KLASSISKE KJØTTBOLLER I BRUN SAUS PÅ DEN SUNNE MÅTEN

Mors kjøttboller er en kjær middag for mange, inkludert meg selv. Mange forbinder denne retten og andre såkalte tradisjonsretter med mye fett og tenker at de er usunne. Men klassiske kjøttboller i brun saus kan absolutt lages på den sunne måten.

I dag fikk jeg besøk av en venninne til middag. Både min og hennes mamma er ikke tilstedet i denne verden og vi har ingen som lager tradisjonsmat til oss lenger. Derfor blir vi enige om å lage en klassisk rett. Det endte med kjøttboller. En middag både jeg og henne synes var super god!

Klassiske kjøttboller i brun saus på den sunne måten

Kjøttboller
400 g karbonadedeig
1 ss potetmel
0,5 dl melk, eventuelt vann
1 ts salt
1/2 ts pepper
Valgfritt: 1/4 ts allehånde og 1/2 ts revet muskattnøtt, 1/4 ts ingefær

Potet- og sellerirotmos
Ca 400 g poteter
Ca 200 g sellerirot, eventuelt mer potet

1 dl melk
1/2 ts salt
1/2 ts pepper

Brun saus
1 ss smør
1 ss maizena
1 buljongterning
2 dl vann
1 ss soya saus
0,5 dl matfløte, kan sløyfes

Start med potet- og sellerirotmosen. Skrell potetene og selleriroten. Del de i biter og kok de møre i 15- 20 minutter avhengig av størrelsen på bitene.
Når de er ferdig kokte heller du av vannet og lar de dampe fra seg et par minutter. Ha så i melk og krydder i kjelen og mos alt godt sammen.

Mens potetene koker, lager du kjøttbollene. Ha karbonadedeig i en bolle. Hell over potetmel, krydder og melk og bland godt med hendene. Her kan du også bruke en foodprosessor. Form massen til små runde kuler. Bruk hånden din og en skje som du har kaldt vann på. Stek på middels varme i 2 -3 minutter på hver side.

Når kjøttbollene er ferdigstekte, tar du dem ut av pannen og har i smøret til sausen i samme panne. Ikke vask pannen. Smaken og kraften fra kjøttbollene skal være igjen i pannen og setter god smak på sausen. Smelt smøret og rør inn melet. Visp til en jevn jevning. Spe på med vannet og ha i buljongterningen. Tilsett soyasaus og matfløte om du ønsker å ha dette i. Gi det hele et oppkok og la det koke i 3 -5 minutter.

Server kjøttboller med kokte grønnsaker, jeg har brukt kokt brokkoli, gulrøtter og erter, og tyttebærsyltetøy.

En middag med skikkelig gode smaker, masse sunne næringsstoffer og gode barndomsminner. Håper du lar deg friste til å teste klassiske kjøttboller på den litt sunnere måten. Ha en fin onsdag så lenge!

 

Kristine ♥

6 kommentarer
  1. Beate
   Hei, søte du <3 Man må jo føre minnene videre. Det er jo det mødrene våre hadde ønsket. Herlig at det ble kjøttboller på deg. Da håper jeg det falt i smak 🙂 Stor og god klem til deg <3 Smiler alltid av dine nydelige kommentarer <3

  2. Hei skjönne! <3 Åhhhh, så utrolig koselig at dere bringer de gode verdiene og minnene videre! Det er rett og slett vemodig! Elsker slike gode, gamle måltider innimellom. Mimrer tilbake til barndommen! Fikk veldig lyst på akkurat dette til middag i dag, så da blir det din oppskrift i dag! Mmmm! God klem til flotte deg! Ditt smil smitter alltid på meg! <3

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg