egentlig med den i det hele tatt?

  11. Jeg ser egentlig ikke problemet. De som sliter, vil ha problemer uavhengig av treningssentret også. Det blir feil i mine øyne at vi skal tilpasse oss de ”som er mer lettpåvirkelige” Selv vært der, og kunne aldri ønsket at noen tok hensyn KUN til meg. Men en viktig debatt!!!

  12. Jeg er helt enig. Jeg veier meg slettes ikke i det hele tatt. Nå mot sommeren prøver jeg å kutte litt i fettprosenten for å føle meg fab, men fortsatt veier meg ikke. Har null behov for å vite hvor mye den 174 cm lange kroppen min veier, og jeg hater den vekten som står på treningssenteret mitt!

  13. Personlig synes jeg det er bedre at alle «eier» en vekt sammen enn at alle som ønsker å veie seg skal måtte gå til innkjøp av en egen. Jeg tenker at de fleste har et uproblematisk forhold til vekten, og at de som har et problem med den heller bør oppsøke hjelp eller finne en måte å håndtere og jobbe med problemet sitt på.
   For øvrig enig i at den ikke trenger å stå ved inngangen så alle ser den. Der jeg har trent har vekten ofte vært mer bortgjemt i et hjørne.

  14. Dette er noe jeg har tenkt på flere ganger, men aldri tatt mot til meg å si ifra. Ser noen som veier seg både før og etter, som om treningsøkta ikke blir bra nok om en ikke veier mindre enn før økta startet. Det er trist.. at det skal være sånn. Jeg sa det til en bekjent som ikke forstod hva jeg mente. Men jeg tenker at har en virkelig problemer med en sykelig overvekt eller undervekt, så kan en veie seg under kontrollerte forhold hos en lege !

  15. Ja!! Jeg sluttet å veie meg for to år siden og livet mitt har blitt så mye bedre. Endelig har jeg virkelig skjønt at hvem jeg er og min verdi ikke har noen sammenhenged et tall. Håper sentre tar til seg dette innlegget.

  16. Det er noe jeg faktisk aldri har tenkt på men jeg er helt enig med. Hvorfor skal folk veie seg før og etter trening. Det er ikke akkurat sånn at du går ned i vekt etter en times trening.

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg