SPIS QUINOA

                                                                                                                                                                                          Inneholder add-linker

Jeg har fått dilla på quinoa! Quinoa er virkelig blitt flittig brukt på mitt kjøkken i det siste. Det tror jeg dere har sett på instagram. Jeg har hørt om quinoa lenge, men jeg har rett og slett ikke fått mannet meg opp til å kjøpe det inn. Så for et par uker gjorde jeg det, og fra dag en var jeg hektet. Har du spist quinoa? Det her er virkelig en super matvare på så mange områder. Spis quinoa er min oppfordring!

Quinoa er en plante som har vært dyrket i mange tusen år i Sør -Amerika, men det er først de siste fem årene det har blitt vanlig i Norge. Det er selve frøene på quinoaplanten som vi spiser. Quinoa er altså et frø, selv om man bruker den som et korn, på samme måte som ris, couscous og lignende. Quinoaen som vi finner i butikken her er rød, sort og hvit. Hittil har jeg testet alle tre sortene. Quinoa har generelt en mild og nøytral smak, og den sorte og røde varianten smaker noe mer enn den hvite. Jeg personlig likte disse best. Den hvite synes jeg er veldig smaksnøytral. Sort er nok min favoritt. Den smaker kanskje litt nøttaktig. Den hvite varianten er også litt mykere i konsistensen.

Årsaken til at jeg sier spis quinoa, er ikke bare fordi jeg liker smaken av quinoa, men også fordi dette frøet virkelig er supersunt. Quinoa inneholder masse gode næringsstoffer og antioksidanter. Quinoa inneholder livsviktige mineraler som magnesium, kalsium, zink, fosfor og jern, og vitaminene A, B og E. Fiber er også noe quinoa har mye av, hele 10 gram per 100 gram. Quinoa inneholder mye proteiner. Så mye som rundt 16 %, noe som er langt mer enn ris som inneholder ca 7 % og potet som inneholder 1 % protein. I tillegg inneholder quinoa en komplett blanding av alle de essensielle aminosyrene.  Da lurer du kanskje på hva aminosyrer er? Jo, proteiner er bygget opp av mange aminosyrer. En essensielle aminosyrer betyr at kroppen ikke kan lage disse selv og at vi må få den tilført gjennom kosten. Dette er spesielt nyttig for veganere. Som veganer må en passe på sine proteinkilder for å få i seg alle de essensielle aminosyrene, ettersom det finnes mindre andel essensielle aminosyrer i korn og belgvekster. Quinoa derimot, er en komplett proteinkilde. Til slutt vil jeg legge til at quinoa også har en god dose av det sunne omega3 -fettet. Ja, det er virkelig en super matvare! Quinoa er glutenfritt. Så dette er også et ypperlig alternativ for de som unngår gluten.

Qunioa kan brukes til så mangt, ikke bare til middagen. Det vanligste er vel å bruke quinoa som et alternativ til ris, pasta eller couscous. Jeg bruker quinoa i salat, i knekkebrød, overnight oats og til å lage grøt. Det finnes også en rekke vegetariske oppskrifter med quinoa som quinoakjøttboller og lignende. Det har jeg ikke testet enda. 

Jeg koker opp en stor porsjon quinoa en dag i uken. Kald quinoa holder seg en uke i kjøleskapet. Utenover uken har jeg da raskt måltider klart. Noen av mine favoritter kommer her.

Overnight quinoa. En annen variant av overnight oats hvor jeg bruker quinoa. Også et superenkelt måltid. Jeg bruker 1 ss chiafrø, 1 ss havregryn, 4 ss kokt quinoa fra kjøleskapet og har det i en bolle eller skål sammen med 1,5 dl melk. Så lar jeg det stå minimum 1 time, gjerne natten over. Når jeg skal spise grøten blander jeg inn 1 dl yoghurt, i det siste har jeg brukt kokosyoghurt, og 20 g casein proteinpulver, jeg bruker mest smaken salted caramel. Du kan droppe proteinpulveret, men det er rett og slett for å gi måltidet mer protein. Så topper jeg med det jeg ønsker. Her har jeg bruk

Poke bowl med quinoa. en middag eller lunsj som tar 5 minutter! Jeg bruker de grønnsakene jeg har tilgjengelig, oftest noe grønt som grønnkål eller hodesalat, gulrot, agurk, så tilsetter jeg quinoa, edamamebønner og syltet ingefær. Jeg blander sammen soyasaus og wasabi i en liten skål og heller over. Vips et super sunt og super godt måltid.

Frokostbolle med egg og quinoa. Ettersom jeg også alltid har kokte egg i kjøleskapet, tar det meg under 5 minutter å lage denne skålen. Jeg legger quinoa i en bolle, tar i litt grønt som grønnkål og tomat, så har jeg over egg og diverse annet jeg har i kjøleskapet. Her har jeg brukt granateplefrø og edamame. I tillegg har jeg over flakssalt, chiliflak og balsamico. Dette er en skikkelig god og næringsrik frokost som metter lenge.

Min oppfordring er altså som nevnt tidligere – spis quinoa. Kok opp en stor mengde og bruk den til å lage sunne, raske og gode måltider gjennom uken. Har du en favoritt oppskrift med quinoa?

 

Kristine ♥

2 kommentarer
    1. Kjøleskapsgrøt med quinoa. Det var en spennende oppskrift. Bruker quinoa masse. Mest istedet for pasta og ris.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg