RØDT KJØTT – SUNT ELLER USUNT?

Rødt kjøtt er noe jeg inkluderer jevnlig i kostholdet mitt. Da får jeg titt og ofte spørsmål om det er sunt eller usunt.

I 2010 publisere Dr. Krauss en metaanalyse (en metaanalyse er en samling av alle gode kvalitetstider ➡ dette er altså den beste studiemetoden vi har) og fikk publisert funnene sine i America Journal of Clinical Nutrition, en anerkjent journal. Metaanalysen konkluderte med at det ikke var noen signifikant risiko for hjerteinfarkt hos de som spiste rødt kjøtt. De konkluderte med at risikoen for hjerte og karsykdommer og slag, ikke var påvirket av kjøtt. Flere metaanalyse har vist dette i ettertid.

Personlig er jeg ikke redd for mettet fett eller rødt kjøtt. Rødt kjøtt er svært næringsrikt og inneholder masse vitaminet og mineraler. Selv spiser jeg, som nevnt over, gjerne rødt kjøtt flere ganger i uken, men jeg passer på at mesteparten av kostholdet mitt er grønnsaker, og jeg spiser også fisk flere ganger i uken. Både fet fisk som ørret, makrell, sild og laks, og også mager fisk som torsk, sei og hyse.

Rødt kjøtt er en god proteinkilde. Det er også en veldig god kilde til jern og vitamin B12. Disse to er spesielt viktig for produksjonen av røde blodceller, noe mange i dagens samfunn har mangel på, og som er spesielt viktig for menstruerende kvinner.

Hvorfor er det mye sprik i forskningen rundt rødt kjøtt? Jo, det tror jeg skyldes at det er stor forskjell på rødt kjøtt og rødt kjøtt. Det er stor forskjell på en gressforet entrecote som kommer fra et sunt dyr, kontra en prosessert hamburger som kommer fra et dyr som er blitt foret med kraftfôr, mais, antibiotika og veksthormon. Måten dyrene har blitt avlet opp, er viktig. Ut i fra forskningen, er min personlige mening at om man spiser hyperprosessert rødt kjøtt som har blitt foret med antibiotika, kraftfôr og veksthormoner, så kan rødt kjøtt være skadelig. Spiser du derimot rødt kjøtt i sin naturlige form, og som har fått naturlig fôr, er rødt kjøtt godt for helsen. Jeg må også legge til at ved å kjøpe rødt kjøtt av god kvalitet, er det ikke bare bedre for din helse, men dyrene har også hatt det langt bedre, det er bedre for miljøet, samt at du støtter små bønder. 

 

Kristine ♥

4 kommentarer
    1. Det her var et bra innlegg. Liker veldig godt din du sier om hvor kjøttet kommer fra og hva slags kjøtt det er. Bra innlegg.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg