Den siste måneden har jeg skrevet en del om kvinnehelse og menstruasjonssyklus. Dette er et viktig tema, men et tema hvor jeg fortsatt kan svært lite. For å gi dere, og meg selv, enda mer kunnskap, har kloke Iselin Amanda Støylen skrevet et innlegg for å snakke enda mer om temaet. Dette innlegget dreier seg hovedsakelig om hva som skjer med kroppen og hormonene under menstruasjonen. Om noen dager vil det komme et oppfølingsinnlegg som går mer på hvorfor menstruasjonen er så viktig og hva som skjer om menstruasjonen uteblir.
Iselin er utdannet yoga lærer, helse coach (Integrative Nutrition Health Coach via Institute for Integrative Nutrition), FAM utdanner (Fertility Awareness Method utdanner) og doula. Hun er lidenskapelig engasjert i kvinners helse, og hvordan vi kan leve liv som er i harmoni med kroppen (og syklusen) vår. Iselin er opprinnelig fra Tromøya på Sørlandet, men bor for i Byron Bay i Australia med ektemannen. Hun tilbyr også konsultasjoner og coaching online for både kunder i Australia og i Norge. Du kan finne mer om Iselin på hennes hjemmeside her.
DEN KVINNELIGE BIOLOGIEN
Mange lurer på hva som skjer i kroppen gjennom menstruasjonssyklusen. Til tross for at vi har levd i kroppene våre hele våre liv, er og forblir syklusen et mysterium for mange. Du har kanskje opplevd at humør, energinivå, appetitt og andre ting i kroppen svinger i takt med syklusen, uten egentlig å vite hvorfor. I denne artikkelen håper jeg å oppklare en del ting.
Hva skjer i kroppen i løpet av syklusen?
I løpet av syklusen skjer det en rekker endringer hormonelt i kroppen. De fire hormonene som er relevant for syklusen vår innebærer FSH (follikelstimulerende hormon), LH (luteiniserende hormon), østrogen og progesteron. FSH og LH produseres i hypofysen. Hypofysen er en liten kjertel i hjernen, cirka på størrelse med en mandel. FSH og LH sine funksjoner innebærer modning av follikler (egg) i eggstokkene, samt eggløsning. FSH og LH er på topp ved eggløsning, og produseres hovedsakelig i første del av syklusen, fra første dag av menstruasjon til eggløsningen har skjedd. Etter eggløsning produserer kroppen progesteron. Østrogennivået i kroppen synker etter eggløsning. Ved menstruasjon er nivået av østrogen på sitt laveste, og det samme gjelder for progesteron.
Menstruasjon er utstøtningen av livmorslimhinnen som kroppen bygger opp gjennom syklusen. Denne oppbygningen og utstøtningen skjer ved hver syklus, helt til en eventuell befruktning av egget skjer og vi blir gravide. Nye follikler/egg utvikles i eggstokkene allerede ved starten av syklusen. I takt med at disse vokser, øker mengden av østrogen i kroppen. Østrogen hjelper til med oppbygning av en ny livmorslimhinne, og dermed klar for en eventuell ny graviditet.
Rett før eggløsning er kroppen klar for befruktning. Dagene som leder opp til eggløsning, og dagen ved selve eggløsningen, er de eneste dagene kroppen kan bli gravid! Dette er maksimum 6 dager av hele syklusen. I begynnelsen av syklusen modnes flere follikler, etter hvert er det bare én av follikkelene som tar over (og blir den dominante follikkelen).
Eggløsningen inntreffer ved at follikkelen frigjøres, og ledes fra egglederen ned til livmoren. Egget kan kun overleve i livmoren i 12-24 timer. Dersom det ikke blir befruktet, «dør» egget. Det er allikevel viktig å huske på at sædceller kan overleve i livmoren i opp til 5 dager, og graviditet kan derfor forekomme dersom man har ubeskyttet samleie i dagene som leder opp til eggløsningen. Dette kaller vi for «det fertile vinduet». Under det fertile vinduet produserer kroppen mer utflod, og det er denne utfloden som gjør at sæden kan overleve. Utfloden rundt eggløsning endrer faktisk struktur, slik at sædcellene kan «reise» oppover i livmoren, mot det ferdige egget. Når det dominante egget fra syklusen frigjøres vil Corpus Luteum, «Det Gule Legemet», produsere progesteron. Progesteron er med på å stabilisere og vedlikeholde livmorslimhinnen i en sekretorisk fase. Progesteron er også med på å gjøre livmorslimhinnen mindre gjennomtrengelig for sædceller. Follikkelrestene forsvinner like før menstruasjon.
Menstruasjonssyklusen er slutten i det menstruasjons blødningen starter, og markerer starten på en ny syklus.
Iselin ♥
Amanda
Ja. Den er helt fantastisk og veldig komplisert <3
Ada
Takk selv du 🙂
Så sykt komplisert kvinnekroppen er!!
Takk for vitktige infro 🙂 🙂